היציאה בשאלה - מגמות

time54

New member
היציאה בשאלה - מגמות

האם לדעתכם תופעת היציאה בשאלה במגזר החרדי תגדל בשנים הקרובות עד שתקיף חלקים גדולים מהציבור (כפי שהיה במזרח אירופה לפני השואה), או, שלפחות בשנים הקרובות, היא תישאר תופעה מצומצמת יחסית?

בעקבות האינטרנט התופעה תגדל

ובעקבותיו גם הפנאטים יהיו עוד יותר פנאטים. לפני 10 שנים שמעתי הרצאה ממומחה שיווק שאמר את המילים הבאות: ככל שהזמן עובר והעולם מתוקשר יותר התאגידים הגדולים ישתלטו על יותר ויותר תחומים, הגדולים יגדלו והקטנים יטקטנו (כך כותבים?) עד שייעלמו. לדעתי כך יהיה גם עם הדת (כל הדתות),בעקבות התקשורת המתקדמת והשתלטות אֵל המדע אנשים יילמדו להפריד בין הדת לחיים שלהם, הם ילמדו שדת יכולה להיות משהו נלווה לחיים ושהחיים יכולים להתקיים גם בלעדיה, שכפי שיש הרבה ספקיות תוכן באינטרנט כך יש הרבה ספקיות דת בעולם, ושכל אחת צודקת בדרכה שלה כל זמן שהיא מתאימה לאינדבדואל, ושהאינדבדואל יכול לבחור איזה פרקטיקות דתיות הוא רוצה לערב בחייו האישיים לרווחתו ורווחת בני ביתו. בה במידה הפנאטים בכל הדתות, אלה שתולים את החיים עצמם בקיומה של הדת יהיו קיצוניים יותר, עצם העובדה שמספרם יקטן הם יצטרכו יותר משאבים להגן על מעמדם, חלק ממשאבים אלה יופנו למאמצים לנתק את הקהל שלהם ממקורות מדלדלי דת, ככל שהאיום עליהם יגדל כך הם יתכנסו עוד ועוד בתוך הקונכיה שלהם, כך שלנולדים לתוך המערכת הזו יהיה קשה יותר ויותר לצאת בשאלה, הסיפורים שלהם יהיו פנטסטיים ונועזים עוד יותר משלנו כאן, ועדיין, מספר היוצאים יהיה גדול כאשר הם בכל זאת ייחשפו לשפיות היחסית השוררת בחוץ. את התופעה הזו אנחנו רואים כבר היום והיא תתחזק עוד ועוד במשך 20 השנה הבאות. אני מעז לנבא שהגטו היהודי של ימי הביניים (וגם גיטאות מוסלמיות ברחבי העולם) עם חומות פיזיות גבוהות יחזור להיסטוריה האנושית תוך 20 שנה, וזה לא יהיה כי איזה פריץ כפה זאת עליהם, אלא הם יסגרו את עצמם ויבחרו לחיות כך (יותר נכון המנהיגים שלהם יבחרו עבורם). אני מעז לנבא שעוד 20 שנה אתם תשמעו דיונים בבית המדרש על "דירה כשרה" ועל האיסור לגור ליד חומה שניתן לראות דרכה את העולם שבחוץ, בחורים יוקרתיים יקבלו שידוך עם "דירה כשרה", דירה שהיא רחוקה לפחות 10 מילין על 10 מילין עמוק בתוך החומות. תזכרו את השוטה שניבא לכם היום
שהרי נבואה ניתנה ל....

סימוכין לדבריי: ה"פלאפון הכשר"

המרחק מ"פלאפון כשר" ל - "דירה כשרה" קטן משאתם חושבים.

כמו הסוללר

לכול אחד יהיה 2 דירות.. אחת כשרה ואחת כדי ``לראות עולם``. יש עוד הרבה זמן עד שזה יקרה. בערך מתי שהטכנולוגיה תשלוט לנו בחיים.

boris karshina

New member
אחח.. אתה ממש לא מעודכן.

ישנם כרגע שני כדורים חדשים ולוהטים בקנה, האחד הוא טלפון נייח כשר. והשני הוא, תשתית אינטרנט חדשה מיוחדת לחרדים, כשרה ונקיה למהדרין מן המהדרין.. לפי השמועות, התוכן שם יורכב כמעט רק מאתרי חנויות כשרים, ואולי שירותים עסקיים נוספים. פורומים למשל לא יהיו שם.

boris karshina

New member
תלוש? אולי,

בתקופה הקרובה יחסית, אם לא יהיו בעיות מיוחדות, שני ה`פרוייקטים` הללו הולכים להפוך למציאות. שניהם נמצאים כבר בשלב הסופי של ההכנה.

כבר הייתה ניסיון לאינטרנט כשר

בשנות התשעים, משום מה הרבנים לא הבינו שזאת הדרך היחידה ולא ניתן למנוע ממגזר שלם לא להשתמש כלל בכלי כל כך חיוני, ניסו לאסור והבינו שעסקים חייבים את זה התירו לעסקים וכך זה הגיע גם להמון בתים. כך שיש מצב שהם אומרים לעצמם ששווה לבדוק אופציה כזאת. לדעתי זה מבורך, כך גם המגזר החרדי יוכל להרויח מהקידמה וזה יביא עבודה לעוד כמה עשרות אברכים ועקרות בית. ולהשכלה יותר רחבה לנוער.

boris karshina

New member
לא השכלה ולא בננות..

לא מדובר כאן בבניית מסנן תוכן כלשהו, מדובר ביצירת תשתית חדשה, אינטרנט נפרד ללא שום קשר לרגיל. והתוכן שבו, כאמור, יהיה עסקי נטו.

ניחיה וניראה. . .

בעיקרון ע``פ המצב שהיום שורר בישיבות ובבתים שכבר יש ``סרטים`` חרדיים ומחשב לצורכי ``עבודה`` אז ניראה שתופעת היוצבשים תיגדל ותיפרח במהרה בימינו אמן ? !

יהיה פיצול

כדי לגרום ליציאה בשאלה המונית צריך להיות משהו מיוחד כמו מלחמה או משבר חריף. תהליך של זליגה מיתמשכת כמו התהליך שהפך את אירופה הנוצרית לחילונית. והופך כיום את הדתיים לדתלשים. לדעתי הציבור החרדי יתפלג לשניים: שמרנים ומודרנים. אבל תמיד קצב הילודה יעקוף את היציאה מהדת. ‏

בטווח הארוך לדעתי המלחמה שלהם אבודה

לדעתי בטווח הארוך חלקים מהמגזר החרדי נלחמים מלחמה אבודה של חומות וביצורים שסופם להתמוטט. אני חושבת שהעולם החרדי ישנה את פניו בצורה משמעותית בגלל האפשרות לקשר ישיר עם העולם שבחוץ באמצעות האינטרנט. תופעת היוצאים בשאלה והזליגה לעולם החילוני תתרחב. יהיו חלקים שישרדו והם אלה שיתירו לאנשיהם לראות את העולם בחוץ ובכל זאת יפעילו אמצעים פסיכולוגיים כדי להשאיר את האנשים בתוך אותו עולם. הקבוצות האחרות בטווח הארוך לדעתי תהיינה מצומצמות וחלק יכולות כמעט להעלם. כמה קבוצות חרדיות מתוחכמות יותר באמצעים שלהן ומצליחות אפילו לשאוב אנשים מתוך העולם החילוני. הן יודעים להשאיר חלק מהאנשים שלהם, כשהם מכירים את העולם החילוני אבל בוחרים בעולם החרדי. שאר הקבוצות, לדעתי, מנהלות מלחמה כמעט אבודה.

יצא לך פעם להמתין לאוטובוס ביום ו'

בבני ברק אחרי 12? זה פשוט לא יאומן איזה שיירה של 402, 210, 220, 230, 497, 280 ועוד... ועוד... ועוד... צר לי לאכזב, אבל אם לשפוט לפי מראה עיניים, הם רק הולכים וגודלים.

לעיתים רחוקות אני מבקרת בבני ברק

אני יודעת שבני ברק היא אחת הערים הצפופות ומרובות האוכלוסין בארץ. המשפחות החרדיות הן אכן מרובות ילדים אבל זאת לא השאלה. השאלה מה יקרה לילדים ומה יחליטו כל אותם ילדים שהעולם הגדול נפתח בפניהם. אני לא "מאוכזבת".
שכחת שכתבתי שחלק מהמשפחה הרחוקה שלי, אלה שנשארו שם, הם חרדים. אני חושבת עליהם כ"הם" בחיבה ואני מאמינה שברגע שתהיה "מסה קריטית" שתבקש שינויים כל הקהילה תשתנה. אתם ההוכחה שאי אפשר למנוע מהתרבות החילונית לחדור. הסבא שלי החרדי עזב כשעדיין לא היה אינטרנט כי אביו לא שם לב למשהו וחשף אותו לעולם החילוני. התרבות החילונית הרבה יותר חזקה מהתרבות החרדית. אין לה כמעט סיכוי נגדה אלא באחת הדרכים המתוחכמות שמשלבת קצת פתיחות עם העולם החילוני..

כרגיל כמה נתונים סטטיסטיים

אתייחס כאן לכמה נושאים שהועלו: א. ככל הנראה, קצב היציאה לשאלה הולך וגדל, אבל אין לאף אחד נתוני אמת. אמנם בשנתיים האחרונות הגיעו להלל כ - 50% יותר יוצאים מאשר בשנתיים הקודמות, אבל זה רק חלק קטן מכלל היוצאים ולכן קשה לדעת מה המגמה הכללית. ב. כפי שכבר סיפרתי היה לי לפני 5 שנים ויכוח עם הפרופסור מנחם פרידמן, גדול החוקרים של העולם החרדי. הוא טען שהתפתחות החרדיות המודרנית תבלום את היציאה לשאלה כי האפשרות להשאר שם עם פחות מגבלות תתאים לרבים היוצאים הפוטנציאליים. אני חשבתי שהוא טועה. כיום הגעתי למסקנה שהוא צדק כנראה לטווח הקצר , אך אין לי ספק שילדיהם של החרדים המודרנים יצאו בהמוניהם ואחוז העזיבה שלהם יגיע לכ - 25% כפי שקורה בציבור הדתי לאומי. ג. הריבוי הטבעי של החרדים - העולם החרדי הוא הציבור בעל שיעור הריבוי הטבעי הגדול ביותר בארץ למעט הבדואים. הם מכפילים את אוכלוסייתם תוך 16 שנה. גם אם נניח ששיעור היציאה לשאלה הגיע כבר ל - 5% מכל מחזור, הרי שמדובר בכ - 500 איש בשנה בלבד. זה כלום לעומת מס' החוזרים בתשובה שנאמד בכ - 2,000 - 4,000 בשנה . הציבור החרדי, מונה היום, בהגדרה רחבה כ- 600,000 איש שהם כ - 10% מאוכלוסיית המדינה. לעומת זאת, כ - 20% מהילדים בכיתה א' לומדים במערכות החינוך החרדיות. ד. מגמות עתידיות - כדי שהציבור החרדי לא יגדיל את כוחו בכלל האוכלוסיה צריכים להתרחש תהליכים קיצוניים שאינם סבירים. אם נסתכל על הציבור הדתי לאומי, נמצא שהוא גדל בקצב איטי ביותר וזאת למרות ילודה של 4-5 ילדים בממוצע. הסיבות הן שכאמור, כ 25% מהצעירים יוצאים לשאלה ועוד חלק קטן מתחרד. כמו כן אין לציבור זה עתודה משמעותית של חוזרים בתשובה. לכן, גם בתסריט הבלתי סביר ביותר לפיו כרבע מהצעירים החרדים ייצאו לשאלה , כמחציתם יהפכו לחרדים מודרניים שדומים מבחינות רבות לציבור הדתי לאומי ורק כרבע מהם ישארו שמרנים כהיום, עדיין צפוי גידול משמעותי של העולם החרדי. הבהרה : כל האמור לעיל נכתב כהערכה מקצועית ללא הבעת עמדה ערכית על הגידול של מגזר כזה או אחר במדינת ישראל ובקיצור - נא לא לפרש את דברי כהשמצה של העולם החרדי.

יפה!

הניתוח שלך מאד מעניין והנתונים נראים נכונים. לדעתי ולהפתעתי הרבה, אין כנראה גידול משמעותי במספר היוצאים. ה-50% גידול שאתה מדבר עליהם זה כנראה רק בגלל שהל"ל מפורסמים היום יותר ויש יותר מודעות אצל היוצאים לאפשרות להסתייע בהם.

whitewidow

New member
חייבת להעיר-

שינוי פנים אינו בהכרח היעלמות. גם העולם החילוני משנה פניו. "יפעילו אמצעים פסיכולוגיים כדי להשאיר את האנשים בתוך אותו עולם" יש אנשים שמכירים את העולם שבחוץ ובוחרים להישאר היכן שהם ללא אמצעים פסיכולוגיים שמשאירים אותם. פשוט אנשים שמאמינים באורח החיים והשקפת העולם הזו, שכחת? יש אפילו כמה כאלו שבוחרים בה מתוך התבוננות, מחשבה והכרות ומבלי שקבוצות מתוחכמות שואבות אותם. למה הניסוח המזלזל ביכולת החשיבה והבחירה של אנשים את אורח חייהם, השקפת עולמם ואמונותיהם? "כמה קבוצות מתוחכמות יותר באמצעים שלהן ומצליחות אפילו לשאוב אנשים מתוך העולם החילוני" לא בהכרח אלו הן הקבוצות המתוחכמות יותר... וד"ל.

שינוי פנים הוא בדיוק מה שאמרתי

שינוי פנים והעלמות דרך החיים שאתם מתארים היא בדיוק מה שתארתי. אני מכירה אנשים דתיים שמכירים היטב את העולם החילוני ומשתלבים בו. זו דרך אחרת. דרך חיים של סגירות ואיסור על הכרות עם השאלות שמציג העולם החילוני לא יכולה להתקיים בעולם פתוח עם אינטרנט ואמצעי קשר נגישים. אני מתכוונת בדיוק לשאלות שאתם מציגים פה על "טעויות" בדברי חז"ל, על הלכות מחמירות מאוד ועל ניתוק מהעולם החילוני. הבעיה באמונה הזו היא ההתמודדות עם המדע וכל מה שהתגלה. יש דרכים להתמודדות במסגרת הדת אבל אז החברה חייבת להשתנות. ההבדל הוא לא בתוכן שבו אני מסכימה איתך. שינוי פנים מבחינתי הוא העלמות הדרך הקודמת. בקשר לאמצעים הפסיכולוגיים מתוחכמים הם לא נאמרו בקשר לאותן קבוצות אלא בהקשר אחר. לעולם החילוני לא קל להתמודד עם אותן שיטות והן מוכרות לכמה מאיתנו מקרוב. השאיבה שלהם מהעולם החילוני מהווה אנטיתזה להשקפה שהתרבות החילונית תמיד חזקה הרבה יותר.

בטווח הקצר היצב"ש לא תגדל משמעותית

עם תחילת ה'גל' הנוכחי לפני כשנה וחצי אנשים בכל הקהילות התחילו לעסוק בנושא של 'קירוב קרובים' והם עם עין צמודה על כל אחד שמתחיל לפזול החוצה. כל אחד כזה מקבל טיפול שתחילתו בפה רך וסופו במכות רצח. גורמים אלה שומרים על קשר גם מקהילות אחרות ומתעדכנים מגמות ובתופעות משוקצות חדשות כדי לדעת מה צריך לעקוב. היום הם כבר לא מסלקים נוער מישיבה/בי"ס לפני שדואגים למסגרת אחרת וכדו'. לטווח הארוך אין ספק שזה יקרה, במהלך כל ההיסטוריה זה קרה במחזוריות, הפעם האחרונה שלפני ההשכלה הייתה אחרי נפילת משיח השקר שבתי צבי שאז מעל מחצית היהודים יצאו בשאלה בצורה כזאת או אחרת.

תתעצם!

אני מכיר את הבחור ישיבה הממוצע כיום וקיים הבדל של שמים וארץ בין הדור שעבר להיום היום בחורי ישיבה בקיאים בכל נושא וכבר לא מתרחקים מחילונים כמו אז הם פחות פאנטים ויותר משופשפים למשל אני שלמדתי בישיבה קטנה טובה זוכר שהשתמשו במילים כמו עארס בנזונה וכל הסלנג הישראלי לכן החינוך שילדיהם יקבלו יהיה חינוך חרדי פושר מאוד למעט בודדים ומכאן עד להיות חילוני הדרך לא ארוכה. זה בעיקר בגלל החוזרים בתשובה וילדיהם שמתערבים במערכת החינוך החרדית ולא לחינם אמר לי איש חינוך חרדי שחייבים לארגן מסגרת נפרדת מהציבור החרדי לחוזרים בתשובה...

למעלה