היי בנות!

ליאל ד

New member
היי בנות!

יש לי שאלה תאורטית: האם נטילת גלולות ברצף (ללא הפסקה למחזור) "מרדימה" את המוקדים הקיימים באגן ומונעת התפשטות מוקדים חדשים? ושאלה נוספת : מהם בעצם המוקדים האלה? והאם קיומם בהכרח מצריך ניתוח? שיהיה לכולן יום נפלא!!!

galim29

New member
ליאל, לשאלתך

היי ליאל. האנדו היא מחלה מאוד מורכבת. גם ההידבקויות יכולות להופיע בכמה צורות: ציסטות, ציסטות שוקולדיות, מוקדים... כך שכל מקרה כשלגופו. הגלולולת הם כמו שאני אוהבת לקורא לזה הפיתרון לייט להפחתת הכאבים של האנדו. יש מקרים שנטילת גלולות ברצף עוזרת להפחית את רמת הכאבים למרות שהיא לא עוצרת את ההידבקויות ויש אפילו מקרים שההידבקויות החמירו גם כאשר לא היו כאבים או שלא היו חזקים. האם המצב מתצריך ניתוח תלוי בעצך בחולה. את צריכה להחליט מה העדיפות שלך: אם שיפור מאיכות החיים לאחר שהגלולות לא עוזרות לכאבים והם ממשיכים באותה עוצמה ואף מתגברים, אז צריך לחשוב ברצינות על לפרוסקופיה. הלפרוסקופיה בעצם היא ניתוח לכל דבר שהוא קודם כל אבחנתי: נכנסים עם סיב אופטי לבטן דרך הטבור ובודקים היכן נמצאים מוקדי האנדו בגוף. רק אחר כך ניגשים לטפל בהם: לנקות ואפילו לכרות במידה ויש צורך את המוקדים. מוקדים זה בעצם כל מקום שיש הידבקות של אנדו בגוף בצורה זו או אחרת. אני למשל, לקחתי דיכוי של גלולות ואפילו זריקות במשך כמעט 3 שנים ורק אז עשיתי את הניתוח מאחר והגלולות לא מעלימות את המחלה אלא מקלות על כאבים מאחר וכשלא מקבלים מחזור יש הקלה בסימפטומים. זה לא קורה תמיד. אני ממליצנה לך מאוד לשבת ולקרוא את כל החומר שיש על אנדומטריוזיס באינטרנט. חשוב מאוד להבין כמה שיותר על המחלה ועך הגוף שלך כך שבמידה ותחליטי על ניתוח לא תבואי בלי מידע. זאת שאלה באוויר לשאול האם צריך ניתוח: זה מאוד תלוי במצבך כרגע, האם רוצהלהיכנס להריון, וכיוב ולכן חשוב להתייעץ עם הרופא המתאים. האם היית במרפאת אנדומטיוזיס בתל השומר? האם אובחנת שיש לך את המחלה? מי איבחן? יש המון שאלות שצריך לשאול כדי לענות על שאלה כזאת ואפילו אז התשובה לא תהיה חד משמעית.

ליאל ד

New member
היי גלים 29

אני כחודשיים אחרי הלפרוסקופיה להוצאת 2 ציסטות שוקולד ענקיות (כ-9-10 ס"מ) מהשחלות עם הדבקויות קלות בין חצוצרה לשחלה. אף פעם לא סבלתי מכאבי מחזור קשים (יש כאבים אך לא משתקים, לא משהו שכדור נקסין לא יכול לפתור). והציסטות התגלו לגמרי במקרה בבדיקה שגרתית. אחרי הניתוח הרופא המנתח נתן לי טיפול בגלולות יסמין ל-3 חודשים עם הפסקה לשבוע מחזור כל פעם. אך נורא מלחיץ אותי שהמוקדים יכולים "להתעורר לחיים" ולכן שאלתי האם הטיפול בגלולות מדכא אותם, ומה הסיכוי להחמרה במצב אחרי הניתוח, אם מקודם לא היו כאבים.

galim29

New member
צריך דיכוי רצוןף למיטב ידיעתי אבל...

תתייעצי עם הרופא. ממה שאני יודעת, חייבים להיות בדיכוי קבוע בלי לקבל ווסת אחרת רוב הסיכויים שהאנדו יתפרץ שוב מאחר והכאבים קשורים למחזור ולרירית הרחם שלא משתחררת כמו שצריך בסיום המחזור. אני לא יודעת היכן עברת את הניתוח והאם המנתח מבין באנדומטריוזיס אבל מאוד מאוד חשוב להיות במעקב כל חודשיים שלושה והמלצתי היא לפנות למרפאה בתל השומר ולוודא את מצבך כדי שלא ייוצר מצב שהניתוח היה לשווא.

זואילי

New member
הידבקויות

נגרמות מהדימום של אותם תאים הפזורים באגן ואין להם לאן לצאת (התאים מושפעים הורמונלית ומגיבים כמו רירית הרחם). זה גורם גם לאותן דלקות באגן שיש לנו. ויש גם הידבקויות שלאחר ניתוח - ממקומות שנוקו ונשארה שם רקמת צלקת. לכן חשוב הדיכוי, וכמה שפחות וסתות.

היי ליאל

על כל אחת הטיפול יכול להשפיע באופן שונה. כעקרון טיפול בגלולות ברצף לאחר הניתוח נועד לשמור על תוצאות הניתוח, כלומר לשמור שלא יתפתחו מוקדים חדשים, ואם יש מוקדים שלא נוקו לשמור שלא ישגשגו. אבל, אצל אחת יכול הטיפול הרצוף בגלולות לשמור על המצב הקיים ואצל אחרת יכול להיות שהאנדו' ישגשג למרות הטיפול הרצוף בגלולות. וכך גם לדעתי הטיפול בזריקות דיכוי (הנחשבים לתותחים כבדים) כמו שאצלי קיימת החמרה לאחר הניתוח למרות הדיכוי. תלוי גם מה חומרת האנדו' שאובחן בניתוח והאם נוקו כל המוקדים וההידבקויות או לא. ובגלל זה חשוב מאוד להיות במעקב קבוע אצל גניקולוג שמבין באנדומיטריוזיס קיום המוקדים מצריך ניתוח במקרה שאת מעוניינת להיכנס להריון ולא מצליחה או במקרה של כאבים.

ליאל ד

New member
גלולות ברצף

אני החלטתי לפנות לרופא נוסף ולהתייעץ איתו לגבי נטילת גלולות ברצף ללא הפסקה לשבוע מחזור כל 3 חודשים כפי שהמליץ הרופא המנתח. אבל אני לא מבינה, זאת אומרת שלא יהיה לי מחזור בכלל? זה בריא? או שפשוט עושים הפסקה כל חצי שנה למשל ולא 3 חודשים?

ליאל

בשבילנו כל מחזור הוא לא בריא. הכי טוב בשבילנו זה לא לקבל מחזור. כל מחזור יכול ללבות את האנדו' ולגרום להחמרה. ההמלצה היא לקחת גלולות רצוף ללא כל הפסקה (גם לא אחרי חצי שנה). הפסקת הגלולות היא רק במקרה שתרצי להיכנס להריון.

ליאל ד

New member
וזה לא פוגע?

אי קבלת מחזור לתקופה ממשוכת כבר מגיל 24 לא פוגעת במערך ההורמונלי? יש כאן בנות שנוטלות גלולות או מקבלות דיכויים אחרים שלא מקבלות מחזור תקופות ממושכות? זה לא גורם לתופעות לוואי שונות?

השאלה היא גם מה עדיף?

אנדו' שמחמיר יכול לגרום נזקים באיברים בגוף ומבטיחה לך שאת זה את בוודאי לא רוצה. אנדומטריוזיס היא מחלה וככזו את צריכה לקבל טיפול הולם . אני יכולה לספר לך שהמנתח שלי שראה אותי למחרת הניתוח אמר לי משפט שנחקק אצלי בזיכרון "אסור לך לקבל מחזור ואת צריכה להיות כל הזמן במעקב צמוד". תראי אני לא רופאה, אבל לפי מה שהבנתי ברגע שמפסיקים את הגלולות ההורמונים חוזרים לפעילות תקינה. וכן יש כאן בנות שנמצאות על דיכוי תקופה ארוכה ולא מקבלות מחזור. אני יחסית חדשה בעסק ונמצאת בדיכוי של זריקות דקפפטיל מחודש מאי האחרון (מיד לאחר הניתוח). ובהחלט יכולות להיות תופעות לוואי מהגלולות כמו גלי חום ועוד כל מיני תופעות הדומות לתופעות של גיל המעבר, אבל לא כולן סובלות מתופעות לוואי וגם אם מתחילות תופעות לוואי מחליפים את סוג הגלולות עד שמוצאים את הסוג שמתאים לך. ושוב תחשבי מה עדיף לך לסבול מתופעות לוואי קלות או שאיברים בגוף יפגעו מהאנדו'.

מישמש33

New member
אין ספק שזה פוגע במערך ההורמונלי התקין

אבל הורמונים במצב תקין, זה ממש לא בשבילנו. כי אז, כל התופעות שצויינו ע"י קודמותיי והנזק האדיר שהמחלה הזו גורמת משגשגים להם. ולומדים לחיות עם תופעות הלוואי, זה הרבה יותר טוב, מללמוד לחיות עם כאבים או פגיעה קשה באיכות החיים. וכן יש בנות שלא מקבלות מחזור גם כמה שנים ועד כמה שאני יודעת נכון לידע הקיים כיום, אין עם זה בעיה, גם לא מתי שרוצים להיכנס להריון. במקרה שלי לקחתי גלולות ברצף מעל שנתיים וכשהחלטנו על הריון (במקרה שלי רק ב - IVF) הפסקתי גלולות, קיבלתי מחזור ואז התחלנו בטיפול. בכל מקרה בהחלט חושבת שאת צריכה להיות במעקב צמוד של רופא המבין באנדו'.

ליאל ד

New member
תודה לכולן!

אתן פשוט מקסימות! אני אפנה לייעוץ לגניקולוג נוסף שאיבחן אותי והפנה אותי לניתוח. ואשאל למה לא ממליצים לי על גלולות ברצף... לילה טוב ושקט לכולן!!!

שלום לך

מסכימה עם קודמותיי.. המומלץ הוא להיות בדיכוי רצוף של גלולות לאחר ניתוח....בלי לקבל מחזור שהרי הוא המקור לאנדו......גם לגלולות יכולות להיות תופעות אבל ניתן להחליף עד שמוצאים את המתאימה....אבל כדי לשמור על תוצאות הניתוח רצוי לא לקבל מחזור ...... יש נשים כמוני לדוגמא שלמרות הגלולות כל כמה חודשים מקבלות את הווסת ויכול להיות שזה מצב שהרופא רוצה למנוע ושיהיה טבעי....תשאלי אותו... הגלולות לא נותנות למוקדים את האופציה ל"גדול" שהרי בזמן שאת מקבלת ווסת גם המוקדים בגוף מדממים.....הבעייה שלנו היא לא הרחם או דימום סדיר... אלא הדימום שמחוץ לרחם כלומר בחלל הבטן ואת זה מונעות הגלולות כשאת לא מקבלת המוקדים והרירית המפוזרת באגן לא מדממים. ניתוח - מאוד תלוי היכן המוקדים התיישבו והיכן יש הדבקויות ומה מצב איכות חייך כדי לקבוע האם צריך ניתוח. אנחנו כאן

ליאל ד

New member
אז פניתי לרופא נוסף

הוא נחשב למומחה לפריון, ואיך שפתחתי פה לספר לו שיש לי אנדומטריוזיס, הוא ישר חייג למנהלת קופ"ח ואמר לה שתיתן לי הפניה והתחייבות מיד לתל השומר. הוא אפילו לא הקשיב לי. הוא אמר שלכל מחלה יש מרפאה שמתמחה בה, כך למשל כאשר יש בעיה פריון - אז פונים למרפאה לפריון, וכאשר יש אנדומטריוזיס אז הולכים למרפאה לאנדומטריוזיס ואין פה בכלל מקום לויכוח. הייתי קצת בשוק מהגישה שלו, כי אני יודעת שרופאים בד"כ חושבים שהם המומחים בכל התחומים ולא כל כך מפנים למרפאות אחרות. אז היום קבעתי תור לתל השומר ל-19/11. בינתיים המשכתי לקחת גלולות (החלטתי לקחת עוד חפיסה, לא 3 כמו שהרופא המנתח המליץ, אלא 4 חפיסות ואז יצא לי בדיוק 3 חודשים ו-4 מחזורים בשנה) ויצא שיש לי ביקור בתל השומר אחרי המחזור.

למעלה