החיים לא הוגנים!

החיים לא הוגנים!

נדמה לי שיש קשר בין תפישת החיים כמנגנון הוגן (שאז יש לי שליטה עליו, כי אם החיים הוגנים, אז אם אני אהיה "בסדר" החוויות שלי בחיים יהיו טובות, וסובל רק מי שמגיע לו לסבול), או החיים כמנגנון לא הוגן - צדיק ורע לו, וכו'. יש קשר, לדעתי, בין התפישה הזו לבין האמונה שלי ברפואה משלימה ואפילו היכולת שלי לחוות חוויות חיוביות או לרפא את עצמי בחיים. אז מה אתם אומרים? החיים הוגנים? יש לכם דוגמאות מעניינות של מטופלים עם תפישה מעניינת בקשר לעניין הזה שהשפיעה על מהלך הריפוי שלהם?

אני בסדר - אתה בסדר...

השאלה לדעתי ואף התשובה טמונות
בכך - שהיקום אייננו פלנטה חד מימדית
ואף לא תלת מימדית כי אם רבת מימדים... ושהכל מתחיל ממבנה גיאומטרי אליפסי....
אין לי סיפורים של מטופלים, כי אניי לא מטפלת, אבל, במערכת שיעורים שחברה העבירה לי כשיעורים רוחניים, בשנה שעברה (
לפני שהייתי עסוקה בעבודה אינטנסיביצת לקראת תערוכת יחיד..שבשלה החלטתי לדלל בעיסוקים ) של שיטת תקשור /ריפוי/חיים של אישה בשם לילה ברזסקי... שהיא שיטה מובנית שהעבירה כתקשורים שהועבו בפני קבוצה, והיום מועברים הלאה גם על ידי בוגרי השיטה... מתחילים באנו האלוהים..ושתקדמים לקריון....וכו.. עלה הנושא של האחריות על חיינו כסוג חדש של אמונה/תפישה, בה יש לנשמה חלק בלקיחת אחריות על מסלולה, כסוג של אחווה הדדית מחד ומנגד כאוטנומי. ואני שגדלתי בסביבה אפיקורסית ורכשתי לי אמונות וראיית עולם שונה מתוך דרכי, פחות הסתבכתי עם זה..אך הרגשתי שדווקא לחברתי שבאה מרקע מסורתי ישנו בלבול מסויים עם האלוהות החדשה המבנה החדש שהדרך הזו הציגה. אני משערת שנושא האחריות שמשליך אף על המושג רגשי אשמה וחולי ועוד....הוא נורא סבוך.. בנקודת המוצא הזכרת לי את הספר שהיה להיט בשנות השמונים אני בסדר/ אתה בסדר...האמת שזה המון נושאים....

Lagrangian

New member
אסוציאציות לצדק שבחיים

כמה אסוציאציות שהנושא מעלה בי (שלא בהכרח קשורות לינארית, מתוקף היותן אסוציאציות
) : א. אני קורא עכשיו ספר אנתרופוסופי (פחות או יותר) שמדבר על הצורך בתחושת חוקיות כאשר עוסקים בהתפתחות רוחנית. מה שהוא גורס שם שכאשר מתפתחות יכולות "לחצות את הסף" (כך הם קוראים לזה), אם לא פיתחנו, בין השאר, את היכולת להבחין בחוקיות בעולם הפיסי ואת היכולת להבין את החוקיות הפנימית של הדמיון והרגש, אזי מעבר לסף אנחנו צפויים בסופו של דבר להפגע, כי שם אין לנו על מה להשען.. ב. ואם כבר מנגנון הוגן - מה לגבי קארמה? אנחנו לא ממש זוכרים מה עשינו בגלגולים הקודמים (אם בכלל..), ובמקרה שלי - אלו שאני פוגש הם בד"כ שליליים.. האם אנחנו באמת יכולים לשפוט האם המנגנון הוגן? אני בטוח שעשיתי קצת דברים טובים בגלגולים הקודמים, אבל איכשהו אני לא מצליח לגשת אליהם. ג. אני מכיר סבתא-בודהיסטווה שאומרת שהקארמה כבר לא קיימת, או שקל יותר כיום להתגבר על דפוסים מחיים קודמים.. אפשר לראות שהתפישה הזו משפיעה עליה לטובה.. אבל אני לא בטוח שאני יכול לאמץ אותה :) ד. עוד משהו מהספר - הוא דיבר שם על כמה שלבים שאנשים שעוסקים ברוח עוברים.. בשלב הראשון האשמה מופנית לרוב כלפי חוץ (= החיים לא הוגנים).. אחרי כן לרוב כלפי עצמנו, ואחרי זה אני לא זוכר, כי אני תקוע בשלב השני :) בשני המקרים הוא נתן אישהו רעיון על איך לא לתת למצבים האלה לשתק אותנו.. מצטער על חוסר ההקשר הברור.. אני אחרי מבחן ולא היה לי כח לחשוב על זה לעומק :) ניצן

ברור שהם הוגנים....

האם ההורות שלך הוגנת כלפי הילדים שלך? אם יש שם, או פה, כח שמנהל הכל (מעין הורה, אוהב), "נקי" או לא נקי, שדואג להכל כמו שאת דואגת לילדים שלך, הרי ההתנהלות שלו איתנו הוגנת. אני חושב שהדברים באמת מכוונים ומכוונים את עצמם, ושכל דבר שקורה, קורה במקום ובזמן שהוא צריך לקרות. המחשבה של הוגן או לא הוגן, קשורה לתפישה שלנו את הדברים הקיימים ביחס למחשבות שלנו. מספיק לי מקרה אחד, בו אני יכול לראות שקרה משהו שחשבתי שהוא לא הוגן ולאחר חודש חשבתי שהוא היה הוגן, בשביל להבין שאין באמת כזה דבר הוגן. יש תפישה של דבר, כהוגן או לא. אם נחזור להורות - גם אם את נוהגת שלא בהגינות כלפי ילד אחד לעומת השני, הרי הכוונה הפנימית שלך שווה. ילד אחד יכול להרגיש שאת לא הוגנת, אך את פועלת מתוך מקום שחושב שיש הגינות. אם הילד ידע להסביר לך, סביר להניח שתדעי לתקן. והנה הכוח בידי הילד, ואנו הילדים של היקום, וכל מה שאנו צריכים, הוא לדעת לתקשר עימו. היכולת לתקשר עימו, באה מהיכולת לתקשר עם עצמנו, שהרי אנו נוצרנו בדמותו. בעניין ריפוי - אני חושב שקבלה, כלומר תפישת הבעיה כהוגנת, היא מפתח לריפוי. ברגע שאני מבין שאני "חוטף", אני יכול ללמוד לא לחטוף. אם אחשוב שלא הוגן שאני חוטף, לא אפתר מהבעיה. אם זה לא הוגן, כלומר לא מגיע לי - אז למה אני חוטף ולא האחר ? בגלל שזה מה שאני צריך וזה מה שמגיע לי לטובתי. כך בעצם, גם הבעיות באות ממקום הוגן. מי שהצליח להתרכז ולהבין -
. ואולי זה היה בעצם פשוט
.

כן אבל...בקשר לריפוי

מה לגבי דברים מולדים מה לגבי דברים שמוכרים כגנטים או שמופיעים בגיל צעיר ואדם חי עמם...ועובד על עצמו ונפתח ועדיין סוחב אותם עמו.. יש לי כמה דוגמאות בראש..אבל נראה לי שכולם מכירים כאלו.... מה שאני מתכוונת זה שקל לך להגיד, לא תמיד קל להתמודדות או לקבלה.

נכון, יותר קל לומר מאשר לעשות....

אין לי תשובה ברורה ובטוחה לנושא הקבלה. נתחיל מכך שאני חושב שכל מה שקורה הוא חלק ממה שאנו צריכים לעבור. זה שלב ראשון בקבלה. כשאני אומר "אנו", אני מתכוון לנשמה שלנו. היא צריכיה לעבור שלב מסויים או שיעור מסויים, והיא עוברת אותו ע"י הבעיה. אם האדם ידע לשאול עצמו מה הוא לומד דרך הבעיה, אז גם אם הבעיה לא תפתר, השיעור ילמד. במידה והבעיה תפתר והאדם לא ילמד את השעור, כלומר הנשמה לא תלמד את השיעור, הרי הוא יקבל את השיעור שוב בצורה אחרת. הדבר הכי טוב יהיה להבין את השיעור ולפתור את הבעיה. אני חושב שאם לאדם יש מודעות מפותחת, פתוחה וחזקה, הוא ידע להתמודד עם בעיותיו ולפתור אותן לטובתו. אדם ללא מודעות, יצטרך לחיות עם בעייתו ולעבור שלב ארוך, של חיים שלמים, תוך כדי התמודדות מתמדת עם הבעיה. זה השיעור שלו. את יודעת - לפעמים אני רואה אנשים שפשוט קל להם, הם נולדו כך שהיכן שתשימי אותם טוב להם. יש לי אחיינית כזו - בגן היה לה טוב, בתיכון, בצבא, עם אמא שחזרה בתשובה ובלבלה לה את המוח, עם הורים שהתגרשו, בלימודים, בחו"ל בארץ. היא תמיד מוצאת גישה טובה לדברים, פשוט נולדה כך. כך צריך להיות ומאנשים כאלו צריך ללמוד. לה, קל לקבל דברים. כך שאולי בעצם קבלה היא דבר קל. בטח לאנשים מסוימים. אחד הדברים שלומדים בקונג פו, זה לא לחשוב, אלא לעשות. לא לשאול כיצד, אלא לעשות. כיצד נמצאים בקבלה, פשוט מתנהגים בקבלה. כיצד לומדים להתנהג בקבלה- הכי טוב להסתובב ליד משהו כזה וללמוד ממנו. יותר טוב מכל עצה וכל ספר קבלה, או חוכמת מזרח עתיק. לגביי - אני יודע שהייתי צריך לעבור הרבה על מנת שאוכל לכתוב למטה את חתימתי. חתימתי היא בעצם קבלה. ועדיין, לפעמים אני מתמודד עם דברים בדרך הקשה . וכשהיא קשה אני מזכיר לעצמי שאני קשה, שאני צריך להתרכך, להתעגל, להסיט עצמי המקושי. הרבה עבודה אני עושה. תאמיני לי שהרבה. עם כל האימונים שלי וכל הפילוסופיה שלי - לאחיינית שלי קל יותר. את הבת שלי (בת 9, אני מנסה ללמד מראש להיות עגולה. הרבה פעמים תשמעי ממנה את המילים - "לא נורא". אני חושב שמעצם זה שאומרים "יותר קל לדבר מאשר לעשות", ניתן ללמוד שעל מנת לעשות, צריך להתאמץ יותר. צריך לקבל את המאמץ של העשייה. ואז, איזה פלא - פחות קשה, נהיה קל יותר. זה הופך להיות - עשייה באי עשייה. ובשורה התחתונה לגבי ריפוי - לא תמיד צריך\ניתן לרפא את הבעיה, אבל כן כדאי ללמוד את השיעור ממנה. כך הסבל פותרים את הפנימי, את ההתמודדות הפנימית. כך, חלק מהבעיה נפתר - החלק הנפשי\נשמתי. בשביל זה צריך קבלה. דרך אגב לפעמים מתוך קבלת הבעיה מחליטים שלא רוצים אותה יותר, ואז בא הפתרון. טוב לא פשוט לכתוב על כך בפורום. אני מאמין שניתן לכתוב על כך ספר שלם, ובטח כבר עשו זאת. לי הספיק המשפט למטה. אני משנן אותו הרבה. יום טוב לך ולכולם

החיים לא קלים (למתקדמים שבינינו)

אם את מקבלת את הרעיון של קארמה וחיים אינסופיים השאלה הזו הופכת חסרת משמעות, לא?

נאמר שאני מקבלת אך אותו מטופל היפטטתי שעליו

שחנו..איננו מפשפש בקרמה ומהות..אלא מצוי במקום של הסבל והקושי מה תמכרי לו?! קרמה?

סליחה על הנידחפות ../images/Emo13.gif -

אפשר לנסות למכור לו יכולת בחירה. גם בעניין קרמה, יש יכולת לשנות אותה ולבחור את המשך החיים. אבל כן, בשביל לשנות אותה צריך להכיר בה. לא כקרמה אלא כמשהו מהחיים. אין פה רוחניות עילאית, אלא בחירה ארצית ורוחניות ארצית, שבמילים פשוטות ניתן לקרא לה - כח רצון ואורך רוח. אם לאדם בכל זאת אין יכולת להניע משהו בתוכו, אז אולי הוא צריך להיות במקומו, זה השיעור שלו, ואנו לא צריכים להתערב. אולי רק להשרות עליו נעימות. ההודים אומרים שיש סבל בעולם, וצריך להשתחרר ממנו, ובכן - תמיד היה, תמיד יהיה. אם נדאג להיות בתחושה טובה עם עצמינו, זה יפחית מהסבל בעולם, ולאט לאט אף יחלחל לסביבה שלנו ויפחית עוד יותר. הטאואיסטים אומרים - יש הנאה, למד להיות בה. שיהיה לכולנו יום מהנה.

../images/Emo45.gifאהה..

ולגהי "הנדחפות"..חליק - זה פורום..שמשמעותו הוא הרי קהל רחב..מה עניין נדחפות, לא הגבתי לתשובתך מקודם סתם כי לא היה לי ממש מענה מעניין, אך תודה, ויום טוב אף לך...

doingood

New member
יש להבחין בין המציאות הפיסית לרוחנית

המציאות הפיסית - החברה בה אנחנו חיים היום, היא לחלוטין לא הוגנת. במציאות הרוחנית, המושג הוגן לא שייך. במציאות הרוחנית אני בוחר את החוויות שלי לצורך הגדילה שלי. אם אני לא מרוצה מהחוויות שלי, אני יכול לשאול את עצמי, או את ההדרכה שלי, מה עלי לשנות בשביל לזמן חוויות נעימות יותר, שגם ישרתו את טובתי העליונה. אני מאמין שהתשובה תגיע, והאתגר הוא האם אני מספיק אמיץ בשביל לשנות.

ינוקא1

New member
אבל החיים יפים.

העיקר זה לא הוגן או לא הוגן , העיקר זה המשמעות לחיים ! (אני כבר שבוע חושב על מה ששאלת , וזה הדבר היחיד שהצלחתי לכתוב למרות שהוא לא קשור . . .)

חולק עליך חברי - איזו משמעות? באמת יש משמעות?

משמעות אישית? משמעות קוסמית? בסך הכל בנו לכאן לקיים את היקום, בדיוק כמו איזה דג פלורסנט, שנמצא במעמקי האוקיינוס ומאיר דרכו בחושך. נכון שקיבלנו מעט יותר מרק אור, אבל המשמעות לא ממש שונה. ואם כבר מה שחשוב - שמחה והנאה. אחרת אנחנו "פריירים" שלו
. טוב נו, ונמרח טיפה - נגיד שמצאת את המשמעות, ואין לך שמחה, מה יוצא לך? כיצד אתה חי? נגיד שיש לך שמחה ואין לך משמעות - לא מספיק? אני יוצא מנקודת הנחה שאין בהכרח קשר בין משמעות לשמחה. יש אנשים שיודעים מהיא המשמעות, ואין להם שמחה, ויש כאלו שחיים בשמחה ואין להם כל עיסוק במשמעות כל שהיא. לסיכום, מבחינתי - משמעות היא אשלייה של אנשים חושבים (כמוך חחחחחח...) . היא טובה ועוזרת לחיות בשמחה, אבל היא לא אמת. יום שמח ומהנה.

ינוקא1

New member
יש וויקי

על ויקטור פרנקל שהוא יכול להגיד את זה הרבה יותר טוב ממני : ציטוט מוויקי : "פראנקל שרד את השואה, אך כמעט כל משפחתו, פרט לאחותו, הושמדה. סבלו במחנות הריכוז וההשמדה העצים את תפיסתו המוקדמת שהתפתחה כבר בגיל הנעורים, כי כל אחד זקוק ליעד מרכזי בחיים, מציאת משמעות לחייו, כדי להתגבר על טראומות ומצבים קשים. בספרו המפורסם ביותר "האדם מחפש משמעות" מספר פראנקל כי כדי לשמור על שפיותו האישית בתנאים הקשים, היה צועד לעתים מחוץ למרפאתו ונותן הרצאה לקהל דמיוני על "החוויות הפסיכותרפיות במחנות ריכוז". כדי להמחיש שהמתיחות שבין שאיפה להגשמה חיובית, סיפר כי מה שהחזיק אותו בחיים במחנה הריכוז ועזר לו להתגבר אף על מחלת הטיפוס, היה הרצון העז לשחזר ולפרסם כתב יד של ספרו "הרופא והנפש: מבוא ללוגותרפיה" שאבד באושוויץ.‏[2] לטענתו בני האדם הם חופשיים בבסיסם, ועל אף שהנאצים יכלו לשלוט בגופו, הם לא יכלו לשלוט בנפשו, שאת החופש שלה לא יכלו לשלול ממנו. לטענה כאילו הוא שוגה בהערכת יתר של האדם ענה, כי הוא יודע שבני אדם הומניים הם מיעוט בעולם, וקריאתו עומדת כאתגר להצטרף למיעוט נעלה זה. הוא מעדיף לדבר על פוטנציאל האנושי במיטבו, שאם לא כן תהיה סכנה שהאדם יסחף לפוטנציאל האנושי במרעו.‏[3] עוד סבר, כי העובדה שהלוגותרפיה מדגישה את הממד הנאולוגי (=הרוחני) ואת יחידותו וההומניות של האדם, אין בה לסתור שבממדים הפסיכולוגיים והביולוגיים האדם עדיין בגדר חיה.‏[4] הוא התריע כי לעומת הסיכון כביכול של הפרזה בערכו של האדם, הרבה יותר מסוכן להפחית בערכו של האדם, שכן דבר היכול להביא לידי השחתה של בני הנוער.‏[5] אף באימי השואה ראה ביטוי לרוח האדם וליכולת חירותו האנושית, וכתב "האדם הוא זה שהמציא את תאי הגזים, אך הוא גם זה שנכנס אליהם קוממיות, ותפילת 'שמע ישראל' על שפתיו". בניגוד לפרויד שטען כי תחת לחץ כבד כמו הרעבה ההבדלים האישיותיים והרוחניים שבין בני אדם יטושטשו, הוא אמר כי בשואה במצבים הקשים ביותר, היו שנעשו חזירים ולעומתם היו שנעשו קדושים. הוא התנגד להטיל אשמה קולקטיבית על הגרמנים, וטען שהוא מאמין רק באשמה אישית, ושהקולקטיביות היא בכלל תפיסה נאציונאל-סוציאליסטית: הגרמנים התייחסו ליהודים כאל קולקטיב של תת-אדם. הוא גם לא התייחס בחומרה לרוב הדומם שצפה בשואה בשקט, וטען שהצטרפות למחתרת היא מעשה גבורה, אבל גבורה היא לא דבר שנתבע מכל אדם. התייחסותו לפרויד הייתה כאל גאון שגילה לנו על הנפש האנושית יותר מכל אחד אחר ועם זאת ביקר אותו על כך שהעדיף להתעסק באופן אובססיבי ברבדיה הנמוכים של הנפש והזניח את הרובדים העליונים, דבר שהוא בא לתקן באמצעות שיטתו: ראית יכולת ההתעלות שבאדם, חיפוש המשמעות המתמיד שלו, יכולתו לאהוב, ושאיפתו להגשמה עצמית. כפסיכולוג אקזיסטנציאליסטי ביקר את התפיסה המכניסטית של נפש האדם, שרואה את האדם כאוטומט של מנגנונים נפשיים, כך ש"האני" אינו אדון בביתו שלו. על פי תפיסתו של פראנקל, הדחף העמוק ביותר של האדם, או יותר נכון הרצון העמוק ביותר, הוא שאיפה למשמעות והבנה של חייו והעולם שבו הוא נמצא, והבנה זו היא היא הכוח שיכול לעזור לו להתמודד עם סבל ומצוקה קשים ככל שיהיו. פראנקל טוען שהאדם המודרני שיש בידו את האמצעים, אך איבד את התכלית, סובל מתחושת עקרות וחוסר משמעות שהוא מכנה בשם "ריק קיומי", שהסימפטום הראשי שלה הוא שעמום. תחושה שבאה לידי ביטוי לפי פרנאקל במשולש של דיכאון, תוקפנות, והתמכרות. אותו ריק קיומי גורם לרוב הצרות הרוחניות והבעיות הנפשיות. אליבא פרנאקל ברגע שהאדם ימלא לעצמו את הריק הפנימי שלו, וימצא משמעות לחייו בדבר שמחוצה לו, אליו יוכל להתכוון, ושלקראתו יוכל לחתור, ובו יוכל לשכוח את עצמו, הדבר יגלה את הווייתו האנושית האמתית, ורוב הנוירוזות והבעיות שליוו אותו יפתרו. פראנקל ראה את התסכול של חוסר המשמעות כנאורוזה של העידן החדש שיצרו תירבותו של האדם ושקיעת המסורות והדת. אחד המשפטים המרכזיים בהגותו של פראנקל היה משפט של ניטשה: "מי שיש לו איזה למה שלמענו יחיה - יוכל לשאת כמעט כל איך" .‏[6] משפט זה קשור לגישה האקזיסטנציאליסטית: לפיה רק מי שיש לו משמעות ומטרה בחייו יצליח להתמודד עם הקשיים. אדם חסר מטרה, שחייו נעדרים משמעות, שאינו רואה את "אחריותו" על הנעשה במציאות הכוללת, יכול בנקל להגיע למצבי ייאוש ולמציאת חוסר טעם בחיים. פראנקל אף ראה קשר הדוק בין מצבו הנפשי של האדם לבין מצבו הפיזיולוגי והחסינות הגופנית. הוא תיאר כי במחנה הריכוז גדלה מאוד התמותה בין חג המולד לראש השנה הנוצרית, והסיבה לדעתו של הרופא הראשי של המחנה הייתה, שרוב האסירים השתעשעו בתקווה כי יחזרו הביתה בחג המולד, וכאשר האכזבה תקפה עליהם, המערכת החיסונית שלהם נחלשה, באופן שהמחלות תקפו אותם עד מוות.‏[7] בהתאם להגותו, שבה האחריות היא היבטה החיובי של החירות, הציע פראנקל כי כנגד פסל החירות בניו יורק יש לבנות פסל נגדי, "פסל האחריות" בחוף המערבי של ארצות הברית.‏[8] [עריכה]יחסו לדת ואמונה בספרו 'האל הלא מודע' טוען פראנקל כי בכל אדם ישנה דתיות חבויה, לא מודעת, הקשורה למצפון האנושי המבקשת לפרוץ החוצה. בהקשר של הלא-מודע, הוא טען כי בנוסף לדחפים ויצרים יש בו גם תכנים רוחניים.‏[9] אחת ממטרות הפסיכואנליטיקאי, לשיטתו, היא להוציא עניינים אלו מן ה"לא-מודע" אל ה"מודע" של המטופל. בניגוד לפרויד שראה בדת "נוירוזה קולקטיבית", יחסו לאמונה באלוהים היה חיובי. אף שפראנקל התחמק משאלה זו כאשר נשאל, וטען שאמונתו האישית לא רלוונטית לשיטה הטיפולית שלו, שאמורה להיות מדעית ונייטרלית ופונה לכל אדם למאמין כלאתאיסט, ניכר בכמה מקומות שהוא רואה באמונה את המשמעות העמוקה ביותר שהאדם יכול להגיע אליה או בלשונו על-משמעות.‏[10] עם זאת הייתה לו ביקורת עזה על הפרשנות שהדתות הממוסדות נותנות למושג אלוהים. וראה בהן צרות מוחין וקוצר ראיה. הוא טען שאיננו יכול לתאר לעצמו אלוהים כה קטנוני שעיקר עניינו לעורר מספר גדול ככל האפשר של אנשים להאמין בו ודווקא לפי ההנחיות המדויקות של דת כזו או אחרת. הציווי על אמונה הוא אבסורדי בעיניו, מכיוון שפעולה של אמונה היא פעולה ספונטנית כמו אהבה וצחוק. אי אפשר לתמרן, לכפות או לפקוד על אדם לצחוק או לאהוב. יש להצחיק אותו או לגרום לו לאהוב.‏[11] את מושג האמונה הוא מבקש לפרש כהבנה כי יש לחיים משמעות עליונה טוטאלית ומקיפה שלא ניתן לחמוק ממנה, וכי הדתי הוא זה ששואל בהשתוקקות את השאלה על משמעות קיומנו כפי שביטאו זאת באופן דומה אלברט איינשטיין, פאול טיליך ולודוויג ויטגנשטיין.‏[12] בשנותיו האחרונות היה בקשרי מכתבים בעלי תוכן התחזקות דתית - רוחנית עם הרבי מליובאוויטש ועם שליח הרבי ומנהל בית חב"ד בווינה הרב בידרמן."

doingood

New member
../images/Emo45.gif

וכשגדולה מידת האהבה על מידת היראה, יש משמעות לחיים.

למעלה