החוזה הזוגי

yosef 30

New member
החוזה הזוגי

חוזה זוגי נסתר. לכל זוג יש חוזה זוגי. לא חוזה בענייני ממון אלא חוזה פסיכולוגי, שבחלקו הוא מודע לבני הזוג ובחלקו העיקרי - לא
. כשבני זוג נפגשים לראשונה, או לכל המאוחר במהלך השלבים הראשונים של היכרותם, נחתם ביניהם בסתר, מבלי שידעו זאת אפילו הם עצמם - חוזה זוגי. בחוזה עצמו ישנם מספר סעיפים המפרטים מה כל אחד מהם ייתן ומה ייקבל בזוגיות הנרקמת ביניהם. הוא כולל גם חלוקה של תחומי אחריות. החוזה נוצר באמצעות כל המסרים הגלויים והסמויים, המילוליים והלא מילוליים, המועברים בין בני הזוג בשלבי ההיכרות הראשונים. בתוך חוזה שכזה קיימות סכנות רבות של חוסר הבנה ואי התאמה. למשל: אלון "חתם" על סעיף שבו נאמר "אני אקח על עצמי בגבורה את עול חיי היום יום, לא אתלונן ולא אבקש ממך התייחסות מיוחדת. אלא שאצלו נספח לסעיף הגדול הזה סעיף קטן שבו נאמר: "למעט זמנים שבהם אהיה חולה". בן זוגו לא ידע על קיומו של הסעיף הקטן הזה ולא קיים אותו. אילו ידע, ייתכן שלא היה חותם על החוזה. טעות נפוצה היא ההנחה האומרת שמה שהצד השני מתחייב לתת הוא ייתן תמיד וללא תנאי. חלק גדול מן הסעיפים ש"נרשמים" אצל הצדדים קשורים בהשלכות בלתי מודעות. בני זוג נוטים להשליך זה על זה וזו על זו, וזה על זו, וזו על זה
.את דמויות הוריהם, האחים, האחיות, ולצפות מן הראשונים להתנהגות שאפיינה את האחרונים, מה שעלול ליצור הנחות מוטעות. כמו שיר הנפלא של אתי אנקרי, המספר על חוזה זוגי נפוץ ועל התנאי המובלע בין ההבטחות הטמונות בו: "...היית עוטף אותי בבית וחום.. היית בונה לי קירות היית מתקין מנורות שיהיה לי אור.. היית מרשה לי מוחל על הכל... היית אוהב אותי כמו שאיש לא יכול..." והתנאי: " רק אותי לא רואה בתוך הכחול ". כלומר הוא ייתן "הכול" יאפשר "הכול", למעט הגשמה עצמית שאיננה יכולה להתממש הקירות שבנה לה. שייכות וערך "חוזה זוגי", כמו כל חוזה, כולל כאמור את עיקרי הדברים של מה כל צד ייתן ומה כל צד ייקבל. איזה צד יקבל כבוד ואיזה פינוק, איזה ייתן הערצה ואיזה צד יאפשר שליטה וכדמוה. כל אלה אינם מקריים. בגרעין החוזה מצויה "התחייבות" של כל אחד הצדדים (מבלי שיידע זאת) לתת לשני תחושת שייכות וערך. לכל אדם תנאי משלו להגשמת תחושה זו.כל אחד חש מהר מאוד שהצד השני, עם התכונות וההתנהגות שלו - הוא אדם שיאפשר לו להגשים את התנאי. זה מה שגורם לו להתאהב או לפחות לבחור בו כבן-זוג. חברים יקרים, האם אתם מתחברים לכך שלכל אחד מאיתנו יש "חוזה זוגי" - האם אתם מודעים אליו במהלך ההכרות, או רק לאחר ההכרות, כשכבר הקשר נגמר ואז אולי יש אפשרות להתבונן מהצד ולראות היכן טעינו או מה ציפינו ולא התממש. האם ההשכלות שאנו עושים בתוך הקשרים שלנו לדעתכם ניתנים לשינוי
לכל אחד יש את חוויות הידלות שלו, ולפעמיים מגיע הרגע בו אנו מרגישים בגלל התנהגות מסויימת או בדרך שבה דיבר אלינו בן זוגנו, אנו מרגישים מושפלים, שלא מכבדים אותנו, שמזלזלים בנו. בעוד שהבן זוג שלנו רחוק מהמקום הזה. כיצד יש להתמודד ולנהוג באותם מקרים. באהבה גדולה יוסף.

החוזה הבלתי-כתוב קיים, חי ובועט

תוך זמן קצר אחרי ההכרות נוצרת מערכת כללים לפיהם הזוגיות פועלת. אצלינו, ההומואים והלסביות, אין מערכת כתובה כמו אצל הסטרייטים. אין לנו תנ"ך ולא מסורת כתובה ארוכה של אלפי שנים של כללים לזוגיות. לכן אנחנו יוצרים "חוזה ווירטואלי" בדומה למה שאמרת, יוסף. המערכת הזאת, שנוצרת על ידינו שלא במודע, קובעת מה מותר ומה אסור, מה מצפים מאיתנו, ומה הגבולות של מה שאנחנו עושים באופן טבעי וספונטני. מה שיפה ב"חוזה" שלנו, הוא שבאופן תקופתי ניתן להוסיף לו כללים, לגרוע, או לשנות אותם - הכל לפי הצורך, ובהסכמת שנינו, כל זה לצורך שיפור הזוגיות. ------ ובנושא קצת שונה, אבל קשור לנושא שהעלת, יוסף: אנחנו לומדים לאילו רגשות בן הזוג זקוק בתוך הקשר, ואנחנו עושים מאמץ כדי לספק לו אותם. ובדומה, מצידנו, אנחנו מצפים להרגיש רגשות מסויימים בתוך הקשר, ואנחנו מקווים לקבל אותם מבן הזוג. הנה כמה דוגמאות: אני צריך להרגיש: נאהב אני צריך להרגיש: שימושי ותורם אני צריך להרגיש: חופש אני צריך להרגיש: שייכות למשפחה מישהו מוכן להביא דוגמאות נוספות של צורך להרגיש?

yosef 30

New member
הנושא שהעלית פורטי מדבר על תחושת שייכות

לכל אחד מאיתנו יש צורך עמוק בתחושת שייכות. אלפרד אדלר וממשיכו דרייקורס אומרים שצורך בלהרגיש שייך הוא כמו הצורך באוויר לנשימה. כך גם בתוך מערכת יחסים בין בני זוג. כל אחד מאיתנו היה רוצה להרגיש שייך. יש מה שנקרא פרח השייכות, שבמרכזו עומד הצורך בתחושת שייכות ובכל עלה כותרת ישנם צרכים נוספים:
אני מרגיש תורם ומועיל
הצורך להרגיש משמעותי לעצמי ולאחרים
הצורך בהתייחסות אישית
תחושת שייכות | ימין|
הצורך בגדילה ובהתפתחות
הצורך בתחושה שיש לי ערך

חוזים בחיים

נקודה מעניינת לגבי ה'חוזה' שלכם - 'ניתן להוסיף לו כללים, לגרוע, או לשנות אותם - הכל לפי הצורך, ובהסכמת שנינו, כל זה לצורך שיפור הזוגיות'. לא תמיד זה דבר כל כך ברור וגמיש. אנשים אוהבים 'להיכנס' לתפקידים, לשיגרה, לרוטינה, ובמסגרת הזאת - גם לקבע מחשבות והתנהגויות. לכן זה לא כל כך ברור שבזוגיות אפשר לשנות חוקים ולהוסיף. אתה יכול לתת דוגמא ?

דוגמאות לשינויים ב"חוזה"

פעם היה ברור שאני הולך לדודה שלי רק לבדי (כשדודתי האמריקאית הייתה עוד גרה בקנדה בעירנו). היום ברור שלא אלך לקרוב משפחה בלי לתת לבן זוגי את האופציה להצטרף אלי. פעם הייתי חייב לתת דו"ח איפה הייתי בערב שעבר ועם מי. היום לא בהכרח. פעם היה ברור שאני נוסע ארצה לבדי. היום ברור שלא. פעם היה ברור ששנינו מבשלים ביחד במטבח. היום ברור שאני מבשל לבדי והוא מטפל במטבח אחרי הארוחה. פעם היה לנו הסדר כספי X כיום ההסדר הוא Y. פעם היה ברור שהוא הולך עם חבריו לעבודה לבלות בלעדיי. היום זה לא יעלה על דעתו, אלא אם כן אני מבקש לא ללכת. פעם היה ביננו הרבה סקס

מתקתק99

New member
"חוזה זוגי"...

אהלן... חוזה מסוג זה, קיים בכל סוג של מערכת יחסים. בקשרים רומנטיים, ישנם מקרים שהחוזה ברור מאליו על כל סעיפיו, מלכתחילה. וישנם מקרים, שבהם החוזה נבנה עם הזמן. תלוי בכימיה, בפתיחות, בהבנה האחד כלפי השני. כל קשר, הינו בפני עצמו. הווי אומר, ההתנהלות עם X שונה מההתנהלות עם Y. החוכמה, ללמוד מהנסיון האישי שלנו, לבחון קשרים שנגמרו, לנתח אותם, כשהרגש כבר לא תופס שליטה כאן. להסיק את המסקנות הנילוות, ולבנות לך "חוזה" המתאים לך מאז ועד היום. רב הדברים ניתנים לשינוי. תלוי בך, בפתיחות לכך ובהסכמה אישית אמיתית לכך. החיים כל הזמן מגלגלים אותנו לסיטואציות שונות, ומה שהתאים והיה נכון אז, לאו דווקא מתאים גם עכשיו. דבר אחר, כשאנו נפגעים מבן זוגנו, לא טוב לשמור את זה בתוכך, פשוט לפתח שיחה קצרה בנושא. לא לטחון יתר על המידה. ו...יוסף...התאפקתי...

white star

New member
../images/Emo54.gif הםםם

אני ממש לא מסכים שיש איזשהו "חוזה" בזוגיות. לא בזוגיות שתחזיק להרבה זמן בכל אופן. לטעמי חוזה הוא דבר מאוד נוקשה ("זאת הפרה מאוד בוטה של החוזה"
) לעומת זוגיות שהיא מאוד דינמית ועם השינויים של החיים גם היא משתנה איתם. אחד הערכים החשובים בזוגיות שאתה בא לקראת הבן זוג שלך והוא בא לקראתך וככה מוצאים את דרך הזהב המתאימה באותו זמן. אני חושב שבזוגיות אכן יש כללים מסויימים (כמו סגורה או פתוחה, או כמות הפעמים שנפגשים וכדומה) אבל בגדול היא מאוד דינמית ופתוח לשינויים מקווה שהבנתי אותך נכון והבנת אותי
רותם

למעלה