המדריך האידאלי

פרפר8

New member
המדריך האידאלי

בהמשך למכתבו של מלכישוע לגבי הרמת הרמה, ולראייה, הסתכלו על הדף הראשי, אפתח דיון קצת יותר על רמה. המדריך האידאלי? יש כזאת חיה בכלל?. בהנחה שאתם מעצבים את דמותות איך הייתם מעצבים אותה. אני מדבר גם בקטע הרציני (מה הוא צריך להיות, מה האידאלים שצריך להיות לו בראש (אם בכלל) איך צריכים להיות היחסים שלו עם בנות, עם מדריכות) וגם בקטע הבידורי [אילו סנדלים, אילו נעליים (אם בכלל חח) בלורית/פוני, ספרדי / אשכנזי). דברו..

וואי, כן!

בס"ד ובהשתדלותנו שני המדריכים שלי
. לעניין...
כמובן שהמוצא האתני לא משנה.כבר מזמן הוסכם שמוצא האדם לא הופך אותו לאדם טוב יותר או פחות 'איכותי'. המראה החיצוני - סך הכל משקף את ההתייחסות של האדם כלפי עצמו, אז כך גם בהופעתו במסגרת בני עקיבא ובתור מדריך. המדריך צריך להיות דוגמה לחניכים שלו. בכל זמן. במסגרת העברת פעולה, במסגרת יציאה לטיול, במסגרת שיחה אישית עם החניך. הוא צריך 'להדריך' את הדרך.לכן הוא חייב לשאוף תמיד למעלה, ולהיות הכי טוב. וכן, הכי טוב. הוא חייב להוות דוגמה לחניכים בשבט שלו, לחניכים אחרים בסניף, לכל אדם בתנועה. הוא צריך להתנהג בהתאם - גם כשהוא לא במסגרת התנועה. הוא חייב לקיים, או לפחות להשתדל, לעשות את מה שהוא מורה ומצפה מהחניכים שלו. כמובן, לפי סוג החינוך שהוא מעביר לחניכיו. החניכים חייבים לבוא בראש. צה"ד לא חשוב פחות, הגרעין שהוא חבר בו הפעילויות שהוא משתתף בתור גם אחד בחב"ב, אבל החניכים בראש. החניכים צריכים להרגיש שיש להם מדריך. הם תמיד יכולים לפנות אליו. הם יכולים לדבר איתו ולהתייעץ איתו על דבר שקשור בסניף ובתנועה. חייבת להועבר איזו הערכה מהחניך למדריך. מדריך צריך להיות אדם עושה, שרוצה לשנות, ולתרום, והחינוך וחיזוק אחרים חשוב יותר, תמיד, גם כשהוא בא לפעמים על חשבון דברים אחרים.

לך זה ישמע ברור ומשומש

כי אתה כבר מכיר את זה... המדריך האידאלי זה מדריך שגם שואף להיות אידאלי אבל לגבי זה יש מחלוקות. אם יש משהו שלמדתי משני הסמנריוני הדרכה שהייתי בהם זה שמדריך אידאלי זה לא משהו ש"עושה ככה" "ומקפיד על הדבר הזה והזה" או "הולך לפי הרב הזה" אי אפשר להגדיר אותו בדיוק של מעשים או דברים ממשיים (כמו נגיד לגבי יחס לבנות או שמירת מצוות בדרגה מסוימת) בת'כלס מדריך צריך להיות אישיות לדוגמא. זה הכי חשוב לפני כל שאר הדברים. נכון שאישיות לדוגמא כוללת בתוכה גם את כל המצוות, אבל ההגדרה הזאת- "אישיות לדוגמא" היא יותר רעיונית. אישיות לדוגמא זה לא דוגמא אישית!. דוגמא אישית זה כמו להחליט לא לקלל ליד החניכים, או להיות דוס של מאה שערים לידם. זה אומר שכשאתה ליד החניכים אז אתה צריך להראות דוגמא ולהיות כן עם עצמך ועם מה שאתה מעביר, אבל רק כשיש חניכים בסביבה!, כי אם אין-אז המדריך מרשה לעצמו להקל על עצמו. זה נטו צביעות! לעומת זאת אישיות לדוגמא זה אגם שהוא אישיות והוא מקפיד על כל הדבריחם שהוא מעביר לחניכים שלו גם לא לידם הייתי ממשיך אבל בגלל הלחצות של אנשים מסביבי אני ימשיך כבר אחרי המחנה שלי שמתחיל מחר

לענ"ד...

אין מדריך אידיאלי אחד. לכל אדם יש את תכונותיו המיוחדות ואת הדרך המיוחדת שלו בעבודת ה', במידות ובחינוך החניכים. צריך לתת מקום לכל אלה, וממילא יהיה מקום גם למדריך עם הבלורית, וגם לזה עם הפיאות מאחורי האזניים, גם לזה עם הכיפה על הצד וגם לזה עם הכיפה שמכסה את המצח ובלבד- שיכוונו ליבם לאביהם שבשמים. (פשוט שלא צריך להיתפס לפן החיצוני... אך לעיתים הוא משקף משהו.). הדברים תלויים גם בסניף כמובן. כל מדריך שמקדם את חניכיו בעבודת ה' ועבודת המידות שלהם, בהאבת התורה, העם והארץ- ראוי להיכנס להדרכה. מדריך צריך כמה תכונות עיקריות: א. לדעת להדריך. וכאשר אומרים להדריך- אין הכוונה רק לכושר הנהגה אשר היא תכונה חשובה מאד לכשעצמה- אלא שידע להדריך אף את עצמו, וממילא ידע להדריך גם אחרים, שזה כולל בין השאר- להבין את החניך, להיות סבלני (לעיתים יכול להיות חניך שמאד מפריע ולרוב זה קורה מרצון לתשומת לב, פעמים אחרות יש חניך עם ביטחון עצמי ירוד- צריך לשים לב אליו ולתת לו תחושת ביטחון. מלבד הכישור שצריך לקנות, דהיינו- שימת הלב לפרטים אלה, צריך גם לדעת כיצד להתמודד איתם). ב. (מתוך כך)- דוגמא אישית. ללא דוגמא אישית, כל ההדרכה מן השפה ולחוץ- אינה שווה מאומה. אם החניכים רואים בעיניהם מדריך למופת שחי חיי תורה, לומד את התורה ומקיימה, גומל חסד עם רעיו, מתפלל בכוונה וכו'- זה ה'שיעור' הטוב ביותר. ג. מוכנות להשקעה. חינוך הוא דבר שיש עליו ציווי בתורה, יש אפי' גיל מיוחד לחינוך... המדריך צריך תמיד לזכור איזה יכולת אדירה יש לו ביד, הוא המחנך את הדור הבא, וזו אחריות כבדה מאד. ד. המדריך צריך להיות דמות שהחניכים ירגישו קרובים אליו. הוא לא צריך להיות איזו דמות מופת או משהו ערטילאי כזה, ואסור לו לעשות הצגות בפני החניכים (אלא אם כוונתו באמת להשתפר והוא במגמת עליה, וההדרכה היא הנותנת לו את הדחיפה לכך). באופן עקרוני על המדריך להיות ישר ואמיתי עם עצמו, ורק כך החניכים באמת יוכלו ללמוד ולקבל ממנו את הרושם ה'נדרש'. ישנם פרטים רבים מאד שעל המדריך לדעת, לענ"ד... זהו נושא רחב היקף מאד. אך אלו כמה נק' שאני חושב שהם די בסיסיות למדריך. בברכת חברים לתורה ועבודה.

אין דבר כזה.

יש מדריכים מכל הסוגים, ועל מדריך אידיאלי אתה יכול להסתכל בכמה אופנים. יש את המדריך שאצלו השתיקה או מבט אחד אומר הכל, והוא יהיה המדריך האידיאלי, יש את המדריך שהוא סחבק עם כולם, וכולם אוהבים איתו וגם הוא יהיה מדריך אידיאלי, ויש את זה שהולך אחרי האידיאלים שלו בכל מצב, וגם הוא יהיה המדריך האידיאלי. אם יהיה מדריך שיהיה שלושת המדריכים האלה ביחד-אשרינו שזכינו..

פרפר8

New member
לענ"ד

אגב, דיון מעולה ויישר כוח גדול למי שפתח אותו. גבר גבר. מה הוא צריך להיות? הוא צריך להיות על הגבול הדק שבין דיסטנס לגובה העיניים של החניכים. לדעת מתי לצעוק על מישו וגם אחרי הפעולה לקחת אותו הצידה ולדבר איתו על מקורה בחיים שלו. הוא צריך להיות עם יחסי אנוש טובים, אבל לדעת מתי צריך לסתום. בכלל עניין סחבק/שתקן יכול להיות שונה לכל מדריך. הוא צריך להיות אמיתי עם עצמו, ולא להפוך לדוס פתאום בעקבות ההדרכה, או יותר גרוע להיות דוס רק בסניף. הוא צריך לשבת עם עצמו בעניין השבט שלו, מה הבעיות של השבט שלו, מה המטרות שלו, מה הוא רוצה שייצא מהם. ומעבר לשבט שלו הוא צריך גם לחשוב בגדול על בנ"ע, איך הוא מארגן דברים של הסניף בכלל (אם אתם לא מבינים על מה אני מדבר אז לדוג':הסעות להפגנות למינהם (לא רק לגוש קטיף, גם הנכים מפגינים!), מלווי מלכה, שיעורי תורה לציבור הרחב, תפילות משותפות של תנועות הנוער ועוד...), ובכלל על האידאלים של בנ"ע.

לא מסכים עם הקטע

שלא צריך שמדריך יהפוך להיות דוס בעקבות ההדרכה להפך! ההדרכה היא מה שמשנה את הבן אדם ואני תמיד אומר את זה מה שהכי עושה את זה זה, זה הסמנריוני הדרכה. בסמנריון הדרכה מדברים איתך רק אידאלים וטוחנים אותך בשיחות ורק בשמשך שעתיים מדברים איתך על מה צריך ומה לא לעשות בהדרכה. אני אישית הייתי היום בן אדם שונה (לרעה) אם לא הייתי מדריך זה לא שאני אומר שצריך להיות דוסים רק בתקופה של ההדרכה ואחרי שיוצאים אז להפסיק. אני חושב שמדריך "לוקח" מההדרכה דברים להמשך הדרך והחיים. אני וחברים שלי מדריכים כבר חצי שנה והשתנינו מאוד (לפחות רובנו).

Demri123

New member
אף אחד פה לא יכול

להגיד מהו המדריך האידיאלי מהסיבה הפשוטה שכל אחד רואה את המדריך האידיאלי שלו אחרת...... יש כאלה שיעדיפו אותו שרוט ומצחיק שיש איתם ויעביר פעולות,אבל שיהיה כמו חבר.. ויש את אלה שירצו מדריך שחזק מבחינה דתית.. והפעולות שלו סובבות סביב זה.. ואני אסכם כמו שכתבתי בהתחלה.. לכל אחד יש מדריך אידיאלי משלו.. אם כבר אתם רוצים לעשות שירשור כזה, אפשר לשנות אותו ל: "מה המדריך האידיאלי בשבילך..?"

פעם יונה גודמן....

בס"ד שהוא אם אני זוכר נכון המזכ"ל לשעבר של בני עקיבא כתב מהו המדריך האידיאלי.. קטע ממש יפה שפעם הקדישו לי ועכשיו אני לא מוצא אותו אז אם משהו יודע על מה אני מדבר שיעלה אותו לכאן...

מצאתי מצאתי מצאתי מצאתי.....

בס"ד יונה גודמן המדריך האידיאלי: מדריך אידיאלי, הוא מדריך שלא חושב שהוא אידיאלי. הוא נמצא בתהליך אין סופי של לימוד וחיפוש, חשבון - נפש והתקדמות. יש לו יעדים חינוכיים לטווח ארוך, אך הוא בוחן אותם כל יום מחדש לאור ההווה. המדריך האידיאלי, (וגם המדריכה...) מכיר בכך שהיעד החינוכי הראשון שלו, זה הוא עצמו, עליו להיות דוגמא אישית לא רק בפעולה, אלא גם בבית. לא רק בעת שיחה לחניכיו אלא גם כשהוא עם החברה שלו. המדריך שואף להוביל את שבטו כקבוצה אך גם מטפח קשר אישי עם כל חניך. מדריך אידיאלי הוא זה ששומר על הגבולות. מתי צריך להיות רציני ומתי צריך (וכדאי...) להשתולל. מתי להיות מנהיג הקורא לשבטו: "אחרי" ומתי להתבונן מן הצד ולאפשר לשבט לברור את דרכו שלו. מדריך אידיאלי הוא מנהיג מלידה, שאינו מסתפק בכישורים איתם נולד, אלא נעזר בהם להמשיך ולעלות מעלה מעלה עד בלי די... יונה גודמן. לפי דעתי קטע ממש טוב...

למעלה