הלכות בירור בשבת

הלכות בירור בשבת

יש לי שאלה בנושא איסור בירור בשבת אני משתמשת בתרופה טבעית שהיא סוג של פטריה הודית שגדלה בחלב והופכת אותו ליוגורט. צריך לשתות את היוגורט שנוצר כל יום ויש לו סגולות ריפוי. כדי להפריד את החלב מהפטריה שהיא נראית למעשה כמו גושי ג'לי אני משתמשת במסננת רגילה אוכלת את היוגורט המופרד, שוטפת את הג'לי (הפטריה) במיים ושמה אותו שוב בכלי וממלאה אותו בחלב. בשבת באחרונה נתקלתי בבעיה כי אני בעצם לא יכולה להשתמש במסננת שהיא כלי מפורש למלאכת בירור אם אשתמש בבד האם זה אפשרי כך להפריד את היוגורט מהפטריה ואם לא מה כן אפשרי?

א77

New member
אין סינון טוב מבד

וודאי שבד ייאסר לא פחות מכלי סינון. כך היו מסננים את היין מהשמרים. לא אפסוק לך, רק זאת אומר שאני במקומך הייתי יוצק את היוגורט ללא הפטריה לכלי אחר. יש בנידון עוד משהו: הרי בורר היינו הבורר פסולת מתוך האוכל. אמנם לרגע זה הפסולת היא הפטריה והאוכל זה היוגורט. אבל הפטריה אינה פסולת ממש, כי את משמרת אותה מפאת חשיבותה. ולכן אוליי בכי האי גוונא יהיה מותר, שהרי תיתכן והפטריה קרויה אוכל מתוך פסולת. אבל חושבני שבכל זאת, הברירה של אוכל מתוך פסולת המותר זה רק לאכילת עכשיו וזה קרוי אוכל. ויש לברר.

לא בטוחה שהבנתי ממש

אני חוזרת בתשובה ולא בקיאה בהלכות שבת. הבנתי כי אסור לברור את הרע מהטוב האם זה אומר שאם אוציא את הפטריה מהחלב בכפית זה יחשב לבירור הרע מהטוב כי הרי אני לא משליכה אותה לפח אלא משתמשת בה שוב?

א77

New member
אבל ייתכן

שאמנם הפטריה אינה פסולת מיכיון שתידרשי לה להשראתה שוב בחלב. אבל אוליי היא פסולת לרגע זה כי ביחס ליוגורט הנוכחי זה פסולת.

האפשרות ההלכתית היחידה......

להפריד בין הפטריה ליוגורט...... היא: לקחת את הפטריה בכף יחד עם מעט יוגורט ולהעביר לכלי אחר. או לחילופין, לשפוך את היוגורט לכלי אחר והפטריה תשאר בכלי הנוכחי. אסור לסנן בשום מקרה. (בין אם זה אוכל או פסולת - אסור לסנן בכלי). ברכה והצלחה.

למעלה