היקום של נתן זך

אלי 33

New member
היקום של נתן זך

שערוריה בעולם השירה הישראלי : המשורר נתן זך הזמין לפסטיבל בירושלים שהוא המנהל האמנותי שלו משורר אמריקני שהתפרסם בראש ובראשונה בגלל שורות אנטישמיות בפואמה שחיבר על חורבן מגדלי התאומים שבהן ייחס את הפיגוע לקונספירציה היהודית . ההזמנה גרמה לסערה בקרב הקהילה היהודית בארה"ב ,שרואה בהזמנה זאת פגיעה בה.נתן זך הסביר שהוא רוצה להראות למשורר האנטישמי הנ"ל שהשד אינו נורא כל כך במדינת ישראל ולא עוסקים כאן רק בקונספירציות להשמיד את מגדלי התאומים . מסופקני אם יצליח בכך. זאת אינה השערוריה הראשונה שבה היה מעורב נתן זך שנחשב לאחת הדמויות הידועות ביותר בספרות והתרבות הישראלית . עוד על נתן זך , חייו ויצירתו ראו : http://www.okapi.co.il/july2003/turim/eli.html

דוסטו

New member
אתה מתכוון לאמיר ברקה?

האיש שטוף השנאה הזו? הגולם האנטישמי? תעיינו באתר שלו: http://www.amiribaraka.com/ או תקראו את התגובה המתחסדת הזו: http://www.amiribaraka.com/speech100202.html ובעיקר תקראו את יצירת המופת הזו (אם זה שיר אז נתן ז"ך נורמלי) http://www.mindfully.org/Reform/2002/Amiri-Baraka-Somebody-Blew-Up.htm הנה חלק: Who know why Five Israelis was filming the explosion And cracking they sides at the notion Who knew the World Trade Center was gonna get bombed Who told 4000 Israeli workers at the Twin Towers To stay home that day Why did Sharon stay away נתן ז"ך הוא משורר שיש לו הרבה שירים טובים. נתן ז"ך הוא שיכור ממורמר שסובל משנאה עצמית דוהרת. זו מין מחלה או אולי מחלת מין. ושחורים אמריקאיים שמתאסלמים ובוחרים להם שמות ערביים בכלל חשודים בעיניי כטפשים מטופשים. הלא סוחרי העבדים הכבדים ביותר שעסקו בהעברתם של השחורים כעבדים נרצעים לארצות הברית היו מוסלמים.

chenchen1

New member
גם זוזה סאראמגו סבל מעיוורון ../images/Emo104.gif

מדהים ואנטישמיות לא קטנה שלא התבייש לבטא בהיותו אורח בישראל. ויש עוד רבים ו"טובים" כאלה בין סופרים, יוצרים ואנשי תרבות ואומנות. אפשר להתחיל רשימה.

דוסטו

New member
אז מה בדיוק רצית להגיד?

שאני צריך כעת להזמין גם את סארמגו לפסטיבל ישראל? ולקבל אותו עם תזמורת של מוזלמנים מנגנת ואגנר? תסביר לאט. כשמסבירים לאט אני מבין מהר.

gordiwow

New member
ההבדל בין סארמאגו לברקה

מקריאה שטחית באתר שצרף דוסטו, נראה ששיריו של ברקה הם פחות או יותר רמה אחת או שתיים מעל "יא סדאם יא מטומטם" (ויסלחו לי אוהדיו אם קראתיו בצורה מגמתית, שטחית או מה שלא יהיה). סאראמגו, לעומת זאת, הוא יוצר בעל ערך רב, והערך של האמנות שהוא יוצר עומד מעבר לסכסוך זה או אחר של עמים אלו או אחרים. להזמין את סאראמגו לכנס בארץ, אני מאמין, זה בעיקר הצהרה אמנותית וקצת פוליטית. להזמין את ברקה זה פוליטי גרידא. גם עם זה אין לי בעיה, אלא שאני מבקש שיגידו את האמת בפנים שלי, שלא ישקרו לי ויגידו שהוא מוזמן בגלל הערך האמנותי של יצירותיו. בקשר להליכה של השחורים בארה"ב אחר האסלאם, דווקא יש לי דעה מושכלת וחיובית בעניין (הא, דוסטו?
), ואני דווקא מבין את המניעים היטב. אני לא בטוח בקשר לנחרצות שהפגנת בקשר לעניין זה, דוסטו...

דוסטו

New member
גורדי, פרש והבהר במטותא

ובעיקר קשר כל הסבר לעובדה הבסיסית הבלתי נתינת לערעור והרהור שחוליה עיקרית והכרחית בצייד השחורים באפריקה, כליאתם, מכירתם והעברתם לארה"ב נעשתה ע"י מוסלמים. אני יכול להבין את העובדה שהשחורים בארה"ב-היות ונוצלו, הופלו וכיוצ"ב וכד' וכולי - מעונינים לבדל את עצמם מהלבנים שהתעללו בהם. מה שלא מתישב עם ההגיון (הבריא) שלי זה מדוע הם בחרו בדת שבשמה הם הפכו לעבדים. ואם לא בשמה של דת זו לפחות ע"י אלה שהאיסלם ואללה הם אמונתם ודתם.

ל א

New member
נשמע לי קצת מוזר

שלא מתיישב עם ההגיון שלך שהשחורים יהיו דווקא מוסלמים. אתה מתייחס בחומרה מוצדקת לחלק של המוסלמים בסחר העבדים, אך מה עם החלק של הנוצרים? הם אלה שהעבידו אותם בפועל וגם החלק שלהם במסחר לא היה מצומצם. ורוב השחורים נוצרים. לדעתי, אלה שבוחרים להיות מוסלמים בוחרים כך, כמו שכתבת, כדי לבדל אותם מהתרבות המערבית, והיחידים היום שמצטיירים כאופוזיציה לתרבות המערבית הם המוסלמים. נראה לי שמי שמעוניין לבחור לעצמו דת צריך להסתכל על התוכן הדתי ולא להתעמק בזוועות שנציגי אותה דת עוללו (ולכל דת יש תיבת פנדורה, כולל לאתיאיסטים).

דוסטו

New member
אני לא משוכנע שההגיון שלך

וההגיון של מוחמד עלי דומים. לי משום מה נראה שיש כאן, לפחות גם, מרכיב של בורות . אם לא אצל מנהיגי השחורים-המוסלמים אז בהמון שנגרר אחריהם. וזה שרובם נוצרים זה בכלל ענין של עדריות. האדונים הלבנים אילצו אותם לאמץ את הנצרות. הם יכלו לבחור דת לגמרי נטרלית - למשל בודהיזם: דת שמטיפה לאהבת הזולת, שאינה אנטי דתות אחרות ושבטוח לו קשורה במצבם. הבחירה באיסלם עדיין בעיניי מוזרה כמו גם התמיכה של אותם מוסלמים-שחורים בארה"ב בערבים ושנאתם לישראל וליהודים. זו עובדה שאין עליה וויכוח שהסוחרים המסולמים שסחרו בשחורים היו ערבים.

gordiwow

New member
הזיכרון ההיסטורי של חברה

כמו הזיכרון של כל אדם פרטי - הוא קצר. קל יותר לזכור את האפליה הגזעית בדרום ארה"ב במאה ה19 ותחילת המאה העשרים (ולמה לשקר - עד ימינו אנו) מאשר את הסחר באנשים שפרח בתרבות הערבית (ולא המוסלמית) בתור הזהב ולאחריו. זאת ועוד, סחר העבדים בתרבות הערבית לא היה זהה כלל למה שאנו קוראים היום עבדות או גזענות. התקיים מסחר עבדים לבנים, שחורים, מארצות ברה"מ לשעבר ומארצות אפריקה, ובתוך החברה הערבית התקיים גם סחר עבדים ערביים. בהגדרה, שוללתת דת האסלאם באופן מובהק את ההבדלים בין בני האדם, בניגוד מוחלט לנצרות, שמתאפיינת הרבה פעמים בגזענות תוך דתית, ובניגוד ליהדות, שחרטה את הבדלנות וההתנשאות (גם אם הן מוצדקות) על דגלה. האסלאם מייצג לא את הערבים אלא את המוסלמים - דת שלמעט תקופה קצרה ומכרעת בהיסטוריה שלהם, נרדפה, עונתה, הושפלה, הומעט בערכה, ומשמשת היום כעלה תאנה מוסרני לפסאודו-דמוקרטיה הלבנה בארה"ב, כמעין מטרה שכל חץ ייטב לפגוע במרכזה. השחורים יכולים בקלות להזדהות עם האפליה הזו שהיא מנת חלקו של האסלאם, ויכולים להזדהות עם האופי הנוח מצד אחד של הקוראן ועם הלוחמנות חסרת הפשרות שלו, המסרבת לקבל פגיעה במוסלמים, אפילו אם מדובר בסופו של דבר בבחירה בג'יהאד. מוסלמי לא יחוש שוב השפלה, וזהו. הקוראן מאחוריו, קהילה תומכת מאחוריו, והם לא ירשו שוב לאף אחד להתייחס למוסלמים כאל מוקצים. ובעניין זה לא צריך ללכת סחור סחור - לפי הקוראן, הקם להרגך - השכם להורגו... אם זה לא ברור למה השחורים רוצים גב קהילתי דתי חזק, שיגן עליהם מפני ההשפלה שהיתה מנת חלקם מאז ומעולם, בכל חברה חיצונית בה הם חיו, אז שום דבר לא ברור. לי זה ברור היטב, ושוב - החברה הדמוקרטית הלבנה (ואני חלק פעיל ממנה, אני לא מתחמק מאחריות) צריכה לבדוק היטב מי אשם בנהירה הזו. לי אישית, זה לא נראה כאילו הבורות היא זו שמנצחת כאן. אולי הייאוש וההשפלה הם אלה שלא מאפשרים לחברה השחורה בארה"ב אופציה אחרת.

דוסטו

New member
הסבר רהוט, מובנה והגיוני. אבל ...

הצורך של השחורים בקהילה מגוננת מובן. (זו אגב אחת הבעיות שלהם בארה"ב בהשוואה ליהודים. אין להם מנגנונים קהילתיים תומכים. אז נכון שיהודים לא נסחרו כעבדים אבל הם הופלו גם בארה"ב. ותמיד היה מנגנון קהילתי מורכב לעזור להם לנהל חיים של חינוך, תרבות, גמ"חים וכד'.) אולי אפילו נכון ההגיון שמאחורי הבחירה של מנהיגים שחורים באיסלם. עדיין ברור שההמון נוהה אחרי הקהילתיות ולא היה איכפת לו אם היתה מוגדרת כהינדואית, באהאית או בודהיסטית. ועדיין לא מתישב עם ההגיון שלי שלא מפריע לבני העבדים שבני הדת שהם אימצו היו גדולי הצידים של הורי-הוריהם.

דוסטו

New member
הקהילה המוסלמית

מיוחדת בעובדה שהיא לא מקבלת דריכה על חבריה, בניגוד להינדו ובודהיזם שמקבלים את הסבל בברכה ובלבד שיוכלו לשמור על השלווה הפנימית. האסלאם נותן לשחורים כוח ששום דת אחרת לא תיתן להם. ושוב -האסלאם והערביות הם לא שני משתנים בעלי התאמה חד חד ערכית. גדולי הציידים של הורי הוריהם של השחורים בארה"ב פעלו ממקום שונה, לא מתוך דת האסלאם. ואני מסכים בקשר לאבדן הקהילתיות בחברה השחורה בארה"ב. זה נושא שראוי לחקור אותו. אבל דבר אחד משמעותי - את היהודים תמיד סגרו בתוך עצמם, הכריחו אותם לבנות קהילה בתוך גטאות וכולי. ליהודים גם הייתה דת אחת, תרבות אחת, עבר אחד, שתמיד איחד אותם, ואפשר להם לבנות את הקהילה. את השחורים הפרידו זה מזה, מנעו מהם לפתח סולם ערכים קהילתי (שככה"נ לא היה מפותח באפריקה כפי שהיה מפותח בכנען), ובגלל שלא היה להם נרטיב להישען עליו - לא הצליחו להתחבר. והנה היום (וכשאני אומר היום אני מתכוון לחמישים שישים שנים האחרונות), לאחר ששמו אותם בגטאות (שכונות מצוקה שחורות בארה"ב) ונתנו להם נרטיב היסטורי קהילתי (העבדות) הם מתחילים לפתח קהילתיות בריאה (מבחינתם, לפחות). לצורך זה הם גם זקוקים לדת, כנראה, כאשר אנו זוכרים שדת וכוח עליון הם אלה שמאחדים בצורה היעילה ביותר והמהירה ביותר אוסף של פרטים לקהילה אחת (וראו המצאת האלוהות במעמד הר סיני), והדת המתאימה ביותר להלך הרוח החדש בחברה השחורה היא האסלאם.

דוסטו

New member
איזה קהילה? זה מה שקורה כשעובדים

ממסוף ציבורי ושוכחים לצאת מהמערכת. מישהו אחר מגיב כאילו בשמך ובסוף יוצא שאתה מנהל ויכוח שלא נתן לגישור עם עצמך. אז רבותי -ההרצאה על הקהילה המוסלמית היא לא שליץ וגם לא הצליחה לשכנע אותי במוזרות שבבחירת האיסלם ע"י השחורים. זה נראה כמו להכניס את היד לאש. אני אאמץ לי את הדת של אלה שרק רצו להזיק לי.

rigoletto111

New member
נתן זך, אלתרמן אנטישמיות ואיסלאם

א. לטעמי האישי כל מה שזך כתב (אפילו "כלבלב הו בידיבמבם... )לא שווה לשורה אחת של אלתרמן. אבל זו כמובן רק שאלה של טעם אישי, ואני חובב מוסיקה בקצב הטם-טם. שירים כמו שירי אלתרמן או "קובלא חאן" של סמואל טיילור קולרידג'. ב. בעניין השחורים המתאסלמים: מדובר על אנשים שלא הצליחו להשתלב בחברה הנוצרית הלבנה ולכן הם חושבים שאם יילכו לצד השני האולטימטיבי - הדבר יחזיר להם את הכבוד האבוד. ומבחינתם הדברים (הנכונים!) שאמר דוסטו על סוחרי העבדים הערבים לא מעלים ולא מורידים. הם רוצים לכונן את עצמם כקבוצה נפרדת, ובזה מושג ה"אומה" האסלאמי דווקא לא-רע. ג. והאנטישמיות - אנשים כמו ריכאד ואגנר וויליאם שייקספיר היו אנטישמים, שלידים סרמגו וברקה הם שני זבובים חסרי משמעות. אז הגיע הזמן שנפסיק להתרגש מכל אנטישמי. מותר לגויים להיות אנטישמים . בשביל זה יש לנו מדינה, לא? רק זך הוא מסוג היהודונים העלובים שמחכים את עפר רגליו של כל אנטישמי, וגם ואגנר היה מוקף בלהקת יהודונים עלובה כזו. אם תבקשו אספר עליהם קצת.

אני בכלל לא בטוחה ששייקספיר היה

אנטישמי. ואם מישהו הולך להעלות עכשיו את "הסוחר מונציה" אגיד שמאד חשוב להסתכל על יצירות בקונטקסט של התקופה שלהן. זה כמו שתגידו עכשיו שמארק טוויין היה גזען בגלל דמויות השחורים בספריו, כשבעצם יחסית לזמנו הוא היה מאד מתקדם כיוון שהוא היה אחד היחידים שהראה שחורים כדמויות עם עומק. בקיצור, יחסית לתקופתו אני לא חושבת ששייקספיר היה גזען במיוחד ואם תזכרו את הנאום הכי מפורסם ושהכי זוכרים מהמחזה הזה, הוא דווקא הנאום של שיילוק היהודי בקשר להיותו אדם בדיוק כמו הנוצרי. אני חושבת שיש חשיבות לעובדה ששייקספיר נתן לשיילוק, אפילו שהוא דמות שלילית, נאום כזה חשוב וכתוב היטב. (אגב, הרבה פעמים יש הרגשה שהדמויות השליליות במחזותיו של שייקספיר מקבלות את הנאומים הכי טובים וההבנייה הפסיכולוגית היותר עמוקה).

ומצורף הנאום

To bait fish withal: if it will feed nothing else, it will feed my revenge. He hath disgraced me, and hindered me half a million; laughed at my losses, mocked at my gains, scorned my nation, thwarted my bargains, cooled my friends, heated mine enemies; and what's his reason? I am a Jew. Hath not a Jew eyes? hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions? fed with the same food, hurt with the same weapons, subject to the same diseases, healed by the same means, warmed and cooled by the same winter and summer, as a Christian is? If you prick us, do we not bleed? if you tickle us, do we not laugh? if you poison us, do we not die? and if you wrong us, shall we not revenge? If we are like you in the rest, we will resemble you in that. If a Jew wrong a Christian, what is his humility? Revenge. If a Christian wrong a Jew, what should his sufferance be by Christian example? Why, revenge. The villany you teach me, I will execute, and it shall go hard but I will better the instruction.​

למעלה