קראתי מעט
מן הפרק הארוך. אני זקוק למעט יותר זמן לקרוא בהרחבה ואולי אעשה זאת בקרוב. אני מסכים אתך בהחלט, שחנוך דאום הוא סופר מוכשר. הדברים שכתב אכן מעניינים. מסכים?! בוודא לא! גכפי שאני שומע ומאזין לך ולאחרים, הדומים לך, ומכבד את געותך למרות השוני הרב בינינו, אני מכבד' גם את חנוך דאום. עם זאת הייתי מבקש מזאבי'ק לנתח את אישיותו ע"פ הדברים. חוששני, שהכותב הוא אדם לא יציב. כל מה שאומר עליו הוא בגדר השערה אבל ראוי לבדיקה. אביו הרב יחזקאל דאום זצ"ל היה רב קהילה בחיספין, שברמת הגולן (אם אינני טועה), וכן גם רב הקואופרטיב "תנובה" עד לפטירתו. כריום משמש כרב "תנובה" הרב זאב ויטמן יבדל"א - תושה ההתנחלות אלון שבות, שבה התגורר שנים גם הכותב - חנוך דאום. חנוך דאום מוכר לי היטב כמי, שדרדר את עיתון "הצלופה" לשפל המדרגה בשל כתבותיו הנועזות, ובעידן העיתונים "בשבע" ו"מקור ראשון" חיזק את אלה באופן משמעותי, לאחר שקוראי עיתון "הצופה" (ואף אני בתוכם) נמנעו מלקרוא עיתון זה, שאמור היה לייצג את הציבור הדתי-לאומי. חנוך דאום ללא ספק קיבל חינוך לאמונה בבית. מה קרה בדרך? האם יתכן, שהפקפוק באמונה החל עוד לפני שנים רבות אולם במשך כל אותו זמן הוא חי בשקר, כאילו הוא חלק מהמיגזר? לפי דבריו נראה, שמדובר באדם בלתי יציב, שאין להביא ראייה מדבריו או ממעשיו, כיוון שמתיאורם עולה, שלא תמיד התנהג בהתאם לחוק המוסר. אז לידיעתך, dkey, מעולם לא הרגשתי נבגד על ידו. בהתנהגותו הנוכחית הוכיח, שכל כולו היה צביעות גדולה (כמו החזיר, שפורס טלפיו להראות, שהוא "כשר"...). בתחילה הוא רצה ללכת "בלי" ולהרגיש "עם". משזה לא ניתן לו, לא זו בלבד, שהסיר את כיפתו מעל ראשו, אלא גם כפר בכל התורה כולה. אולי ניתו לומר אחת מהשתיים: או, שהאמין תחילה בהבל הבלים (כדבריו), אבל רק כשהיה לו נוח פרק מעליו כל עול, או, שהאמין באמת ובתמים בתורה, אבל הייחס המנוכר מצד חבריו גרם לו להגיב בהתאם. באחד המשפטים שלו כתב: "אני לא עובד אצל הרבנים". משפט זהה עמד אף הוא בסתירה עצמית. גם אני לא עובד אצל הרבנים אבי אני עובד אצל הקב"ה (הוא משלם נפלא!). הרבנים הם9 אלו, שלמדו את תורתו באופן יסודי, והם אמורים לךהראות לי את הדרך הנכונה. נכון, שגם הרבנים לא יודעים הכל, ויש תחומים אפורים, שטרם נמצא להם פתרון בהלכה, אבל זאת איננה סיבה לזלזל בהם ובתורתם. בקיצור: אינני יודע, מה כואב לו (פרט לעובדה, שאולי הוא גרם לעצמו סבל מיותר בהתנהגותו), אבי גם אני לו הייתי במקומו הייתי חש כאב עצום בוויתורי על קהילה נהדרת, המוכרת לי היטב, שבה אנשים נפלאים מאין כמותם, הנכונים לעזור איש לרעהו על כל צרה, שלא תבוא, ולהמיר אותה בחיי חופש, שבהם כל אחד אדון לעצמו, אבל בשעת הצורך החברה תלחסר לו מאוד. מעבר לכל זה הייתי שמח לדעת את דעתו של זאבי'ק עליו לאור הדברים, שנכתבו. צא וראה: אנו בפתח חג שמחת תורה. בישיבת "מרכז הרב" מרגישים הטיטב בחסרונו של ראש הישיבה. עם זאת התורה צוותה עלינו לשמוח ולו היית מבקר בישיבה בחג היית זוכה לראות שמחה אמיתית, היוצאת מהלב, עד השעות הקטנות של הלילה. בניו ובנותיו של ראש הישיבה ישבו על הארץ "שבעה" מיד עם צאת החג ובישיבה - שמחה רבה רק בשל ציווי התורה. אפשר להבין זאת בהיגיון האנושי?! לא! התורה איננה מדברת אל ההיגיון או אל השכל, וכשהתורה מצווה לשמוח, אז שמחים. מי שלא ראה שמחת תורה בישיבת "מרכז הרב", ספק אם ראה שמחה מימיו. הייתי אוןרח בחתונות חילוניות (וגם בחגיגות "בר-מצווה") וראיתי שירים וריקודים אך רק שמחה לא הייתה שם. הייתי גם בחתונות ירושלמיות, שבהן לא נשמע קול כלי זמר (כמנהג ירושלים) אבל ראיתי שם שמחה אמיתית. אז אין פלא, שאינך מרגיש את הכאב שלו, כי מעולם לא עמדת במצבו. חג שמח!