היי

goo10

New member
היי

אהלן יש לי כמה שאלות ואשמח לעזרתכם 1. אי הבנה גדולה או אי הבנה גדול? 2.נתקבלה( הודעה למשל) או התקבלה? 3.נכבה או כבה,נפסק או פסק? אשמח להסברים תודה :)

יאקים

New member
ערב טוב לך.

א. אי אינו אי (יבשה המוקפה ים...), אלא לא, מילת שלילה, ולכן ההתייחסות היא להבנה - אי-הבנה מפתיעה, מעצבנת, מוזרה. שים לה להבדל בין אי הבננה העצום לבין המשפט הנ"ל. ב. אין הבדל בין התקבלה (צורת התפעל היא מקראית בעיקר) לבין נתקבלה - צורה סבילה (כנראה נו"ן הבניין של בניין נפעל המירה את הה"א של התפעל בזמן עבר, וזו מופיעה בלשון חכמים. בלשון ימינו הן משמשות כחלופות תקניות לציין פעולה סבילה. ג. כבה (זהו פועל עומד), וכן הגשמים פסקו....

daviduuu

New member
ערב טוב יאקים

בתשובה השלישית כתבת ש"כבה" זה פועל עומד. האם התכוונת בכך לומר ש"נכבה" הוא פועל יוצא? לפי מה שזכור לי פועל עומד זה פועל שלא מקבל מושא ישיר, ואכן גם נכבה לא מקבל מושא ישיר. אולי תסביר לי את דבריך?

יאקים

New member
פועל עומד הנו פועל שאינו מקבל מושא

(ישיר), שפעולתו אינה עוברת אל מישהו. וממילא אין לו צורה סבילה. הנרות כבו, ולא נכבו. הגשמים פסקו, ולא נפסקו. פעלים עומדים נוספים, לדוגמה: ישן, גדל, רץ....

יאקים

New member
חן-חן על ההומור לבוקרו של יום!

אכן, יש לשים לב, ולא לה....

יאקים

New member
איני מכיר את האתר הזה, ואיני יודע

אם זוהי החלטה של האקדמיה. מכל מקום, הצורה "הנרות נכבו" נשמעת ונראית לי עילגת ולא תקנית. ובכל מקרה, אני כותב: הגשמים פסקו; האש כבתה. אם זה אינו נראה לך, תוכל מצדי לאמץ את האמור באתר השפה העברית.

daviduuu

New member
אז את לוח הפעלים של ד"ר ברקלי הינך מכיר

ראה שם חלק ב, צורה מס' 20 ומפתחות ערך כבה. הצורה של "הנרות נכבו" לדידי נשמעת מעולה מבחינה דקדוקית. וכנראה זה עניין של הסתכלות. (לפני רשימת תיעודים מלשון חז"ל וגם מימי הביניים לשימוש בשורש כב"ה בבניין הפעיל על שלל צורותיו. למשל, לא הייתי מציע לזלזל בצורה זו אם אבן עזרא השתמש בה...). באופן אישי אני הייתי מעדיף את הצורה של "הנרות כבו", מהסיבה הפשוטה שבזמנינו זה נשמע במשלב גבוה יותר.

יאקים

New member
קטותי מכדי להתמודד עם

ממצאים מימי הביניים, אבל בעיניי כבו היא הצורה התקנית וההגיונית, לפחות בלשון ימינו, ולא כמשלב גבוה, אלא כעברית נכונה וטובה. ואתה נהג כפי שנראה לך, ואין לי עם זה כל בעיה.

trilliane

Well-known member
מנהל
../images/Emo45.gif גם אני לא רואה סיבה לפסול את "נכבו"

ומעולם לא נתקלתי בקביעה שהיא לא תקנית. היא אכן נשמעת דיבורית יותר, בשעה ש"כבו" במשלב גבוה יותר; אבל אין כאן "נכון" ו"לא נכון" אלא רק בחירה סגנונית.

נהורית1

New member
יכול להיות

שהנרות כבו מעצמן אבל נכבו כתוצאה שמישהו כיבה אותן? למשל 'הנרות נכבו כי נשבה עליהן הרוח', או 'כי נשפה עליהן בהבל פיה'.

יאקים

New member
נהורית, אם מישהו כיבה אותם, הרי הם כובו,

כִּבָּה -כֻּבָּה , פעיל וסביל. ואם הם כבו, הרי שהם כבו, ולא נכבו. אמנם בבניין נפעל ישנם פעלים בעלי משמעות חוזרת, שאין להם בניין קל בעל אותה משמעות, לדוגמה נכנס, וישנם פעלים בעלי משמעות חוזרת נדרך, נזהר, נשמר, שחלק מהם עשויים להופיע גם במשמעות סבילה. אולם איני מוצא סיבה לשוב ולחזור על אותם טיעונים שכבר צוינו. נכבו - לא בבית-ספרי, אעפ"י שישנם בתי-ספר שבהם הנו בן-בית מכובד.

מילון רב מילים די יאקימאי בעניין דידן.

הסבר מלא למילה נִכְבָּה פ' נפעל (רווח כיום בעיקר בלשון הדיבור) הפסיק לבעור, לא דלק עוד, כָּבָה. • התנור נכבה כי נגמר הנפט. • לפתע נכבו האורות ונשארנו בחושך.

trilliane

Well-known member
מנהל
הוא מציין הבחנה משלבית ידועה (שכבר צוינה כאן)

אז זה לא ממש מקדם אותנו... בפרט שהוא ליברלי מאוד, אז בכל מה שנוגע לקביעות פוסקניות ותקינות אני לא סומכת עליו. כשאהיה בבית אבדוק מה מצוין במילון ההווה.

trilliane

Well-known member
מנהל
הבטחתי ולכן אקיים – מילון ההווה:

נִכְבֶּה [יב] [פ'; נִכבֵּית; נִכבּה, יִיכָּבֶה, להיכָּבות] <כבי> כָּבֶה, חָדֵל לבעור (נחשב לא-תקני) צדק דוידו כששייך את השימוש בנפעל לימי הביניים, אבל כידוע, העברית הימי-ביניימית נחשבת עפ"י מדקדקים כאלה ואחרים ללא יוקרתית ולכן הם נוטים לפסול או להתעלם ממקורות מימה"ב. האקדמיה, לעומת זאת, לא קיבלה החלטה לכאן או לכאן, וגם בהט ומישור בחרו שלא להביע דעה אישית אלא רק ציינו "נחשב" (כלומר, הם מספרים לנו שיש גישה כזאת) ותו לא. אז מה המסקנה? אותה מסקנה, למען האמת: מי שרוצה "להיחשב" ולהישמע במשלב גבוה יותר, ישתמש ב"כבו"; מי שמעדיף דווקא "נכבו" יכול להשתמש (אני לא מהממהרים לפסול צורות שאין סיבה חזקה לפסלן וגם לא מהמזלזלים בימה"ב) אבל לדעת שיש שיראו בכך שגיאה.

יאקים

New member
בוקר טוב, חוכך.

תודה על הממצא - אכן, ביטויים מעין אלה (רווח בלשון הדיבור, נחשב לא תקני, המוני, משלב נמוך) מעידים כאלף עדים שעדיף להשתמש בצורה כבו, ואיני מתכוון להתווכח עם ידענים ומומחים ממני....וד"ל.

למעלה