"היה לנו רק זו את זו"

thagashi

New member
"היה לנו רק זו את זו"

שתי תהיות. אשמח לשמוע את דעתכם:
1) "בתור שתי ילדות חריגות היה לנו רק זו את זו" - משפט שקראתי בספר.
האם נכון להשתמש ב"היה"? נשמע לי מוזר, אבל אני מתקשה להחליט אם הפועל "היו" מתאים פה יותר, ואם כן, למה?

2) א. דני או יוסי הוא הזוכה בתחרות - "הוא" ביחיד. ברור שרק אחד מהם יכול לזכות.
ב. דני או יוסי ייסע / ייסעו לטיול - בהנחה שיש מקום רק לאחד מהם ברכב, איזו צורת פועל מתאימה יותר? הפועל "ייסעו" נשמע מתאים יותר, אבל כשמשווים למשפט הראשון, אולי "ייסע" היא הנכונה יותר?

תודה ושבת שלום

Assiduous

New member
למיטב זכרוני

1) שתי הצורות כשרות לפי דברי האקדמיה, כרגע אין באפשרותי לחפש באתר האקדמיה, אולי מאוחר יותר אנסה אם מישהו אחר לא יקדים אותי.
&nbsp
2) א. גם כאן למיטב זכרוני שתי הצורות כשרות. ב. כנ"ל
&nbsp
יש סיבות הגיוניות לשתי הדרכים ולכל אחת מהן חיסרון ויתרון, אך יחד עם זאת נדמה לי שמקובל לומר "דני או יוסי ייסעו לטיול". (הגיוני יותר לשמוע בטלויזיה: "כשהשרים סילבן או בוגי יגיעו לאסיפה ננסה לראיין אותם", אם כי הדוגמה הספציפית הזאת לא נחשבת בעיני למיטב מכיון שבתחילת פסוקית תיאור הזמן, השתמשתי במילה שרים ברבים, כך שהפועל לאחר מכן מוכרח לקבל צורת רבים)

Assiduous

New member

מעניין מה הנימוקים להחלטה זו.

trilliane

Well-known member
מנהל
ניסוח במשלב די נמוך (ודיבורי)

1) אין כאן בעיה של תקינות ("היו לנו רק זו את זה" לא תקין ולא נשמע טוב יותר
), רק של סגנון רע... (בעיניי) אלא אם המטרה היא לכתוב בסגנון כזה במכוון (ועדיין, לא אוהבת).
אני לא יכולה להציע ניסוח חלופי בלי לקרוא את הטקסט המלא בהקשרו, אבל לו הייתי העורכת זה משפט שהייתי משתדלת לשנות.
&nbsp
2) שתי האפשרויות נכונות, כפי שכבר ענו לך. אפשר לדעתי להשתמש בפועל ביחיד/רבים כדי לחדד את ההבדל בין "או" מוציא (XOR) לבין "או" (OR לוגי) שמאפשר גם "גם".

המשפט הראשון בלתי תקין. אולי אפשר לנסות לתקן כך: "...זו לזו"?
ההקשר אולי כזה: לא היו לנו חברות (כי היינו ילדות חריגות), רק שתינו היינו חברות (זו לזו? זו של זו? או "היינו חברות" וזהו?). שתי נפשות בודדות מצאו זו את זו.
כשתי ילדות חריגות נעשינו לחברות, ולא היו לנו חבברים נוספים.

thagashi

New member
קלעת להקשר :)

תודה רבה לכולם על התשובות המחכימות.
שבוע טוב

למעלה