המהפכה באירלנד

dark comet

New member
המהפכה באירלנד

באיזה שנה הייתה המהפכה הסוציו-אקונומית ששינתה את פני אירלנד במאה שעברה ומה היו התהליכים שננקטו בה?

almog4

New member
דילמה קשה

כשאני רואה שאלות כאלה - אני עומד בפני דילמה קשה. מצד אחד - שאלות כאלה הן טריגר מפתה מאוד עבורי - להיזכר בארועים הסטוריים, ולשתף בדילמות וסוגיות. מצד שני - אני חושב שזה לא נכון ערכית (מכל כך הרבה סיבות, שלא אתחיל אפילו לפרט) לתת "בכפית" תשובות לשיעורי בית (שידוע שהם בחומר הלימודים). מה דעתכם על הדילמה - חברי הפורום ? --- **הערה: הפיתרון שלי הוא - לענות בקצרה תשובה שתעודד חיפוש נוסף, ו/או להרחיב בסוגיה קרובה אך שונה.
דני

almog4

New member
סליחה, טעות

אני רואה שאתה לא תלמיד, ומתנצל על דבריי. תשובה בעניין אירלנד בדרך. קבל את התנצלותי.
הדילמה שהעלתי נשארת בעינה, וחברי הפורום מוזמנים להגיב.
דני

almog4

New member
הרעב הגדול 1847

אם אתה מתכוון לרעב הגדול - השנה היתה 1847. כידוע, בהסטוריה קשה לומר "מה היה קורה אילו". אבל - באירלנד כיום ישנם די מעט תושבים: פחות מ- 4 מליון תושבים. ההכנסה לנפש ורמת החיים לנפש הן גבוהות, כמקובל באירופה המערבית, וזאת למרות מיעוט משאבי מזון, ומיעוט מחצבים ומשאבי טבע. השלכות הרעב הגדול : השלכות הרעב הגדול הן גם במישור הגיאוגרפי הישיר. הצמחייה והנופים האיריים כיום נוצרו רובם כתוצאה מפעילות אנוש. לפני ובמהלך 'הרעב הגדול' בתולדות אירלנד, כאשר התעורר צורך עצום באדמה חקלאית, ואפילו השטחים הבלתי נגישים עובדו. כתוצאה מהביקוש הגדול לקרקע, נותר באירלנד כיום רק אחוז אחד מיערות האלונים הטבעיים שכיסו את האי בעבר. כיום - במקומות רבים מחליפים אותם מטעי אורנים מלאכותיים. אגב, זה לא שייך ישירות, אבל הנסיונות החקלאיים לגדל מזון במהלך מאות שנים הביאו גם לפגיעה אקולוגית. יש לזכור שאירלנד הוא אי מבודד גיאוגרפית ("סביבה אקולוגית סגורה"), שהיה פעם מיוער. למרות זאת, הפיכתו המוחלטת במשך מאות שנים לאי מעובד חקלאית, לא איפשרה שימור של בעלי חיים- כדוגמת ציפורים, שייתכן שהיו ייחודיים לאי. הרעב עצמו גבה מחיר כבד, תמותה נרחבת, שהיוותה קושי טראומטי מובן לרוב התושבים. הנותרים סבלו מרעב, עוני ומחלות וסבל. את ההשלכות התרבותיות ניתן למצוא, כביטוי לתקופה הקשה, באומנות וביצירה האירית, כולל בשירה ובסיפרות. ההשלכות האנושיות הן, כידוע בהגירה המסיבית והנרחבת מאמצע המאה ה-19 לארה"ב, והתפתחות קהילה אמריקאית-אירית גדולה ומגובשת. כיום מונה הקהילה האירית בארה"ב כ- 40 מליון נפש, פי עשרה מהאוכלוסייה במולדת האם. בנוסף, קיימות גם השלכות נוספות לטווח הארוך, שאפשר לשייכן לטראומה הלאומית הקשה. גידול האוכלוסייה באירלנד כיום הוא קטן. נכון ל- 2004, גידול האוכלוסייה הוא 1.16% , כלומר כמעט ואין גידול, דבר המעיד על מיעוט יחסי של לידות. אשמח לתיקונים ולתוספות.
דני

dark comet

New member
הכוונה היא

לא לרעב הגדול. לפני מספר שנים ראיתי מאמרים היסטורים על כל שאירלנד עברה בשנות ה50 מהפכה חזקה מאוד מבחינה סוציואקונומית ואחריה פורטוגל. ולצערי לא יצא לי לקרוא את אותו מאמר שהשווה שישראל יכלה לעשות כמו אירלנד אילו הייתה נוקטת באותן צעדים שהפכו את אירלנד פורטוגל וטאיוון למדינות שסבבה להחיות בהן.

בתוך ההשוואה

בתוך ההשוואה יש התעלמות מכמה משתנים. אני לא מכיר את המאמר המדובר, ואת ההתפתחות המודרנית של פורטוגל ואירלנד. אבל אני כן יודע, שבין שנות החמישים לתחילת שנות השבעים שתיהן לא היו מעורבות בארבע מלחמות קשות, מלחמות שגבו, מעבר לאלפי הרוגים ועשרות אלפי פצועים, גם עשרות אלפי משפחות ללא מפרנס, ונזקקו מאז לתמיכת המדינה. ושתיהן גם לא היו מחוייבות להשקעה הכספית, האדירה, התמידית והכבדה בהגנה, בצבא סדיר ומילואים, בכלי נשק וכוח צבאי חדישים ומעודכנים, ולא נדרשו כמו מדינת ישראל לשמר אותו באופן קבוע בכוננות. ובניגוד למדינת ישראל, אירלנד ופורטוגל לא קלטו בשנות החמישים והשישים הגירה (=עליה) של אוכלוסיה הגדולה פי שלושה מגודלם, ולא היו צריכים לדאוג לשילובה בחברה ע"י תשתית בניה נרחבת (בניית עיירות פיתוח, ערים, מושבים, ומחנות אוהלים - מעברות), יצירת מקומות עבודה לשניים וחצי מליון העולים, השקעה בחינוך מאסיבי, ומתן קצבאות סעד ותמיכה כלכלית זמנית לכל אותם רבים שנקלטו. ועל כיבוש השטחים ב- 1967 (וההשקעות האין-סופיות שבעקבותיו) עוד לא דיברתי. מאוד יכול להיות, שאם ישראל היתה נמצאת במקום שבו אירלנד נמצאת, גיאוגרפית לפחות, היינו עושים עבודה לא פחות טובה. ועל זה אומרים בלשום הגאלית העתיקה (בתרגום חובבני) : "לעולם לא נוכל לדעת". לא כך ?

טשאפק

New member
פורטוגל

היתה דיקטטורה שמרנית ונחשלת עד אמצע שנות השבעים. לאחר מכן עברה למשטר דמוקרטי, ויתרה (אחרונה באירופה) על מושבותיה הקולוניאליות באפריקה, ובהדרגה, בעידוד האיחוד האירופי, התפתחה כלכלית. אחרי 20 שנה באיחוד, היא עדיין בפיגור אחרי ישראל. התמ"ג בפורטוגל 17300 דולר לאדם לשנה ובישראל 19400 דולר - נתוני 2003. ישראל טובה מפורטוגל מכל בחינה ברת-מדידה - תוחלת חיים ארוכה יותר, תמותת תינוקות נמוכה יותר (זה מעיד על היקף העוני), שיעור בערות נמוך יותר. אירלנד גם היא היתה מדינה מפגרת, ענייה ונחשלת, ביחס לאירופה, עד שנות השמונים המאוחרות. מהפיכת ההיי-טק היטיבה מאד עם המדינה, שיש לה תמ"ג 29000 דולר. שינוי היסטורי מעמיק שעבר על אירלנד מאז 1950 הוא הפחתת השפעתה של הכנסייה הקתולית, שבעבר היתה גורם דומיננטי מאד בחיי האומה. להמחשת הירידה במעמד הדת, תעיד העובדה כי בשנה שעברה נרשמו רק שמונה (8!)אירים ללימודי כמורה.

למעלה