הילדה הקטנה

תודה, מלכת השלג

הלוואי והייתי יכולה להרגיש כמוך את הילדה שלי.
אני עכשיו כועסת.
כועסת עליה.
ולפני שאתחיל להסתבך עם הכעס הזה, אני הולכת להסיח את הדעת ולהעסיק את עצמי בדברים אחרים.

האם יצר האדם רע מנעוריו?

מרתה שלום

אכן הזדהות עם התקפן. את כועסת על הילדה הקטנה שבך, כפי שכנראה הוריך כעסו עליה. ילדה לא נולדת רעה, גם לא מניפולטיבית, ולא עוד כמה כינויים שכינית אותה. כפי שכתבה נעמי, מטבע בריאתה, ילדה רוצה להיות טובה, רוצה שיאהבו אותה. בנסיבות מסוימות, שאינה אשמה בהן, היא רוכשת התנהגויות שעלולות להיות מאוד מקשות, מעצבנות, מעוררות כעס.

הדרך היחידה "להרוג" את הילדה שבך, היא לאפשר לה לגדול. להתבגר. הדרך לאפשר לה לגדול ולהתבגר, היא לאפשר לה לזמן מסוים להיות ילדה, למלא את הצרכים שלה, עד שתגיע אל סיפוקה ולא תזדקק עוד למניפולציות הקשות והמקשות, הילדותיות. תיהנה מבגרותה. באופן האידיאלי, אנחנו לא "הורגים" את הילד שבנו, אלא חיים איתו, ברמת מודעות כזו או אחרת.

הדרך להשאיר לנצח את הילדה שבך, היא לריב איתה, לכעוס עליה, להתווכח איתה, לצעוק עליה, לרצות להרוג אותה. זה מה שהיא מכירה. בשטח הזה היא יותר חזקה ממך. אין לך סיכוי כאדם בוגר אינטליגנטי ותרבותי. היא יכולה לחיות כך לנצח. את לא.

מכירה את סיפור הילדים: מפלצת, אין דבר כזה? או את השיר מקסיםשל דלית אורמיאן: איך מגרשים מפלצות?

זה אותו רעיון: כשאתה פוחד מהמפלצת, מתווכח איתה - היא גדלה, וגדלה, ומפחידה יותר ויותר. כשאתה מקבל אותה, מחייך אליה, מושט לה יד, או מרמלד, היא הולכת ומתכווצת עד שנעלמת.

לתת לילדה לחיות זמן מה כילדה, עם כל הצרכים הילדותיים והמעצבנים שלה, זה תהליך קשה וארוך. במסגרת טיפול קוראים לתהליך הזה: "רגרסיה בשירות האגו". לחזור להיות ילדה, על מנת לעשות תהליך התבגרות מייטיב, שונה מזה שקרה במציאות.

מכתב אחד לא יכול לפתור את הבעיה. כחלק מתהליך טיפולי, זה כלי עוצמתי ומעולה. אני מבינה שאת בטיפול וסומכת על המטפלת שלך. האם את משתפת אותה בכתיבתך כאן בפורום, ובשאלות ורעיונות שעולים כאן?

בכל מקרה, אני מקווה שבטיפול אתן לא רק "מדברות על", אלא גם "עובדות על".

ב-ה-צ-ל-ח-ה !!!!

הילדה הקטנה

אני לא רוצה לגנוב את האשכול של מלכת השלג, אז פותחת אשכול לעצמי.
כתבתי שם בסוגריים שמתחשק לי להרביץ לילדה הקטנה שלא מבינה בשכל שלה כמה צער היא גורמת לבוגרת, ואני חושבת שאם הייתי בסיטואציה דומה למלכת השלג, הייתי מלקה אותה בעצמי. אני מרגישה שאינני יודעת איך להתייחס לילדה הזו בחמלה, כמו שמלכת השלג מצליחה לעשות זאת. אני די מקטינה את הילדה הזו, לא נותנת לה מקום ראוי, לא אוהבת את נוכחותה בתוכי.
חוץ מלהעלות את הנושא בטיפול, יש איזה שהוא טיפ לשפר את המצב?

אופירA

New member
מנהל
ההבדל הוא ב"מה" מדברים. האם מדברים בכיוון של תיקון, ריפוי.

סף40

New member
לצערי אני חושבת שכן

יש כאלו שיצר הרוע טבוע בהם מלידה
אחרת קשה לי להסביר דברים קשים ורעים
שנעשו על ידם.....

הםא תינוק יכול להיות רע?

סף40 יקרה.
האם ראית פעם תינוק רע?
ברוע יש כוונה להרע.
האם את מאמינה שיש תינוק עם כוונה להרע?
הוא עלול להקשות על הוריו, להפריע להם לישון, לגזול מהם את החופש והעצמאות, לגרום להם רגשות אשמה, לגרום להם תחושת חוסר מסוגלות, ועוד. באף אחד מאלה אין כוונה להרע. תינוק בוכה כי זו דרכו לבטא מצוקה.

אני מניחה שאת מתכוונת לאנשים בוגרים יותר, או לפחות לילדים גדולים יותר, שדברים קשים ורעים נעשו על ידם.

אני מאמינה, שנסיבות החיים, חוויות שחוו, כעס או רוע שהופנו כלפיהם, ועוד - הם שהפכו תינוק תמים לבוגר "רע". תינוקות וילדים רוצים להיות אהובים ומוערכים ושייכים. אם צרכים אלה לא מסופקים, הם לעיתים לוקחים אותם בכוח. הם זקוקים להם. כוח זה, נחווה לעיתים כרוע. הורה עלול לחוות התנהגויות מצוקה של ילד כ"התנהגויות רעות", או גרוע מכך, לתת לו תחושה שהוא "ילד רע". ילד עלול לחוות התנהגויות מצוקה של ההורה שלו כ"התנהגויות רעות", או גרוע מכך, שאיתרע מזלו שיש לו "הורה רע".

אני מאמינה שתינוק לא נולד רע. כפי שגם לא נולד דכאוני וגם לא חרד. גם לא נעדר אמון בדמויות מייטיבות ולא מיואש. הוא חווה משהו שגרם לו להתפתח כך. לכן אני מאמינה בטיפולים, שעוזרים לעבד את אותן חוויות, לראות אותן מזוית אחרת, בהקשר אחר, בפרופורציה אחרת.

לכן, לא משנה מה חווינו בילדותנו, ניתן ואפשר לתקן את החוויה. לא את המציאות, את תפיסת המציאות ואת השפעתה על חיינו כבוגרים.

תינוק הוא יצור תם ותמים, אבל הכרתי ילדים קטנים

שהיו ממש בני שטן.
לא סתם שאלתי פה פעם אם לדעתכן אפשר לאבחן כבר בילדים קטנים קוים פסיכופתיים.

איך הילדה הקטנה מכאיבה לבוגרת?

שלום מרתה
אנא ספרי יותר מי זו הילדה הקטנה שאת מזהה בתוכך, אילו רגשות מתקשרים אליה ומה היא מעלה בך? אם היא פן של מי שהיית, ואצרת בתוכה חלק מזכרונותיך וחוויותיך- היא בטח מורכבת ולא רק חד מימדית ו"דורשת סטירה"...
אולי תוכלי לכתוב דיאלוג בין הבוגרת לילדה שעניינו איך אפשר לחיות ביחד בטוב? איך אפשר ליצור רצף והשלמה?

הילדה הקטנה שבי

מרתה שלום רב את כועסת על ילדה קטנה שיש לה צרכים של ילדה קטנה ושכל של ילדה קטנה. להזכירך - היא ילדה קטנה!!! מותר שיהיו לה צרכים של ילדה קטנה ושכל של ילדה קטנה. כנראה שצרכי האהבה הלא מותנית לא סופקו בשעתם. לכן חלקים אלה של הילדה הקטנה לא התבגרו. חלקים אחרים בך התבגרו. האם תוכלי להקשיב לילדה הקטנה ממקומך כבוגרת? כפי שאת מקשיבה לילדים קטנים במציאות? בלי לשפוט, בלי להתווכח, פשוט להקשיב. אם את בוחרת לכתוב דיאלוג, כפי שנעמי הציעה לך, אנא - כאשר תור הילדה לכתוב, תני לה דף חלק, ואל תתערבי. 'שבי בצד", וחכי שהיא תסיים דבריה או כתיבתה. הקשיבי או קראי כאילו את אדם זר השומע בפעם הראשונה דברים אלה. כאילו קראת אותם כאן בפורום. את יודעת להיות אמפתית לאחרים. אולי אם תקראי דברי ילדתך הכתובים - תצליחי את לתת לה את החיבוק שהיא כה זקוקה לו. את האהבה הבלתי מותנית. יתכן שבשלב זה של חייך, את היחידה היכולה לעשות זאת. למען שתיכן. ב-ה-צ-ל-ח-ה!!!

תמר, אני חושבת שאני אעשה כעצתך למרתה. גם אני כנראה

לא התבגרתי. לא קיבלתי אהבה בלתי מותנית מהאם (האב בכלל לא היה בעניינים, בד"כ).

לתת ללדה להתבגר

פנתרית שלום רב,

שמחה שאת לוקחת על עצמך משימה לנסות לתת לילדה שבך להתבטא, רק אל תשכחי לתת לה את כל הזמן והמרחב כדי לבטא כל מה שיש לה בחופשיות, בלי להתערב, בלי להתווכח, בלי ביקורת, בלי שיפוט. מזה היה לה די בילדות.
רק כשתסיים (עמוד, שניים, שלושה...) תגיבי לה. ואולי היא תגיב אליך חזרה. דיאלוג. אבל אחת אחת.

ואם בסופו של תהליך, תצליחי גם לחבק את הילדה הזו - עשית זאת!
נשמח שתשתפי אותו.

ב-ה-צ-ל-ח-ה !!!

אני תמיד מחבקת את הילדה הזו. אהבה עצמית לא חסרה לי......

הנושא הוא להיזכר במה פגעו בה. כי הלא אמה שיננה לה שהם ההורים הטובים בעולם.

מישהי163

New member
אתן בטוחות שכדאי לחפור בעבר?

לגעת ברגשות כואבים?
ואם החיפוש יעלה רגשות כואבים מדי, שקשה להתמודד איתם, מה אז?

הםא תמיד כדאי לחפור בעבר?

שלום לך מישהי

כל עוד ההגנות עובדות היטב - הכחשה, הדחקה, הרחקה, רציונליזציה, ועוד - ומחיר ההגנה אינו כבד מדי - אפשר להשאר עם ההגנה. כשמה כן היא. נוצרה כדי להגן עלינו מפני רגשות כואבים מדי.
תכופת, ההגנה משרתת אותנו בתקופה בה נוצרה, ובהמשך החיים המחיר שהיא גובה נעשה גבוה מדי. מביא לרגשות קשים אחרים, לאי תפקוד, לסכסוכים עם בני משפחה בוסים או קולגות, לאי התמדה בעבודה או בזוגיות, לדכאון, חרדה, כעסנות, בדידות, ועוד סימפטומים רבים ומגוונים.
זה הזמן לטיפול.
וכן - בשלב ראשון עלולים לצוף רגשות קשים עוד יותר. זה מאפשר לעבד אותם, לראות אותם מנקודת מבט בוגרת, לקבל פרופורציות, תובנות, להשקיט אותם. אם מרגישים בידיים טובות, זה פחות מפחיד. את מפקידה את הכאב בידי המטפל שלך והוא מחזיר לך אותו מעובד. לעוס. קל יותר לעיכול.

ב-ה-צ-ל-ח-ה !!!

משימה קשה מידי

שבוע טוב נעמי, תמר וכולם,
לילדה שלי אין קול, אין אמירה.
היא מצטיירת לי כילדה מפונקת, שאין לה עכבות. היא דורשת את מה שהיא רוצה כאן ועכשיו. אם לא, היא רוקעת רגליים וממשיכה לדרוש עד שמבוקשה יתקבל. היא רעה, הילדה שלי, עושה בלגן ולא מסדרת אחריה. היא כועסת, היא משתוללת. אף פעם לא טוב לה עם כל מה שעושים עבורה, היא לא אומרת תודה על מה שיש לה - ויש לה הרבה. היא רוצה שיאהבו אותה אפילו שהיא רעה. היא חושבת שמגיע לה הכל ואם לא, היא נעלבת. כשמדברים איתה היא שותקת או מתפרצת.
אין לי סבלנות עבורה.
היא מכעיסה אותי.
אני יודעת להיות אמפתית לילדים שהם לא שלי, ואחר כך להחזיר אותם להוריהם שיטפלו בהם. אני לא יודעת להיות גם הורה לעצמי וגם ילדה. ההורה שבי מיד מתנפל על הילדה הקטנה הזו, אומר לה שהיא מניפולטיבית, שהיא רעה, ו.. (הנה, אני אומרת את זה שוב) שהיא צריכה למות, אני מאחלת לה מוות, כי רק אז אני אוכל לחיות בשלום עם עצמי. אבל היא שורדת את כל האיחולים שלי.
אני לא מצליחה לדבר איתה בנחת, ברוגע. אני רואה אותה מתכווצת בתוכי, ואני אומרת לה שמגיע לה. גם כשאני רוצה, קשה לי להכיל אותה. אני רוצה שהיא תגדל, שהיא תפסיק להיות הילדה הקטנה שמשתוללת ועושה צרות. אבל היא נשארת ילדה, ואני שונאת אותה על כך.
אינני יכולה להיות אמה של הילדה הזו. היא מידי רעה, ולי יש יותר מידי כוח בידיים כדי להכאיב לה. אינני יכולה לחמול עליה, כי אז היא תנצל את זה לצרכים שלה, שהם להיות אהובה בכל מחיר, גם כשהיא עושה צרות. ואז היא תמשיך לעשות צרות.
הילדה הזו רוצה לחיות, אבל שהחיים הללו יהיו שלה - כפי שהיא רואה אותם - שהיא תעשה מה שהיא רוצה ואף אחד לא יגיד לה מה לעשות ואיך לחיות. שאף אחד לא יטיל עליה עול, וזה לא הגיוני. יש גבולות בעולם הזה, והיא חייבת לכבד אותם. היא לא יכולה לעשות מה שהיא רוצה בלי לתת דין וחשבון.
איך אני יכולה לחמול עליה בכלל?
איך אני יכולה לעזור לה להיות ילדה טובה שלא עושה צרות?

ילדה שמשתוללת ועושה צרות היא לא ילדה מאושרת

ילדה באופן טבעי רוצה גם לגדול בנפש, רוצה להיות ביחסים טובים. הילדה שאת מתארת בעצם מאד אומללה כי היא מבודדת בעולמה, כפי שתיארת- אין לה קול, היא יכולה להתבטא רק בהרס וחמדנות אולי כי היא לא מרגישה אהובה באמת וכך היא ממשיכה לאותת שמשהו מאד מאד לא בסדר.
היא זקוקה לגבולות אבל בחום ובהבנה, בלי נקמנות. (ואת בילדותך לא זכית לכך, כפי שסיפרת לנו) היא זקוקה לכך שהאחראים לה יעצרו אותה מלהרוס אותם אבל לא יענישו אותה על משאלותיה ההרסניות. אולי היא זקוקה לראות שהאחראים לה יודעים ליהנות מחייהם, לצחוק ולשמוח, אולי היא צריכה לראות דוגמה אישית של חיוניות ואהבת חיים שלא דרך השתלטות על אחרים?
לא בטוח שהיא צריכה בכלל חמלה, יש הרבה אפשרויות והרבה סוגי הזנה, חמלה מצד אחד וענישה מצד שני הם שני קטבים, יש עוד הרבה "צבעים" באפשרויות של יחסים.
האם אפשר לדובב את הילדה הפנימית הזו? לשאול אותה מה ירגיע אותה?

ניסיתי לדובב את הילדה

וכך היא אומרת:
כן, אני ילדה קטנה ומפונקת, כמו כל הילדים בני שנתיים-שלוש. אז מה, זה אומר שאני רעה? זה אומר שאני מניפולטיבית בגלל שאני רוצה להיות כזו? זה אומר שמגיע לי למות?
את מכאיבה לי, ואני מתכווצת בתוכי ולא יודעת מה לעשות, למה לצפות חוץ מלמכות ולצעקות. אני כבר מחכה למכות שלך בציפייה כי זה מה שאני מכירה. למה את אומרת שאני עושה בלגנים? מה את מצפה מילדה כל כך קטנה? לא לימדת אותי לסדר אחרי, וגם בגיל שלי אני לא מסוגלת לעשות את זה לבד. כל כך עצוב לי שאני שומעת שאמהות אחרות מחבקות את הילדים שלהן ולא צועקות עליהם ומרביצות. למה את לא ככה? למה אני צריכה לסבול?
את אומרת שאני רעה, שאני צריכה למות. את חושבת שילדה בגילי באמת יכולה להיות רעה? את חושבת שאני רוצה להיות רעה? זה כמו שאמא החליטה שאני רעה בגיל שבועיים בגלל שלא נתתי לה לישון בצהרים ורציתי אותה.
עצוב לי. את לא מעריכה אותי מספיק. אני רוצה שיהיה לי טוב, שתאהבי אותי למרות החסרונות שלי. שתיצרי לי גבולות, אבל גבולות מחבקים. שתהיי שם בשבילי ותעזרי לי לגדול לילדה שמחה וטובה. תעזרי לי לאהוב ולהיות אהובה. את לא יכולה להזניח אותי ככה, לתת לי ללמוד לבד את הכל. אני זקוקה לעזרתך, ואת במקום לעזור לי את כועסת עלי, ואני אף פעם לא מבינה למה. למה את חושבת שאני צריכה להיות מושלמת? למה את חושבת שאני צריכה לדעת את הכל מעצמי, בלי הכוונה והדרכה ממך? למה את חושבת שאני צריכה להיות גדולה טרם זמני?
אני אוהבת אותך כי את ואני יחד כל הזמן. אני לא יודעת מה אעשה אם תעזבי אותי. יהיה לי קשה לחיות בלעדייך. למה את לא מבינה את זה, ותמיד את כועסת עלי?

תשובת הגדולה היא עדיין כעס על הילדה. היא כרגע לא מסוגלת להכיל את מה שהילדה מבקשת ממנה.

** בקטע משולבים 2 דברים מאמא. האחד, כשהייתי תינוקת אמא התחילה לכתוב יומן עלי. היא לא התמידה יותר מידי, אבל בערך בגיל שבועיים היא כתבה שהייתי רעה היום ולא נתתי לאמא לישון בצהרים. כשקראתי את היומן בערך בגיל 10, לא הבנתי עד כמה המשפט הזה מסוכן. היום אני יודעת.
דבר שני - לפני כמה זמן אמא סיפרה לי (אני לא זוכרת, כנראה הייתי קטנה מידי כדי לזכור) שפעם אחת היא ראתה אותי מסתובבת עייפה מאוד. היא שאלה למה אני לא הולכת לישון ואני אמרתי לה שאני מחכה למכות כדי שאוכל ללכת לישון. היא אומרת שמאז היא תפסה את עצמה והפסיקה להרביץ (ככל הנראה רק כדי ללכת לישון, כי כמו שכתבתי בזמנים אחרים, היו מכות בבית עד גיל מאוחר יחסית). איכשהו, שני הדברים הללו עלו כשכתבתי את הדברים של הילדה.

למעלה