ספריות המורמונים
תנו לי קצת להסביר מנסיוני העשיר למדי בנושא זה. ראשית - הספריה בסולט לייק סיטי מכילה את כל המיקרופילמים ומיקרופישים. ספריות שונות ברחבי העולם מזמינות מהמרכז את המיקרופילמים לפי בקשת חוקרים מקומיים. ויש שני סוגים של העברה - השאלה לתקופת זמן קצרה או השאלה קבועה. התשלום משתנה בהתאם. לדוגמה בניו יורק יש ספריה ענקית שמכילה כמעט את כל המיקרופילמים היהודיים ממזרח אירופה - אבל רק כמעט. כנ"ל בלוס אנג'לס, כלומר בריכוזים שיש בהם יהודים רבים נמצא חומר רב. לגבי לונדון איני יודע, אך יש לזכור שיהדות אנגליה מחולקת לשני גופים עיקריים - יוצאי גלות ספרד שהגיעו לשם במאות ה-15 וה-16 מספרד ישירות או מאירופה המערבית (בעיקר גרמניה והולנד) ויהדות מזרח אירופה שהגיעה מאמצע המאה ה-19. יהדות זו מקורה בעיקר בארצות הבלטיות, פחות מפולין ורוסיה פרופר. בהתאם לכך יש לשער, וזוהי השערה בלבד, שחומר רב על יהדות פולין לא יימצא שם. הטיסה לסולט לייק סיטי די יקרה, וגם השהות שם עולה כסף. (יש לי מוטל מומלץ ודי זול - כ-50 דולר ללילה והוא נמצא במרחק 5 דקות החליכה מהספריה. - מי שמעוניין שיכתוב ואמסור פרטים מדוייקים) אבל כל זה זול בהרבה משכירת חוקר פרטי שיעשה עבורכם את העבודה. לעניות דעתי אין כמו החיפוש האישי ותחושות הבטן. בכל מקרה לפני שנוסעים ללונדון לדוגמא, כדאי לברר בספריה אם יש להם את המיקרופילמים הדרושים, ואם לא, כדאי להזמין מראש, וזה תהליך שלוקח חדשיים עד שלושה, ונדרש תשלום מקדמה. לדוגמא באחת הפעמים הראשונות שנסעתי לצורך מחקר שורשים בארה"ב, ישבתי שבוע בספריה בניו ג'רזי, ונעזרתי בחוקרת מקומית, ידידה שלי, שהזמינה לי לספריה הנ"ל כחודשיים לפני הביקור שלי את החומר מסולט לייק סיטי. גדעון