הזרקות למפרקים

popi199

New member
הזרקות למפרקים

אני יודעת שיש כאן כמה חברה שמזריקים.
אני הזרקתי לסוס שלי לפני בערך שמונה חודשים ועכשיו הצליעה ( עדיין לא ברור בוודאות שכרגע הצליעה מהמפרק הפגוע אבל יש סבירות דיי גבוהה שכן) חזרה ואני מתלבטת מה לעשות, אני לא רוצה ממש להמשיך בהזרקות מצד אחד מצד שני אני ממש לא רוצה להוציא אותו לפנסיה או משהו כזה. יש לי אפשרות נוספת של לנסות דיקור ששמעתי שיש תוצאות טובות אבל מן הסתם זה לוקח זמן ובינתיים עשיתי רק טיפול אחד, זה לא משהו מיידי כמו הזריקה.
חשבתי גם שילוב של השניים אבל הוט אמר שאם יש אפשרות עדיף לנסות רק את הדיקור כדי לראות אם זה באמת עוזר.

כרגע אני נותנת לסוס קצת זמן לנוח רק הליכות כי אני עדיין לא סגורה שזה באמת מהמפרק. אם זה לא ישתפר עוד שבוע שבועיים אני אצטרך להחליט מה לעשות.

אז השאלה שלי לאלה שכן מזריקים מה אתם באמת חושבים על זה ואיך החלטתם שזה באמת הפתרון עבורכם? רק עפ מה שהווטרינר אמר או שהיו עוד שיקולים? האם שיניתם את העבודה בגלל ההזרקות והאם חשבתם על מה תעשו שהן יפסיקו לעבוד?

jgut

New member
אני מניחה שזה משתנה מסוס לסוס

וממקרה למקרה.

אני יכולה לשתף מהנסיון שלי, כניראה אצלך זה יהיה אחרת. הבעיה אצל הסוס שלי היתה מקומית ומערכתית.
הסוס הגיע במצב שבו צריך להזריק לו שתי רגליים פעם בשנה. כאשר אחת הרגליים דרשה סידרה של 3 הזרקות. את הטיפול הזה הוא גם קיבל זמן קצר אחרי שקניתי אותו.
באותו השלב לא ידענו איך הדברים יתפתחו הלאה ולקחתי בחשבון שכל עוד הוא עובד אני אצטרך להמשיך להזריק. לא חשבתי על אופציה שיום אחד ההזרקות לא יעבדו יותר, כי לא חשבתי שזה מסוג הדברים שקורים.

בנוסף להזרקות עשינו כמה שינויים חשובים שמאוד השפיעו על מצב הרגליים שלו. לא רק שהצלחנו לעצור את ההתדרדרות, המצב שלו ממש השתפר.
מה שעשינו כלל את הדברים הבאים:
1. שינוי פירזול. הגבהנו לו את העקבים וסגרנו עם ברים. זה שינה לו את המנח של הרגליים וכבר אחרי זה ראינו שיפור קל. אחרי שנתיים כבר הסרנו את הפירזול הזה, כי לא היה בו צורך יותר.
2. שינוי סגנון העבודה והזמנים. הוטרינר המליץ לנו על עבודה מסויימת שיותר מתאימה למצב הרגליים שלו. עבדנו על הרבה בסיס ומעט מנברות. מבחינת זמנים, משך הרכיבות התקצרו והוא עבד רק שלוש-ארבע פעמים בשבוע.
3. מיגון - עברנו לבנדג'ים עם גמג'י. הסוס גם שוחרר עם מגנים בסביבה מתאימה.
4. הסוס שוחרר כל יום במטרה שהוא יוכל לנוע חופשי.
5. תוספים - פלקסי ג'וינט ו MSM.
6. הזרקת לג'נד - זה חומר שמשמן את כל המפרקים. הוא פחות יעיל מהזרקה למפרק עצמו.
7. טיפול בגלי הלם. לדעתי זה מה שעשה הכי הרבה שינוי. עשינו לו טיפול למפרק הכי בעייתי. המקרה שלו ממש התאים לטיפול הזה.
8. דיקור. בסוף קצת הנפיחות סביב המפרק ירדה אחרי הדיקור.

זה די הרבה דברים וקשה לדעת מה מהם הוא מה שעזר. יכול להיות שזה השילוב של כולם.
אם לא היתה לי ברירה הייתי ממשיכה להזריק לסוס. אני לא חושבת שסוס צריך לסבול בגלל שחיקה במפרקים. הדבר היחידי שהייתי בודקת בהקשר זה, זה האם יש משהו בעבודה שמגביר את השחיקה. קשה עד בלתי אפשרי לתקן נזק קיים, אבל אפשר למנוע המשך שחיקה. זו נקודה שלדעתי חשוב לוודא לפני שממשיכים לעבוד.

לגבי שיקולים - אני חושבת שחוץ מזה שוטרינרים ממליצים או מתנגדים להזרקות, להרבה אנשים יש את השיקול הכלכלי. למען האמת אני לא מבינה איך אפשר להשאיר סוס צולע ולא להזריק לו בגלל שיקול כזה.

האם שמעת על פתרונות נוספים מעבר למה שציינתי?

popi199

New member
וואו

ציינת המון דברים, שמעתי גם על משחה שאפשר לקנות בחול אבל הווטרינר אמר שהוא לא מאוד מאמין בזה.
נכון שעדיף לסוס לא להיות בכאבים אבל לא כל מי שמזריק מתנהל כמוך, יש אנשים שמזריקים וממשיכים עסקים כרגיל ובעיני זה פשוט טעות. אם אני כן אזריק שוב אני באמת אוריד אפילו יותר הילוך עם הסוס ( אפילו שכבר הורדתי את רמת הדרישה בעבודה איתו כבר בפעם הראשונה שהוזרק) .

אני נוטה לנסות רק את עניין הדיקור כרגע כי אני מעדיפה את זה על הזרקה. במידה וזה לא יצליח אני משערת שאני אשאר בלי הרבה ברירות. אבל שמעתי דברים ממש ממש טובים על הדיקור, אני כן תולה בזה תקוות כי אני פשוט חושבת שהזרקה לא נותנת פתרון אמיתי לבעיה.

יש לנו פונית בחווה שצלעה במשך שנה שלמה ולא הגיבה בכלל להזרקות. בבית חולים נאמר לבעלים שעדיף להיפטר מהפונית. היה ברור שזו לא אופציה אז פשוט לקחנו אותה הביתה. הורידו לה פרסות ונתנו לה לנוח ולהסתובב חופשי, חזרה לעבודה מאד הדרגתית והעבודה ממשיכה להיות מאוד קלה והיום בערך שנה אחרי היא לא צולעת בכלל.

אני חושבת שלתנועה חופשית יש הרבה משקל וזה דבר מאוד חיובי לכל סוס אבל לסוסים עם בעיות מפרקים זה אפילו חשוב יותר ולצערי לסוס שלי לא תמיד יש אפשרות כזו ועכשיו אני מנסה לראות איך אני משנה את זה.

giri

New member
האם הזרקה נותנת פתרון אמיתי לבעיה

זה תלוי מה הבעיה, אבל בגדול הזרקה היא לדעתי יותר מניעת נזק מאשר תיקון שלו, ווודאי שצריך לעבוד בהתאמה ולראות איך לא מגבירים את השחיקה. העניין הוא שסוס שכבר יש לו בעיה, גם אם לא תעבדי איתו, לא ברור שהבעיה איננה, אולי היא פשוט פחות מתבטאת.
הוט' שלי הסבירה לי פעם שאחת הבעיות עם צליעות קלות הן שסוסים מנסים לחפות על הבעיה ולא להבליט אותה, ואם הצליעה לא קשה לפעמים קשה להבחין בה כשלא עושים בדיקה מודעת.
אני חושבת שסוס שהמפרק שלו כבר שחוק, גם אם לא יעבוד, צריך תחזוקה מסויימת על מנת לא לסבול מאי נוחות סביב המפרק. מהבחינה הזו ניתן להתייחס להזרקות (או לתוספים) כמו למדרסים. מדרסים לא יכולים לתקן מנח כף רגל לא תקין, אבל הם יכולים לפצות עליו ולמנוע את הנזקים האחרים שמצטברים כתוצאה ממנו.

popi199

New member
יש בזה משהו....

אבל עדיין אני טוענת שזה בעייתי לרכב על סוס מוזרק כרגיל זה בעייתי, לעומת זאת אם את לא עובדת קשה זה מפחית את השחיקה.

גם אם הסוס לא יעוד בכלל לצורך העניין הוא עדיין ישחוק כי התנועה עצמה שוחקת אבל בכז זה הרבה פחות מסוס שנניח ממשיך לעבוד בספורט.

Half Halt

New member
מצד שני

ואם לעשות איזה שתי הכללות- אם הסוס היה יודע מה האלטרנטיבות בארץ לסוס שלא עובד, הוא היה בוחר להמשיך לעבוד עבור בעלים שמוכן להוציא עליו כסף טוב (זריקות קורטיזון/חומצה למפרקים יכולות להיות חלק קטן מההוצאות על סוס כזה) בשביל להמשיך לרכב עליו.

giri

New member
שניכם צודקים ואין פתרון פשוט...

הכי נכון לטפל ולמצוא את הדרכים הנכונות לעבוד בלי ליצור שחיקה נוספת (במידת הניתן). גם טבעי שסוס ירד ברמת הקושי של הפעילות הספורטיבית עם השנים. עם ג'וניור מבחינתי חלק מהעניין היה צמצום כמות הקפיצות והגבלת הגובה שלהן, למשל. עם צ'ואי אנחנו עובדים על לחזק את השרירים של הרגל העקומה שלו, וזו עבודה ארוכה וקשה כי הוא מעדיף להתעצל עליה, וכמה שהוא מתעצל יותר הוא שם עליה יותר משקל בעצם ורק נהיה עקום יותר, ואח"כ גם הגב כבר מושפע ומה לא. אבל הוא דוגמה טובה לצליעה שבאה ממבנה דפוק ועם עבודה נכונה על השרירים (תרגילים נכונים לבניה וחיזוק של הצד הזה, והחזקה בלתי פוסקת במסגרת של נשיאה עצמית של הצד הזה) הצלחנו להביא אותו למצב מדהים. וברגע שלא עבדו איתו על זה חודש (כשהתרסקתי על הצלעות) הוא התדרדר מאד מהר, לרמה שהוא הרגיש צולע ותפוס ונוקשה, ואם המאמנת לא היתה בודקת אותו ואומרת להמשיך לעבוד, הייתי חושבת שהוא צולע. ובאמת אחרי כשבוע של עבודה הוא עוד לא היה מעולה אבל כבר לא הרגיש צולע. אז אני מאמינה גדולה ביכולת של שריר שבנוי ועובד נכון לפצות על בעיות, אבל אני חושבת שצריך טון של ידע כדי לאתר את המקור לצליעה, לדעת אם זה פתרון ולידי ומה בדיוק צריך לעשות. ולפעמים צריך לתת את הזריקה בשביל בכלל להתחיל לעבוד על התיקון.

popi199

New member
אוקיי

אבל באיזשהו שלב ההזרקות ( ההשפעה) לאותם סוסים נגמרות ולפעמים המצב הוא כזה קשה שכבר הסוס חי עם כאבים חזקים שקורים כשהסוס רוצה ללכת מהאוכל למים. פה אין שום איכות חיים גם אצל הבעלים הכי טוב.

אני לא אומרת שסוס מוזרק לא צריך להיות במסגרת כלשהי של עבודה אבל לא לעבוד כרגיל צריך לעשות שינויים גם בעבודה
בשביל שההזרקות יחזיקו יותר והסוס יחזיק יותר בחיים ללא כאבים.

Half Halt

New member
כמו שגירי כתבה

אני מאמין מאוד(!) בהתאמת העבודה למצב של אותו הסוס, אין ספק שלפעמים ההתאמה כוללת גם "הורדת הילוך" בעבודה.
עם זאת, רכבתי כבר על סוסים שהגיעו לטופ שלהם הרבה אחרי שהתחלתי לטפל להם במפרקים, כך שהעבודה לא צריכה להתדרדר מרגע הופעת הצליעה הראשונה.
אני די בטוח שבווסטרן המצב שונה לחלוטין, אבל אצל סוסי דרסג' השיא מגיע בשלב מאוחר של החיים, שאחרי שנים של עבודה במגרשים המחורבנים שיש לנו בארץ, ואחרי שגדלו בתור סייחים בתוך תאים וגדרות קטנות כי זה מה שיש לנו בארץ, ואחרי שלא קיבלו טיפולים מונעים כי זה מה שהיה נהוג בארץ, הם צריכים את הטיפול הנוסף כדי להגיע למשהו שמתקרב לשיא שלהם.

Half Halt

New member
אבל למען הגילוי הנאות

אני לא יודע אם הייתי עובד עם סוס וממשיך לטפל בו בכל השיטות (קצרות וארוכות תוקף) אם לא הייתי יודע שבסופה של אותה התקופה הוא יישאר אצלי בבית שהוא מכיר ויקבל טיפול עד יומו האחרון.
יכול מאוד להיות שאם אני כבעלים הייתי יכול להחזיק רק סוס אחד בצורה ראויה, הייתי מעדיף למצוא לאותו סוס בית כשהוא עוד כשיר לעבודה קלה יותר (למשל לשמש לטיולים) ולא למצות את הגוף שלו עד שכבר לא יוכלו ליהנות ממנו יותר ואז הוא באחריותי בגדר פנסיונר.

popi199

New member
תראה

אני חושבת שכל אחד והגישה שלו. בזמנו שהסוס המבוגר שלי התחיל לצלוע ידענו שהזמן שלו קצוב כי הרנטגן הראה שחיקה קשה במפרק. אז הזרקתי לו עוד כמה פעמים ובפעם השלישית שהוא חזר לצלוע החלטתי להוציא אותו לפנסיה מוקדמת כי חששתי שהוא עוד עלול להגיע למצב של כאבים תמידיים בהליכה. זה עלה לי הרבה כי רוב הזמן שהוא אצלי הסוס בפנסיה וזה כבר עולה בהרבה על השנים שעבד אבל אני לא מבינה איך אנשים מסוגלים להביא את הסוסים שלהם למצב שהם בקושי עומדים על הרגליים וכבר צריך להרדים ולפעמים הם ככ אנוכיים שהם עוד אומרים שהם לא מסוגלים להרדים. זה בעיני אנשים אנוכיים שחושבים רק על עצמם, אני חושבת שבגלל שהפסקתי לעבוד עם הסוס שלי בזמן היום הוא יכול לחיות כאבים מינוריים ואיכות החיים שלו עדיין טובה.

Half Halt

New member
אני לא מסכים עם זה

אבל אני בהחלט יכול להבין שיש אנשים שירצו להשתמש בסוס למטרה שלשמה הוא נרכש עד שכבר לא יהיה אפשר, ואז במידת הצורך להרדים אותו.

jgut

New member
אתה באמת מכיר אנשים כאלה מעולם הספורט?

אני חייבת לציין שלא נתקלתי בגישה כזו (חוץ ממתעללים למינהם כמו בסוסי אבטיחים). במקרה כזה הם גם לא מרדימים.

Half Halt

New member
זה לא קשור להתעללות

ואני מצליח לחשוב על הרבה אנשים שיגידו על עצמם שהם נוקטים בגישה הזאת, אבל בפועל לא יהיו מסוגלים לזה, או שייקח המון זמן 'טיפול בלי תמורה' עד שישלימו עם העובדה שהסוס לא יעבוד יותר.
החיים זה לא שחור ולבן, והמציאות שאנחנו מגדלים אליה את הסוסים היא קשה... האמת שאני אפילו לא יודע מה הייתי עושה אם הייתי צריך לבחור בין סוס חי ולא עובד שמונע ממני להחזיק סוס נוסף, לבין סוס שעבד עד שזה כבר לא היה הומני ואז הורדם.

jgut

New member
אבל אותו הסוס שחי ולא עובד

הגיע למצב הזה איכשהו -
הוא כן עבד בשבילך קודם וגם ברוב המקרים הבעלים אחראי לכך שהוא הגיע למצבו. אתה לא חושב שמגיע לו לצאת לפנסיה ולקבל טיפול עד סוף חייו?

Half Halt

New member
על הנייר אני חושב שכן מגיע לו

אבל אז אנחנו נכנסים לנושא כנראה הכי מורכב וטעון שייחודי לספורט הסוסים בלבד, האם הסוס הוא כלי או שותף? האם ההתקדמות האישית שלי צריכה להיות קודמת או משנית לשותף שלי?
וזה נושא שבאמת לא כדאי להיכנס אליו עכשיו ;)

jgut

New member
יש משהו שלא ברור לי בנושא

ואשמח אם יבהירו לי.
אני הבנתי שיכולות להיות לפחות שתי סיבות להזריק לסוסים (ובעקבות כך לחזור על ההזרקות).
או שיש שחיקה במפרק ולכן ההזרקה עוזרת למניעת חיכוך חוזר והמשך שחיקה וכאבים.
או שיש בעיה עם הנוזל שנמצא בין המפרקים, אז יש צורך לתת תמיכה בעזרת הנוזל המוזרק. במקרים כאלה להבנתי יש צורך יותר גדול לחזור על ההזרקות, כי החומר ממשיך להידלל או משהו כזה.
להבנתי בדרך כלל יש את השילוב של שני המקרים. אם ממשיכים את השחיקה של העצם, אז הצורך בהזרקות נהיה יותר ויותר קרוב.
האם אני מבינה את הדברים נכון?

אני עקרונית לא ניתקלתי במקרים בהם ההזרקות כבר לא עזרו, אלא כבר לא היו כלכליות לבעלים.
אני הבנתי גם שבחלק מהמקרים, גם אם הסוס לא יעבוד, עדיין יצטרכו להזריק לו את המפרקים אם רוצים שלא יסבול.

ברור לי שלא את כל המצבים אפשר לפתור. אבל יש אצלנו בחווה 4 סוסים שהיו במצבי צליעה קשים מאוד והצליחו להחזיר אותם לעבודה מלאה. מזריקים אותם לעיתים רחוקות, אז אני חושבת שיש לך תקווה למצוא את השילוב הנכון של עבודה\טיפול\תמיכה שהסוס צריך.

giri

New member
אני מכירה את אותו ההסבר

וגם שיש תלות הדדית, ככל שהמפרק שחוק יש יותר בעיה של נוזל מפרקי.
אצל סוסים מבוגרים, כמו אצל אנשים מבוגרים, יכולה להיות בעיה גם בלי שום עבודה ספורטיבית. כמו כן יש איזון... ניוון מפרקי ובעיות מפרקיות מחמירים בעבודה קשה מדי או לא נכונה, אבל מחמירים לא פחות מחוסר תנועה. סוס שכואב לו לא בהכרח יזוז מספיק או נכון כדי להיטיב את מצב המפרקים.

הורסמאן

New member
היינו אך

הדרדרות האיכות של הנוזל בפרקים גורם לשחיקה של הסחוס וצליעה.

כעיקרון, אם המקרה לא מאוד חמור, הזרקה של חומר מתאים תרפא את הצליעה. בעצם אם מסירים את הגורם, אזי שאין שום סיבה שהצליעה תחזור גם אחרי שנים. אבל, ברור שיש אבל, אם הגורם נשאר, בשלב מסויים, בדיוק כמו שהנוזל הטבעי לא מנע את השחיקה כך גם הזריקה לא תספיק.

ואכן כתבת ששינוי העבודה ופרזול מדוייק יותר עוזרים בהסרת הגורם, כמו גם קרקע שמתאימה יותר למבנה של הסוס.

רופא יכול בקלות ליעץ על המשך טיפולים בהזרקות, לפי צילום רנטגן. אם הנזק לא גדול, אין שום סיבה לא להזריק.
מהסיבה הזאת, לא ברור לי למה פופי "לא יכולה להחליט", כמו גם "שאינה בטוחה אם זה הפרק". את זה מבררים בקלות עם חסימת עצב. מטפסים בהדרגה במעלה הרגל, ברגע שהסוס מפסיק לצלוע, יודעים שזה המקום הבעיתי וצילום מראה מה המצב.

הרעיון שהפרקים צריכים תנועה כל היום, הוא טעות ואני מוכן להתערב ששום תועלת גם לא תצמח מדיקור. הדיקור בא במקביל למנוחה וסוסים במנוחה מבריאים מרוב תחלואות החיים.

popi199

New member
כי הסוס

התחיל לצלוע לפני שלושה ימים ופה אין לי אפשרות לווטרינר על כל פיפס,
אמנם הצליעה הופיעה ברגל הפגועה אבל מצד שני זה יכול להיות מכה או משהו שייפתר עם כמה ימי מנוחה במידה שלא אז אני אצטרך להעלות את הסוס על קרון ולנסוע איתו שלוש שעות לווטרינר אז אני מחכה שבוע לפני שאני אעשה את הטיול המענג הזה.

בגלל זה אני עדיין לא יודעת אם זו צליעה שקשורה למפרק או לא.

למעלה