הידוק ברגים - עד כמה ?

ekatzen

New member
הידוק ברגים - עד כמה ?

שלום לפורום האלילי, בכל חוברת הוראות מצוין מהו הלחץ (ניוטון מטר אם אני זוכר נכון) שבו אני אמור לסגור את הברגים השונים במרחבי אופניי. כישראלי טוב פשוט סגרתי כמה שאפשר מבלי להרוס את ההברגה. האם טעיתי ? אם כן, עד כמה אני עלול להזיק לאופניים ? ובנוסף, האם כדאי לקנות מפתח לחיזוק הברגים עם "מד כוח" ואם כן כמה זה עולה בערך ? תודה ובניגוד לחלק מהמתארחים, אני אחכה בסבלנות ואודה על כל תגובה, אייל

timon1

New member
כעיקרון, מה שאתה נכון בעולם מושלם

ובאגדות [אולי גם במפעלי הייצור למיניהם]. באיזה הקשר אתה מתכוון, הרכבת לבד אופניים שלמים או שמדובר בטיפולים שוטפים?

דורון7

New member
מפתח כזה יקר למדי ולמרות שהוא

בהחלט מאריך את חיי המרכיבים באופניים והברגות בכלל עדיף לך לחפש מישהו שיש לו כבר כזה,כמו חנות אופניים רצינית למשל.. או מוסך לרכב,שם השימוש במפתח כזה נפוץ מאד-ואם הגעת למוסך שלא יודע מה זה אז אל תכניס לשם את הרכב שלך.

הידוק ברגים

ראשית תיקון קטן ניוטון* מטר הינה יחידת מומנט ולא לחץ. כל יצרן המכבד עצמו חייב לתת ערכים מתאימים למומנט הידוק גם מההיבט הטכני וגם מהיבט של הגנה משפטית שלו מפני התקנה לקויה. אין ספק שלרוכב לא מנוסה בתחזוקה ידית מומנט הינה פתרון טוב אך יקר. מניסיוני באופניים ( בניגוד לתחומים האוטומטיביים ) הידוק בידית מומנט אינו נחוץ אלא אם כן מדובר בתחזוקה של שלדות אקזוטיות. ידיות מומנט שבשימוש מוסכים בדרך כלל יהיו בערכים גבוהים שאינם בשימוש בתחום האופניים כמוכן לידיות מומנט מרובע חיבור סטנדרטי של 1/4 3/8 או 1/2 מה שיחייב רכישת אלנים מתאימים ולא המפתחות הסטנדרטיים שבוודאי יש לך. יובל

נושא קצת כאוב ...

חלק חשוב ומקצועי אך לא מוכר בעולם מכונאות האופניים בארצינו הוא השימוש במפתחות מומנט. לכל חלק באופניים (במיוחד מהרמות והחברות המוכרות ומעלה) יש את לוח המומנטים עבורו. מברגי הסטם ועד להברגות הציר המרכזי. ככל שאיכות האופניים והחלקים עולה כן הופך חשוב עד קריטי לשימוש במפתחות מומנט. אנחנו הישראלים מסתדרים גם בלי , זאת עובדה -רובנו אף נוקטים בקו סברסי מובהק "הכל עובד לי טוב גם בלי אז למה להתחכם ולהיות פלצן... ?". הבעייה שזה עולה לעיתים קרובות ביוקר לרוכב שלא לדבר על הסיכונים הבטיחותיים הנלווים -נזקים לשילדה ,להברגות לחלקים ,החלשתם קיצור אורך חייהם וכו'. בהחלט הייתי רוצה לראות יותר טבלאות ומפתחות מומנט בסדנאות אופניים בארץ. מפתחות מומנט (יש את אילו בשיטה המטרית ניוטון / מטר ויש את אלו בשיטה האינצית ליברה / אינץ ויש גם כמובן משולבים) הם ציוד יקר למיטב זכרוני- 800 ש"ח וצפונה ליחידה ויחסית עדין. אסור לעבוד איתם באגרסיביות ,אסור לזרוק אותם בחבטה לערמת הכלים וצריך לפחות שניים (טווח קטן בינוני וטווח בינוני גדול) על יד כל מכונאי ב "זמין" לצורך הטמעת הנושא בעבודה יומיומית. כאמור נושא שאינו בתודעת המכונאות בארץ וכאמצעי התגוננות גם לעיתים מתקבל בילזול ... בכבוד רב , עודד

הערה - על פי כל מכון ללימודים

טכנולוגיים מרמת הכשרת הטכנאים ועד רמת מהנדסים שימוש במפתח מומנט עבור רכיב המוגדר לו מומנט הוא דבר קדוש, כמו שספורטאי לא יגש למקצה בלי חימום וכמו שרופא לא ייכנס לניתוח בלי נוהל חיטוא ועל זה כבר נאמר "מה לא היו מקרים שספורטאי עבר מקצה בלי חימום ? מה לא היה מקרה שמנתח זילזל בנוהל החיטוא והכל עבר בסדר...? ביננו - קרה גם מזה וגם מזה וגם מעוד הרבה, אבל לדעתי אפשר וצריך לשאוף לקצה העליון של המקצוענות -שוב דעתי האישית בלבד. כעיקרון , הייתי יוצא מנקודת הנחה שאם ייצרן ציוד אופניים מציין בספר / חוברת / אריזת הציוד מומנט סגירה , כניראה שיש לו סיבה, לפחות למהנדסים שלו כניראה יש סיבה טובה

הידוק ברגים

אם השתמע מדברי מעט זלזול אין כך הדבר כלל וכלל. כמו בכל תחום טכני אי הידיעה גורמת לביטול ע"י בעלי המקצוע . אך מצד שני אין לקדש כל הנחיה טכנית של יצרן בכל מיקרה.אישית אני משתמש בידית מומנט בעיקר להברגות בקרים קטנים ובחומרים כגון אלומיניום אך אני מסכים שבעיקר מדובר במשמעת עצמית ובראייה מקצועית. יובל

לא התכוונתי נקודתית לחבר זה או אחר

אם הובנתי שלא כהלכה אין לי אלא להבהיר שוב שאני מדבר על כולנו , על כל תרבות המכונאות בארץ ועל תרבות הכבוד לנושא שלי ושלך ושל כל אחד

ekatzen

New member
איפה ניתן להשיג

ראשית, תודה על שפע המידע. אם נניח לרגע שבא לי לשאוף לשלמות ולקנות מפתח שכזה, האם אפשר למצוא אותו בחנויות לכלי עבודה ?

חנויות כלי עבודה + אופניים

אז ככה , ראשית חלק מיבואני ציוד האופניים מייבאים כלי עבודה מיוחדים לתחום האופניים, הבעייה שהביקוש למפתחות מומנט מאוד נמוך והמחיר מאוד גדול כך שזמינות מוצרים כאילו היא נמוכה. לעומת זאת היתרון במוצר כזה המתוכנן לתחזוקת אופניים שהוא בא מוכן קומפלט עם ראשים (ביטים) וכמו כן יחס המומנטים כמובן ייעודי לצרכים שלנו. בחנויות כלי עבודה תמצא מגוון מפתחות מומנט שנקרא להם "לא יעודיים לאופניים" ולכן צריך למצוא גם ראשי אלן וראשי כוכב (הסטאנדארט של ברגי רוטורים של דיסקים שיש שמועה שהוא יחליף בכלל את האלן בתעשיית האופניים) וכמו כן צריך להקפיד על קניית מפתח ביחס מומנט שיתאים (אתה יודע יש בשוק מפתחות לחיזוק מתלים של נגמשי"ם רוסיים
עודד

שכחתי:

http://www.parktool.com/tool_indexes/catindex_torque.shtml דוגמא למוצר ייעודי לתחום האופניים. http://www.stahlwille.com/torque_wrench.htm דוגמא למוצר כללי -הקישור הראשון מחיפוש שעשיתי בגוגל על המונח torque wrench

mtbRider

New member
יפה מאוד, שאלה אישית פדלאונת

אתה משתמש בזה/השתמשת בזה איפה שעבדת? (אני תמיד טוען שזה אביזר MUST אצל מכונאים שמכבדים עצמם). לא ידעתי שזה עד כדי כך יקר ! שמעתי (וגם אני חושב שבגלל זה גרמתי נזק לא פעם) שגם הידוק PIVOTS/rear Shok links (eyes) עם מומנטים חשוב אבל בא נומר שכשמחברים את הכבל למעביר/לברקס אפשר להסתמך על היד.... לפעמים מדברים על כוחות של 120N/M שזה במפתח של 15-20 ס"מ שווה ערך להפעלת כוח של 60 ק"ג וזה בתנאי שהיד שלך בדיוק בקצה...... איתי

אז ככה ,

ראשית , אני לא מכונאי נקודה. מדי פעם אני חוטא בקצת התעסקות איזוטרית בציוד אך לא מעבר לכך ,את האופניים שלי תמיד מתחזקים בעבורי ידידים מהענף (מהם אני לומד הרבה ולפעמים מנסה..). מעבר לכך- כן, יצא לי לעבוד עם מפתחות מומנט על ציוד אופניים זה עולם אחר של דיוק וביטחון עצמי בתוצאה הסופית שלא לדבר על עמידה בהוראות היצרן לגבי אחריות ! יצא לי לשבור פעם את בורג ההידוק של הכבל למעצור - נכון, זה היה על סט אוויד מאגנזיום טיטאניום יוקרתי - מזלי שזה היה הסט שלי
אם זה היה של לקוח...לך תמצא לו בורג טיטאניום חילופי... שמתי בורג פלדה רגיל (שאיתו באמת אפשר לחזק עם היד חופשי חופשי) ולמדתי לקח חשוב. כאמור , אנני מוציא את עצמי מכלל חוסר המודעות לעניין העבודה עם מפתחות המומנטים ,אני פשוט למדתי את הלקח לבדי
(פלוס כמה תקריות עודף כוח על הברגות שראיתי בתור עובד בחנויות אופניים (ושלא תבינו המכונאים רק רצו לתת שירות הכי טוב ללקוחות במיקרים ההם פשוט אי הידיעה גרמה לתקלה). ותאמין לי שעבורי אין דבר יותר מבאס מלהסביר ללקוח בחנות בה אתה עובד למה הלכה הברגה או נישבר חלק כתוצאה מעודף כוח בהידוק. מקווה שאולי כמה מהקוראים יחליטו לדרוש/לבקש יפה אך בתוקף מהמכונאים שלהם עבודה עם מפתחות מומנט לאחר השירשור הזה , ואז נצא כולנו בשכרינו. עודד.

giladz

New member
הצד השני

לי יש גם ניסיון רע אם מפתחות מומנט. סגרתי בורג עם מפתחמומנט על המידה המינימלית (היצרן נותן טווח מומנטים) ולפני מומנט המינימום נשבר הבורג. מפתח מומנט הוא לא קסם, הוא כלי עבודה נוסף לכלי הכי חשוב (הגיון בריא). בפעם השלישית ששברתי את אותו הבורג(שלושה ימים אחרי) הדקתי את הבורג עם רגש ביד חסופה (והגיון) ולשם שינוי זה לא נשבר.

במיקרה כזה לפחות:

1. יש לך עילה לפנות ליצרן -יבואן לקבל מוצר חדש. 2. אם אתה בעל מקצוע שמתפרנס ממכונאות אופניים אתה יכול בשקט להביט ללקוח בעיניים, אם חברה מצהירה על מומנטים שגויים, אתה נקי לחלוטין. כמה פעמים נגרם נזק להברגות וחלקים בשל שימוש תקני עם מפתחות מומנט וכמה פעמים נגרם נזק לציוד בגלל שלא נעשה שימוש במפתח מומנט
)) דרך אגב , אכן קראתי באתר מסחרי המייצר ציוד אולטרה סוני (מדידה בעזת גלי קול) לקביעת מומנט סגירה מדוייק עבור כל חלק "פרטי" כלומר עבור הבורג הספציפי שבמכשיר שלך) שאכן יש בעייה לעיתים עם עבודה עם מפתחות מומנט "על פי הצהרות יצרן שבאות מחישובי מהנדסים" כך שהטיעון שלך מעבר לנכון טכנית הוא למעשה במרכז מחקרים של יצרנים. http://www.norbar.com/usm.htm בכבוד ובברכה , עודד

למעלה