כרגיל כמה נתונים סטטיסטיים
אתייחס כאן לכמה נושאים שהועלו: א. ככל הנראה, קצב היציאה לשאלה הולך וגדל, אבל אין לאף אחד נתוני אמת. אמנם בשנתיים האחרונות הגיעו להלל כ - 50% יותר יוצאים מאשר בשנתיים הקודמות, אבל זה רק חלק קטן מכלל היוצאים ולכן קשה לדעת מה המגמה הכללית. ב. כפי שכבר סיפרתי היה לי לפני 5 שנים ויכוח עם הפרופסור מנחם פרידמן, גדול החוקרים של העולם החרדי. הוא טען שהתפתחות החרדיות המודרנית תבלום את היציאה לשאלה כי האפשרות להשאר שם עם פחות מגבלות תתאים לרבים היוצאים הפוטנציאליים. אני חשבתי שהוא טועה. כיום הגעתי למסקנה שהוא צדק כנראה לטווח הקצר , אך אין לי ספק שילדיהם של החרדים המודרנים יצאו בהמוניהם ואחוז העזיבה שלהם יגיע לכ - 25% כפי שקורה בציבור הדתי לאומי. ג. הריבוי הטבעי של החרדים - העולם החרדי הוא הציבור בעל שיעור הריבוי הטבעי הגדול ביותר בארץ למעט הבדואים. הם מכפילים את אוכלוסייתם תוך 16 שנה. גם אם נניח ששיעור היציאה לשאלה הגיע כבר ל - 5% מכל מחזור, הרי שמדובר בכ - 500 איש בשנה בלבד. זה כלום לעומת מס' החוזרים בתשובה שנאמד בכ - 2,000 - 4,000 בשנה . הציבור החרדי, מונה היום, בהגדרה רחבה כ- 600,000 איש שהם כ - 10% מאוכלוסיית המדינה. לעומת זאת, כ - 20% מהילדים בכיתה א' לומדים במערכות החינוך החרדיות. ד. מגמות עתידיות - כדי שהציבור החרדי לא יגדיל את כוחו בכלל האוכלוסיה צריכים להתרחש תהליכים קיצוניים שאינם סבירים. אם נסתכל על הציבור הדתי לאומי, נמצא שהוא גדל בקצב איטי ביותר וזאת למרות ילודה של 4-5 ילדים בממוצע. הסיבות הן שכאמור, כ 25% מהצעירים יוצאים לשאלה ועוד חלק קטן מתחרד. כמו כן אין לציבור זה עתודה משמעותית של חוזרים בתשובה. לכן, גם בתסריט הבלתי סביר ביותר לפיו כרבע מהצעירים החרדים ייצאו לשאלה , כמחציתם יהפכו לחרדים מודרניים שדומים מבחינות רבות לציבור הדתי לאומי ורק כרבע מהם ישארו שמרנים כהיום, עדיין צפוי גידול משמעותי של העולם החרדי. הבהרה : כל האמור לעיל נכתב כהערכה מקצועית ללא הבעת עמדה ערכית על הגידול של מגזר כזה או אחר במדינת ישראל ובקיצור - נא לא לפרש את דברי כהשמצה של העולם החרדי.