היכל ישן -שיר

היכל ישן -שיר

שיר שנכתב בעקבות ביקור בבי"כ לעולי בורסה ברחוב הנביאים בירושלים רוח הזמן לא תישן תסחוף עלי שלכת אל היכל ישן. זו רוח העיר והודה הנושבת לעד מאילן גולת ספרד, עלי עם אחד שנטל מקלו ונדד ששירת הפיוט ממנו עולה מגירוש ועד ארץ גאולה. אבן מקיר תזעק על זכר שאינו נפסק: ספרי תורה עתיקי גווילין וכסאות משענת עגולים, סליק נסתר של המחתרת ופרוכת ארגמן לעטרת. צמחי בשמים להבדלה ולכה דודי לקראת כלה. ומשנת התרצ"ג דרך שבת חול וחג ושמות מיוחסים באות זהב המה ראשי שבט ובתי אב, כסיפור מלא חן העובר מאב לבן. רוח הזמן לא תישן תסחוף עלי שלכת אל היכל ישן ובחותם קודש תכתוב: מה טובו אהליך יעקב

כתב תרבות הלאדינו בשטח ../images/Emo13.gif

אני חוזר לאחר תקופה ארוכה. בשבת בבוקר (פרשת מסעי) ביקרתי בבית הכנסת לעולי בורסה שברחוב הנביאים, זהו בית כנסת ישן נושן שנוסד בשנת התרצ"ג -1933, על ידי יהודים דוברי לאדינו שהתגוררו בסביבה. משפחות שייסדו את בית הכנסת: בן מלך, חי, נבארו, סגיס. בשבת המתפללים הקבועים מתוגברים בתלמידי ישיבה ספרדית שבאים לתגבר את המניין. החזן מנעים בסלסולים נוסח תורכיה ויש מזמורים ופיוטים עם מנגינות ספרדיות מסורתיות כמו "אין כאלוקינו" דיברתי עם יהודי בשם בן מלך על התרבות של בית הכנסת הייחודי הזה והוא סיפר לי רבות על ירושלים היהודית ספרדית, ועל סליק של האצ"ל שנמצא בבית כנסת (מגירה בעלת תחתית כפולה בארון הקודש) בית הכנסת מסודר כפי שהיה בתורכיה (שם נקרא בית הכנסת קהל גירוש) יש כסאות משענת עגולים מסביב (וינה), בלי ספסלים כלל וכלל, ובכותל המזרח ישנה אבן עם שם השם, זו אבן שהובאה מבית הכנסת הישן בבורסה ועליה כתוב שם השם. באותו בניין היה בית מדרש של הרב יעקב מאיר שהיה הראשון לציון לארץ ישראל. בסוף התפילה התכבדנו בבורקיטס ומלפפונים. זהו בית כנסת מיוחד במינו, בהחלט ומצאתי ששם הגבאי הינו משה חי, רבים מהסיפורים שלי מככב יהודי בשם משה חי בואנו....

רותי ב.

New member
תודה לכתבנו בשטח ../images/Emo13.gif

כרגיל מעשיר אותנו בהרבה ידע ...... תודה על זה.

אביב תודה על הכול שוחחתי עם מר בן

מלך ןהתעניינתי בקשר לביקור בבית הכנסת ושמיעת סליחות - התברר שסליחות בימי חודש אלול לא מקיימים שם (הבנתי שבית הכנסת לא כל כך פעיל) - אבל בימי רביעי בין 7.30-8.30 יש דרשה בבית הכנסת. ואם מישהוא רוצה לבקר הוא מוכן להגיע בהתראה טלפונית לקבוצה או אפילו לאדם בודד- הוא יבוא לפתוח את בית הכנסת. (דרך אגב בן מלך הוא בןדודה של משה בכר פעיל במורשת דוברי הלאדינו משתתף ב "ב'יני קטרמרמוס"). אני מתכוונת לבקר שם, רק שאיני יודעת בדיוק מתי ואיך כי אני תלויה באחרים. באם מישהוא מעוניין לבקר אשמח למסור לו את הנייד של בן מלך.

SuzieRS

New member
../images/Emo45.gif../images/Emo45.gifלכתבנו בשטח ../images/Emo140.gif

(Bravo ) גם לסיפור בחרוזים, וגם
תבקש העלאה
מה דעתך להוסיף פה ושם איזו מילה גם בלאדינו? למשל בקום "פיוטים" -פיוטיס-PIYUTES- לאדינו כשרה ב- 100%

ראשית מתי אפשר להגיע לשם

ולמצוא מתפללים מבוגרים, אני מתעסקת בשורשי משפחתי והם יוצאי בורסה, כתובת מדוייקת?, אולי ניתן לדעת שמו של גבאי בית הכנסת, אני מעוניינת לבקר שם בשבוע הקרוב.

מהדורה משופרת

רוח הזמן לא תישן תסחוף עלי שלכת אל היכל ישן. זו רוח העיר והודה הנושבת לעד מאילן גולת ספרד, עלי עם אחד שנטל מקלו ונדד ששירת הפיוט ממנו עולה מגירוש ועד ארץ גאולה. אבן מקיר תזעק עלי זכר שאינו נפסק: ספרי תורה עתיקי גווילין וכסאות משענת עגולים, סליק נסתר של המחתרת תחת פרוכת ארגמן לעטרת צמחי בשמים להבדלה ולכה דודי לקראת כלה. ומשנת התרצ"ג דרך שבת חול וחג ושמות מיוחסים באות זהב כי המה שבט ובתי אב. רוח הזמן לא תישן תסחוף עלי שלכת אל היכל ישן ובחותם קודש תכתוב: מה טובו אהליך יעקב

may55

New member
כל הכבוד אביב

הכתיבה שלך והחריזה מעניינים כאשר ביקרתי בבתי הכנסת בבולגריה הרגשתי כמו שכתבתה "רוח הזמן לא תישן..."

למעלה