הי, אשמח לעזרה

liba7

New member
הי, אשמח לעזרה ../images/Emo13.gif

1) אני רוצה לכתוב את המשפט הבא, אך אינני בטוחה לגבי השימוש במונחים "פי התהום" ו- "מט ליפול" (האם "מט ליפול" זה רק לגבי שם עצם): "כמי שעומד על פי התהום ומט ליפול." 2) מה ההבדל בין "דממה" ו "דומיה"? ואם אני רוצה לומר שהתקופה רוויה שתיקה עצובה, איזו מן השתיים מתאימה יותר?

trilliane

Well-known member
מנהל
אשמח לעזור

1) לא הבנתי את שאלתך... בכל מקרה, הנה ההגדרות מהמילון: מָט לִנפּול רָעוּעַ, לא-יציב, על סף הרס "פי תהום" זו פשוט שפת התהום. 2) ועוד הגדרות: דְּמָמָה [תנ] [ש"ע; נ'; דִממַת-, דִממָתו] <דמם> שֶקט מוּחלָט, דוּמִייה דוּמִייה, דּוּמִיָּה [תנ] [ש"ע; נ'; דוּמִייַת-, דוּמִייָתו] <דמי> שתיקה מוּחלֶטת, דממה צירופים: דמָמה דַקה קול חלש מאוד; דִממַת אַלחוּט הפסקת שידוּרים כּדי להאזין לשידוּרי האויב או כּדי להסתיר מהאויב ידיעות לפני פּעוּלה צבאית חשוּבה; דִממַת מָוֶות שקט גמור; בִּדמָמה דומם, בקול חרישי דוּמִייַת מָוֶות דממה גמוּרה וּמוּחלֶטת; בּדוּמִייה חרש, בשקט, בּאֵין שומֵעַ לסיכום, אין ממש הבדל, אלה מילים נרדפות, זו בחירה סגנונית שלך בלבד מה נשמע לך מתאים יותר.

מט לנפול לא קשור לתהום

אם הבנתי נכון, השאלה התייחסה לצירוף שמשמעושמדבר על נפילה לתהום. לדעתי, "מט" (מלשון התמוטט") מתאים יותר לנפילה במובן של קריסה או הרס, ז"א שמשהו (גג, בניין) קורס אל תוך עצמו ולא נופל לבור וכד'. זתומרת שאם משהו מט לנפול ונמצא על פי התהום, אין קשר בין הדברים.

trilliane

Well-known member
מנהל
ודאי שלא, אבל אולי זה מתחבר להקשר שלה...

מכיוון שאין לנו מידע נוסף, קשה לשפוט אם זה מתאים או לא.

liba7

New member
תודה לשניכם ../images/Emo140.gif הסברים...

אנו שומרים שבת ונכנסתי רק עכשו שוב למערכת
. הדיוט גמור צודק. רציתי לדעת אם אפשר לקשר את שני המצבים - מט לנפול (למדתי עוד משהו, כי חשבתי שכותבים "ליפול") ופי התהום. תשמעו, כדי לפשט את ההסברים שלי, אתן בדיוק את מה שאני רוצה לתאר. אני רוצה לתאר בן אדם שעומד לאבד את הכל, וברגע האחרון ניצל. אז את החלק הראשון - בן אדם שעומד לאבד את הכל - רציתי לדעת אם אכן ניתן לכתוב "כמי שעומד על פי התהום ומט לנפול". ועכשו אני מבינה שלא ניתן, שמצד יש מצב של להיות לפני נפילה לתוך תהום, ומאידך יש מצב של קריסה כביכול לתוך עצמו או מסביבו וזה לא אותו דבר. אז לא ניתן לקשר בין הדברים. אם כך, האם יש לכם רעיון לחלק השני של המשפט שמתאר את הנפילה עצמה? כלומר, אולי יש לכם רעיון איך לסיים את המשפט: "כמי שעומד על פי התהום... (וההמשך צריך להיות דרך ציורית לומר: ועומד לנפול לתוכה). לגבי השאלה השניה, הבנתי שזה ענין של מה "מרגיש" לי יותר נכון. אשב על זה. תודה רבה לשניכם בינתיים!
ערב מצויין

אפשרי מט ליפול

לִפול ולנפול הן היינו הך. אלו שתי צורת תקינות של שם הפועל. אפשר לומר על אדם שהוא "מט ליפול" כלומר רגליו לא עומדות בעומס והוא נכשל ועומד ליפול. ואם את רוצה להדגיש שברגע שברכיו יכשלו הוא יקרוס ויפול לתהום עמוקה, את בהחלט יכולה, לדעתי, להשתמש במשפט שכתבת "הוא עומד על פי תהום ומט ליפול". אני לא חלוק על "הדיוט" ש'מט ליפול' משמעו עומד לקרוס תחתיו, אבל אולי זוהי כוונתך- הוא עומד להכשל ולקרוס בעוד שהוא ניצב במקום מסוכן ביותר- על פי תהום.

liba7

New member
המממ... הבנתי את ההסבר ../images/Emo45.gif אבל תוהה

עכשו אם השימוש בצירוף הזה לא "ישב טוב" אצל כל מי שיקרא, מצב שעלול להסיט את תשומת לב הקורא להתמודד עם הצירוף במקום להתרכז בעיקר. זאת לאור דברים שנכתבו בשרשור הזה. אבל זה נותן חומר למחשבה, ובכלל מעניין לקרוא את ההסברים והניתוחים שלכם
. כשאחליט בניסוח הסופי, אעדכן.

trilliane

Well-known member
מנהל
בבקשה, ואין על מה להתנצל. ../images/Emo13.gif

אדם שעומד לאבד את הכול הוא אולי "על פי תהום", או "עם הגב לקיר", "שקוע עד הצוואר", "תלוי על בלימה", "תקוע בבוץ", "בין הפטיש לסדן", "חרב תלויה מעל לראשו" או פשוט "איוב" אבל "מט לנפול" אכן לא מתאים כאן. לגבי "לנפול / ליפול" – שתי הצורות תקינות, אבל בימינו מקובלת הצורה "ליפול"; רק בצירוף "מט לנפול" התקבעה הצורה "לנפול". לכן אם את משתמש בשם הפועל מחוץ לצירוף הכבול, מוטב להשתמש ב"ליפול" ("עומד ליפול לתוכה" ולא "עומד לנפול לתוכה").

liba7

New member
וואו, תודה על ההצעות. אני שוקלת את הביטוי

"תלוי על בלימה" כאפשרות נוספת. אראה איך זה משתלב בטקסט. לגבי "ליפול" - מעניין, גם בצירוף "מט לנפול" אני מעדיפה "ליפול", אבל כללים הם כללים, מה לעשות
. אתם פשוט מקסימים
! רב תודות
!

trilliane

Well-known member
מנהל
אם את מעדיפה אז אין בעיה; לא ציינתי שום כללים

אלא רק מה מקובל, להפך: כתבתי במפורש ששתי הצורות תקינות.

liba7

New member
"כמעט קט" ../images/Emo35.gif

לא נעים, אבל אפשר לקבל הסבר?

אחד המשמעים: כמעט ו-. דוגמאות:

כי הביא אלוהים עלי מחלת הכבד, ולולא תפילות יעקב אבי עזרוני, כי אז כמעט קט חלף רוחי ממני. רָפוּ זְרוֹעַי, / פִּי הֵילִיל – וְאֵין מַרְפֵּא. רַבּוּ נְגָעַי, / כִּמְעַט קָט אֲנִי נִסְפֶּה. יִרְאֶה צַלְעִי / צָר, יִלְעַג וְיַרְחִיב פֶּה: יָבוֹא אֲדוֹנֵךְ, / אָז יָבִיא לְצִירַיִךְ צֹרִי, וְיִקְנֵךְ / וִישַׁלַּח אֲסִירַיִךְ!

liba7

New member
אהבתי ../images/Emo45.gif רשמתי לי את הביטוי "כמעט קט"

תודה גם על הרעיון הנוסף, למרות שאני מעדיפה את הביטוי הזה. איזה פורום נהדר

למעלה