הידעת?

טוב, תן לי להאיר את עינייך

ה-OED הוא ה-Oxford English Dictionary. יש לו גם גירסה מקוונת, אבל נראה לי שאין לך גישה, אלא אם אתה יכול להיכנס דרך מחשב של אוניברסיטה. ב-OED יש את המקום המוקדם ביותר שבו מילה מופיעה בדפוס (או לפחות זו השאיפה שלהם). למרבה האירוניה יש גם אתר ברשת שנקרא OED שהוא ה-Online Etymology Dictionary. גם שם אפשר למצוא הרבה מידע על מקור למילים. אני לא חושב שפורום תפוז הוא הויקיפדיה; אני לא רואה את תפקידו של הפורום כמאמץ קולקטיבי ליצור אינפורמציה, בטח לא כזו שתיטיב לבדוק בספרים מקצועיים. יש אנשים, ואני לא מדבר ספציפית עלייך כי אני לא מכיר אותך, שקוראים משהו ברשת ומחליטים לפרסם אותו בלי לבדוק אם הוא נכון או לא. זה לא נכון רק לפורומים, זה נכון גם לבלוגים או למגזינים מקוונים או בכלל לכל אמצעי פרסום אלקטרוני ללא שום עריכה משום סוג. פשוט התעצבנתי קצת מהנטייה של אנשים לפרסם כל מחשבה שעוברת להם בראש בלי לבדוק כמה היא נכונה.

Ferenheit

New member
הערה

אטימולוגיה היא עניין בעייתי. יש כללים מובנים לחקר השפות ואטימולוגיה, וכמו בכל תחום מחקר, לפעמים מה שנראה הגיוני לשכל הבריא רחוק מן האמת. יש אינספור דוגמאות לכך במדע, (באונות המוצלבות של המוח, סתם דוגמה). אנחנו עלולים לחשוב שהופעת השם סאם בסאגה נורדית מ-960 מעידה על נוכחותם של נוצרים מן היבשת, בזמן שסאם היא מילה נורדית שפירושה "לילה". אם אתה רוצה לקרוא על הכללים הבלשניים אני ממליץ על "יסודות הבלשנות" של דה סוסייר.

JuffoWup

New member
הקובולד...

ברשות מר גרייף, אני אמשיך ואבקש להדגיש שהמידע כאן נובע מהאינטרנט ומהימן בהתאם. קובולדים הם רוחות רעות מרושעות מהפולקלור הגרמני, פירוש המילה קובולד או קובולט הוא 'רוח רעה' ולרוב מתפרש כ'גובלין' באנגלית. באדה הגרמנית Heinzelmännchen (אין לי מושג איך לתרגם את זה, בלש - לטיפולך), מוצגים הקובולדים בעלי יצורים שעוזרים במטלות הבית אך לעיתים מתעללים בגרים בו במידה ולא ריצו אותם. סוג נוסף של קובולד מיוחס למגורים במחילות תת-קרקעיות ומכרות, ולמעשה השם של המתכת קובלט (Cobalt) כנראה נובע משדונים אלו- בעיקר בגלל הטבע הבעייתי של המתכת. דוגמא לקובולד מהסוג הראשון הוא Hinzelmann (אותו אני אתרגם כהינזלמן), הוא היה עובד בבית ועושה מטלות שונות עד שהתרגז על היושבים והתאכזר אליהם. היזלמן היה מסתובב לרוב בדמות ילד לבוש קטיפה אדומה, אך צורתו האמיתית אותה הראה למשרתת פעם אחת (שהתעלפה מיד לאחר מכן) היא של ילד כבן ארבע שנדקר ונחתך על ידי זוג חרבות. מספרים שבין השנים 1586-1584 הוא רדף את טירת Hudemuhlen, בהתחלה בבישנות אך עד מהרה החל משתולל בפתיחות בכל רחבי הטירה.

היינצלמנשן

לפי המילון, הללו הם Brownies או גמדוני בית. בזמנו כשקראתי את פאוסט, הוזכר שם הקובולד, או "שד הבית" שמוטל עליו לעבוד ולהסתנג'ר ואאל"ט יש לו קשר כלשהו לאדמה. הקובלט אכן קרוי על שם הקובולד, משום שהכרייה של עפרותיו הרעילות נחשבה בעבר למסוכנת ומזיקה - כמו השפעה רעה של שדי-אדמה שגורמים למחלה אצל הכורה...

kobi wan kenobi

New member
הדרואיד

הדרואיד הוא הכינוי של כוהני הדת הקלטית העתיקים, שקידשו את הטבע, הם לא נהגו לכתוב דברים (או שהחביאו את כתביהם ממש טוב אם לא מצאו אותם עד הים, אולי שרפו אותם בשביל להגן על הסודות שלהם) ולכן לא ידוע עליהם הרבה, אבל משום מה אסור היה לרומאים להיות נוכחים בטקסים של דרואידים. לאחר שהדרואידים נכחדו (שחכתי איך) נוצרו סביבם הרבה אגדות, עליהם מבוסס הדרואיד המופיע במשחקי מחשב ובd&d.

נכחת פעם בכנס של החמאס?

זו כנראה הסיבה למה רומאים לא נכחו בטקסי הדרואידים... הדרואיד המופיע במו"ד לא ממש קשור לדרואיד הקלטי אלא בשמו בלבד - הוא מייצג רעיונות אקלוגיים מודרניים, שבוודאי היו גורמים לדרואיד המקורי לשפשף את עיניו בתדהמה.

אגב, מישהו יודע אולי

אם יש קשר בין הדרואיד לDRUDE הגרמנית? ממה שהצלחתי להבין מהויקיפדיה הגרמנית עם הגרמנית העילגת שלי והמילון, מדובר בעלמות יפות בעלות כוחות ריפוי, ועם איזשהו קשר לDrudenfuß - סמל הגנה המוכר לנו יותר כ"פנטגרם" (בגרמנית זה "דרודנפוס" - האות שנראית כמו ביתא היא בעצם S כפולה).

ארו

New member
יופי, תראה מה עשית!

אתה לא יודע שאני שונא לקרוא גרמנית? בכל מקרה, לא מצוין אם יש קשר ישיר. אלו היו בתולות כוהנות, מגינות ומרפאות. לא הצלחתי להבין את הקשר הישיר לאלפים - האם המיתוס האלפי נובע מהן, או שהן פשוט היו בקשרים איתן. על פניו יש מקום לקשר בין השניים, אבל זה ממש לא ברור. אגב, מאד מזכירות את הכוהנות של וסטה היוונית.

lovemach

New member
אחלה פינה - משמעות המילה טורף גופות

או - "גועל" - מקורה ערבי. בדקתי את זה באוקספורד עברי- אנגלי. הם מאמינים באיזשהו שד שניזון מגופות של מתים.

למעלה