המילים מעות וסלע

thebomb2

New member
המילים מעות וסלע

לכסף יש כמה מילים: דמים - שאדם "נותן" את דמו בעבודה ומרוויח כסף זוז - שהכסף זז ממקום למקום מיד ליד, אחרת אין לו ערך רציתי לדעת מדוע הוא נקרא "מעות" (מעה) ו"סלעים" (סלע) ידוע שהמקור הוא במקורות היהדות, אך השאלה שלי מה המשמעות שעומדת מאחורי המילים הללו. תודה

daviduuu

New member
מעה (מעא בארמית)= גרגר קטן / גרעין של פרי.

(ראה מילון אב"ש).

יש להבדיל

יש להבדיל בין גִּזָּרוֹן (אטימולוגיה) ובין דרשה. גיזרון עוסק במחקר מקורות המילים, ומתבסס, בין השאר, על השוואה לשפות מקבילות, על בדיקה מדוקדקת תקופת השימוש במילה ומקומהּ, ועל תאוריות מסוימות של תהליכים לשוניים . דרשה לעומת זאת, עוסקת במילה הקיימת, ובהקשרים החדשים שנוצרו לה בתוך השפה דהיינו בנימוקים שלאחר מעשה. כך הקשר בין דמים לדם ובין זוז לתזוזה הוא ככל הנראה קשר של דרשה. לאחר שהמילים נכנסו לשימוש נמצאו להן קישורים רעיוניים חדשים בעלי משמעות למילים קיימות, ודרשו "למה נקראים שמם זוזים? שזזים מזה וניתנים לזה". ישנן השערות שונות מהו הגיזרון של מילים אלה (ראה כאן על דמים), ו"זוז" משערים שהגיע ממילה אכדית או ממילה פרסית קרובה (ויש השערות נוספות. בסופו של דבר אטימולוגיה מבוססת במידה מסוימת על דמיון). השאלה מה אתה מחפש בשאלתך. האם אתה מחפש השערה על מקורות המילים או שמא אתה מחפש את ההקשרים החדשים שנתנו להם חכמי הדורות?

thebomb2

New member
תודה על התשובה המפורטת

אני מחפש את ה"דרשה", כפי שהסברת, למילים הנ"ל. תודה

ובכן,

לגבי מעות, אמרו חכמים "למה נקרא שמם מעות - שמעוְּתין את הדין" (כלומר מרדכו של הכסף להביא לעיוות השיפוט והיושר).

thebomb2

New member
תודה רבה!

אני מבין שלגבי סלע אין לך משהו להוסיף לי..?

על לא דבר, אין לי מה להוסיף לגבי סלע.

ולגבי מעות אציין גם את המדרש בבמדבר רבה פר' לב האומר "מעות – מה לעת". ואולי משמעו – דבר מה זמני, הקיים רק לעת עתה, שבן לילה היה ובן לילה אבד. ושם נדרשים מילים נוספות מהתחום הממוני, מדרשים המציינים את הארעיות והזמניות של הכסף: מה הקב"ה עושה? נוטל נכסים מזה ונותן לזה, שנאמר: כי א' שופט זה ישפיל וזה ירים, לכך נקרא שמם נכסים, שנכסים מזה ונגלין לזה. ולמה נקרא שמם זוזין? שזזים מזה ונותנין לזה. ממון – מה אתה מונה אינו כלום. מעות – מה לעת.

למעלה