היפוך קטבים

מטית

New member
היפוך קטבים

לפני כמה ימים שמעתי מישהו אומר שהקטבים מתהפכים ושתהליך זה יסתיים בשנת 2012. האם זו שטות גמורה?

אמנון כ

New member
מעניין, גם אני שמעתי את זה איפהשהו

מישהי חביבה במיוחד סיפרה לי על זה בדיוק אתמול... איזה הצטרפות מקרים
הקטבים אכן מחליפים כיוון כל כמה שנים, אבל עד כמה שידוע לי מדובר בתהליך שלוקח עשרות או מאות אלפי שנים (ואולי אפילו יותר). לא נשמע לי סביר שמהמצב של היום תוך 9 שנים בלבד הכל יתהפך לחלוטין. שבוע נפלא!

אמנון כ

New member
אולי מישהו בכל זאת יודע?../images/Emo42.gif

אנשים? מישהו יכול לתת בבקשה קצת יותר מידע? הפנית לאתרים? משהו??? תודה מראש!

2_be

New member
ברוכה הבאה מטית ../images/Emo140.gif

לא נראה לי שזה שטות גמורה כיוון שפעם מצאתי משהו על זה, אבל החיפוש פה לא עובד לי עכשיו
ננסה אח"כ...

atheist22

New member
הסבר

הקטבים המגנטיים של כדור הארץ מתחלפים כל כמה מאות אלפי שנים. הקטבים המגנטיים של השמש לעומת זאת מתחלפים כל 11 שנים והחילוף הבא יהיה באמת בשנת 2012. תופעה זו גורמת למחזור של 11 שנים בתופעות רבות אחרות על פני השמש, כמו בפעילות של כתמי שמש לדוגמה.

מטית

New member
סליחה על הבורות.. את הקטבים

של כדור הארץ אני מכירה, קוטב דרומי צפוני, פינגווינים..
מה זה הקטבים של השמש? איזו תופעות הושפעו בחילוף הקודם שלפי מה שהבנתי ממך היה בשנת 2001?

סמפיק

New member
לא ביג דיל

הקטבים המגנטיים של כדה"א לא לגמרי חופפים לקטבים הגיאוגרפיים. למעשה הקוטב המגנטי הצפוני של כדה"א נמצא במרחק של כ100 ק"מ מהקוטב הגיאוגרפי הדרומי של כדה"א (כן, הם גם הפוכים לקטבים הגיאוגרפיים). בתמונה המצורפת משורטטים קווי השדה המגנטי של כדה"א, וכפי שרואים- הם מתכנסים בדרום לנקודה ממזרח לאנטארטיקה ובצפון- בדיוק מעל קנדה. אלה הם הקטבים המגנטיים של כדה"א. הקטבים המגנטיים, והשדה המגנטי של כדה"א בכלל הם כמו באלקטרומגנט- תוצאה של "זרמים חשמליים" בתוך כדה"א, רק שבמקרה הזה אין חוט חשמלי בתוך כשדה"א אלא זרם של מתכות נוזליות טעונות שיוצר תופעה דומה. בשמש יש גם זרמים פנימיים של מחרים בעלי מטען, בגלל שכל המימן בשמש מיונן- החום לא מאפשר לפרוטונים להחזיק באלקטרונים במסלול סביבם, לכן כל החומר בשמש הוא בעל מטען והוא יוצר שדה מגנטי כשהוא זורם בתוכה. התופעות המחזוריות שנגרמות ע"י שינויים בשדה המגנטי של השמש הן שכיחותם של כתמי שמש והתפרצויות סולאריות- מין גייזרים של מימן שגלם עולה לפעמים על גדלו של כדה"א. כאן על כדור הארץ ההתפרצויות הללו מתבטאות בהפרעות חשמליות ומגנטיות, כגון הפרעות בתקשורת לווינים, תקשורת סלולרית ותקשורת אלחוטית בכלל. הפרעות כאלה קורות כל הזמן, אבל שכיחותן עולה בתקופות של פעילות מגנטית אינטנסיבית בשמש.

Chocoholic

New member
גם בשמש יש קטבים

אמנם לא כיפות קרח עצומות עם פינגווינים חמודים, אך אלה עדיין קטבים. אפילו למאדים יש קטבים. שם דווקא יש קרח (יבש) אבל עוד לא מצאו פינגווינים...
לכל כוכב לכת/שבת, בד"כ, יש ציר שמסביבו הכוכב מסתובב. הציר כמובן הוא דמיוני. בשתי הקצוות של הציר נמצאים הקטבים. יש עוד סוג של קטבים, שנקראים קטבים מגנטיים. זה איזור בו עוצמת השדה המגנטי חזקה ביותר. בכל מגנט (או כוכב בעל שדה מגנטי) יש שני קטבים כאלה, צפוני ודרומי, שנמשכים זה לזה. הקטבים המגנטיים של כדור הארץ לא נמצאים בדיוק בקטבים המוכרים, אלא מעט קרוב להם. הדרומי (לא הצפוני) נמצא בצפון מערב קנדה. לגבי השמש, אני לא בטוח אם הקטבים המגנטיים הם גם הקטבים שבקצוות הציר אבל אני מניח שכן. מה שקורה בשמש זה שהציר שלה "רוקד" כלומר, הוא לא יציב. זה גורם לאי יציבות בשדות המגנטיים, שגורמים לאי סדר באנרגיה שנפלטת מהשמש. אחת התוצאות של אי סדרים בשדה המגנטי בשמש היא הכתמים. כתם שמש הוא שדה מגנטי עצום, לעיתים גדול פי כמה מכדור הארץ, וחזק כל כך שהוא מפריע לאנרגיה שעל פני השמש להתפרץ. זה גורם להתקררות באיזור הכתם ולכן הכתם נראה כהה. הרבה כתמים כאלה יפחיתו את כמות האנרגיה שפולטת השמש וכך תופחת גם כמות האנרגיה/קרינה שמגיעה לכדור הארץ. שינויים כאלה משפיעים על השדות המגנטיים של ארץ ועל כמות הקרינה (על שלל סוגיה) שנספגת בשכבות האטמוספירה השונות. היו מקרים בעבר של שינויים קיצוניים בשדה המגנטי של ארץ (כהשפעה מהשמש) שגרמו להפרעות ברשתות חשמל. פעילות הכתמים היא כמחזור בן 11 שנה כי היא מושפעת מקוטבי השמש. השיא האחרון היה אכן לפני שנתיים, כאשר מספר הכתמים היה הגדול ביותר למחזור הנוכחי. עליה במספר כתמי השמש גורמת לעליה בקרינת העל-סגול מהשמש. זו אחראית ליינון אחת השכבות ביונוספירה שמשפיעה מאוד על גלי רדיו. מבלי לפרט כרגע, אסכם שבאופן כללי, עליה במספר כתמי השמש גורמת להתפשטות גלי רדיו טובה יותר. עובדה זו היא כמעט זניחה לאדם רגיל ששומע רדיו במכונית, אך חשובה מאוד לגופים שמשתמשים בגלי רדיו, בעיקר לתקשורת עולמית. הירידה היא בשיפוע מתון יחסית לעליה. כרגע, מספר כתמי השמש יגיע למינימום ב 2007 או 2008, והעליה היא קצת יותר מהירה, השיא יהיה ככל הנראה באמצע/סוף 2012. לסיכום, השדה המגנטי של ארץ הוא המושפע העיקרי של חילוף הקטבים בשמש. גם מזג האוויר מושפע, אך לא בצורה קיצונית. שינויים קיצוניים כהשפעה מהשמש מתרחשים כל כמה מאות/אלפי/עשרות אלפי שנים, כאשר חום השמש יכול לרדת משמעותית (או ההפך) ולהביא לשינוי של כמה מעלות בודדות בחום על פני כדור הארץ וע"י כך הקטבים יומסו ופני המים יעלו ויהיה חם ומגניב (ממש...) או שהקטבים יתרחבו ושליש מהעולם יתכסה בקרח וכולם ילכו לתרדמת החורף שלהם...

למעלה