היה?

Katya13

New member
היה?

שלום לכולם, יש לי שאלה בנוגע לכתיב חסר ניקוד. ראיתי שבעבר נשאל כאן לגבי הייתה או היתה, והתשובה הייתה שהאיות הנכון הוא הייתה :) אני תוהה מדוע, שכן יש את הכלל האומר כי "באמצע המילה ובסופה על יד אם קריאה, יש לכתוב רק י' אחת. לדוגמא: מצוין, יהיה" אם יהיה זה עם י' אחת, למה הייתה זה עם שתי י'? אני חשבתי שמכפילים י' במילה "היית" (you were) אך לא ב"היתה" (she was)... אני תוהה גם לגבי (לגביי זה כשמדובר במשהו about me, נכון?) מילים דומות שהייתי די משוכנעת שכותבים: היה, יהיו, נהיה, היינו.... מה נכון? ואיך יודעים? תודה רבה מראש, תמיד יש לחברי הפורום תשובות נהדרות!

trilliane

Well-known member
מנהל
"היה או לא היה..." ../images/Emo79.gif

ראיתי שאת מכירה את הכלל שקבעה האקדמיה, ונדמה לי שאת מתקשה ליישם אותו מכיוון שאת לא מבדילה בין ה"א עיצורית לה"א שהיא אם קריאה. אני צודקת?
ובכן, ה"א עיצורית היא כשאנחנו שומעים את הצליל h. לעומת זאת כשהיא שותקת בסוף מילה ולפניה (לרוב) קמץ או סגול, אנחנו לא שומעים אותה והיא נחשבת לאם קריאה.* במילה "היה" (haya) יש לנו ה"א עיצורית, יו"ד עיצורית ואז אם קריאה. לפיכך היו"ד העיצורית סמוכה לאם קריאה >> לא מוכפלת. במילה "הייתה" (hayta) יש לנו ה"א עיצורית, יו"ד עיצורית, תי"ו (תמיד עיצורית) ואז ה"א אם קריאה. לפיכך היו"ד העיצורית לא סמוכה לאם קריאה (היא נמצאת בין שני עיצורים) >> מוכפלת. יש?
דוגמה אחרונה לסיום: גם ב"מצוין" היו"ד סמוכה לוי"ו אם קריאה (לא שומעים v אלא היא מייצגת תנועת u, נכון?
) ולכן לא כופלים אותה. --------------------- * אסייג ואומר שאם זו ה"א מופקת (יש בה מפיק) במילים כמו נגהּ או בשייכות כמו להּ, בשבילהּ, ספרהּ (הספר שלה) וכו', הה"א נחשבת לעיצורית. לכן מילה כמו "חצייה", במשמעות "החצי שלה" יש לכתוב בשתי יו"ד, אבל זה נדיר יחסית, לא תיתקלי בזה הרבה.

Umama1

New member
עושה רושם

שבאקדמיה קצת מבולבלים, אם נסתמך על כל הכללים שלהם...

trilliane

Well-known member
מנהל
הם לא מבולבלים בכלל;

אבל את צודקת שהכללים אינם פשוטים לאדם מן השורה שאינו בקיא ברזי הלשון בכלל והניקוד בפרט. זו אכן בעיה, וגם הם מודעים לה, ואני יודעת שיש רצון לבצע חשיבה מחודשת בנושא.

Umama1

New member
אה!!!

ברור! תודה :) אני יודעת לזהות את ההבדל, רק שמרוב כללים ודוגמאות שלא נראו לי הגיוניות כבר התבלבלתי לגמרי, ולא שמתי לב שמדובר ב-ה' רק כשהיא משמשת כאם קריאה. תודה רבה על הדוגמאות, זה עוזר לעשות לי קצת סדר בראש!

trilliane

Well-known member
מנהל
מצוין! ../images/Emo98.gif שמחתי לעזור.

כאמור, בדיוק כמו בכלל שהבאת בעצמך, לא מדובר רק בה"א אלא בכל אמות הקריאה (גם יו"ד וי"ו או אל"ף).

trilliane

Well-known member
מנהל
רגע, בעצם – את קטיה או מישהי אחרת? ../images/Emo13.gif

למעלה