"היהודי האידיאלי?????"

ab85

New member
"היהודי האידיאלי?????"

שלום! עקב המצוקה היומיומית שפוקדת אותי ובין כל אותן הבעיות בחיי החלטתי לנסות ולפרוק קצת מליבי בתחום פורום זה. ובכן, אני בחור בן 22. נולדתי למשפחה דתית לאומית. כל חיי גדלתי ברוח זו (כמובן שיש עניין אינדיווידואלי אצל כל משפחה ומשפחה). כלומר, גדלתי באווירה של ה"כיפות הסרוגות", "ישיבות הסדר" וכו` וכו`. כל חיי, מאז היותי קטן, הייתי אדם מופנם וסגור. הייתי תמיד בוגר מכולם מבחינה נפשית. כלומר, כל מה שעניין את כולם בגילאים השונים, לא עניין אותי. כאשר את כולם עניינו המשחקים, כדרך טבע העולם, אני תמיד ברחתי הביתה. תמיד ברחתי אל חדרי. תמיד חיפשתי את המשמעות מאחורי כל דבר. תמיד ניסיתי להבין ולהבין מה מסתתר אחרי כל דבר. וכך עם השנים, כיאה למשפחה דתית לאומית טיפוסית, שלחו אותי הוריי לישיבה תיכונית. בשנים של הישיבה התיכונית, כאשר התבגרתי במקצת,חונכתי כמובן ברוח הישיבה ובצורת החיים אותה היא הכתיבה. באותן השנים הייתי "דוס". כלומר, הייתי תמיד יושב בבית המדרש ומנסה ללמוד ולחקור. למצוא את העומק. להבין את משמעות החיים. ניסיתי למצוא את דרך החיים האידיאלית. את הדרך האמיתית והנכונה בה עליי לחיות. מהשנייה בה אני פוקח את עיניי בבוקר ועד לעלייתי למיטה. כמובן עם הזמן הכל התנגש. כאשר ניסיתי לחיות במסגרת החיים הזאת לא הסתדרו לי כל מיני דברים. למשל כשהייתי רואה סרטים מרגשים ויפים וליבי נצבט למראה שחקנית יפה, לא הסתדר העניין. לך תסביר לרב שלך על הסרט שראית אתמול. איפה העולם שלי ואיפה העולם שלו. או על מוסיקה מדהימה, כאשר כל המוסיקה שלו הסתכמה באותם שירים "חסידיים-מודרניים" שהפכו את הטקסטים הקדושים לחסרי משמעות. (כמובן אני מכליל ותמיד יש יוצאי דופן). וכך אט אט התגלגלו להן השנים, תוך שאני תמיד חי בבית עם הוריי, בשכונת הגיטו היהודי. בשנים האחרונות, תוך שעברתי תהפוכות כאלה ואחרות בחיי, התחלתי לשים לב לצורת חיי. לחברה בה אני חי. לאותם האנשים שכל חיי חונכתי וחשבתי כי הם הם היהודים האידיאליים. הם האנשים העמוקים המבינים את משמעות החיים הנסתרת. הם האנשים המוסריים שהולכים בדרך התורה וחיים בהרמוניה מופלאה עם העולם. אלה הם האנשים שיש להם תשובות. יהיה לי קשה להסביר זאת לאנשים שלא חיו בחברה בה אני חייתי, או לאנשים שכן חיו בחברה הזאת אבל לצערי עוד אטומים מלראות. אטומים מלראות את הצביעות והגועל. אטומים מלראות את החינוך הגדול לאידיאלים וערכים אבל תשומת הלב תמיד תהיה בעיקר על איך אתה נראה. על כל אותן השטויות הקטנות. הפרטים השוליים של החיים. בלי לשים לב לדברים הרציניים. לעומק, לבפנים. לשורש. לעצמה שהיהדות הביאה לאנושות. כמובן שאין בידי ובכוחי לבטא את דבריי והשקפת עולמי דרך מילים פעוטות אלו. אבל למרות הכל אני מנסה על קצה המזלג לשתף.

ab85

New member
המשך.....................

ובכן,עם הזמן הגעתי למסקנה מאוד מאוד חשובה בחיים. מילים שתמיד שמעתי אבל אף פעם לא הגעתי אליהן מתוך תוכי, החיים הם לא שחור לבן. אין דרך אחת בה עלינו לחיות. אין דרך אחת ויחידה להיות יהודי. אין דרך אחת ויחידה בה נזכה לתואר "היהודי האידיאלי". פתאום התחלתי לתפוס כמה הוריי חינכו אותי בצורה מעוותת. כל היהדות שהכרתי היא אותן פרטים קטנים ושוליים. אותן פעולות יומיומיות שאיבדו כל משמעות ותוכן. כמה כל היהדות נהייתה בשבילי חברה. חברה מסויימת. אנשים מסויימים. חובשי כיפות סרוגות. עזרא, בני עקיבא, ישיבה תיכונית. כולם אותו דבר. כל האנשים בשכונה אותו דבר. פתאום התחלתי לתפוס כמה הבית-כנסת שראיתי עד היום הוא לא הבית-כנסת שאותו אני חולם כיהודי. לראות את אותם אנשים שבוע שבוע. בלי התחדשות. בלי משמעות. באים לבית כנסת בשבת, מעבירים את אותם סיפורים, אותן הבדיחות. לראות את הבייני"ש ההוא עם החולצה בחוץ, הסנדלים, הציציות והכיפה על הצד. החתיך והגבר. מתנועע כמו משוגע. שר את המנגינות ה"מודרניות" המטומטמות שהוצמדו לתפילה. הכל נהיה מסחר. הכל נהיה כלום. כי לאלוהים לא אכפת מהשטויות הקטנות שכל חיי העסיקו אותי. איך אני הולך, עם כיפה או בלי כיפה. איזה גודל השרוול של ההיא, ואם היא הולכת עם חצאית או מכנסיים. כל אותם העיוותים עליהם גדלתי וחונכתי. התחלתי להבין, כי כל מה שאלוהים רוצה ממני זה לחיות את חיי בדרך הכי טובה שאפשר. לשאוף כל חיי להיות אדם טוב יותר ויותר. לקיים את המצווה הכי הכי חשובה - "ואהבת לרעך כמוך". רק לאהוב ולאהוב. להעניק אהבה בעולם. שכל מקום בו אדרוך אשתדל להעניק חום ואהבה לסובבים אותי. להושיט יד אל הנזקקים. לראות את היופי. לחוות את החיים בדרך הטבעית ביותר. לצחוק, לכעוס, לבכות, להתרגש, להתאהב, ליצור, לחוות, להתחדש...... לטייל בעולם. לראות את אותן המקומות המופלאים ולדעת בתוך תוכי שאלוהים אכן קיים. למצוא את אהובתי אי שם. להתחתן. להקים משפחה. ולגדל את ילדיי תמיד בשאיפה להיות אנשים טובים יותר ויותר. אני מגדיר את עצמי כאדם דתי לחלוטין. אבל כשאלך ברחוב הבנאדם הפשוט והממוצע שיראה אותי, יגיד כי אני חילוני. למה? כי אני הולך בלי כיפה. אבל זה לא משנה לי. כי האדם הפשוט לא יכול לראות את תוכי. הוא לא יכול להביט אל נשמתי. הוא לא יכול לדעת במה אני מאמין ולאן אני שואף. זה קשה. קשה לי מאוד. פתאום לנסות לשנות הרגלים עליהם גדלתי כל חיי. כאשר כל אחד ההולך בלי כיפה תמיד נראה לי כזר. ממש כגוי. אבל למרות הכל אלחם. למרות הכל אחיה לפי אמונותיי ועקרונותיי. אשבור את כל העיוותים הנוראיים שרק נטעו בי ריחוק, היבדלות, הסתגרות בתוך עולם שמכיל אנשים שכולם אותו דבר, כולם נראים אותו דבר. לכולם אותה השקפה וראייה. לא אביט על אף אחד דרך העין החיצונית. אלא אסתכל אל תוכו. אל מי הוא בפנים. העניין כמובן מורכב ביותר ואי אפשר כמובן לומר את הכל. אינני משייך את עצמי כרגע לחברה מסויימת. למרות שאני עדיין חי סביב החברה ה"דתית לאומית". אבל כפי שאמרתי אני אדם דתי לחלוטין. פתאום הבנתי שהכיפה היא איננה עניין הילכתי. אלא הכיפה נהייתה סמל השתייכות לחברה מסויימת. אם אני לובש כיפה סרוגה, מיד יניחו כי אני שייך לחברה הדתית לאומית, מיד ידעו פחות או יותר את אורח חיי וכו'. נראה אדם עם כיפה שחורה עם כל השטריימל וכו', ישר נדע כי חרדי הוא. וכך קשה לי מאוד. ישנם דברים טובים ורעים בכל סוגי החברות. אין שחור לבן. אני לא רוצה שנאה. אני רוצה אהבה. יש לי הרבה נגד החברה בה גדלתי אבל לא נגד היהדות. אלא, נגד היהדות שהציגו לי כל חיי. אני ארצה לחנך את ילדיי בצורה אחרת. ארצה להחדיר בהם יהדות בצורה שונה. מצד שני, כאשר אני עם אנשים "חילונים" כביכול, קשה לי גם. קשה לי לכנות מישהו דתי או חילוני. הייתי רוצה שכל יהודי ויהודי ידע את שורשיו. ידע מאין הוא הגיע. וקשה לי לפגוש אנשים שהידע שלהם ביהדות הוא אפסי שזה צורב בלב. אני חושב שהדת היא עניין של טוב ויופי. לא של עול ומצוקה כפי שהיא כיום. כמובן שהכל חלום. וכמובן שכמו שכתבתי לפני כן, אין דרך אחת לחיות כיהודי. אבל בשבילי החשוב הוא שכל יהודי באשר הוא ובמיוחד ישראלי, יכיר את שורשיו. יהיה חלק מהיהדות עצמה. כמו כל השכלה כללית ובסיסית שרוכש אדם מגיל צעיר, כך קל וחומר גם כל יהודי צריך לדעת ולחיות את יהדותו על כל דרכיה השונות. כל ההיבדלות שבה חייתי פתאום מכה בי בפנים. פתאום אני מרגיש נורא ואיום. זו שכונה דתית? זו שכונה לא דתית? הוא דתי והוא לא? היייייי אנחנו יהודים. אנחנו אחים. אנחנו בארץ ישראל. אנחנו לא בגולה, מוקפים בגויים. ומה שתנסה להסביר להורים או לחברים שלך מהילדות לא ילך. כי כשחיים כל כך הרבה שנים בדרך חיים מסויימת שבה הכל נשחק ונאבד, אי אפשר לשבור זאת. אני רוצה לבטא כל כך הרבה אבל יוצא לי סלט אחד גדול. אני מקווה שאתם מבינים שאלו הן רק מילים מעטות המנסות להוציא מהלב כל כך הרבה. אינני יודע בדיוק איך אחיה את חיי. אני עוד לא עצמאי. אני עוד חי עם הוריי (עקב מצבי הנפשי הפרטי שלא קשור לעניין). אני חולם על יהדות אחרת. יהדות של מסורת אבותינו. יהדות של גדול. יהדות של שורש. של יופי וטוב. של הכבוד וההקרבה לאחר. יהדות של שבת כיום אחר. לא שבת של "אתה שומר שבת או לא"?! אלא שבת של יום מרגש. יום של אחדות ואהבה. יום של משפחה. אני חולם על בית כנסת אחר. כשהלכתי ביום כיפור לביכנ"ס הגדול בירושלים ונכנסתי לתוך היכל הקודש המפואר. נעמדתי זקוף וגאה, לא מתנועע, לא צועק. מקשיב לחזן ולמקהלה. מצטמרר. מוריד דמעה ומנסה לחשוב על אותם מילוני יהודים שנרצחו ונטבחו בכל שנות קיומו של העם היהודי. חושב על העם שלי. על כמה כאב וסבל אנו יוצרים בתוכנו. לשכן. לחבר הקרוב. להוא באוטובוס. על כמה הכל נשחק. על כמה לצערי כל כך הרבה אנשים חושבים שהם בסדר. הם אנשי האמת והצדק. כשהם מבדילים את עצמם. מרחיקים את עצמם. וחיים יהדות מזוייפת שכולה מבוססת על הרגלים ותפיסת עולם מעוותת. מביט במילות התפילה ותופס כמה אני לא מבין אותן. כמה המילות השגורות בפי כולן איבדו את משמעותן. אבל בסופו של דבר הכל מסתכם בדבר אחד נכון? "כיפה". אם אני אהיה עם כיפה בחוץ ידעו כי אני דתי, אם לא אז אני חילוני. ככה זה לא? אבל זה לא משנה. כמו שאמר הרב סולוויצ'יק. החיים של האדם הדתי הם לא חיים של יופי ומושלמות כמו שחושבים. הם לא חיים של תשובות לכל דבר. ההיפך. החיים של האדם הדתי הם החיים הקשים. הם החיים של בילבול, כאב ושבר. חיים של חוסר איזון. חיים של חוסר הבנה של העולם. חיים שבהם דברים לא מסתדרים. חיים של סתירה. חיים שלרגע אחד אוהבים את אלוהים ורגע אחר כועסים כל כך. אבל אני מרגיש כי כל שרוצה אני זה להעניק אהבה לכל מי שאפגוש ואגע. ויודע אני כי היושב במרומים הוא שציווה "ואהבת לרעך-כמוך". בתקווה לחיים

למעלה