המכתבים - 1

• פותח הנושא עב
  • פורסם בתאריך

עב

New member
המכתבים - 1

לפני כמה חודשים קיבלתי מההורים קופסת מכתבים וסיפרתי לכם על הממצאים בקשר לסבי מצד אמי, שמכתביו היו קצרים מאוד. הסיפור של שאר המכתבים יותר מסובך. מסבי מצד אבי יש 61 מכתבים ומאחיו 38. לא פשוט למצוא מתרגם שיעשה זאת בהתנדבות. ביקשתי מאברי שחם שיתרגם עבורי 10 מכתבים של סבי והיום הוא סיים את הפרויקט. חדשות גנאולוגיות: אין. אבל יש אישור ממקור ראשון לשני ממצאים. בזמנו החוקר ששכרתי מצא כי לסבא רבא היו 7 אחים ואחיות ולא 6 כפי שסברה דודה של אבי. כמובן שהמשפחה פקפקה בממצא הזה. כמו כן היה ידוע כי לסבא רבא היה אח שכונה "הדווענער" כלומר, המתפלל. זאת משום שהיה אורתודוכסי. בני המשפחה זוכרים אותו כערירי אך החוקר מצא שהוא היה אלמן. והנה באחד המכתבים שתורגמו כתב סבי על מות אביו ובין שאר הדברים הופיע המשפט הבא: "עתה נותר רק הדווענער שישב שבעה כבר 11 פעמים על הוריו, שתי נשותיו ושבעת אחיו ואחיותיו. אחריו איש לא ישב שבעה ולא יאמר קדיש". כלומר, לסבא רבא היו 7 אחים ואחיות ולא 6 והדווענער היה באמת אלמן ואפילו פעמיים. בקיצור, החוקר היה מהימן בהחלט.

עב

New member
המכתבים - 2

בסך הכל המכתבים נסכו עצב. אומנם אלה רק 10 מכתבים מתוך 61 אבל הם מתעדים שנה בחיי המשפחה ובחייה של יהדות הונגריה:
החקיקה האנטי יהודית (סבי נאלץ לוותר על טחנת הקמח, ידידו נאלץ להחכיר את אדמותיו, לחבר אחר אין כל כך עבודה וכו'). הוא דיווח על ההידרדרות הכלכלית "אנו אוכלים אם כי לא לחם לבן".
"גיוס" הצעירים לעבודת הכפייה. סבי מזכיר במכתביו לא פעם את בן דוד של אבי שבריאותו החלה להידרדר.
סבי עקב אחרי הצעירים שניסו לברוח מהונגריה ודיווח לאבי מה המצב, למרות שידע כי המכתבים עוברים צנזורה. קשה מכל הוא המכתב האחרון שנתקבל ומתקבל הרושם שהמחברים חשו זאת. אני מצטטת את השורות האחרונות של המכתב האחרון מאפריל 1941 כדי לפרוק מעצמי קצת מועקה. הנקודות המופיעות במכתב הן במקור ולא מציינות דילוג על טקסט. "עוד ימים אחדים ופסח כאן. האם תהיה גאולה? האם נאמר את האמת בלילה הקדוש? השתא כאן ובשנה הבאה... היינו רוצים להאמין שאינך חולה געגועים. ועתה בני הקט, לפני שאני מעביר את המכתב כדי שכל אחד יוכל להוסיף את דבריו, אני מאחל לך ליום הולדתך כל טוב. אני מאחל לך את כל מה שאב יכול לאחל לבנו הנמצא במרחק 2000 ועוד כמה מאות ק"מ. בני הקט היקר - פעם בעתיד... מי יודע מתי? - באופן אישי. מחבקך בחום ופעמים רבות, אביך." אני רק יכולה לנחש מה רצה סבי לכתוב במקום הנקודות.

ענתר

New member
קשה לקרא את השורות הללו

ניתן רק להתנחם בכך שידע שבנו ניצל מגורל זה

חוה3

Member
עצוב מאוד, אך מרגש שזכית לקרוא

את מה שכתב סבך ולהעביר הלאה את המסר.

raheli3

New member
זכית במה שרבים מחפשים בלא

הצלחה יתירה. הצד העצוב של הכתוב....קשה גם למי שאינו מכיר או קרוב.

למעלה