החוויה המתקנת.

החוויה המתקנת.

עברנו טראומה. האם הדרך היחידה להתגבר עליה היא ע"י החוויה המתקנת? האם ניתן להתגבר על הטראומה ללא חוויה מתקנת? האם ניתן בכלל הזדמנות לחוויה מתקנת לאחר שעברנו טראומה? טראומה = יכולה להיות כל דבר שגורם לנו לפחד להתקשר בזוגיות.

מה זה חוויה מתקנת?

על מה את מדברת? ואם שואלים שאלה ואין תירגום אז אולי איזה דוגמית למה הכוונה?

כמו בסיפור שסיפרתי על רופא השיניים

לאחר שנתתי לו להתקרב אלי והוא הראה לי שאפשר לטפל גם בלי טיפול, הסכמתי מעצמי להפקיד את עצמי בידיו. כמובן שהשאלה נשאלת לגבי קשרים זוגיים ובינאישיים בכלל.. למשל גבר שאשתו בגדה בו והוא לא מסוגל לתת אמון יותר בבני אדם. האם חויה מתקנת - בת זוג אמינה - תנקה אותו מפחדיו? אבל, אם לא יתן לאף אחת להתקרב אליו - הרי לעולם לא יזכה לחוויה המתקנת...

יערית

New member
מודעות עצמית גבוהה וכוחות נפשיים

אילעיים. יכולת הישרדותית יכולת שיקומית מהירה אני כן מאמינה בחוויות מתקנות,אני גם מאמינה בכוח שטמון בנו לרפא מקומות כואבים,אני מאמינה בהתפתחות האדם,שוב זה אינדבידואלי ובשביל זה מצריך כוחות נפשיים גדולים ביותר .

דעתי..

חוויה מתקנת לדעתי זו חוויה דומה או לחוויה הטראומתית, רק שהפעם תוצאות החוויה הפוכות, ומוכיחות לנו כי לא כל חוויה חייבת להסתיים כמו אותה טראומה. מעצם טיבעה חוויה מתקנת מסירה פחדים/חששות/חרדות, ומאפשרת לנו לעבור שוב את החוויה ללא פחד. לדעתי היא לא הדרך היחידה להתגבר על טראומה, וזה מאוד תלוי באישיותו של זה שעבר את הטראומה. אדם חסון נפשית יכול להתגבר על אותם פחדים (שנגרמו מהטראומה) ובקצב שלו יכול בהחלט להתגבר על תוצאותיה. זה דורש כמובן יכולת מודעות גבוהה, חוסן נפשי, וניקיון מבעיות אחרות, שהרי התמודדות במישורים רבים סופה להיכשל. בכל מקרה , חוויה מתקנת היא לדעתי הדרך הטובה ביותר והקצרה ביותר להסרת חששות וחרדות. ולשאלתך השלישית שמתחברת לשנייה, לא תמיד יש לנו הזדמנות לחוויה מתקנת, כי לא תמיד הדבר בידינו, מה גם שלפעמים החששות שלנו כל כך כבדים שגם אם נעמוד בפני חוויה דומה (מתקנת) נחשוש לעבור אותה שוב. ניקח לדוגמה נושא של בגידה. חשוב להבין את הסיבות לבגידה. חשוב לקחת אחריות רק על החלק שלך, ולהבין שאין רק אשם אחד במצב שנוצר. חשוב להבין שלקיחת החלטות קיצוניות כמו איבוד האמון באופן מוחלט בבני אדם , מחירה גבוה. חשוב להבין ברמת ההיגיון שלא כולם דומים , ויש בני אדם כאלה וגם אחרים. חשוב כמובן להצטייד בתובנות לגבי העתיד, ולהשתמש בהם. והכי חשוב זה לא להביט אל העבר, רק קדימה, להאמין בעצמך, וביכולת שלך להשתמש בתובנות.

לא ברור לי

אוקי אז אם ככה: מי שעבר אונס..מה צריך לעבור כדי לחוות חוויה מתקנת? מי שעבר גירושים קשים..זה מה? נשואים שניים טובים? מי שעבר בגידה..צריך לבגוד בעצמו?צריך להבין אותה? צריך לקחת אחריות על מעילה באמון שנתן? מבינה שאם נופלים מהסוס..עולים חזרה. מבינה שאם היתה תאונת רכב..נוהגים שוב לא חושבת שיש חוויה מתקנת לטראומה בזוגיות. יש רק את הכוחות הנפשיים לעבור את המשבר להירפא וללכת קדימה. לסגור את הכל במגירת זיכרון ולא לשכוח..כדי לדעת ממה להיזהר. אך אין חוויה מתקנת על גירושים מכוערים..התעללות פיזית או נפשית..בגידות וכדומה.

התבלבל לך קצת...

האונס הוא טראומה בזה אין ספק.. הכוונה בחוויה מתקנת היא לתוצאות ההרסניות של אותה טראומה, והצורה שבאו לידי ביטוי באותו אחד שעבר את הטראומה. למשל אונס...התוצאות של טראומת אונס הם: אובדן האמון בגברים, התרסקות של הדימוי העצמי, אובדן הביטחון, פחד ללכת במקומות חשוכים, פחד ללכת לבד וכן הלאה.... מכאן את יכולה להבין שחוויה מתקנת לאונס היאלא אונס שני כמובן, אלא מעשים שיהוו חוויה מתקנת לתוצאות האונס. חוויות שישקמו ויבנו מחדש את כל מה שנהרס באותה טראומה. מקווה שהבהרתי.

זה תהליך ולא חוויה.

לא חושבת שהתבלבלתי בכוונה. גם לא הייתי קוראת לשום דבר "חוויה מתקנת"..ניראה לך זה אינסטלציה? הייתי קוראת לזה יותר HEALING PROCES של הנשמה. עיניין של זמן ותובנות. עיניין של ריפוי עצמי. לא הייתי הולכת לחפש "חוויות מתקנות להתעללות מילולית לדוגמא" בזוגיות? זו חוויה של עבודה עצמית מאוד קשה וכואבת. זה תהליך ולא חוויה.

שששששששששששששששששש

תגיד לי אתה רוצה לעשות התקפת לב להנהלה? מה קרה לך.? זה רק בחדרי חדרים ובשושו.....אוי וייייי

חושב שאפשר

תאר לך שאת חושבת שאת נכנסת לתוך חוויה מתקנת ואז היא יותר גרועה מהטראומה.... וקטונתי אבל חושב שעל כל טראומה אפשר להתגבר אם רק נבחר את הכלים הנכונים

כן מאמינה בחוויה מתקנת...

טראומה תמיד תשאר חוויה טראומתית אלא מה היא תלך ותאבד מעוצמתה עם תהליך ההבנה, קבלה, השלמה. בכל אירוע בחיינו אנו יוצאים עם סיכום - טוב או רע ומפנימים אותו והופכים אותו לאמונה מה שעל כל אדם לעשות עם עצמו (דבר שנעשה רק בשלבי מודעות והתבוננות) זה הסתכלות, ניתוח, ופירוק לגורמים של האירוע כדי להבין אם עלינו לכאוב, ללמוד, כדי לתקן לפעם הבאה או איך להמנע יש המצליחים לטפל בעצמם או דרך עזרה מקצועית בטראומה ויש המצליחים בכוחות עצמם, ביכולת והמודעות העצמית שלהם ויש שימשיכו לחוות אירוע אחר אירוע בדומה עד שיחשלו או לצערי יסגרו

ד. אגב אולי שמעתם כבר בעבר...

על אנשים שבוחרים מערכות יחסים חוזרות על עצמם אותם דפוסי התנהגות או אולי משודרגים זה על אותו משקל של חוויה - טראומה מתקנת

ערסlight

New member
חוויה מתקנת

דפוס כזה אפשר לשנות ע"י לא מעט כלים פורקניים. אפשר ע"י משמעת עצמית, אפשר ע"י פורקן כעס, התאבלות וגם ע"י חוויה מתקנת. [החוויה המתקנת חייבת כאמור להיות חוויתית ולא בישומה המעשי דווקא] המשמעות של פורקן אומרת שאנחנו מסוגלים לשנות דפוס התנהגותי. לכאורה כל כיוון הוא אפשרי ותלוי במכלול הנתונים. כתבו פה על כינים לפני כמה ימים... די דומה, בשביל להיות יעיל כדאי לפעול בכמה כיוונים במקביל. בד"כ מסוגלות לחוויה מתקנת היא תוצאה של התהליך.

דנדן66

New member
אין חוויה מתקנת

רק האדם עצמו יכול לתקן. כל החיים רצופים בחוויות, שאם נשכיל ללמוד מהן אז הן יהיו שלבים בהתפתחותנו הנפשית/רוחנית (או "תיקון" למי שמעדיף). רק דעתי, בכל אופן...

למעלה