המושג "גבר נשוי"...

Ikis DragonFist

New member
המושג "גבר נשוי"...

אומרים "נשא את <מישהי> לאשה", בברית ה"נישואין"... האשה "נשואה", ושם הפעולה הוא "להינשא"... זה נראה כאילו השורש הוא נ.ש.א, ולא נ.ש.ה... אז כשאומרים "נשוי" לא עושים בעצם אנלוגיה מוטעית לגזרת נלי"ה? זה קצת מוזר.

trilliane

Well-known member
מנהל
הצדק עמך; בעברית של חז"ל חל ערבוב בין הגזרות

(ל"י ול"א) ולכן ניתן למצוא צורות כמו "לקרות" (במשמעות "לקרוא"), "מצינו" (במקום מצאנו) וגם בבינוני פעול יש כמה שורשי ל"א שמסתיימים ביו"ד: קרוי, מצוי, חבוי, סמוי, נשוי.

יאקים

New member
אכן ישנו מעבר חופשי לשני הכיוונים

בין גזרת נל"ה/י לגזרת נל"א וכל זאת בהשפעת לשון חז"ל. בנה, בניתי (השורש ב-נ-ה/י) אבל בנאו (= בנה אותו, וכן עשאו = עשה אותו, וכן שם הפעולה בבניין הפעיל של פועלי נל"י מקבלים אל"ף במקום יו"ד: העלה - העלאה; התנה - התנאה, אבל גם התניה; השקה - השקאה וגם השקיה. ומגזרת נל"א המעבר לנל"י גם הוא רב: נשוי, קרוי, מצוי ועוד. רציתי להעיר ש"להינשא" אינו שם פעולה, אלא שם פועל בבניין נפעל. ועוד הערה ברשותך: הייתי בטוח שאתה מעלה סוגיה אחרת: איך קורה שהגבר נושא אישה, והוא נשוי (ולא נשוא), בעוד שהיינו מצפים שהוא לא יישא צורת סביל (בינוני פעול בבניין קל). ויש תשובה על כך, אבל זה אינו מעניין השאלה שהעלית. שבוע טוב

omeriqo

New member
אני בעד "גבר נושא" כי הוא נשא מישהי לאשתו ../images/Emo6.gif

trilliane

Well-known member
מנהל
אני בעד נשוי, כי שני בני הזוג נישאים זה לזה

זה לזו, זו לזה, זו לזו (בכל הקומבינציות האפשריות, למה לא?
) ואין צד אחד "נושא" וצד שני "נשוי".

sailor

New member
אני נגד כל האפשרויות האלה

של זוגיות בחסות גושפנקא פורמלית. הגיע הזמן למונחים חדשים ליחסי זוגיות בעברית.

trilliane

Well-known member
מנהל
../images/Emo268.gif מה הקשר למונחי זוגיות חדשים?

"נישואים" זה לא רק סטטוס זוגי, זה מעמד חוקי בין בני זוג המוכר ע"י מדינות בעולם (ואני לא נכנסת לנושא דתיים או אזרחיים). המינוח לא עקרוני – המסמן הוא רצף של הגיים, המסומן הוא המהות. גם אם נחליף את המילה באחרת (לא רואה טעם, אבל נגיד) מוסד הנישואין עדיין חי וקיים, הסטטוס גם, ולפיכך צריכה להיות לו מילה.

יאקים

New member
לצערי, או בעצם לשמחתי,

את מנסה - ברוח הגל הפמיניסטי שסוחף את עולמנו - לשנות סדרי עולם שנקבעו מקדמת דנא. גבר נושא אישה, ואישה נישאת לו. לא הגבר נישא לה, אלא הוא נושא אותה. אמנם שניהם נישאים באולם "הנוצץ", ואחרי כן הם נשואים, אך בכל זאת יש נושא ויש נישאת, כפי שיש מגרש , נותן גט, ויש מקבל את הגט. אין האישה עפ"י ההלכה מגרשת את הגבר, אלא להפך. וגם כאן ישנו המצב שראינו קודם = גם הוא גרוש, אעפ"י שהוא מגרש. ברור שאני כאדם ליברלי ובמידה מסוימת פמיניסט איני יכול לקבל את הגישה ההלכתית, אך היא זו שתופסת גם בלשון העברית, אלא אם כן הזרמים החדשים ישנו מצב זה (ואפשר להיעזר בעניין זה במרב מיכאלי....)

trilliane

Well-known member
מנהל
סדרי עולם משתנים כל הזמן...

מכיוון שאיני אדם דתי, מה שכתוב בהלכה לא ממש משנה לי; אני לא מחשיבה את עצמי לפמיניסטית, אבל דווקא כאן לשפה העברית אין שום בעיה טכנית: מבחינה לשונית בני הזוג יכולים להינשא זל"ז או לשאת זא"ז במידה שווה.

sailor

New member
מה להפך?

יש חמשיר שמוכיח: מעשה בבחור ושמו שמש שנשאל מה חדש יש מאמש הו הפשיל מכנסיו והביט מתחתיו ואמר: אית חדש תחת שמש.

trilliane

Well-known member
מנהל
../images/Emo6.gif ובכל זאת לפעמים יש חדש תחת השמש...

למרבה השמחה האנושות מתקדמת לאטה מבחינת שוויון וסובלנות...

גבר שנישא אינו המצאה של העברית החדשה.

קראתי פעם שכבר בתלמוד הירושלמי מסופר על איש ואישה ש"נישאו זה לזה". כלומר, זו צורה בעלת ותק בעברית, גם אם הייתה בעבר נפוצה פחות.

למעלה