הילד חולם

מיכלזי

New member
הילד חולם

אנחנו מעלים את המחזה במקום שאני לומדת בו ברחובות בימת הנוער אתם מכיר את המחזה "הילד חולם" של חנוך לוין איך המחזה לדעתכם ?

JC Superstar

New member
שכחת להוסיף - ובין הקשים!

רק תעשי טובה, את תשחקי טקסט... זה לא עובד אצל לוין (בכלל זה לא עובד באף מחזה - אבל במיוחד לא אצל לוין!)

צול1

New member
למה לא לשחק בטקסט?

ולמה בדיוק אתה קובע שזה אף פעם לא עובד? תגדיר בבקשה מזה נקרא "לשחק בטקסט"?

JC Superstar

New member
יאפ

זה מה שקורה שחוזרים מהלימודים... רחמים עצמיים לא עובדים על הבמה - ואצל חנוך לוין הטקסטים עצמם הם סוג של רחמים עצמיים. אז איך פותרים את האקסיומה הזאת? ע"י כך שפשוט לא משחקים את מה שאומרים... למשל... "אני בודד, אני אומלל..." את לא תשחקי את זה כמישהי שבודדה ואומללה, ותרחמי על עצמך במונולוג שלם על הבמה. לעומת זאת, את תשחקי את זה כאילו את מאשימה (הנה הפעולה הדרמטית) מישהו/מישהי/וואטאבר... (קשה להעביר את זה בלי לדבר את זה, ורק לכתוב על זה באינטרנט - אם את רוצה עוד הסבר תשלחי לי מסר פרטי)

צול1

New member
אני בן, ואני חולק עליך בכל דרך אפשרית

במידה והבנתי אותך נכון, נסה להסביר שוב, ולאט הפעם.

JC Superstar

New member
אוקי... סליחה... הסבר ארוך ומייגע...

ננסה את זה ככה מה פירוש המילה דרמה? פירוש המילה דרמה היא פעולה... מה זאת פעולה? שאלה מעולה! שנה שניה בבית ספר למשחק ואני עדיין לא מבין ב-100 אחוז. אבל זה למה אני לומד משחק :p לכל ביט בתיאטרון יש פעולה... פעולה יכולה להיות פעולה פיזית (שותה, קם, מתפשט, מקיא) ופעולה יכולה להיות פעולה דרמטית (מאשים, מאשר, מתעניין - וסתם בשביל העניין. פעולה אמורה להיות כלפי פרטנר. אפילו במונולוג. אז תמיד צריך להתחיל את הפעולה ב"ל" - להאשים, לאשר, להתעניין וכו). תמיד צריך למצוא את הפעולה, גם אם אני לא יכול לתת לה שם (למשל - היה לי מונולוג שהייתי צריך להגיד משהו בצורה אבסורדית, ולא היה לי שם לפעולה, אז הפעולה שלי הייתה "לאבסרד". אין כזאת מילה, אבל אני הבנתי מה זה אומר. באמת שזה מספיק :) ) עכשיו, ננסה להעביר, ע"י ציור אינטרנטי, מה קורה כשהפעולה היא יחד עם הטקסט ומה קורה שהפעולה רחוקה מן הטקסט (בשביל לסמל פעולה נשתמש ב-* ואת המרחק ב- -) טלנובלה: ** (משמע, הפעולה מאוד קרוב לטקסט. "אני כועס עליך!" - נחשו מה תהיה הפעולה!) מלודרמה: * - * (משמע, יש מרחק קל מן הפעולה לטקסט. מחזה מצויין שמבהיר את זה "שבת ראשון שני") וכו וכו וכו עד אבסורד ש: * ---------------------------------------------------------------------------------------------... * (קשר הזוי בין הפעולה לטקסט - ד"א גם צ'כוב. אפילו שהוא לא אבסורד) בכל מקרה, חנוך לוין עובד על פעולות שהולכות כנגד הטקסט. כדי שהביט "אני עצוב אני אומלל" לא יהפוך לרחמים עצמיים ולסוג של "טלנובלה", אנחנו נשתמש בפעולה שרחוקה מן הטקסט. למשל "להאשים". ודווקא יש לי דוגמא טובה מתוך מונולוג שעשיתי של יהושע מתוך "סולומון גריפ" של חנוך לוין. "למישהו זה הרי מוכרח להיות איכפת שאני חי" - הפעולה שלי הייתה להאשים. בקלות יכולתי לבחור את הפעולה "להצטער" או וואטאבר. אבל להאשים זו הפעולה הנכונה. עוד דוגמא - "צריך להיות מישהו ששומע" - הפעולה שלי הייתה "קביעת עובדה". בקלות יכולתי לבחור "להצטדק" או וואטאבר. אבל "קביעת עובדה" זו הפעולה הנכונה. כמובן שהפעולה נובעת מתוך הרצון (המטרה) והמעצור (המכשול) שלך. הן פנימי והן חיצוני. ואל תשכח - מה שהכי יפה אצל חנוך לוין שאלו דמויות אנושיות! אלו דמויות שבקלות אנחנו יכולים לפגוש בחיי היום יום! נכון שעוברים עליהם דברים אבסורדים, אבל התגובות, המצבים, היחסים, הפעולות!!! הן אנושיות לגמרי. בכל מקרה, אם הצלחת לקרוא עד הסוף ונשארת בלי סימני שאלה (כי אני נשארתי) אז אתה מוזמן לפנות אלי במסר (ושם תקבל את מספר הטלפון שלי ואז נוכל לדסקס על חנוך לוין בשלווה ונחת) או לפנות אלי למסנג'ר [email protected]

JC Superstar

New member
אהה... וכמובן מה שכתבתי

זה בסיסי לגמרי. יש עוד הרבה הרבה הרבה הרבה מאחורי המושג "פעולה" ומתיאוריה ליישום זה לא קל כמו שזה נשמע... השנה בלימודים שלי מאוד מתעקשים (לטובה) על הבנה של המושג "פעולה" - וזה בערך מה שאנחנו לומדים. בריקוד, בשירה ובטח ובטח שבמשחק.

PLAY2PLAY

New member
אני לא מבין

למה כל כך קשה להסביר ולמה ההסבר היה כל כך ארוך ולמה הסתבכת כל כך..כי זה דיי פשוט כי כשאתה משחק אתה לא אמור לשחק את הטקסט..יש סבטקסט שזה מה שעומד מאחורי המילים, אם היית רק אומר את המילים זה לא היה משחק,זה היה דיקלום וזה ההבדל בין דיקלום למשחק שבמשחק אתה צריך להתיחס לעוד דברים חוץ מהטקסט עצמו, אתה צריך למצוא את מה שעומד מאחורי הטקסט ואת המשמעות של הטקסט, כי טקסט אלה רק מילים ולמילים יש הכי פחות חשיבות כי אתה יכול להגיד את אותו המשפט כמה פעמים ושהמשמעות שלו תהיה שונה לגמרי כל פעם. אתם בטח מכירים כל מיני תרגילים כמו לקחת קטע ולשחק אותו בלי לדבר או עם ג'יבריש או בכל הקטע להגיד מילה אחת וזאת המטרה של התרגיל היא לתת חשיבות למשמעות מאחורי הטקסט ולא לדקלם ת הטקסט וזהו

JC Superstar

New member
בערך... לא מדוייק

לא משחקים סאבטקסט - סאבטקסט זה המשמעות של הטקסט, אבל לא את זה אתה משחק. בהגדרה הכללית - בתיאטרון משחקים פעולה, מצב ויחסים. וד"א, אם תחשוב על כל התרגילים של הג'יבריש למשל - מה אתה משחק בהם? את הסאבטקסט. אתה משחק בדיוק מה שאמרתי - פעולה, המצב שאתה נמצא ויחס שלך לפרטנר (בין אם הוא פרטנר מוחשי או דמיוני).

צול1

New member
חבר'ה, אתם שוכחים שאמנות היא לא מתמטיקה

אין נכון ולא נכון באמנות, ובתאטרון במיוחד. כל היופי בתאטרון מבחינתי הוא שהוא משלב את כל סוגי האמנויות לדבר אחד. לפעמים גם סתם לעמוד על הבמה ולדקלם זה טוב. מבחינתי ד"א, כמו שאני רואה את התיאטרון, טקסט הוא בחירה אמנותית ולא יותר מזה, הרי יש עוד אלף ואחד דברים שאפשר לעשות חוץ מלבדוק איך אפשר להגיד את הטקסט בצורה כלשהי. אפשר גם לא להגיד כלום. אפשר להקרין על מסך וידאו, אפשר ואפשר ואפשר ואפשר, זה היופי בתיאטרון.

JC Superstar

New member
אוקי... אבל עדיין

יש אימרה שאומרת "כשאר אתה מנסה לעשות דה-קונסטרוקציה תמיד תצא לך קונסטרוקציה חדשה" משמע - נכון, תיאטרון זו אומנות. ובאומנות כמו באומנות אין דבר כזה שאין דבר כזה. אבל עדיין, בתוך כל החופש והאי-גבולות, יש גבולות. אני אישית לא יכול לסבול שחקן שעומד על הבמה ומדקלם. פשוט לא. אלא אם כן זו בחירה אומנותית... ואז זה משהו שונה (למשל בתיאטרון האבסורד יש באמת המון קטעים של דיקלום מתוך בחירה). אבל בדיוק בתחילת השבוע ראיתי קטעים מתוך איזושהי הצגה - והשחקנית שם דיקלמה... זה פשוט שיגע אותי. ונכון שאפשר לא להגיד כלום. אבל גם בתוך ה"כלום" הזה צריך שיהיה לך פעולה ברורה - כוונה, רצון, מעצור וכל שאר הדברים שאנו מכירים (ואוהבים?)...

stefan10

New member
הזכרת את המחזה "שבת ראשון שני" שם אני משחק

בימים אלה את דוד רפאלה. אשמח אם תיתן דוגמא לגבי מחזה זה על מה שכתבת כדי שיהיה לי אולי עוד טיפ ללמוד להצגה של מחר. תודה מראש ד.

צול1

New member
ברור

כל דבר שאתה עושה על הבמה צריך להיות טוב, יש דרך לעשות דברים. אם אתה מחליט לדקלם, דקלם בצורה טובה, אחרת זה מאבד מהאפקט. בסופו של דבר אני ואתה חותרים לאותה נקודה משני צידי המתרס כך שזה בסדר גמור:) איפה אתה לומד ד"א?

JC Superstar

New member
אין לי כל כך...

פשוט תמצא את הפעולות הנכונות - תשחק פעולה, מצב ויחסים ואל תשחק טקסט... הטיפ הכי טוב שאני יכול לתת לך

PLAY2PLAY

New member
...

תאטרון ואמנות זה תחום מאוד גדול למרות הכל ולמרות הבחירה שיש לך בתור אומן או איך שלא תקרא לעצמך עדיין יש מסגרת, אתה אולי יכול לעשות מה שבא לך אבל יש דברים בסיסיים שאתה צריך לעמוד בהם אם אתה רוצה שזה יצא בצורה כלשהי,למרות שאני חושב שיש מסגרת והכל אני ממש לא חושב שהכל או אפילו חלק קטן מסתכם ב"תשחק פעולה,מצב ויחסים ואל תשחק טקסט" כי קטע תאטרוני בנוי מהרבה יותר מזה..כמה טיפים שאולי יכולים לעזור[הם מבולגנים..לא נורא]: מה שאני כן יכול להגיד זה שלכל דבר שקורה יש סיבה..כמו בחיים ככה בתאטרון .בשביל להכנס לדמות אתה צריך קודם לבוא ממקום של הבנה ולא לשפוט אותה .אחד הדברים שיותר מעצבנים אותי במשחק חרא זה שבמקום להיות במצב שחקנים מראים מצב כלשהו, וזה נקרא משחק גרוע , בקיצור אל תראו אלא תהיו במצב כלשהו!@#$%^&* מקווה שהבנתם למה אני מתכוון , אלה כמה דברים מאוווד כלליייים שאני למדתי וזהו מקווה שזה עזר איכשהו:]

Envenom

New member
מי בבימה מעז להעלות חנוך לוין?

תמיד חשבתי שיש להם סלידה ממנו. מורה חדש? גרזי אישר?

למעלה