היי אתם,

EaTit442

New member
היי אתם,

זאת יעל, סניף באר שבע אימפריה ז"ל, שבתי מהנכר עם טובלרונים ביד ובאתי להגיד שלום. עכשיו יום ראשון, צהרים כבר בלי כמעט לשים לב, פיג´מת דובונים מכופתרת מול המחשב. הטלוויזיה סגורה, באמת שאין מה לראות שם, על השולחן יש המון שוקולד הולנדי. היה מופלא שם, בקור האמסטרדמי של נובמבר. הם שומעים על מלחמות רק בסי.אנ.אנ, לא זוכרים מה זה בעיות כלכליות והולכים, בשיער צהוב וכובע גרב, עם חיוך על הפנים, נשבעת, ראיתי. הם נוסעים בתחבורה ציבורית, כי נורא זול ונוח וזמין, או בכלל באופניים, מחליקים על רולר-בלידס ותכף חורף אז גם על האגם הקפוא, עוטפים את התינוקות השקטים שלהם במיליון שכבות חמות והולכים לשחק כדורגל במכנסיים קצרים בדשא שברחבת המוזיאונים. הפירות שלהם מיובאים ועטופים בניילון אישי. כל עגבנייה, או קישוא ויש גם פרוספקט שמפרט על זני התפוחים והאגסים, ממש עבודת שורשים על הביס הבא. הגבינות מדהימות והשוקולד מופלא, וכמובן, כמו בכל מדינה מתוקנת, בכל מקום תמצא דוקטור פפר. אומרים שהבירוקרטיה שם מייגעת, וישראלי לשעבר, אמסטרדמי בהווה, שפגשנו שם סיפר לנו שלקח לו חצי שנה להצליח להמיר את רשיון הנהיגה שלו מישראלי להולנדי וארבעה חודשים כדי לקבל את האישורים הנחוצים לפתיחת חשבון בנק, על הביטוח הרפואי לא היה לו כוח אפילו להתחיל לדבר. ובכל זאת, קצת כמו הפירמידה של מאסלו, רק אחרי הצרכים הפיזיים הבסיסים, אחרי הביטחון, השייכות והכבוד החברתי, רק אז מגיעה ההגשמה העצמית. ומסביבנו? הרבה מדי פרוייקטים שמבקשים לחלק סנדוויצ´ים לילדים שאין להם, מעט מדי היצע בשוק העבודה, כל כך הרבה עולמות שמתים בכל פעם שיש עוד מתקפה הדדית בחברון היום, בקיבוץ אתמול ואולי ממש פה ליד מחר. והם נוסעים שם שלווים, מסובבים את הפדלים עם כפות הרגליים, במושב הקטן לפניהם בשעות הבוקר יש ילד קטן בדרך לגן. לא יקרה לילד כלום בדרך חזרה הביתה, לא יחמדו את האדמה של המשפחה שלו, לא יכבשו את האדמה של השכנים שלו. הוא יגיע לגיל שמונה עשרה, אחרי שיקבל את החינוך מהטובים בעולם, אחרי כמה בירות ואולי ג´וינט או שניים, ויתלבט מה הוא רוצה ללמוד, באיזה אופן הוא מעוניין להגשים את עצמו, לא איך להוריד פרופיל כדי לא לבצע "נוהל שכן" בג´נין. וזה נשמע אולי קצת כמו אוטופיה. עיר עם תעלות, מוזיאונים ופארקים. נשים גבוהות יפות וגברים מסוקסים, ילדים רצים עם כלבים. זה לא הם שמקולקלים, זה אנחנו, שאיבדנו פרופורציות. יש שם זונות וסמים וקייסים, יתעקשו ללחוש עליהם מאחורי הגב. הכל תחת פיקוח של החוק, פתוח, ציבורי, נקי. יש כאלו בכל מקום, בדרך כלל מעדיפים להפנות את המבט ולדווח על הילד שהתאבד אחרי שהלשין על חברה שלו שהשתמשה בסמים או על עוד זונה שהוברחה, נוצלה, נאנסה ונרצחה באכזריות. הם גם אנשים, שמתאהבים ונפגעים שרוצים, ולפעמים מצליחים ולפעמים לא. אבל בכל הזמן שביליתי שם ניסיתי לפתוח הכי חזק את העיניים, להחזיק הכי חזק בזיכרון, לשמור את ההרגשה. לנסות לא לפול מהר מדי לשגרת הפיגועים-אבטלה-עוני, לדעת שאפשר אחרת, שיש אחרת, ואיפה המקום שלנו בכל זה. בשביל מי הבחירות שלנו ? מי מסמן לנו את השביל הנכון של המציאות האישית? עם הכל זה רק משחק של שבעים שנה, למה להסתפק בבית בבאר שבע ולא במלון על כיכר דאם? בלי חומרנות, רק עם רצון ליותר מעצמנו. בלי להיאבק על הצורך להיות, להצליח להושיב בתוכנו כמה דברים כבסיס יציב מובן מאליו. לא קל ללכת, לעזוב, את כל מה שאתה מכיר ויודע ומרגיש מבפנים, אבל אולי אנחנו חייבים את זה לעצמנו? -יעל-
עם תאריך גיוס קרוב מדי ומועקה קיומית מבלבלת

לא הכל ורוד

הרי בכל פינה, ובמיוחד בדאם, תוכלי למצוא קבצנים. בכל מקום תוכלי למצוא סמים שלא תחת פיקוח (אף אחד לא הציע לכם קוקאין או אקסטזי? הפסדתם), ואולי לא בכל מקום, אבל במקומות מסוימים, תוכלי למצוא גם אינדונזים או סתם כושים שסובלים מאפליה, לאחר שנכבשו בעבר. אז כן, באמסטרדם טוב יותר, אבל בעיקר בתור היותה הדשא של השכן. אני בספק אם ההולנדים הגיעו לרמת החיים שקיימת אצלם כיום בהינף יד. אני מניח שהם עבדו בשביל להשיג אותה, ואף עבדו קשה. לברוח לאן שטוב זה הפתרון הקל. אנו צריכים לנסות ולשפר את המדינה שלנו, כדי להגיע לאותן איכויות אמסטרדמיות (למרות שפה לעולם לא אוכל לשתות בירה ב10 בבוקר). עם זאת, אני חייב להודות שאני לא ארצה יותר להישאר פה אם המצב ימשך, וכמובן שאני לא מדבר על המצב הבטחוני, אלא בעיקר על הדחיפות בתורים. לפני כשבועיים אמר אדם מסוים שהחליט לפעול במישור החברתי והפוליטי שהוא עושה זאת בגלל שהוא רוצה סיבה לא לעזוב את הארץ. יכול להיות שהמשפט הזה תקף גם לגביי.

EaTit442

New member
מקרוני,

השאלה היא לא אם גם שם יכול להיות רע, ברור שכן, מובן מאליו שבכל מקום את יכולה להוולד בצבע הלא נכון בזמן הלא נכון ולמצוא את עצמך בלבוש מינימלי בעיניים מזוגגות מסמים בחלון מואר באדום. אין ספק גם שההולנדים בהחלט עבדו קשה כדי להגיע למצב החברתי-תרבותי-כלכלי שבו הם נמצאים עכשיו. זה כמו הבדיחה על האמריקאי ששואל את האנגלי למה הדשא שלו ירוק כל כך. שניהם מדשנים את הדשא, משקים אותו ומכסחים אותו כשצריך. בסוף הבדיחה האנגלי מוסיף שאז הוא מניח לדשא לגדול שלוש מאות שנה והאמריקאי מבין. כתבת שלברוח לאן שטוב זה הפתרון הקל, אבל למה לעשות לנו קשה? או אם להשתמש בדימוי ההולנדי המתבקש- למה להתעקש להלחם בתחנות רוח? למה לא לצפות בהן מסתובבות בזמן שאתה רוכב הבייתה? האם המחיר שאתה מוכן לשלם על הזיקה שלך למדינה וליושביה הוא החיים שלך? -יעל-
(שתוהה גם מה בסוף חשבת על ´חדרו של הבן´?)

אין לי תשובה אמיתית

ולמען האמת, גם אין לי זיקה אמיתית למדינה וליושביה. למה אני מעדיף לפתח את הארץ הזו ולא לברוח פשוט? לא יודע והאפשרויות לכך שעולות כרגע אל מול עיניי, כרוכות בהרעפת תשבוחות על עצמי, ואני לא מעוניין לעשות את זה. את הסרט אני אראה שוב, מחר, ואגבש דיעה.

היי את...

גם לי, כמוך, יש אהבה גדולה לאירופה המערבית (והצפון מערבית): גרמניה, צרפת, שבדיה, נורבגיה וכדו´. אהבה אדירה למדיניות הסוציאל דמוקרטית (או לפחות למפלגות סוציאל דמוקרטיות חזרות), לתרבות המדהימה (לא תתקלו בצרפתי שלא מודע לאיפה נמצאת האקדמיה ללשון הצרפתית), לפעילות החברתית הענפה, למודעות האדירה לאיכות סביבה (שמיושמת הלכה למעשה), לריבוי הפעילים למען זכויות בעלי חיים (בשבדיה ישנם לא מעט בתי ספר בהם מעל 30% מהתלמידים הם צמחוניים...), למזג האוויר המדהים, לתרבות הנהיגה, להורדה בכוחו של השלטון והעברתו לאזרחים (בהולנד ישנן עיירות בהן אין חוקי תנועה, ויחד עם זאת גם אין תאונות דרכים) ועוד... גם לי יש תכנון של כמה שנים באירופה, לא ברור לי מתי ולא ברור לי איפה, ברור לי שאני רוצה לחיות שם כמה שנים להרגיש מה זה לחיות בתרבויות מדהימות שכאלו. החשש שלי שאולי אני לא ארצה לחזור... אבל נחצה את הגשר כשנגיע אליו... אז למה אני לא פשוט פועל להשיג אזרחות אירופית זורק את הדרכון הישראלי שלי לעזאזל ומפנטז על איזה בית בורגני חביב בפרברי שטוקהולם? א. אני לא יודע שבדית
ב. יש לי תחושה אדירה של ויתור, של כניעה, אחרי 3-4 שנים של מאבק בלתי פוסק לשינוי התרבות הישראלית, לשינוי צורת המשטר הישראלית, להפיכת המדינה הזאת למדינה מתוקנת שכיף לחיות בה - לעזוב הכל עכשיו ניראה לי כמו כניעה - לא מתאים לאופי שלי. ניתן להוסיף גם שכל האנשים שאני אוהב חיים כאן, ולא להמשיך להיאבק, זה להפסיק להיאבק במאבק שחשוב גם להם. ג. למרות הכל אני נורא אוהב את ישראל, גדלתי כאן כל החיים שלי אני מכיר את המדינה הזאת, אני מכיר את השפה שלה, את מוקדי הכוח שלה, יש כאן (מעט אבל יש) דברים שאפשר להתגאות בהם, יש כאן אנשים שאני אוהב, שפה שאני אוהב... קשה לי לשים את האצבע על מה בדיוק, אבל כל פעם שאני נמצא בחו"ל כמה שאני מקנא בדברים אני עדיין מתמלא בגעגועים בלתי פוסקים לישראליות. לציניות בכל מקום שני, לחום שעולה לראש כל פעם שפותחים עיתון, לביקורת הקולחת על כל דבר שקיים (או לא קיים) סביבי, על ההרצאות הבלתי פוסקות כנגד שובניזם, הומופוביה, גזענות וכו´. ד. אם יצא לך לראות את "מיומנו של ישראלי שפוי" (ואם לא - רוצי לראות!) יש שם את החלק המדהים שהוא חולם לילה אחד שהוא שבדי. אני לא רוצה להרוס את ההצגה, אבל זה מסביר מצויין את הרצון לחיים בישראל. ה. הוכח כבר שאקטיביסטים הם אנשים שמחים יותר, מאושרים יותר בעלי תוחלת חיים גבוהה יותר... זה לא שאין מה לפעול עליו בשבדיה, כי יש... (זכויות בעלי חיים הם עדיין נושא אוניברסלי שלא מטופל כראוי באף מדינה, אם כי האיחוד האירופי לאט לאט מתקרב לכיוון....) אבל אין כמות גדולה כמו כאן. ו. הייתי רוצה להוסיף עוד תהיה אחת, והיא גידול ילדים - כל מה שאמרתי בסעיפים למעלה נוגע לגביי, ואני מרשה לעצמי לסכן את עצמי, אבל האם אני רוצה לגדל את הילדים שלי פה? התגובה האופטימית היחידה שאני יכול לתת עכשיו זה שאני אפעל מספיק עד שאני אביא ילדים כדי שהמדינה הזו תהיה מדינה ראויה להביא אליה ילדים.

EaTit442

New member
תראה,

תחושת שייכות ישראלית זה משהו שתמיד יחבר אותנו בפנים למדינה הזו. כי לא משנה כמה אנחנו מתלוננים (אתה נהנה מזה? באמת? לי זה בעיקר גורם לרוץ לאדוייל הקרוב, אולי זו רק אני שוב) על "המצב", על תרבות הנהיגה ועל שליחינו לארווזיון (נטע והקאזו האדום?) אתה לגמרי צודק כשאתה מדבר על הישראליות שבתוכנו. כי גדלנו פה, כי כאן הכרנו את החברים הראשונים שלנו, אכלנו את הבמבה ושוקולד השחר ופה הלכנו לצופים, או לנוע"ל או לנוער מרצ או נוער מולדת. כי המילה הראשונה שאמרנו הייתה בעברית, וכולם נורא התרגשו, ואז למדנו לקרוא ולכתוב, היינו שנונים עם אתגר קרת ולרגעים סגדנו לתהילה של עגנון, וכשאנחנו נרדמים אנחנו חולמים חלומות וורודים בעברית, למעשה, אפילו הסיוטים שלנו מדברים בשפת הקודש. אנחנו מכירים את האופי וההווי, אנחנו יכולים לקפוץ למישהו בלי להודיע מראש ולהתקשר לחברי הכנסת שלנו אם אנחנו באמת רוצים. הכל פה קרוב וקטן ובמרחק הושטת יד, כמעט. אנחנו מכירים ויודעים מראש ולפעמים שונאים את זה ומורטים שערות מהראש כי זה ככה, אבל כנראה שככה זה אנחנו, ולהסתכל על המדינה, מייאש ככל שזה עלול להיות, זה לראות אותנו. ואתה מדבר על אקטיביזם ושינוי ופעולה, כל כך הרבה מילים יש כדי לתאר את הנכונות של אנשים לפעול למען מה שהם באמת מאמינים בו. וזה לא נראה לי רחוק או מסתורי, אני מוקפת באנשים כאלו, שקוראים את הזוועות בעיתון ורוצים להגיב ולצעוק שינוי, שמסתכלים לצדדים ורוצים לתת יד לאלו שלא יכולים לבד, דרך חקיקה, או הפגנות או פשוט עזרה אישית אנושית קטנה. אפשר לשנות, אני האחרונה שאגיד אחרת. ואומרים שאדם אחד הוא עולם ומלואו, להחיות או להמית, לשנות או לוותר. ובכל זאת, כי בסוף זה מסתכם בנו. כי השינוי המיוחל כל כך הוא בשבילנו, או בשביל הילדים העתידיים שאולי עוד יהיו לנו יום אחד. והשאלה מה מעניין אותך יותר, הרצון לשנות או הרצון להתפתח אישית, אנוכית, אין ספק. מספיק לי להזכר בהפגנה אחת, הייתי בטוחה שהיא עומדת להיות בתל אביב, בדרך גיליתי שהאוטובוס הוא בכלל לירושלים. כמה רגעים לפני שהגענו שמענו את האמבולנסים וברדיו אמרו מהר שהיה פיגוע. יצאנו, ההפגנה בוטלה רק כעבור חצי שעה, ועמדנו שם ברחוב, חדורי אידיאולוגיה, מפוחדים. אני רוצה ביטחון, ברמה הכי בסיסית. זכויות נשים ובעלי חיים ואיכות סביבה, כל אלו, שחשובים לנו כל כך, איך הם יכולים לבוא לידי ביטוי במדינה כובשת? במדינה אוכלת יושבייה? הלוואי שהכל היה יושב פה יחד בהרמוניה והראש היהודי הידוע היה עושה לנו כבר שלום, בנתיים הוא עושה לנו בעיקר מלחמה. אני מפחדת ללכת לצבא, אני מפחדת לעלות על אטובוסים, אני מפחדת מהאדם שאני אגדל להיות במלחמה. אין לנו הרבה מדי זמן להיות, סופרים את הזמן לאחור, אני לא רוצה לפחד, אני רוצה להסתכל קדימה, במבט ישר, ולראות עתיד, לא עשן תותחים. -יעל-
(שממליצה גם לקרוא דיון מקביל שהתפתח בפורום "ישראלים בחו"ל")

את....

הנקודה המרכזית בהודעה שלי הייתה שאקטיביזם הוא חלק מהפיתוח האישי. נכון שהביטחון פה מעורער, נכון שאם הייתי הומוסקסואל, ערבי, מזרחי, עולה חדש או אישה היו לי עוד 30 שיקולים לגבי מה אני לעזאזל עושה במדינה הזו. אבל הגשמה עצמית אני יכול למצוא במדינה הזו. אני יכול למצוא אותה באקדמיה הנפלאה שקיימת פה (הטכניון הוא אחד מהמוסדות האקדמאיים הטובים בעולם...) ובאפשרויות הנפלאות שקיימות לי פה להשאיר חותם על החברה. קל לי לראות את עצמי מתקדם פה בשרשרת ההשפעה על הסביבה, מגיע לעמדות כוח וממשיך לפעול למען חברה מתוקנת עד שאני אתפגר - מה לעשות אני רואה את כל אלו כחלק מההגשמה העצמית שלי. באירופה יהיה לי קשה הרבה יותר להגיע לאלו. אם כי ללא ספק אפשרי. אבל שוב, אני חושב שהדברים העיקריים שגורמים לי להישאר פה: - החוסר רצון לוותר ולהיכנע, וגם המחשבה הנוראית על כל האנשים שאני אוהב ומשאיר מאחור להיחנק עם הבעיות שלהם. - הישראליות הקיימת בכל רמ"ח איברי. ייתכן וזה לא מספיק לאנשים מסויימים, לרוב האנשים בישראל אין בכלל את אפשרות הבחירה באיזו מדינה הם חיים. לי יש - אני בוחר כרגע להישאר כאן. אני לא בטוח לגבי גידול ילדים כאן.

למעלה