היא או הוא ומה הכלל?

haurora

New member
היא או הוא ומה הכלל?

אומרים: האגודה למלחמה בסרטן היא גוף ש... בנק הפועלים הוא גוף ש... אך מה לגבי שמות גופים שאינם רומזים על זכר או נקבה, לדוגמה: ["אשלים"] - היא גוף...? או הוא גוף...? ["נתיבות"] התחייב לשלם את הכסף...? התחייבה לשלם ...? התחייבו לשלם...? ["שיבולת"] משווקת שירותי הדברה? משווקים שירותי הדברה? היא גוף שיווקי? או הוא גוף שיווקי? שאלתי: איך ניתן לקבוע את הצורה הנכונה של הגוף? אודה לתשובתכם, בוקר טוב, אורורה

haurora

New member
ברשותכם אנצל את הכפילות לשאלה נוספת

הביטוי: תלוי על בלימה - מה פירושו? מה מקור הביטוי? והאם נכון לכתוב: תלוי על בלי-מה? רוב תודות אורורה

יש קונקורדנציה

הסתכלי באיוב פרק כו פסוק 7. ואבן שושן מסביר שאכן יש כתבי יד בהם כתןב כשתי מלים.

haurora

New member
תודה

ומה פירוש הביטוי? משהו שאין להתבסס עליו? אומישהו שנשאר מבולבל?

במקור, פליאה על כחו של אלהים

המחזיק את השמים במקומם ללא חיבור חומרי. בשפה המאוחרת יותר, משהו שעלול להתפרק בכל רגע. למשל: ההסכמים עם הפלסתינים לא החזיקו מעמד בעבר, וגם ההסכם האחרון תלוי על בלימה.

mucool2

New member
לדעתי, הצורה הנכונה תלויה

בתשובה לשאלה "מה זה ...?". קצת קשה לי להסביר, אז אדגים: למה אומרים "מכבי הפסידה במשחק" ולא "מכבי הפסיד"? משום שהכוונה היא ל-"קבוצת מכבי". הדרך לבדוק היא לשאול מה זה "מכבי"?, התשובה היא קבוצת ספורט ולכן השימוש בלשון נקבה. [אגב, בעבר נהגו לומר "מכבי הפסיד", כי הכוונה היתה למועדון הספורט מכבי.] אז מה זה "אשלים", "נתיבות" ו"שיבולת"?

uriozmor

New member
אתה מדבר על אוגד גוף, אף על פי שבעיית ההתאם רלוונטית גם לנשוא תחבירי ולא רק לאוגד, והתשובה היא שהאוגד (או הנשוא) צריך להתאים (במינו ובמספרו) לנושא התחבירי של המשפט, ולכן: האגודה למלחמה בסרטן היא... - כי הנושא הוא "האגודה", שם-עצם נקבי; בנק הפועלים הוא... אם מדובר במילה שאין לה מין דקדוקי, צריך לבדוק כנגד מה היא עומדת, כלומר ככינוי לאיזו מילה. אם "שיבולת" היא חברה, ההתאם יהיה בנקבה, כי "חברה" היא נקבית. במקרים כאלה יש לפעמים שתי אפשרויות ואז בוחרים מה שרוצים. הבעיה במשפטים כאלה (עם אוגד כזה) מתעוררת כשלא ברור מה הנושא במשפט ומה הנשוא, למשל: הכסף הוא הבעיה (אני מדבר על הכסף ומציין לגביו שהוא הבעיה) או: הכסף היא הבעיה (אני מדבר על הבעיה ומציין לגביה שהיא הכסף) אבל אלה מקרים די נדירים. בדרך כלל הנושא יהיה מיודע והנשוא לא מיודע, או שמבנה המשפט או ההקשר יסגירו את ההיערכות התחבירית.

haurora

New member
תודה רבה לשניכם המשיבים

הבנתי שיש להתייחס לגוף שעומד מאחורי שם שאין לו מין דקדוקי על מנת לדעת באיזה מין מדובר. אם "אשלים" היא חברה, אז אומר, למשל: "אשלים" התחייבה לשלם את שכר הפועלים. אני מודה לכם מקרב לב, אורורה

mucool2

New member
המשפט השני,

"הכסף היא הבעיה", שגוי, כי האוגד לא מתייחס לנושא. הצורה הנכונה צריכה להיות: "הבעיה היא הכסף".

uriozmor

New member
שגוי הוא בטח לא

אבל סביר שלא תיתקלו בו בספרים. בעברית מדוברת, לעומת זאת, בהחלט יכול להיות שהוא יימצא. נתתי אותו בשביל הדוגמה בלבד, והדגשתי שזה מקרה זניח.

uriozmor

New member
חמש שקל, מה רע?

נכון, בעברית מדוברת יש הרבה שגיאות, אבל יש בה גם תופעות לשוניות מיוחדות לשפה דבורה - שלא תמצא אותן לא בשפה הכתובה ולא בכתבי האקדמיה, אבל בעבור חובב השפה וחוקר השפה יש בהן עניין רב. חוץ מזה המשפט ניתן להדגמה בלבד, באמת שלא מעבר לזה, והתופעה שהוא מדגים רלוונטית בעיסוק בתחביר.

למעלה