היה מאלף!

אטיוד5

Active member
../images/Emo46.gif

היה מאלף = למדנו המון המון המון המון עד שהתעלפנו. עכשיו טוב לך?

מוגג

New member
כי למדנו משהו חדש.

השורש אל"ף בא מן הארמית , יליף - למד. אולפן - מקום הלימוד.

lexigali

New member
מעניין, אבל איכשהו לא

בטוחה: האם פעם היו משתמשים בשרש הזה במובן המקורי כשאילה בעברית לפני שהפך למעין סלנג?

lexigali

New member
??

זה במובן הרגיל שם (לפחות לפי הצרפתית, שזה מה שיש לי בבית).

אלי ו.

New member
החרש ואאלפך חכמה

לא, זה לא אני אומר אלא זה ציטוט מאיוב (לג לג) אילוף הוא הקנית דעת או הרגלים שבד"כ מתקשר לבע"ח אבל לא רק. אב"ש מזכיר את "אילוף הסוררת" (דוגמא רעה לטעמי) אבל גם את "אל תתרע את בעל אף..פן תאלף אורחותיו" (משלי כב) ואם כבר בנושא, עוד משהו מענין באב"ש . אלף, אותו שור פיניקי שעל שמו נקראת האות הראשונה באלף בית נקרא כך מכיון שהוא בהמה מאולפת. מכאן אפשר לומר שראשית חוכמה אלף.

lexigali

New member
את המובן של השרש אל"ף

אני מכירה, מן הסתם. לא ברור לי איך זה הפך לתיאור של משהו מדאאאאים. ועוד בבניין פיעל. ובמשמעות שבה משתמשים בזה כיום בהחלט זה יותר קרוב לשרש על"פ.

דוגמה מאלפת

זה בד"כ הצירוף שבו מוצאים את שם התואר מאלף. דוגמה מאלפת היא דוגמה טובה, שאפשר ללמוד ממנה לעניין שבו דנים. ומקובל גם: הרצאה מאלפת= הרצאה שניתן ללמוד ממנה הרבה. את לא רואה את הקשר בין מאלף= מלמד, מחכים למאלף=מדאאאים? ומי שמשתמש בזה במשמעות הדומה למעלף=גורם עילפון, מתיש כנראה איבד בדרך את המשמעות המקורית.

lexigali

New member
../images/Emo51.gif

באמת הדוגמה של "דוגמה" ו"הרצאה" ממחישות את זה יפה. זה באמת מלווה הרבה פעמים גם את חוויה, סרט, ספר וכו', וגם זה מתאים. עם זאת, השימוש התרחב בהרבה, וכיום גם אני שומעת את זה על בגד, על חתול ולמעשה על הכל. ו"מעלף" לא במובן של מתיש, אלא במובן של כל-כך מדהים ומפתיע שגורם לעילפון. נניח.

למה פיניקי?

גם לנו יש כמה אלופים, למשל בדברים כ"ח 4: "בָּרוּךְ פְּרִי-בִטְנְךָ וּפְרִי אַדְמָתְךָ, וּפְרִי בְהֶמְתֶּךָ--שְׁגַר אֲלָפֶיךָ, וְעַשְׁתְּרוֹת צֹאנֶךָ".

masorti

New member
כי האלפבית העברי מקורו בפיניקי...

ובפיניקי האות אלף היא על שם השור.

יוסי ר1

Active member
תיקון קצר - הכתב העברי מקורו

בכתב הפרוטו סינאי, אביו של הכתב הפיניקי. סימוכין אם נחוצים, כשאגיע הבייתה.

יוסי ר1

Active member
תודה, אבל בוויכוח עם מסורתי (אם

יהיה) אני מעדיף עדיין סימוכין מספר שידוע שמקורו הוא בר סמכא, על פני אינטרנט שאמנם זמין ונגיש, אבל לך תוכיח שהגעת למקור מוסמך ולא סתם טעות שמצוטטת ב5000 מקומות שונים?!

masorti

New member
לא מדויק...

הכתב הפיניקי (שהוא אביו של הכתב העברי) מקורו בכתב הפרוטו-כנעני. הכתב הפרוטו-סינאי הוא חלק מהדוגמאות לכתב פרוטו-כנעני, אבל בשלושה אתרים בא"י (שכם, גזר, לכיש) נמצאו כתובות קדומות יותר מהכתובות שהתגלו בסיני. הכתובות בא"י הן פיקטוגרפיות יותר בעוד שהכתובות בסיני מורכבות מסימנים מופשטים יותר (כלומר: שלב מתקדם יותר ביצירת הכתב האלפביתי).

masorti

New member
עיין בספרו של יוסף נוה...

"ראשית תולדותיו של האלפבית", פרק 2. ובפרט ע"מ 26-27.

למעלה