לא בעד או נגד, מתלבט בקול רם...
כרגע אני מעלה תהיות, ומן הסתם כשמשהו נראה מאוד יפה, תהיות יראו כהתנגדות... לעניין, שני נושאים מפריעים לי כרגע: 1. נושא הערכים/מטרות של החברה/מדינה והדרכים להשיג אותם. 2. נושא הסקטוריאליות. כדי לנסות למקד את הדיון, אפצל אותו לשניים... ערכים/מטרות ומדיניות לדעתי, יש כאן מקום לדיון על הערכים והמטרות של המדינה וכיצד רוצים להשיגן. אפשר לטעון שהמטרה של המדינה היא לעודד יציאה לעבודה. יהיו שיתווכחו עם מטרה כזו, אני מניח שיאיר יהיה אחד מהם, ואניח לו להרחיב בנושא. אפשר לטעון שהמטרה היא לדאוג לחינוך. לדעתי, אם רוצים לעודד יציאה לעבודה, צריך לעזור לכל מי שרוצה לעבוד, בייחוד אם שכרו נמוך, מכיון שבעלי השכר הגבוה לא ממש צריכים מוטיבציה נוספת לעבודה... אם רוצים לעודד השקעות בחינוך, אפשר לעשות זאת בדרכים יעילות יותר. כרגע, באינטואיציה, נראה לי שהקישור בין השניים בעייתי. למשל: האם ילד שהוריו לא עובדים ייפגע פעמיים? גם מכיון שהוריו לא עובדים וגם מכיון שהמדינה שוללת ממנו השתתפותה בעלויות החינוך? אני יודע שמה שאני כותב יישמע לא "פוליטיקלי קורקט" אבל בכל זאת: אם, כפי שהראו בטלוויזיה, אומרת אותה אישה שלאחר קיזוז הוצאות המטפלת, נשאר לה "ביד" מכל הכנסותיה סכום של 350 ש"ח, ובעבור סכום זה לא כדאי לעבוד, אז אולי אפשר לראות בכך רמז? אולי כלכלית זה לא נכון שהיא תצא לעבודה, כי אם השכר מייצג את שווי היצרנות מעבודתה, אולי היא לא ממש מביאה תועלת בכך? אם היא עובדת בעבור הסיפוק והאתגר שבעבודה, אולי ראוי שתשקיע חלק מזמנה בפעולות התנדבותיות? אני מבטיח לה שאם תמצא את אפיק ההתנדבות המתאים לה, שרוב הסיכוי שהסיפוק יהיה גדול בהרבה... בנוגע לסקטוריאליות: כפי שכתבתי, באופן אישי ארויח מיישום ההצעה שבעצומה, ובכל זאת זה מעלה את השאלה הבאה: אנחנו אוהבים לתקוף סקטורים שדואגים בהצלחה זו או אחרת לעצמם בלבד. כמעט כולם פועלים כך, ודוגמאות לא חסר: לובים של חקלאים, תעשיינים, יבואנים, אמהות חד הוריות, קשישים, נכים, חרדים, ערבים ויסלחו לי מי שמקומם נפקד שלא בצדק מהרשימה ... אז כרגע אאפיין סקטור נוסף: קבוצת האוכלוסיה של מי שיש לו ילדים, ושני ההורים עובדים, והכנסתם בינונית ומעלה מספיק כדי לשלם מס. אם אנחנו דואגים כרגע לטובת קבוצה זו במה אנחנו טובים יותר מכל קבוצה אחרת נגדה יצאנו בעבר? אולי כל סקטור, בהצלחה זו או אחרת, מצליח לקבל עצם כלשהי, ובמלחמות בין הסקטורים השונים, אנו מפספסים כיצד הכסף הגדול, עיקר משאבי המדינה מוצא מאיתנו - מכולנו - לטובת כמה המשפחות הגדולות?