הזעה...

maverick88

New member
מה שאני לא מבין

זה איך מים מתאדים בטמפ' פחות מטמפ' הרתיחה שלהם. תמיד אמרתי שמים הופכים למצב גז ב100 מעלות...פתאום אומרים שממצב נוזל המים "ממריאים" למצב גז?

טל ר

New member
"המראה" זה ממוצק לגז

זה נכון שמים הופכים לגז ב-100 מעלות - אבל זה לא אומר שהם לא יכולים להפוך לגז בטמפ' נמוכה יותר, זה רק אומר שהם לא יכולים להיות נוזליים בטמפ' גבוהה מ-100 מעלות (באטמ' אחת, פרט למצבי חימום יתר). אחרי שאתה מתרחץ - השיער שלך לא מתייבש בסוף? כשתולים כביסה על החבל היא לא מתייבשת? התאדות קיימת (כמעט) בכל טמפרטורה שהיא. טל.

maverick88

New member
כן אבל איך אתה מסביר את זה

לפי ההסבר שקיבלתי מקודם המים בכלל לא צריכים להגיע ל100 מעלות...ה37 של הגוף (נגיד 39 במקרה חיצוני של הזעה) מספיק להם כדי להתאדות... אבל זה לא מה שקורה בקנקן...אני מבולבל לגמרי

moran f

New member
למה לא?

קח כוס, מלא בה מעט מים, סמן את הגובה והנח בחדר. אני מניחה שבבית שלך אין 100 מעלות, נכון? אחרי כמה זמן (אני לא יכולה להעריך, אבל אני בטוחה שתוך כמה ימים יהיה אפשר להבחין בתוצאה) תראה שמפלס המים ירד.

טל ר

New member
ואכן הם מתאדים אט-אט

אך לא בבת אחת כפי שהם עושים ב-100 מעלות. מדוע לדעתך טמפ' הזיעה גבוהה מטמפ' הגוף?

יניב ריז

New member
התשובה נמצאת בקינטיקה של הנוזל

מה זה בעצם כוס מים? זה כוס מלאה באטומים של מים,שקשורים ביניהם בצורת "רצועות" ע"י הכוח החשמלי. למולקולות המים יש מהירות,והן מתנגשות אחת בשניה ומעבירות תנע,ומכאן,למולקולות,על אף היותן באותה הכוס,יש מהירות מעט שונה. הטמפ' של המים מיצגת את הממוצע של מהירות מולקולות המים. כשלמולקולת מים בודדת יש מספיק מהירות שגדולה מהכוח החשמלי שמחזיק אותה בכוס,היא תצא החוצה כמולקולת גז. 100 מעלות,זאת הטמפ' שבה בממוצע יש למולקולות המים מספיק מהירות כדי להתנתק מהנוזל ולעבור לפאזה הגאזית. אבל גם ב-20 מעלות,לחלק קטן מאוד מהמולקולות תהיה מהירות מספקת כדי לברוח,ולכן המים יתאיידו בהדרגה. ומה קורה כשאר מולקולה עם מהירות גבוהה בורחת? סך האנרגיה של שאר המולקולות בכוס יורדות=המים מתקררים מעצם האידוי.

maverick88

New member
טוב טוב אתה... ההסבר הכי הגיוני

אבל אני חושב שיש כאן משהו חוץ מזה הרי קצב האידוי תלוי גם בתנאי הסביבה לא רק בטמפ' המים לכן יש עוד פקטורים בתהליך. או שתנאי הסביבה גם רק גורם תרמודינמי באידוי כלומר זה מתבטא בשינוי טמפ' המים?

moran f

New member
למה בירושלים יותר חם מאשר בת"א?

יש הרבה ימים שבהם ההבדל מבחינת הטמפרטורה בין ירושלים לת"א הוא מעלה או שתים, אבל בת"א מרגישים הרבה יותר חם. למה לדעתך?

יניב ריז

New member
ההבדל בין י-ם לת"א תלוי ב-2 גורמים

עיקריים. 1-הלחות בי-ם נמוכה לרוב מזאת בת"א,ולכן בהינתן אותה הטמפ' בין שתי הערים,ורק הלחות נבדלת,אזי לגוף קל יותר לסלק זיעה באוויר יבש לעומת אוויר לח כבת"א,ומכאן שהגוף מצליח לאדות יותר זיעה,ולסק יותר חום מעצמו באמצעות האידוי המוגבר,לכן תחושת עומס החום בי-ם תהא קטנה מזאת שבת"א. 2-לרוב,הטמפ' בי-ם נמוכה מזאת שבת"א,ללא קשר ללחות,כיוון שהיא גבוהה יותר. בגלל שלמולקולות האוויר יש מסה,ובגלל שיש כוח משיכה בכדור הארץ,רוב מולקולות האוויר נוטות "להצטבר" נמוך ככל האפשר,מה שגורם ללחץ האוויר באיזורים הנמוכים יותר להיות גדול יותר. בגלל שהלחץ גדול יותר,יש יותר התנגשויות בין מולקולות האוויר ומהירותם גדולה יותר,ולכן הטמפ' הכללית חמה יותר. באוויר לח הטמפ' יורדת 0.6 מ"צ לכל עלייה בגובה של 100 מטר,ואילו באוויר יבש הטמפ' יורדת כ-1 מ"צ לכל 100 מטר. כמובן שיש גורמים אחרים כמו אינוורסיות,שעשויות לשבש מפל אדיבטי זה מכפי שהוא מוצג.

moran f

New member
כן, אני יודעת את זה

השאלה נועדה לרמוז על תשובה א' בלי ממש לתת אותה.

יניב ריז

New member
ברור שיש עוד גורמים.

לדוגמא לחץ האוויר מחוץ לכוס המים. מולקולות האוויר מתנגשות בפני המים שבכוס,ובכך "מתנגדות" לבריחה של מולקולות מים. ככל שלחץ הסביבה גבוה יותר,כך "קשה" יותר למולקולת מים לברוח החוצה בפאזה הגאזית,ולכן טמפ' הרתיחה עולה עם הלחץ (זה הרעיון של סיר לחץ=בישול במים בטמפ' של כ-130 מ"צ),וכן להיפך,לכן בירושלים מים מגיעים לרתיחה בטמפ' של 96 מ"צ,ואילו בים המלח בטמפ' של 103 מ"צ. גורם נוסף היא הלחות היחסית באוויר. האוויר הוא כמו ספוג,ויש לו קיבולת סופית למים במצב גזי (הקיבולת תלויה בטמפ' האוויר ובלחצו),אם האוויר כבר כמעט רווי באדי מים (נניח 95% לחות),אזי למים מהכוס יהיה קשה יותר "לברוח",וברגע שהאוויר מגיע לרוויה מלאה (100% לחות) הוא אינו יכול להוסיף אליו עוד מולקולות מים בפאזה הגאזית,ולכן נראה רסס (לדוגמא ערפל,או ענן בשמים).

maverick88

New member
הבנתי

אבל מה קורה כשהאויר נמצא ברויה שך 100 אחוז? זה בעצם מים ולא אויר או מה ההגדרה של רויה?

ממ

"אם אני יכול לקרר את הגוף בלי אידוי" אתה לא יכול בכמות מספקת "יותר מזה אם אני יכול להסיר את הזעה מהגוף בלי אידוי " אתה גם לא יכול , ניגוב הגוף במגבת משאיר על הגוף לחות שמתאדה "איך אתה אומר שזה המרכיב החשוב ביותר" - זה המרכיב העיקרי בקירור הגוף בפעילות עצימה, למשל בריצה , אני לא חושב שהרחבת הורידים מתקרב אפילו במעט לקירור שמביאה הזיעה. נניח ולא תזיע והגוף לא יתקרר, התחממות של הגוף אפילו במספר מעלות ל38-40 , כבר תכניס אותך למצב שתפסיק בו לרוץ. כמו כשאתה חולה. אם אני זוכר נכון מכל מני דברים שקראתי איברים פנימים בגוף נורא רגישים לטמפ והם מאוד צריכים את ה36.6 שלנו .. 38 כבר לא עושה להם טוב .. שוב שום דבר לא מבוסס פה, אשמח לתיקונים

חייםאבג

New member
תהליך ההזעה נוא המרכיב השני

בחשיבותו לקירור הגוף. המרכיב הראשון הוא מזגן האוויר...

its moi

New member
תהליך חשוב אבל לא עיקרי

Heat loss = the rate of heat loss = R + C + E + L + K + S where: R = radiation (heat loss or gain) between skin or clothing surface and surrounding surfaces e.g. walls, sun etc. At rest, in a thermoneutral environment (21°C), 60% heat loss from nude body is by radiation. Mention radiant asymmetry. C = convection (air close to body absorbs heat ), which is a form of conduction to the surrounding air and is the heat loss (or gain) by the mixing of air close to the body surface. 2 types: natural convection (in still air the body produces an upward flow of warm air) and forced convection (movement of air past the body e.g. wind. At rest as above, convection accounts for 18% of heat loss. E = evaporation. The evaporation of water through the outer layers of skin (insensible perspiration) or from the skin surface when this is wetted by sweat (perspiration) or some other external agency. L = warming and wetting of air which is inhaled and then exhaled (this is sometimes included under E). K = conduction to the surfaces by direct contact with skin or clothing e.g. sitting on a cold surface etc. This is sometimes included under C. At rest as above, this accounts for 3% of heat loss. S = rate of storage of heat in the body.

maverick88

New member
תיארתי לעצמי משהו כזה

אז האידוי אחראי ל3% בלבד מתהליך איבוד החום? בכל זאת נשמע קצת מזלזל...רדיאציה 60%? :-O נשמע מוגזם... אשמח לתגובות של אחרים

טל ר

New member
חכמה קטנה - זה ב-21 מעלות

נסה ב-30 מעלות, היחס ישתנה באופן משמעותי. גם לא ברור אם מדובר במנוחה או במאמץ.

למעלה