הזעה...

טל ר

New member
לדעתי זה לא נכון

ותרומתה העיקרית של ההזעה היא בחום הכמוס של הזעה כאשר היא מתאדית. אחרת, כיצד כלב מלחית? בנוסף, לצורך כך על הזעה להיות חמה מטמפ' הגוף (אחרת זה לא יעבוד), וזהו אינו המצב. טל.

moran f

New member
זה נשמע הניסוח הנכון ../images/Emo13.gif

רק תזכיר לי מה זה חום כמוס? (לא לצחוק - פיזיקה היה מזמן ומאז כמויות אדירות של חומר הוחדרו לראש שלי.)

טל ר

New member
חום כמוס

החום שנדרש על מנת להעביר את המים ממצב צבירה נוזלי למצב צבירה גזי. או ההיפך - החום שהם פולטים על מנת להעבירם ממצב צבירה גזי למצב צבירה נוזלי. המים מאופיינים בחום סגולי גבוה, אך הרבה יותר מכך - בחום כמוס גבוה כמעט ברמת החוצפה. טל.

moran f

New member
תודה על התזכורת

והניסוח שלך באמת היה הניסוח המדוייק.

maverick88

New member
אאלט לחום כמוס מתייחסים

בנק' הרתיחה של חומר...אז איך בדיוק המים מתאדים בכלל אם הם לא מגיעים ל100 צלסיוס? ואיך בדיוק הם "שואבים חום מהגוף כדי להתאדות" הרי הזעה יוצאת עצמה מהגוף (היא באותה טמפ' בערך...רק כשהיא יוצאת לאויר היא מתקררת)

SpyKid

New member
אתה מתבלבל עם רתיחה ../images/Emo13.gif

הרתיחה היא שמתרחשת בטמפ' 100 מעלות צלסיוס (וגם זה תלוי בלחץ האטמוספרי - למשל במקומות נמוכים המים יכולים לרתוח גם ב-80 מעלות). הזיעה לא רותחת אלא מתאדה...

SpyKid

New member
אתה מתבלבל עם רתיחה ../images/Emo13.gif

הרתיחה היא שמתרחשת בטמפ' 100 מעלות צלסיוס (וגם זה תלוי בלחץ האטמוספרי - למשל במקומות נמוכים המים יכולים לרתוח גם ב-80 מעלות). הזיעה לא רותחת אלא מתאדה... ואידוי מתרחש בכל טמפרטורה.

טל ר

New member
התאדות מים

אני משער שאתה מודע להתאדות מים - דוגמאות: - כביסה מתייבשת בתליה. - כביסה מתייבשת במייבש כביסה (טמפ' האויר מתחת ל-100 מעלות). - מים מתאדים מהים (אותם מים שיורדים אח"כ כמשקעים). - קיומה של לחות באויר. לעניין התאוריה שכל מה שמפנה את הזעה מהעור מקרר אותנו - שים לב שזה לא קונסיסטנטי עם היות עומס החום גבוה יותר בימים לחים. ולהסבר: למים לחץ אדים התלוי בטמפרטורה. ככל שהטמפרטורה עולה - לחץ האדים של המים גדל. אם תחפש water vapor pressure ב-Google אני בטוח שתמצא גרף של זה. באופן טבעי, מולקולות מים מקבלות באופן מקרי את האנרגיה הנדרשת להתאדות ומתאדות לאויר. באופן טבעי, מולקולות מים מהאויר מאבדות את האנרגיה שלהן ומתעבות. כאשר הלחץ החלקי של המים באויר שווה ללחץ האדים שלהם, קיים שיווי משקל בשני התהליכים המקריים האלו (כך שהמים לא יתאדו). כל עוד הלחץ החלקי של המים באויר קטן מלחץ האדים שלהם, יותר מים יתאדו מאלו שיתעבו. בטמפרטורה בה משתווה לחץ האדים של המים ללחץ האטמוספרי, ירתחו המים. זהו אחד ההסברים לירידת טמפרטורת רתיחת המים עם ירידה בלחץ השורר סביבם (או ההיפך, ראה סיר לחץ). טל.

maverick88

New member
אוקי אז ...

מה החום הכמוס קשור? הרי הוא נדרש כדי להעביר למצב צבירה גזי את המים, ובהתאדות לפי ההסבר שלך המים נשארות במצב נוזלי, (מכאן הלחות אני מניח)

moran f

New member
הזיעה שנשארת על העור שלך לא מקררת

הזיעה שמתאדה ממנו כן. כשאתה מרגיש שאתה מזיע אלו המים שנשארו, אבל אתה מזיע גם הרבה זיעה שמתאדה ואתה פשוט לא מרגיש אותה.

boyonfire

New member
תהליך איוד הוא תהליך אנדותרמי

כלומר הוא סופח אליו אנרגיה .. במקרה של הזעה מדובר בחום גוף ...ואז הגוף מתקרר ... הסיבה שיש לך הרבה "חורים " בגוף שדרכם יוצאת הזעה זה בכדי להגדיל את שטח הפנים הסגולי של הזעה ובכך להקל על האיוד עצמו ( קשור ללחץ אדים ברוויה , ולשטף חומר .. לא נכנס לזה ..)ולכן כשאתה נפתר מנוזלים בדרכים אחרות ( דוגמת שתן ) אתה מאבד את האפקט של האיוד .. ובגלל זה כמות החום שאתה מאבד בפעולה כזאת היא משמעותית יותר נמוכה ... ניתן להוריד את חום הגוף בדרכים אחרות .. כמו שתיפה חיצונית במים קרים .. או להעמיד את הגוף מול זרם אוויר קר ... או 1001 דרכים אחרות ... אבל אף אחת מהן לא יעילה ( מבחינה תרמודינאמית ומבחינה מעשית ) כמו הזעה .

milloarnon

New member
כן

התשובה היא כן. הזעה היא האמצעי העיקרי (אצל בני אדם) לקרור הגוף הקרור נעשה כתוצאה מאידוי המים מהגוף, דבר הדורש אנרגיה רבה יחסית בגלל החום הכמוס הגבוה של המים.

maverick88

New member
רגע

אם אני יכול לקרר את הגוף בלי האידוי....יותר מזה אם אני יכול להסיר את הזעה מהגוף בלי האידוי.... איך אתה אומר שזה המרכיב החשוב ביותר?

יניב ריז

New member
לגוף יש מנגנוני קירור נוספים פרט

לזיעה. זיעה,למיטב ידעתי,זאת אכן הדרך העיקרית בה גוף האדם מתקרר. אך ישנם עוד שלושה תהליכים נוספים: 1-הרחבת העורקים כדי לגרום לשטח פנים גדול יותר,וע"י כך קירור טוב יותר. 2-בגוף ישנם ורידים פנימים וורידים קרובים יותר לעור,בעת עומס חום,הדם זוורם בורידים שקרובים יותר לעוא,ולכן גם נצפית התופעה של בלט ורידים בחום. 3-האטת המטבוליזם הכללי של הגוף. בגלל שתוצר הלוואי של המטבוליזם הוא חום הגוף,אזי הגוף מאט את התהליך,לכן התיאבון בקיץ נמוך יותר מבחורף,ורוב האנשים משמינים מעט בחורף ומרזים מעט בקיץ.

maverick88

New member
אני לא מדבר על תהליך אחר פרט לזעה

אני מדבר על הזעה אבל בשביל לסיים אותו לא חייבים לאדות את המים, אפשר למשל, לנגב אותו בצורה מוצלחת עם מגבת. עכשיו, לפי מה שאומרים פה הזעה לוקחת את החום הכמוס שלה מהגוף, אז אם ככה לנגב עם מגבת יהיה פחות יעיל. ואת זה לא ידעתי כי זה נראה לי כאילו הזעה והגוף באוץה טמפ' אז למה שהזעה תקח חום מהגוף...עם הזמן ברור שהיא מתקררת בסביבת אויר אבל בכל זאת

Chief san

New member
אני קורא אותך ונראה לי שהתפספס פה

משהו. הזעה היא התהליך שבו מורידים את חום הגוף כפי שהסבירו פה. לעומת זאת, כאשר הגוף רטוב מזיעה, מדובר בכשלון של המערכת להוריד את טמפרטורת הגוף בהזעה. למה הכשלון? לחות גבוהה (או לחץ אדי מים?) הקיימת באוויר, מצמצמת את ההזעה (אידוי) ואנחנו נשארים עם סתם נוזלים על העור. הבנת? שוב- הזעה = אידוי, עור רטוב = נסיון לאידוי שכשל. ליתר בטחון - כשחם ויבש - הגוף מזיע מצוין והעור נשאר יבש (אבל מלוח, עדות לזיעה שהתאדתה ביעילות), כשחם ולח - הגוף מנסה להזיע לשווא והעור נרטב.

למעלה