הללויה, אליאנס(3)../images/Emo70.gif הנה רק מספר "פנינים" ממה שדליתי עד כה, ואני רק בתחילת-הדרך (התפוז מסרב לצרף איקונים): 1. גיליתי את תאריך-הולדתו המדויק של סבי (מצד אמא), שכלל לא היה ידוע לי עד כה 2. גיליתי שבארכיון יש מכתב, הדן במועמדותו של אבי ללימודים בפנימיה להכשרת מורים בפריס 3. פרטי הקריירה של סבתי (מצד אבא) שרה לבית ברד"ש היו ידועים לי. ידעתי שבתקופת מלחמת העולם הראשונה היתה מורה בבית-הספר אליאנס בירושלים, וסברתי לתומי ששם החלה הקריירה שלה, אך הסתבר לי שלירושלים הגיעה רק בשנת 1915. את הקריירה הארוכה שלה בחינוך החלה, מסתבר, בשנת 1909, בעיר חמאדאן שבאירן! 4. הופתעתי לגלות, שבת-הדודה של אבי , אנט לרדו (ביתה של אדל לבית ברד"ש), שלמדה רוקחות ושימשה רוקחת במקום מגוריה בקאור (מצפון לטולוז, צרפת), החלה את דרכה גם היא כמורה, ושימשה כמורה בטהרן 5. גיליתי שבארכיון מצויים מבחנים שעברה התלמידה ויקטוריה ברד"ש בת ה- 12 מצפת (אחות סבתי) כחלק ממועמדותה ללימודים בפנימייה בצרפת. בין השאר יש שם חיבור העוסק, בתרגום חופשי, במשהו כמו: "תאר/י את בית-ספרך, הרובע בו הוא מצוי, איך את/ה מבלה את הזמן הפנוי ובמה את/ה עוסק". יכול להיות מעניין לקרוא (אני מניחה שזה בכתב-יד!) כיצד תיארה ויקטוריה ברד"ש את בית-הספר אליאנס בצפת וסביבתו בצפת של 1912! 6. בחיפוש אחרי בני-משפחת פיזה גיליתי בני-משפחה חדשים, שלא ידעתי אודות קיומם. אולם את העין משך J. Pisa. היתכן שהמדובר ביוסף פיזה? יוסף פיזה היה אביה של הסבתא רבא שלי. ידוע לי שנפטר שנים רבות לפני אשתו, הערכתי שבסביבות 1910. בבולטינים של אליאנס גיליתי שהיה מעורב בועדות של בית-הספר אליאנס, אולם לא ידוע לי כלום ביחס למרוקו. J. Pisa המופיע באתר מתועד במרוקו בשנים הראשונות של המאה ה- 20, ואח"כ אין עוד תיעוד. הוא השאיר המון חומר כתוב אודות אנטישמיות, הגנה קונסולרית, ועוד כהנה וכהנה. האם הוא הוא יוסף פיזה, סב-סבי? ימים יגידו… 7. ההפתעה המרגשת ביותר – יצחק פיזה, האח של הסבתא רבתא שלי. גיליתי ששמו המלא יצחק ישראל פיזה. בשנות ה- 20 עבר לפריס והתעסק בטכסטיל. הוא עשה חיל, ובעקבותיו נדדו עוד מספר בני-משפחה לפריס. להפתעתי גיליתי שגם הוא החל את דרכו כמורה, ואף ניהל את בית-הספר אליאנס בקזבלנקה, מרוקו. ואם לא די, מסתבר שנישא למישהי בשם אליז בריזק (Barisac), ביתו של יעקב בריזק, שהיה מפקח באליאנס. כאן כבר זינקתי: לפני מספר חודשים, על כוס קפה, זרקה לי אימי, כהרגלה, מספר שמות-משפחה, הקשורים איכשהו למשפחתנו (אימי מעבידה אותי קשה: מידי פעם היא זורקת לי שמות-משפחה, אולי זה יהווה קצה חוט למשהו, ואומרת לי: אולי תחפשי אותם, אולי זה יעזור לך…). בין השאר היא זרקה את השם בריזק. היא סיפרה שהיו כאן קרובים בשם זה, וחלק מהצאצאים קראו לעצמם בארץ "בר-יצחק". אז הנה בא האתר של אליאנס ומודיע לי שכמו תמיד, אמא צודקת. יש קשר למשפחת בריזק. הלאה: האח של הסבתא רבתא שלי, יצחק פיזה, השאיר אחריו טונות של מאמרים. בין השאר כתב אודות קהילות יהודיות במרוקו, אך משלב מסוים מתגברים המכתבים והמאמרים אודות האנטישמיות במרוקו, פוגרומים שבוצעו ביהודי-מרוקו, המאסרים המפתיעים של בני-הקהילה, הצורך בהגנה, וכו'. למרבה ההפתעה מופיע שם אזכור למכתב בעברית (!), בו מבקש יצחק הגנה, ובהמשך מבקש להוציא משם את ביתו!!! היתה בת!!! איך אמצא אותה? מן הסתם נישאה והשם השתנה, אפילו את שמה הפרטי אין לי (הלואי שהזכיר זאת במכתב, אנסה להשיג את המכתב.). ואיפה אשתו? האם היתה בין אלה שנהרגו שם בפרעות? הגלגלים במוח עובדים שעות נוספות מאז שגיליתי את הסיפור הזה. יצחק, כאמור, עבר בשנות ה- 20 לפריס. ערב המלחמה היה נשוי למישהי ילידת לוקסמבורג (לא יהודיה), וגידל עימה את בנה מנישואיה הראשונים. בשנת 1942 נשלח יצחק בטרנספורט מדרנסי לאושוויץ. איזה סיפור עצוב ומטריד. אני מודה שאני לא מפסיקה לחשוב אודות האיש הזה, שמעולם לא הוזכר שמו במשפחתנו ואימי לא ידעה כלל על קיומו. וכעת יש הרבה עבודה וקצות-חוט חדשים. זהו, חברים, על קצה-המזלג, מעט ממה שדליתי רק באמצעות האינטרנט, מבלי שפניתי לחברת אליאנס עצמה עדיין. וזו, כאמור רק ההתחלה, מבחינתי. אז סליחה על ההשתפכות והמסרים הארוכים, אני מקווה שזה יעודד מי שיש לו קשר כלשהו לאליאנס לנבור באתר (יש גרסה אנגלית, אך לא הסתדרתי איתה ועבדתי עם הגרסה הצרפתית. אני בהחלט מוכנה לסייע ולכוון את המעוניינים, ולנסות כמיטב יכולתי לתרגם את הפרטים). הללויה, Alliance Israélite Universelle, אמרנו כבר?