הזיקנה

RossieL

Active member
הזיקנה

זיקנה - כבר לא מה שהיתה פעם, כשההורים שלי, למשל, בגיל 60 נחשבו זקנים,
כשתוחלת החיים היתה קצרה יותר.
ועדין, גם היום, ורק בגיל 53 [אני] חושבת על מה יהיה בעוד 10 שנים, 20 שנים,
איך יראו החיים, איך ייראה העתיד.
כותב על כך באופן פשוט, ברור ונקי אברי גלעד, שאת דבריו אביא מייד, ואני תוהה איך מרגישים גולשי 'שיחת היום' ביחס לזיקנה, לזקנים של שנת 2017

משרד הבריאות פירסם היום נתון משמח לכאורה. תוחלת החיים בישראל עולה בכל יום בחמש שעות. כלומר אנחנו מתקרבים לסוף רק בתשע עשרה שעות ביממה, ויבוא יום, אולי, שהישגי הרפואה ישיגו את קצב ההזדקנות לגמרי ונחיה לתמיד.
בימים האחרונים קראתי בשקיקה ובעצב גדול את הספר החדש ״להיות בן תמותה״ של אטול גוואנדה העוסק בפרק החיים האחרון בחיינו. ממליץ מאד. ‏הוא מתאר את פרק החיים האחרון, זה שמאריכים לנו בלי שנבקש, פרק של אישפוזים, איבוד יכולות, הפיכה לנטל על האהובים עלינו, והוצאות כספיות מטורפות. הפער בין הספר לבין נתוני משרד הבריאות עצום. אמנם אנחנו חיים יותר אבל שנות חיינו האחרונות אינן יכולות להיקרא, לעתים קרובות, חיים בכלל.
מי צריך את חמש השעות האלה הנוספות לחיים בכל יום אם אלה שעות של בדידות, של חוסר מטרה, חוסר מעש, מחלות, אלצהיימר, שעות של הוצאות כספיות עצומות של האדם ושל המערכת, שמביאות את האדם לאיבוד צלם, את משפחתו להתשה מוחלטת, כלכלית ונפשית, ואת מערכת הבריאות לעיסוק בשנת החיים האחרונה השואב יותר כסף מכל שנות חייו של האדם ביחד?
אני לא נהיה צעיר. רק בן 54, יש לי עוד כעשרים ומשהו שנים טובות, אבל אני כבר מפחד. אני רוצה שהחברה תעצור את המירוץ אחר תוחלת החיים, ותפנה את משאביה לחיפוש תוחלת לחיים.
אני רוצה שזקנים ימשיכו להרגיש נחוצים גם בגיל 80 ומעלה, שניסיונם לא ילך לפח, שקשריהם לא יבוטלו, שלא יהפכו לאורגניזמים שיש לקיים בכל מחיר בשביל הסטטיסטיקה היפה של המערכת. אישית, אני מעדיף לפרוש לפני השנה האחרונה, זאת שמאריכים לנו עוד ועוד. מי יגיד לרופאים- עצרו! אין לנו מושג מה עושים עם כל הזמן הזה שאתם נותנים לנו. ברכתכם הפכה לקללה.
תנו למות בשיא, או קצת אחריו, ואם אתם מתעקשים להאריך חיים, נראה אתכם מאריכים את זמן הילדות, הנערות, הפוריות, לא את הזיקנה. תודה.

הכותב: אברי גלעד

הזקנה היא לא נוראית כל כך אם יש לך פנסיה סבירה ודירה משלך

רוב הקשישים שלא דאגו מבעוד מועד לדירה משלהם
עכב קשיי תשלום שכר דירה גבוהים מצאו את עצמם לנים על ספסל
או במקרה הטוב נתלו על צוואר הילדים .
ועוד לא דיברתי על נושא הבריאות.
לסיכום: עדיף להגיע לגיל זקנה בזוגיות טובה
עם דירה משלך וסכום כסף קטן שנחסך על כל צרה שלא תבוא.

דניאלה1311

Active member
מנהל
מי יגיד לרופאים? אתה
תחתום על טופס שבו אתה מצהיר שאינך רוצה שיאריכו לך את החיים במידה ותגיע למצב כזה שצריך להנשים אותך או לחבר אותך להזנה מלאכותית בקיצור לכל מה שאתה לא מאחל לעצמך. אפשר להוריד את הטופס מהאינטרנט או לקבל אותו ממשרד הבריאות. אתה שולח להם את הטופס (הרופא שלך חייב גם לחתום) ומודיע ליקירך שזה מה שאתה הודעת למשרד הבריאות (שאמור להפיץ זאת בין בתי החולים) שאינך מעוניין שיאריכו את חייך ושיתנו לך למות בכבוד. זה פותר את הילדים מהאחריות הזו.
אתה יכול להשאיר לילדיך או ליקיריך הוראות בכתב ובעל פה לגבי מה לעשות במצב בקיאות שבו אינך מתפקד. בקיצור אולנו דואגים והיינו רוצים למות בצורה הכי שלווה ומהירה שאפשר, אבל לא תמיד זה ניתן.
אני מאושרת מכל יום נוסף שיש לי לחיות. לספוג את השמש, לראות את המשפחה, לטייל בעולם אם עדיין אפשר. החיים נהדרים, כל גיל והפלוסים והמינוסים שלו. יש לנו רק חיים אחד.

הזכרת לי יתרון נוסף

למרות כל הדיבורים והאמירות, עדיין אני מרגיש כעת שבכל זאת אנשים בכל הגילים מכבדים זקנים.
פעמים רבות עמדתי בתור ומישהו לקח אותי לראש התור במקומו והלך לעמוד המקומי.
בשדה התעופה הבטתי במדרגות הרבות שהיה לי לעלות עם המזוודה ובגלל איספיקת הלב זה מעבר לכוחותיי.
פתאום מישהו לקח לי את המזוודה והעלה אותה למעלה ושתי נשים לקחו אותי "אנגז'ה" ועזרו לי לעלות - הודיתי להם מאוד (טיול של קיבוצניקים)
בכרתים בעליה למטוס במדרגות, צעירה חטפה לי את הטרולי והעלתה אותו למעלה.
כשאני מגיע לשדה, מה שלוקח לאדם רגיל לעבור בשעה-שעה וחצי, אני עושה ברבע שעה.
בתור לבידוק הראשוני הדיילת רואה אותי הולך עם מקל, מיד מכווינה אותי למסלול מיוחד שאתה מגיע בו לראש התור ובודק ניגש אליך מיד.
בגלל קוצב הלב אני לא עובר בשער האלקטרוני, הציוד שלי כן, והם חייבים להעביר גם את המקל, והדיילת מציעה לי להישען עליה עד שאגיע לצד שני, (אני מסמיק ועובר לבד).

מאידך.
במקום אחד לא עזר לי שום דבר. כשממתינים בשער העליה למטוס, הגעתי פעם ולא היה אף מושב פנוי. נעמדתי ליד זוג מושבים שיש להם כיסוי לבן, וישבו שם צעירים אתיופים שאני בכלל לא הייתי בטווח ענין שלהם. בסוף טפחתי קלות לאחד על שכמו והפניתי אותו לכתוב על הכסא שהוא מיועד לנכים,זקנים, ונשים עם תינוק.
ענה לי "אז מה?" והמשיך בשטויות שלו.....

pynokyo

New member
מסכימה שרצוי היה לדעת לשפר את איכות החיים בכל גיל

הרופאים עושים כמיטב יכולתם על פי ידיעותיהם
הרפואה לא יודעת הכל - והחולים (בכל גיל) במקרים רבים הם גם קצת שפני ניסיון לתרופות חדשות ולתגליות חדשות בתחום הביולוגי/כימי.
לעולם לא יוכלו לעצור את המוות - מי שחושב כך חי באשליה.
אין דבר בטבע שלא מתכלה במוקדם או במאוחר.
אם לחיות - אז בהחלט עדיף לחיות חיים חיוניים ונעימים מאשר חיי סבל מתמשך (בכל גיל).
על עצמי יכולה להגיד, שאשמח מאוד למות מיתת נשיקה,
בלי סבל פיסי מתמשך,
בלי להיות תלויה בכל מיני עובדים זרים או ברופאים או תרופות.
ללכת לישון אחרי ארוחה טובה ולהיפרד מהעולם תוך חלום רטוב

(לא רטיבות מהסוג של אי שליטה בסוגרים
)

אהבתי את משל החלום הרטוב.

פינוקי, את שובבה קטנה.

חחחחחחחחחחחח

עכשיו ברצינות.

אני רואה את הזקנה כקרש קפיצה או דלת לעולם הבא.
ז.א. ככל שאנחנו זקנים יותר כך אנחנו קרבים לדלת הזאת.

עכשיו מאחר ואני מאמין בקארמה ואני יודע שהקארמה שלי אינה סוגה בשושנים
כי הרגזתי הרבה עלמות (צעירות וזקנות)
ובילדותי גנבתי בשוק הכרמל קלח תירס
גם עצבנתי את אמא שלי כמה פעמים.
כנראה שאצטרך לחזור שוב בגלגול הבא כדי לתקן את כל העוולות.

וזאת בעיה לא קטנה להיוולד מחדש.

כי אני יכול להיוולד בפעם הבאה, מוסלמי דוקא.

ואז כולם ישנאו אותי.

אני יכול להיוולד אישה
נראה לך שיש לי כוח להתבייץ להכנס להריון וכו'?

ואם אוולד חו"ח חס ושלוש, גאה..
הרי יפתחו לי את התחת. (סליחה על הביטוי)

בעיה לא פשוטה.
אולי עדיף שאשאר ככה זקן.

pynokyo

New member
שובביניו סבא'לה...

תלוי איזה זיקנה צפוייה לך
בעיקר תלוי

אף אדם לא רוצה למות כל עוד אתה מתפקד ונהנה מהחיים - לא משנה באיזה גיל הוא.
כשמתחילות בעיות והן הולכות ומחמירות והחיים הם בעיקר מכניים,
עדיף למות
ומה שיהיה בגלגול הבא יהיה - בלאו הכי לא תזכור כלום מהגלגול הזה

תאמיני, פינוקי.. אני זוכר מה הייתי בגלגולי הקודם.

זה היה בשנת 1805 באחד הכפרים בצפון תאילנד
הייתי מורה למתמטיקה.

אגב, בגלגול הנוכחי לא הייתי עילוי במתמטיקה.

זה היה אמור להיות הפוך, נכון?
קודם נכשל ואחר כך מורה.
יכול להיות שזה הסדר הנכון ולא מה שאנחנו רגילים לחשוב
יתכן שאנחנו נולדים זקנים ומתים צעירים כי זה ההגיון המתבקש.
רק ההרגשה היא זאת שמטעה אותנו.
אפילו אני מכיר כמה קשישים שמחליפים להם היום חיתולים.
אני משכונע שבסתר הם גם לוקחים מוצצי.

pynokyo

New member
אתה הורס אותי מצחוק

אף פעם לא בטוחה אם אתה רציני או מתבדח.
כייף איתך.

אגלה לך סוד, לא מזמן פתאום בא לי פתאום למצוץ מוצצים

אבל בינתיים מסתדרת בלי חיתולים

לזיקנה שני צדדים

מחד - מי שחשב על הכנת הפרישה, דאג לפנסיה, ביטוח בריאות, בית.
מי שדאג לבנות לו עיסוק שמענין אותו לפנסיה,
מי שמתענין בחיים באופן פעיל
מי שמעורב בחיי ילדיו ונכדיו (בנועם)
מי שדואג להשאיר מורשת ולטבוע את חותמו

לאלו יש זיקנה טובה גם אם יש בעיות של מחלות ואפילו קשות, חיים עם זה.
הם חיים וממצים את החיים למרות הקשיים, תורמים לסביבה ולמשפחה.
לכו תראו בקיבוצים, זקנים בני 80 מרימים שקי סורגום בני 50 ק"ג.....

מאידך - נמצא את מי ששום דבר לא מענין אותו, לא תורם שום דבר לסביבה ולמשפחה, חושב כל היום מחשבות רעות ומדוכא תמידית בטענה שהוא חולה ועוד כהנה וכהנה, יושב בבית וממרר לאשתו הזקנה את החיים.

הסוג הראשון - אנוכי
אני יכול לשים את עצמי, לסוג הראשון, בן 71, חולה לב ושתול קוצב לב, מתקשה בהליכה, סובל מרעד קל בידיים נוטל 8 גלולות ביום - כל יום יושב לכתוב ולחקור עד 0200-0300 (תנסו אותי, תתקשרו בשעה 0200 ואני מגיב מיד, הטלפון הנייד עלי תמיד).
עד היום כתבתי 23 ספרים, וכמה דורות אחרי שאמות כבר ישכחו ממני אישית, אבל אשאיר אחרי את חותמי.

מידי פעם נוסע נסיעות ארוכות, היום למשל נסעתי לחיפה (אני נוהג לבד) בקרתי במוזיאון הרכבת וישבתי עם המנהל בארכיון לדסקס ולהחליף מידע, משם נסעתי לצומת תל יוסף לאכול צהריים במסעדת "אמארה" החביבה עלי מאוד, בדרך הביתה עצרתי בוואדי ערה בצד וישנתי ברכב כ-20 דקות, וקמתי כמו נמר להמשך הדרך הביתה. הייתי בשרך משעה 0700 עד 1900.

פעמיים בשנה אני טס לחקור את כרתים, וכשאשתי שואלת עד איזה גיל עוד אטוס, הבטחתי לה שאני מפסיק לטוס, מיד איך שאני מת, באותה שניה.....

הסוג השני - גיסי בשנה מבוגר ממני.
בן אדם שפוטר לפני 30 שנה מלשכת המס שנסגרה (מי שעוד זוכר מה זה) ומאז עבד פה ושם בכמה עבודות מזדמנות בהן לא יכול היה להתבטל ליד שולחן במשרד ממוזג, והפסיק.
משך שנים רבות לא עושה שום דבר. כל היום יושב על הספה ומבים בטלויזיה , בעונת האחד הגדול מהשעה שהוא קם עד לפנות בוקר, דבר מטומטם, הוא מביט אפילו כשהם כבר ישנים. שלא בעונה הוא מביט בכדורגל למרות שלא היה ספורטאי מימיו, כל הזמן מטרטר את אשתו להביא לו אוכל ושתיה לסלון כדי שלא יזוז.
ככה בנוי היום שלו, אפס מאפס. ואחר כך ממציא לעצמו סרטן ועוד מחלות שבבית חולים שוללים את הטיעונים.

אלו שני הקצוות.
והיום, אם תשאלו בעלי עסקי נופש מה הם מעדיפים יותר צעירים או זקנים, רובם יאמרו שזקנים.
כיוון שזקנים לא עושים רעש כל היום, לא הופכים את חדר האוכל במלון לחזיריה, רובם מסודרים אז יש להם כסף למה שהם צריכים.
כן, לזקנים שדאגו לעתידם, יש כח קניה חזק.

שחר 673

New member
שיחקת אותה שפירא, מילים כדורבנות, קבל את הערכתי, הדרך

לחיות נכון בפנסיה היא להעסיק את עצמך כמה שיותר, לפתח תחביבים ותחומי ענין, במידה ולא, קל מאד ליפול למרה שחורה.
לנושא הפנסיה, בתור גמלאי משטרה אתה נהנה מפנסיה תקציבית, {פנסיה שכולה ממומנת ע"י המדינה}. פנסיה כזו בהחלט "מחממת את הלב"

דרך אגב, ביקרתי במוזאון הרכבת בחיפה, שני בני מטורפים על רכבות, ביקרנו שם מספר פעמים.

ish50

New member
לדעתי יש להפריד במידה מסוימת בין 2 המושגים

זיקנה -ותוחלת החיים
תוחלת החיים הוא שלב סטטיסטי אחרון בחיי כל יצור חי שבה חלים שינויים הורמונליים ותפקודיים הדואכים באופן טבעי בקצב זה או אחר(המותנה גם בתוספים אלה או אחרים ...) עד רגע התמותה הסופי שאי אפשר להימנע כמובן ממנו

בעוד שזיקנה היא לדעתי ערך נפשי יותר שאינו תלות גיל באופן מוחלט
או כפי שאומרים החברה - זה מה שאתה חש בראשך
כל עוד אדם חש יעיל מועיל ותורם לעצמו ולחברה - אין שום סיבה שיחוש זקן
ולעומת זאת - אדם המרגיש בודד מדוכא שלא יודע להנות מחייו ותלוי לחלוטין בזולת
יכול בהחלט לחוש עצמו כזקן גם בימי בחרותו
אני מאחל לכולנו שנרגיש יעילים ומועילים ותורמים לחברה
שנים ארוכות ורבות
ושלא נדע זיקנה מהיא
אמן

נהורית1

New member
בחיי כמה שהוא צודק.

ותודה שהבאת את הפוסט לידיעה.

אמנם נכון, קובעי המדיניות צריכים יותר לחשוב על איכות חייו של הזקן, מאשר הארכת חייו. נראה שהארכת חיי הזקן היא יותר פונקציה של ניסויים רפואיים, מאשר חמלה כלשהי. אני בהחלט נגד הארכת חיי זקן שאינו מתפקד ושרוי באפטיה. לא צריך לחבר למכשירים שגורמים סבל בל יתואר לזקן, אף על פי שאינו ערני. בטח יש לו תחושות לא נוחות והוא סובל. כל זה כמובן צריך להיות בהתחשב במשפחה, בצרכי הזקן עצמו ובתורת המוסר שאומרת שצריך לתת זכות קדימה לחיים ולא למוות. אבל איזה מין חיים אלה? אין בהם שום שמחה, שום תוחלת ובעיקר שום חיות.

למעלה