הידעת?

JuffoWup

New member
הידעת?

החלטתי לפתוח שרשור של ידע כללי, שיכול להעשיר את ידיעותינו לגבי שמות ויצורים שאנחנו משתמשים בהם... והפעם- האורק. השם Orc הוא למעשה אחד מהשמות לאל המוות הרומי פלוטו (האדס ביוונית), נראה שהשם אורקוס התייחס לצד האכזרי שלו שעינה את המתים המרושעים לאחר המוות. באווולף II : 112 (שירה אנגלית עתיקה מהמאה השביעית עד העשירית) מתייחס המשורר לגופות של אורקוס, דהיינו גזע של אל-מתים שיצאו מהמים בלילה בכדי לטרוף את קורבנותיהם. טולקין השתמש במקור זה בשביל שם לאורקים שלו. יצוין, כי בשפה האנגלית המילה אורק משמעותה גם מפלצת ים, דבר המסביר את השם של הלוויתנים הקטלנים- אורקה (חוקר אנגלי הגדיר את הלוויתן ככה אכזרי שאף שם אחר לא יתאים לו מלבד אורק). מסופר גם שבמסעותיו, צ'רלמיין הביס אורק בים. במזמור "אורלנדו פיורואסיו" מסופר על אורק יבשה, ענק עיוור בעל חותם ארוך וחטים כשל פיל שהיה נהנה מדיאטה מבוססת אדם. עד כאן למקור השם אורק.

DDN

New member
אהבתי את הפינה!

כשאגיע הבייתה, אקצה לך מקום במאמרים.

תיקונים והרחבות

1) אורקוס לא היה אל רומי אלא אטרוסקי - עם שישב באזור לפני הרומאים ועליו ידוע לנו מעט מאוד. לימים הוא יתערבב עם פלוטו המכונה דיס-פאטר וישולב בהאדס היווני. 2) הפנייה לביאוולף לא מתייחסת לגזע שלם אלא ליצור יחידאי - גרנדל, בנה של מפלצת המים. 3) האורקה מכונה בעברית גם קטלן. צ'רלמיין הוא קארל הגדול, וככל הנראה ייחוס מפגש בינו לבין קטלן היא העתק ספרותי שמבוסס על לוויתן (ככל הנראה קטלן ממין נקבה) המכונה פורפיריוס שהטיל אימה על ספני ביזאנטיון במאה השישית, ושנגדו נערכו כמה נסיונות ציד כושלים. 4) "אורלנדו פיוארסיו" הוא אורלנדו הזועם/מטורף, או פשוט רולאן, פלדין של קארל הגדול שנהרג בקרב לא חשוב נגד פושטים באסקיים, וזכה לתהילת עולם ב"שירת רולאן" שניפחה את הפרשה לכלל מאבק איתנים גורלי מול המוני מוסלמים (או "פאינמים" כפי שהם מכונים בטקסט - שיבוש של "פאגאנים" כפי ש"מאחונד" הוא שיבוש של מוחמד)

JuffoWup

New member
הגובלין...

ישנן שתי תאוריות מרכזיות לגבי השם גובלין. 1. עפ"י פולקלורים שונים מלך הגנומים נקרא Gob או Ghob, והגובלינים היו משרתיו- דהיינו Gob-Lings (כמו ב- Under-lings). 2. עפ"י מילון אוקספורד השם הוא ממקור אנגלו-צרפתי Gobelinus (לטינית) שנבע כנראה מהמילה Gobel, שהיא אחד השמות הקשרוים לקובלודים (עליהם נרחיב בהמשך). ישנן אגדות רבות הקשורות לגובלינים כמו גניבת סוסים מאורוות ורכיבה עליהם בלילה, כך שבבוקר הם יהיו עייפים, נשים גובלניות גונבות תינוקות אנושיים ומחליפות אותם בתינוקות גובלינים מכוערים (מכאן נובע המונח Changling) למרות זאת- ישנן כמה מקורות שמתייחסים לגובלינים כגזע של זכרים בלבד (מי אמר שאין סתירה באגדות?).

DIDGIN

New member
הגוולפים והגיבלנים

היו שתי קבוצות חברתיות באיטליה של תקופת הרנסנס שנאבקו אחת בשניה. קראתי עליהם לפני זמן רב וכל מה שיכולתי לחשוב היה - זה ממש דומה לאלפים וגובלינים! אני לא זוכר עליהם שום דבר חוץ ממה שכתבתי עכשיו, אבל נראה לי ששווה לחפש עליהם מידע ולהרחיב. אולי אפילו ליישם את זה במשחק עם אלפים וגובלינים.

tapas tapas

New member
כן אבל...

מה כל כך מרושע בלענות את המתים המרושעים אחרי המוות?

JuffoWup

New member
טרולים...

ישנם שני מקורות מרכזיים לאגדות הטרולים: 1. אגדות נורדיות: טרולים אלו מאופיינים באפים ואוזניים מוגדלים- ההתייחסות אליהם היא כעל גזע מקומי שקדם לבני האדם שכנראה צאצא של הענקים הנורדים (ג'ונטאר). יש כאלה המאפיינים אותם גם כבעלי חטים גדולים, עין אחת (לפעמים) וככלל כגדולים, מכעורים ובעלי מאפיינים של חיות. ככלל, מה שיחשב בנורבגיה כטרול (גדול, בעל חטים וכו') ייחשב בשבדיה ובדנמרק כענק ולא טרול. עפ"י הנורבגים, הטרולים מתגוררים בארץ צפונית בשם טרולאבוטן. 2. סקנדינביה: אלו הטרולים המרושעים באמת. פירוש המילה טרול איננו ברור; יש הטוענים כי משמעות המילה הוא דבר קסום עם קונוטציה לרשע (דבר מכושף ורע) תאוריה אחרת טוענת שהפירוש הוא סתם "מישהו המתנהג באלימות". בחוק השבדי, 'טרולארי' הוא מונח המתאר קסם שמטרתו גרימת נזק. בגרמנית צפונית פרוש המילה טרולדום הוא עיסוק בכישוף. הטרולים הללו אינם מתוארים כמפלצות, הם מתוארים כבעלי צורת אדם בעל זנב שיחובא בדרך קבע (בדרך כלל ללא הצלחה) מתחת לבגדים- אחת השיטות לזהות נשים טרוליות הוא שהן נוטות ללבוש בגדים מפוארים יתר על המידה, או לפחות כאלה שלא מאפיינים אישה שמסתובבת ביער. טרולים אלו יכלו להפוך בלתי נראים, לרכוב על הרוח בצורה בלתי גשמית, לשנות צורה וככלל להסתיר עצמם מעיני האדם- אך אם הלכת ביער והרחת ריח של משהו מתבשל; יכלת מיד לדעת שביתו של טרול בסביבתך. בניגוד לטרול הנורדים אשר נטו לחיות לבדם, טרולים סקנדינביים אהבו חברה, הם גידלו חיות, בישלו וערכו סעודות גדולות. כמו רוב היצורים באגדות הסקנדינביות הטרולים בנו את בתיהם מתחת לקרקע ביערות או הרים, כאשר הכניסה הייתה לרוב חסומה בסלע גדול. אגדות שונות מספרות שטרולים (משני הסוגים) היו נרתעים מנוצרים אמיתיים, מפעמוני כנסייה והשמעת השם 'ישו'. אגדות נוספות מספרות שסלעים גדולים הדומים למפלצות בצורתם הם תוצאה של טרולים שקוללו או נחשפו לשמש והפכו לאבן (הדעות חלוקות בקשר לסיבה, אך החולשה לשמש אופיינית לטרולים באגדות).

משהו לא ברור

נורדי וסקנדינבי הן מילים נרדפות שמתארות חבר'ה מאותו אזור - חצי האי הסקנדינבי+איסלנד (שיושבה ע"י סקנדינבים)+דנמרק (שלא שייכת פיזית לסקנדינביה) ולפעמים+חלקים מגרמניה וגם -(מינוס) פינלנד (יש להם שפה אחרת).

JuffoWup

New member
נורדי מתכוון נורבגי.

סקנדינבי מתייחס בין השאר גם לשוויצריה וגרמניה. בשטח המדובר התפתחו בין השאר אגדות שונות לאורך השנים המתייחסות לטרולים.

JuffoWup

New member
תיקון:

סקנדינביה + נורבגיה = מפלצות. ביבשת (גרמניה וכו') = יותר היצורים דמויי האדם.

JuffoWup

New member
הפלאדין...

מקור השם פלאדין בה מהמילה הלטינית פלאטינוס, שפירושה הוא "מחובר אל הארמון". האגדות על הפלאדינים כלוחמי טוב ומגיני החלשים כנראה נבעו 'מהצ'נסון דה רולנד'- שפירושו השיר של רולנד; מזמור צרפתי מהמאה ה-11 המספר את סיפורו של המשמר האחורי של צ'רלמיין, דהיינו קארל הגדול, שהותף ע"י המוסלמים (למרות שבמציאות אלו היו הבאסקים שהתקיפו ולא המוסלמים), שם הופיעו הפלאדינים כשניים עשר החברים או השותפים למסע של רולנד שמתו באותה התקפה. סיפורי הפלאדינים של קארל הגדול התחרו בעבר בפופליריות שלהם בסיפוריהם של ארתור ואבירי השולחן העגול; סיפורי הפלאדינים התמקדו בלחימה במוסלמים ובכופרים אחרים.

JuffoWup

New member
ההובגובלין...

למרבה הפלא, בתחילת דרכו היה ההובגובלין מעין תת-זן ידידותי של גובלין. כבר דנו בשם גובלין, אך מעין בא ההוב? Robin Goodfellow היה שדון (Goblin או Elf) שובב שמרבה בתעלוליו, רובין נתפס כזן שונה של פיה או גובלין. פירוש המילה Hob הוא אלף, והוא כנראה עיוות של השם רובין (Robin=Rob=Hob). לאורך השנים השם הובגובלין הפך לייצוג של שדון מרושע כמו bugbear או boogieman.

Ferenheit

New member
אני מכיר HOB מ"בית"

והובגובלין כ"שדון בית" כלשהו. מאיפה אתה שואב את המידע הזה?

JuffoWup

New member
google and wikipedia

אבל אתה מוזמן להוסיף כל תאוריה אחרת שיש לך! אין לאף אחד מונופול על אגדות ופירושם.

JuffoWup

New member
לרוע המזל, לאחר מאות שנים

המקורות קצת לא ברורים. יותר מזה, כבר נאמר שההיסטוריה היא שקר מוסכם מראש. אם יש לך הארות בנוגע לנושא המתואר אשמח אם תוסיף אותם.

..

אני מחשיב מקורות כמו ה-OED מעט יותר מאשר ויקיפדיה או גוגל (!). אם יש כאן אנשים שחולקים על דעתך, אבל גם נוטים להשאיר את המקורות שלהם בחוץ, זה פשוט נשמע לי מפוקפק.

JuffoWup

New member
ראשית, אני אשמח אם תיתן לי את

הקישור ל- OED כי, בכנות, אין לי מושג על מה אתה מדבר ואשמח לעוד מקורות מידע! שנית, כפי שראית, הבלש נוטה לתקן ולהרחיב ואני אשמח אם כל חבר של הפורום יוסיף עוד מידע או יתקן אותי במידה ואני טועה- אני לא "ממציא לך שטויות"; אני מנסה לתרום משהו בדרכי- ומי שבוחר לא לתרום עוד מידע או לתקן טעות שעשיתי בתום לב במידה והיא קיימת (טעות שתמשיך לחברי הפורום שלא יהיו מודעים לה אם אותו אדם לא יסב את תשומת לבם לכך) זו החלטה שלו. חוצמזה- אל תזלזל בגוגל. גוגל הוא נציג של המחשב. המחשב הוא חברך. זלזול בגוגל פירושו בגידה.

למעלה