החגיגה התחילה

brotos

New member
החגיגה התחילה

כשאני וחברי הטוב החלטנו בשנה שעברה שנלך ללמוד בישיבה בעין-צורים הסברנו לעצמנו כי השנה הזו של הלימודים תוכל לתת לנו הזדמנות מצויינת לקרוא פילוסופיה ולהתקדם אינטלקטואלית. אז עד לפני שבועיים קראנו ספרות רקע למיניה (אתם לא מאמינים כמה "תולדות הפילוסופיה" יש) במטרה לגשת מתישהו לדבר "כשהוא-לעצמו". לפני שבועיים התחלנו לקרוא את הספר המפחיד ביותר עבור הפילוסוף הצעיר- "ביקורת התבונה הטהורה" של הצנון הגרמני עימנואל קאנט. המורה ל"מחשבת ישראל" (פילוסופיה יהודית) בישיבה אמר לי ש"עזוב, אין לך סיכוי. זה כישלון ידוע מראש". אבל אנחנו החלטנו לא לוותר. לאחר שבועיים של עבודה קשה (בין שעה לשלוש שעות ביום, כל יום) אני גאה להגיד כי התקדמנו 40 עמודים, כאנחנו מצליחים אפילו להבין משהו... האם מישהו מכיר ספרות עזר על הספר? (חוץ משל ברגמן). תודה מראש, ובתקווה לסיום הספר.

Grimsom

New member
הקדמות

קודם כל - המון בהצלחה ואל יאוש. מניסיוני, אין דרך טובה יותר ללמוד פילוסופיה מאשר קריאה עם חבר טוב. אחרי הכל, זו הארוטיקה האפלטונית בשיאה. דבר שני, יש לאוניברסיטה הפתוחה ספר שמלווה אותך בקריאה של "ההקדמות לכל מטאפיסיקה" של קאנט. ההקדמות של קאנט נכתב כספר לוואי לביקורת התבונה הטהורה וישנן הקבלות רבות בין שני הספרים, כך שהספר של האוניברסיטה הפתוחה יכול לעזור לכם בקריאת הביקורת הראשונה.

Grimsom

New member
לא, תודה.

קראתי חלקים גדולים ממנה. לא מצאתי בעצמי את הכוחות להתמודד עם הכתיבה המסורבלת להכעיס של קאנט ולקרוא את הביקורות מההתחלה ועד הסוף (הבחור ידע לכתוב ממש יפה כשהוא רצה - לדעתי, הוא עשה את זה בכוונה). ואנשים אומרים שפוסטמודרניסטים צרפתים כותבים נורא.

brotos

New member
לא רק הוא, גם התרגום נוראי.

יש לי תחושה (א-פריורית סינטטית) שיש בערך 7 אנשים בכל העולם שבאמת הצליחו לקרוא את הספר. קשה להחריד.

Grimsom

New member
טעמים

כן, העברית הברגמנית היא הדבר הרע ביותר שקרה לקאנט מאז נאלץ לעבוד לפרנסתו כמורה פרטי (שלא לדבר על הנזקים הבלתי הפיכים שהיא גרמה להתפלספות בשפת הקודש). בקשר לשבעה אנשים - אני לא יודע. אני מכיר באופן אישי שלושה אנשים שקראו את כל הביקורת, cover to cover. אחת מהם אפילו טוענת שקאנט כותב בצורה נפלאה.

"לב חכם לימינו ולב כסיל לשמאלו"

חכם מה הוא אומר: קראתי כבר ארבעים עמודים. כסיל מה הוא אומר: נשארו לי עוד 380 עמודים. (זה עובד רק בעברית או ערבית)
יפה אתם עושים וחילכם לאורייתא! זה הספר. לא מזמן פגשתי מרצה בכיר לפילוסופיה מאוניברסיטת חיפה והוא סיפר לי שלא קרא אותו עד תומו. כנראה שבאמת רק מעט מאד אנשים קראו אותו כולו. ועכשיו טריויה: "בקורת התבונה הטהורה". למה "טהורה"?

יואל בן נון עדיין מלמד שם?

או שזה היה במקום אחר? לדעתי גם הוא קרא את הבקרת, או חלקה.

brotos

New member
הוא ראש הישיבה.

וכן, הוא מלמד אותי מס' שעות בשבוע, אבל רק תורה וכתבי הרב קוק. אם זה נכון שהוא קרא אותה, אז זה מעניין מאוד.

איש מרשים מאד

עשינו מילואים ביחד, ובשמירות היו לנו שיחות ארוכות, מהן הבנתי שהוא כנראה קרא את הביקורת. פעם היינו שקועים כל כך בשיחה (ויכוח, בעצם. הוא רב ואני אתיאיסט מוסמך) עד שהמשכנו גם אל תוך המשמרת של השומרים שאחרינו. הם שמחו מאד. מכיר את המהלך המיוחד שיש לו לגבי סיפור יוסף ואחיו? ללקק את השפתיים.

brotos

New member
לא, אינני מכיר.

אני מניח שכשסיפור יוסף יהיה פרשת השבוע אני אזכה לשמוע. ובכלל, תמיד נעים לשמוע שגם שבן אדם הוא סמכות דתית, עדיין הוא מרגיש צורך ללמוד גם מעבר. אולי עכשיו אני אוכל לגלות לו שאני וחברי עושים חברותא ב"ביקורת" במקום ללמוד גמרא בסדר ערב.

על אחריותך ../images/Emo13.gif

אני מכיר אותו כחבר לנשק, אין לי מושג איך הוא מתייחס לתלמידים ולסדרי משמעת.

וחוץ מזה, יש מאמר בגמרא

בשם אמורא אחד, שאינני זוכר כרגע את שמו שאמר שעל שלשה דברים הוא אוהב את הפרסיים, ואחד מהם הוא שהם "יועצים בשדה". משמע: שומרים על סודיות, יוצאים לשדה כדי להוועץ, כי בשדה אין כותל וממילא גם לא אוזניים לכותל, ושומר פיו ולשונו, שומר מצרות נפשו. ומכיוון שנאמר פיו, מאי למימרא לשונו? כפל הכתוב אזהרה.

מהלך מדהים

אבל מצאתי גם את התגובה של הרב מדן משכנעת. אני עדיין מתלבט... שניהם מהמעטים שאני נשאר לפעמים פעור פה לאחר שאני שומע אותם. נ.ב. אין לי ולא היה לי שום ספק שהוא קרא את הביקורת.

גם אתה היית איתנו במילואים?

איזה עולם קטן. גם יעקב מדן היה, אני זוכר אותו. אבל יואל בן נון הוא יותר "טיפוס".

למעלה