הנה הכתבה במעריב
צו פיוס לסרבנים לאחרונה מסתמן כי צה"ל משנה את הגישה: רק סרבן אחד יושב במעצר, רבים אחרים משוחררים "מסיבות אישיות". צו קריאה שהגיע לאחד מראשי הסרבנים מסמל את השינוי,שחור על גבי ירוק: "צו זה הנו צו עדכון כתעסוקה שלא בשטחים!" עמיר רפפורט נראה כי צה"ל "מתקפל" ומעדיף לא להתעמת עם חיילי מילואים המסרבים לשרת בשטחים בשל סיבות אידיאולוגיות. מילואימניקים שסירבו לשרת בשטחים קיבלו באחרונה פטור מהשירות ולא נשלחו לכלא, או שנשלחו לשרת בתחומי הקו הירוק, על פי דרישתם. בצו גיוס שנשלח לאחד מראשי תנועת הסרבנים, סגן (מיל') דוד זונשיין, כתבה קצינת הקישור במפורש על הצו כי "צו זה הנו צו עדכון למקום ההתייצבות ולתאריך שתואם כתעסוקה שלא בשטחים!!!" (סימני הקריאה במקור). תנועת הסרבנים "האומץ לסרב" הוקמה לפני כשנה וחצי בעקבות האינתיפאדה. כ550- קצינים ולוחמים חתמו במסגרתה על סירוב לשרת בשטחים. 230 מהם כבר נשלחו לבתי כלא צבאיים, וריצו תקופות מאסר שונות. במהלך מבצע "חומת מגן" כלא צה"ל לא פחות מ45- סרבנים בעת ובעונה אחת. בתקופות של גיוס מילואים בהיקף שגרתי, לעומת זאת, מספר הכלואים בו בזמן היה נמוך יותר, כעשרה בממוצע. אולם עתה חושף מעריב כי במהלך שלושת החודשים האחרונים מסתמנת תפנית חדה בהתייחסות צה"ל לתופעת הסרבנים, ואלה כמעט שאינם נכלאים. בתקופה זו נשלח למאסר רק סרבן שירות אחד, גלעד סווירסקי, והוא היחיד שיושב בימים אלה בכלא צבאי בגין סרבנות. בכירים במערך המילואים של צה"ל מספרים כי לפני כשנתיים, כאשר הוקמה תנועת הסרבנים, היו מפקדים רבים שסברו כי עדיף לא להתעמת "ראש בראש" עם הסרבנים, "בגלל שהכנסתם לכלא רק נותנת להם חשיפה בתקשורת ומעודדת את התופעה". לדברי מקורות ביטחוניים בכירים, היו לכל אורך הדרך מפקדים שהעדיפו "להעלים עין" ולפטור חיילים שלא היו מוכנים לשרת בשטחים בשל סיבות אידיאולוגיות, במסווה של פטור מהשירות שניתן להם בשל בעיות אישיות. מפקדים נהגו לכנות זאת "השתמטות אפורה". עם זאת, בנוגע לאנשי מילואים שהתעקשו להצהיר שהסיבה לאי-התייצבותם לשירות בשטחים היא מצפונית, המדיניות המקובלת בצה"ל היתה להעמיד אותם לדין ולשלוח אותם לבתי כלא למשך 28 עד 35 ימים. היחס החדש שנחשף לראשונה, שבמסגרתה צה"ל הנפיק צווים של "תעסוקה שלא בשטחים", מיושמת גם ביחס ליניב איצקוביץ מראשי תנועת הסרבנים, שכמו סגן זונשיין קיבל באחרונה צו גיוס אך ורק לתחומי הקו הירוק. זונשיין עצמו התפרסם בעבר אחרי שהגיש עתירה לבג"ץ על עונש של 35 ימי מחבוש שריצה מפני שסירב לצאת עם הגדוד שלו לשטחים. עתירתו נדחתה. דוד זונשיין אמר אתמול בעקבות הצו שקיבל לתעסוקה בתחומי הקו הירוק כי "לא הייתי מוכן לוותר על עקרונותיי, אלא הייתי מוכן ללכת לכלא פעם נוספת כדי לא לשרת בשטחים, אם צה"ל היה מתעקש על כך. אבל בצו החדש הובטח לי במפורש כי הפעם לא אצטרך לשרת בשטחים. ביחידה הבטיחו לי שגם לא יהיו 'משחקים', כמו דרישה ממני לעבוד ביחד עם אנשי שב"כ בתוך הקו הירוק, והדבר אפילו הובטח לי במפורש בצו". זונשיין אומר עוד כי "בעבר היו שופטים רבים מאיתנו. בחודשים האחרונים מי שמסרב לשרת בשטחים נשלח לתעסוקה ברמת הגולן, בקו הירוק או שפשוט נשלח הביתה. היו מקרים שבהם מפקדים רצו לשפוט סרבנים ביום הגיוס, אבל ממש לפני המשפט, כנראה בגלל הוראה מגבוה, המשפטים שלהם בוטלו. לא ביקשנו שום הקלות במילואים, ומבחינתנו הגישה החדשה של צה"ל היא הכרה בעקרונות שלנו". היום תקיים תנועת הסרבנים כנס במועדון צוותא בתל-אביב, בו יימסרו לדבריהם פרטים נוספים על עמדת צה"ל כלפי הסרבנים. מובן שלא כולם מרוצים כמו זונשיין, ובימים האחרונים נרשמה התמרמרות בקרב מפקדים ואנשי מילואים שמכנים את הצעד של צה"ל "כניעה". סגן-אלוף (מיל') אודי גלעדי, חבר פורום המח"טים והמג" דים במילואים, טוען שבמקום להתמודד עם הבעיה, צה"ל מטאטא אותה מתחת לשטיח. "אני לא מופתע ממה שקורה", הוא אומר, "כי הגישה של מפקדים במערך המילואים היתה תמיד לנסות להיפטר מחיילים בעייתיים. גלעדי מוסיף כי "לעובדה שצה"ל לא שופט את הסרבנים יש מסר ערכי חמור ביותר לאלה שכן מתייצבים. הנושאים בנטל המילואים הם ממילא קבוצה קטנה, ולכן הם אלו שייפגעו והעומס עליהם יגדל. במקום המסר הנורא הזה, צה"ל היה צריך להבהיר ששירות בשטחים, מבחינה ביטחונית, הוא בדיוק כמו אבטחה בטיילת בתל-אביב. הגישה של צה"ל יוצרת תקדים, ואני חושש שהתקדים הזה יהפוך לנורמה. מיחידת דובר צה"ל נמסר אמש בתגובה, כי "צה"ל פועל על-פי מדיניות ברורה בנושאי סרבני שירות בשטחים. אין כל הנחיה במדיניות זו על שיחרורם משירות מילואים בשטחים של סרבנים אלה". לגבי המקרה של סגן זונשיין, אומרת דוברת צה"ל, כי "במקרה המדובר אירעה תקלה במשרד הקישור היחידתי במסגרת מעבר של הקצין מיחידתו למפקדת האוגדה. לאור גילוי התקלה, הצו בוטל מידית והקצין יזומן לשירות מילואים חדש בהתאם לצורכי היחידה". בתנועת "האומץ לסרב" דחו את דברי דוברת צה"ל. "כנראה שדוברת צה"ל לא מספיק מעודכנת במה שקורה בשטח, וכרגיל טופלת את האשמה על בעלי תפקיד זוטרים".