ליאל, לשאלתך
היי ליאל. האנדו היא מחלה מאוד מורכבת. גם ההידבקויות יכולות להופיע בכמה צורות: ציסטות, ציסטות שוקולדיות, מוקדים... כך שכל מקרה כשלגופו. הגלולולת הם כמו שאני אוהבת לקורא לזה הפיתרון לייט להפחתת הכאבים של האנדו. יש מקרים שנטילת גלולות ברצף עוזרת להפחית את רמת הכאבים למרות שהיא לא עוצרת את ההידבקויות ויש אפילו מקרים שההידבקויות החמירו גם כאשר לא היו כאבים או שלא היו חזקים. האם המצב מתצריך ניתוח תלוי בעצך בחולה. את צריכה להחליט מה העדיפות שלך: אם שיפור מאיכות החיים לאחר שהגלולות לא עוזרות לכאבים והם ממשיכים באותה עוצמה ואף מתגברים, אז צריך לחשוב ברצינות על לפרוסקופיה. הלפרוסקופיה בעצם היא ניתוח לכל דבר שהוא קודם כל אבחנתי: נכנסים עם סיב אופטי לבטן דרך הטבור ובודקים היכן נמצאים מוקדי האנדו בגוף. רק אחר כך ניגשים לטפל בהם: לנקות ואפילו לכרות במידה ויש צורך את המוקדים. מוקדים זה בעצם כל מקום שיש הידבקות של אנדו בגוף בצורה זו או אחרת. אני למשל, לקחתי דיכוי של גלולות ואפילו זריקות במשך כמעט 3 שנים ורק אז עשיתי את הניתוח מאחר והגלולות לא מעלימות את המחלה אלא מקלות על כאבים מאחר וכשלא מקבלים מחזור יש הקלה בסימפטומים. זה לא קורה תמיד. אני ממליצנה לך מאוד לשבת ולקרוא את כל החומר שיש על אנדומטריוזיס באינטרנט. חשוב מאוד להבין כמה שיותר על המחלה ועך הגוף שלך כך שבמידה ותחליטי על ניתוח לא תבואי בלי מידע. זאת שאלה באוויר לשאול האם צריך ניתוח: זה מאוד תלוי במצבך כרגע, האם רוצהלהיכנס להריון, וכיוב ולכן חשוב להתייעץ עם הרופא המתאים. האם היית במרפאת אנדומטיוזיס בתל השומר? האם אובחנת שיש לך את המחלה? מי איבחן? יש המון שאלות שצריך לשאול כדי לענות על שאלה כזאת ואפילו אז התשובה לא תהיה חד משמעית.