המילה "קייטנה"

dinka10

New member
המילה "קייטנה"

האם מקורה בעברית? למה דווקא המילה "קייטנה" למסגרת חינוכית מסויימת?

trilliane

Well-known member
מנהל
תלוי איך את מגדירה "מקור". ../images/Emo13.gif

המילה "קייטנה" נוצרה (חודשה במיוחד) בשפה העברית, אבל בצורה שנקראת "דובלטה" (כפילות): השורש קי"ט הגיע מארמית, והוא מקביל לחלוטין לקי"ץ. העיצור הפרוטושמי המשוער ẓ שנשמר בערבית כט'א (ظ, ט2) שהיא כמו ד'אל (ذ, ד2) רק עם נחציות, נעתק בעברית ל-צ ובארמית ל-ט. הכפילות היא מכיוון שיש לנו כיום בעברית שני שורשים שונים שמקורם אחד ומשמעותם זהה (כי אחד עבר דרך הארמית) וזה מעניק לנו קצת יותר גיוון לשוני: "קַיִץ" פירושה העונה החמה בשנה, ו"קַיִט" היא הנופש והבילוי בעונת הקיץ.
למה דווקא המשקל "קייטנה"? אני מודה שאיני יודעת; אבל אני מסתייגת מהגדרתך "מסגרת חינוכית מסוימת" מכיוון שזו ממש לא מסגרת חינוכית (לא בהכרח, על כל פנים) – זו פשוט הפעלה של הילדים בקיץ ואין לה כל יומרות לחנך את הילדים אלא רק לספק להם תעסוקה בחופש הגדול (ולאפשר להוריהם לעבוד). ומעניין שמילון ספיר אפילו לא מתייחס למשמעות הרווחת של "קייטנה" בימינו: קַייטָנה, קַיְטָנָה [עח] [ש"ע; נ'; קַייטָנַת-, קַייטָנות, קַייטָנות-, קַייטָנָתו] <קיט> מקום נופֶש בּעונת הקַיִץ, מעון קַיִץ

dinka10

New member
וואו, תודה!

האמת שכתבתי "מסגרת חינוכית" לא בלב שלם. בעיקר כי היום שמתי לב שבקייטנות עושים כ"כ הרבה דברים שלא כוללים שום עניין חינוכי. "מעון קיץ" זו פשוט הברקה. מאמצת.

1913?

בפרויקט בן יהודה מצאתי קייטנה אחת משנת 1913 במובן "בית קיץ, בית נופש", וכן אזכורים של "קייטנים" במובן "נופשים" בזכרונותיו של נחום סוקולוב, שאינני יודע את מועד כתיבתם המדויק.

שים לב לשלושה עניינים:

1. המכתב מתורגם מרוסית. 2. לא ברור מי תרגם את הדברים לעברית, ומתי. 3. הספר שבו נדפסו הדברים פורסם בסביבות תשכ"ו. מנתונים אלה עולה שהמתרגם יכול היה להשתמש במילה קַיְטָנָה במשמעות "מעון קיץ" בכל שנה שהיא בין 1913 לתשכ"ו (1965–1966). מכל מקום, עיון במילונים מעלה שזוהי משמעותה המקורית של המילה קַיְטָנָה, וכך היא מתועדת ב"מילון השפה העברית" של יהודה גרזובסקי משנת תרצ"ז (1936; זהו המקור המוקדם ביותר שנמצא לפניי כרגע), וכן במילונים שיצאו אחריו. המילון הראשון המבחין בבירור בין קייטנה שהיא מעון קיץ, לקייטנה שהיא מסגרת לפעילותם של ילדים, הוא רב מילים משנת תשנ"ז, ובעקבותיו הולכת מהדורתו של מילון אבן-שושן משנת 2003. עובד האקדמיה

sailor

New member
ככל הידוע לי בספרים שנדפסו בורשה

בתחילת המאה הקודמת ואף לפני, ניתן השם קיטנה לאתרי מעינות מרפא (BAD) שהיו מקומות הנופש הפופולריים באותה תקופה. אם אני לא טועה המלה הופיעה גם אצל סופרי התחיה.

למעלה