החיים אינם נמשכים

רוני 0 1

New member
החיים אינם נמשכים

זה כל כך נכון שלומדים לחיות מחדש אני 4 וחצי שנים אחרי שאחותי נפטרה,ועדיין אני כל הזמן שואלת את עצמי את השאלה איך מתמודדים איך לומדים לחיות מחדש. יאיר לפיד שהוא אח שכול בעצמו כתב פעם מאמר שנקרא החיים אינם נמשכים מאמר שכל כך משקף את האובדן והחיים שאחרי, בשורה האחרונה הוא כתב: "החיים אינם נמשכים הם מפסיקים ומתחילים מחדש, מתחילים אחרת". אני כל כך מתגעגעת לחיים ההם שלא נמשכים, שהפסיקו...

אחשל

New member
אשמח גם לקבל עותק../images/Emo70.gif

חיפשתי ברשת המון ולא מצאתי... אנא שלחי למייל שבכרטיס האישי שלי. תודה
ניר

רוני 0 1

New member
אשמח לשלוח

כן יש לי עותק, שמתי לב שהקדימו אותי במידה ומישהו רוצה אני אשלח לו.

ולמה לא לעשות?

"גזור" ו"הדבק" כהודעה? אני מאמין שזה יכול לעשות טוב להרבה מאוד אנשים כאן בפורום.... ואז כל אחד יוכל להעתיק לעצמו על קובץ וורד.... לא יותר פשוט?

רוני 0 1

New member
המאמרשל יאיר לפיד

החיים אינם נמשכים /יאיר לפיד (מסקנה מאוחרת מיום הזיכרון) זה לא נכון שהחיים נמשכים. תמיד אומרים את המשפט הזה והוא אף פעם לא נכון. כשמת לך מישהו, החיים שלך, כמו שהכרת אותם, הסתיימו. המשפחה שלך עדיין שלך, אבל היא אחרת. ההורים שלך אחרים, הסדר שבו אתם יושבים סביב השולחן, הדרך שבה אתם זוכרים את הטיול ליוון, עם האלבום של התמונות המצחיקות שהפך לאלבום זיכרון. זה לא נכון שהחיים נמשכים. אנשים שואלים אותך שאלה פשוטה כמו "מה שלומך?", ואתה יודע שהם מתכוונים לומר "אנחנו יודעים" או "אנחנו כאן בשבילך". בכל פעם שאתה עצוב כולם קופצים כדי לעודד אותך, ואין לך איך לומר להם שאתה לא רוצה קבוצת תמיכה, אלא להיות שעה בשקט מתחת לשמיכה. זה לא נכון שהחיים נמשכים. אפילו אתה לא ממשיך להיות כמו שהיית. אתה ההוא שמתו לו. אתה ההוא שרואה בטלוויזיה את "הטוב הרע והמכוער" וזוכר רק עם מי ראית אותו בפעם הראשונה, אז בקולנוע אסתר הישן שכבר נהרס בינתיים. אתה ההוא שאם אתה צוחק, אומרים שהתגברת. אם אתה עסוק, אומרים שהתגברת. אם אתה נוסע ליותר משבועיים אומרים שברחת. זה לא נכון שהחיים נמשכים. אפילו העבר שלך עובר עריכה, בכל פעם שאתה מספר איך לקחתם אוטובוס לבלומפילד לראות את הדרבי, אתה מתלבט אם לקרוא לו אחי, או אחי המנוח, או אחי זכרונו לברכה. לפעמים אתה פשוט מוציא אותו מהסיפור, כדי למנוע מכולם מבוכה. פה ושם פוגשים מישהושלא היה בארץ הרבה זמן, והוא שואל מה שלומו, ואתה אומר לו ששלומו כבר לא איתנו, ובסוף כמובן אתה צריך להרגיע אותו, אז אתה אומר לו שהחיים נמשכים. אבל הם לא. זה לא נכון שהחיים נמשכים. הם נפסקים, ומתחילים מחדש. אחרת. (הקטע נכתב במקור לטקס יום הזיכרון בכיכר רבין)

liat1953

New member
עוד משל יאיר לפיד-החיים שלא יהיו לה

על החיים שלא יהיו להם /יאיר לפיד אנחנו יודעים כל כך הרבה על החיים שלא יהיו להם. אנחנו יודעים על הצילום שלא יצטלמו,עומדים עליד הר נידח עם מורה דרך מבני השבט,שיערם ארוך וזיפים בני שבוע על פניהם. אנחנו יודעים על הארוחות שלא יגיעו אליהן בימי שישי. אנחנו יודעים על הפעם שלא יגידו "אני אוהב אותך",במהירות נבוכה כל כך,עד שאי אפשר להבין את המילה. אנחנו יודעים איך הם לא ישבעו שיבואו לחתונה של עצמם בטריקו,ויום לפני ישברו וילבשו עניבה. אנחנו יודעים איך הם לא ילכו להופעה של שלמה ארצי בצמחולא ידליקו נרות. אנחנו יודעים איך הם לא יתלו פוסטר של"אינדיאנה ג´ונס בדירה הראשונה שלא ישכרו. אנחנו יודעים איך לא יגלו מחדש את אלתרמן,את "הבלש המזמר",את הביטלס. אנחנו יודעים איך הם לא ישבו בשבת על הדשא,יסתכלו על הילדים שלא יהיו להם וישאלו אותם בתקווה אם הם לא עייפים כבר. אנחנו יודעים כל כך הרבה על החיים שלא יהיו להם,מפני שאלה החיים שלנו. האבל של הימים האחרונים אינו לאומי,הוא פרטי.הוא נמצא בדברים הקטנים. בטון הדיבור,במהירות הנהיגה,בהליכה השקטה של ההורים לחדר השני, כדי לצפות בילדיהם הישנים. אף אחד לא אמר אתמול "הכל בסדר", כששאלו מה שלומו. אף אחד לא הצליח לנתק את עצמו, לסגור טלוויזיה,לשים קסטה במקום השירים העצובים ברדיו. אף אחד לא חשב שהעיקר שזו לא המשפחה שלו. כי זו כן המשפחה שלו.

אחשל

New member
התכוונתי למאמר אחר שלו...

מאמר שהוא פרסם ביום השנה ה-20 למותה של אחותו, ועוסק הרבה בזהות שלו כאח שכול. אם למישהו יש עותק, אשמח מאוד לקבלו.
ניר

solitaryshell

New member
התכוונת לזה../images/Emo35.gif

אחרי עשרים שנה / יאיר לפיד "מיכלי, היום בערב מלאו עשרים שנה למותך. בצהריים נסענו לקריית-שאול, לבדוק מה שלום הבוגנוויליה הסגולה שצמחה לידך. גרנו מספיק שנים באותו חדר כדי שאני אדע שהיא פורחת בדיוק בכיוון שאליו את מסובבת את הראש כשאת ישנה. כמו תמיד עמדתי ממול, נשען על כתף השיש של חנה-שיינה קוזמיץ, 1921-1988. היא לא נראתה כאילו אכפת לה. אפילו עשתה לי רווח קטן בינה לבין בעלה, שיהיה איפה לשים את הרגל. מאחוריי עמד שוקי. אני לא יודע למה פתאום נארה לי מוזר שאנחנו קוראים לו ככה. זה היה כינוי מתאים לבעל מתולתל וסוער בן 27, שלוקח את גיסו הצעיר לשתות את הוויסקי הראשון שלו, לא לאלמן רזה מדי בן 47, שעומד ומחבק את עצמו כדי שלא יראו את רעידת הידיים. כל כך הרבה דברים קפאו יחד איתך, שקועים ברגע הזכוכיתי שבו הודיעו לנו שאת מתה, ששכחנו להפוך אותו ליהושע. מירב עומדת לידי. היא לובשת משקפי שמש גדולים וצעיף דק בצבע תכלת שמתעופף מאחורי גבה כמו יד שמנסה לגעת במשהו. כשהיא עשתה את האם-איי שלה בפסיכולוגיה היא כתבה עבודה על שכול של אחים. כשהגעתי לשער של בית הקברות היא חיבקה אותי ואמרה, "או, הנה הגיע אחי הנותר", ושנינו צחקנו. יש לנו מין הומור שחור כזה, שהתפתח בשבעה כדי לחסום אנשים שלא הוזמנו להשתתף בצערנו. בעבודה ההיא באוניברסיטה היא דיברה, בכעס קליני, על כל הגאונים שאומרים, "אתה צריך להיות חזק בשביל ההורים". כאילו לא קשה מספיק להיות חזק בשביל עצמך. זה אולי ייראה לך טיפה מוזר, מיכלי, אבל רוב הגעגועים שלי הם לרגעים שלא היית בהם. אלה שהיינו בהם יחד הולכים ונעלמים לי. אני נאבק בזה, אבל זה כמו המסרטה הישנה שהיתה לנו, שבה הסרט היה נתקע מדי פעם וכתמים חומים היו מתחילים להתפשט על המסך עד שהתמונה היתה נשרפת. הרגעים המסובכים באמת הם אלה שבהם את מתעקשת לא להגיע. אני עובר במטבח ורואה את יואב יושב ואוכל עם עיתון ספורט, ואני יודע – ברור ככל שאפשר לדעת – איך היית יושבת איתו שם, שניכם מתפקעים מצחוק מבדיחה שאני לא מוזמן לחלוק איתכם. גם הוא בכה באזכרה. אולי בגלל שהוא לא רגיל לראות אותי בוכה, או מפני שהוא הבין פתאום מה הוא החמיץ. זה לא שאת לא באה לבקר. בדרך כלל את מגיעה, כמו אחות טובה, דווקא ברגעים השמחים, לא מודעת לכך שאת הורסת את המסיבה. ביום שישי – שלושה ימים לפני האזכרה – היה לאמא יום הולדת שבעים. מכל הדברים בעולם, היא ביקשה דווקא לצנוח. אמרה שהיא תמיד רצתה, אבל התביישה לבקש. נסענו לחוף הבונים, עם המאבטחים של אבא וכל האחיינים הבהירים שלא הכרת, והסתכלנו איך אמא שלנו הופכת לנקודה בשמים. אולי בגלל שידעתי שהאזכרה קרובה, היית שם איתי על הדשא, מבוהלת כמוני. "לכל היותר", אמרתי למירב, "נאחד את שני האירועים". היא לא שאלה איזה שני אירועים כי היא הבינה ושנינו לא הרסנו את החגיגה אבל מצמצנו חזק. יש באבל צד אנוכי, ואני אף פעם לא יודע למי משנינו אני מתגעגע יותר, אלייך או למי שהייתי. אין לי איך להבין אנשים שאומרים "יחד איתך, גם אני מתתי". זה קל מדי. אני לא מתתי איתך, אלא נולדתי. עד שמתת היה יאיר אחד, יום אחרי שנהרגת הוא נעלם ולא חזר. אנחנו התוצאה של הביוגרפיה שלנו. ב-15 בנובצבר 1984, מישהו החליף לי את הביוגרפיה. אני עכשיו ההוא שאחותו מתה. אני ההוא שהמשפחה שלו התפוררה ואז הצליחה – אלוהים יודע איך – להדביק את עצמה מחדש. אני ההוא שאמא שלו מעשנת ומעשנת ואבא שלו שכב על השטיח וצעק "אני רוצה את הבת שלי, תחזירו לי את הבת שלי". אני כבר בקושי זוכר מי הייתי קודם, אבל הוא מישהו אחר לגמרי. קרו לו דברים אחרים. הוא פחד הרבה פחות. הוא חשב שתמיד יהיה בסדר בסוף. היתה אזכרה יפה מיכלי. סבא כבר בן 96, אבל עדיין מדפדף בסידור כמו תלמיד ישיבה, עם אצבעות ישרות כדי לא לקמט את הדף. השמים היו מעושנים אבל לא היה קר או חם, או שסתם לא הרגשתי את הגוף. מסביב עמדו החברים שלך, שבאו כדי להגיד שאם הם פה אחרי עשרים שנה, אז זה רק בגלל שבאמת היית מיוחדת. מירב כתבה שיר והשמיעה אותו בטייפ של כדורסלנים שחורים, ואני הבאתי רשימה של דברים שהיית אוהבת אבל לא הספקת. הכנסתי קצת ספרים וסרטים, ואת כל הקטנים, וטלפונים סלולריים כי אהבת להיות מחוברת, ונעלי פלטפורמה כי אחותי הגדולה הייתה קטנה, וכמה אירועים היסטוריים כמו נפילת מסך הברזל וזה שנטע נגמלה מחיתולים. אחר כך אבא, שהוא תמיד הכי מדויק, אמר לך שהוא רוצה רק שתדעי ששמרנו על המשפחה ביחד. ובאמת שמרנו. למרות שלא תמיד היה קל." (מיכל לפיד-דורבן, 1960-1984, נהרגה בתאונת דרכים ברחוב המסגר בתל אביב) יאיר לפיד/ידיעות אחרונות, ´7ימים´, 19.11.2004

אחשל

New member
WOW, איזה מהירות ../images/Emo13.gif../images/Emo70.gif

כן
תודה, למאמר הזה בדיוק התכוונתי. אני זוכר כשקראתי אותו, התחברתי מאוד לקטע הבא: "אני לא מתתי איתך, אלא נולדתי. עד שמתת היה יאיר אחד, יום אחרי שנהרגת הוא נעלם ולא חזר. אנחנו התוצאה של הביוגרפיה שלנו. ב-15 בנובצבר 1984, מישהו החליף לי את הביוגרפיה...אני כבר בקושי זוכר מי הייתי קודם, אבל הוא מישהו אחר לגמרי. קרו לו דברים אחרים. הוא פחד הרבה פחות. הוא חשב שתמיד יהיה בסדר בסוף."
על העלאת המאמר
ניר

אחשל

New member
אני חושב שמקומו של מאמר בטאגליינס

או לפחות בקובץ המאמרים של הפורום
.

למעלה