הופרד להודעה ראשית

זהו? זה הכל?

איפה הקרב של טיריוון ופרוטה? מופעה החשפנות של סרסיי במעלה מלך?

תפוז, אתם מאכזבים!

רגע, הם מכרו כרטיסים למופע של סרסיי?

הדרורים הצבועים האלה, מעלים על נס את העוני ובפועל מתעשרים על חשבון הציבור.

CallMeCavanaugh

New member
בכל פעם שאני קורא את התרגום הזה אני מתחלחל מחדש

פני זה שם, בשביל מה היה צריך לתרגם אותו? אני מתלבט מה יותר גרוע - זה או חפרפריתא.

אדיב, נימוסי ופוליט, באותה טרילוגיה

שם אחד לכל ספר, לא היו סגורים על עצמם, אבל זה תרגום אחר

Rodrik Harlaw

Well-known member
חפרפריתא זה אחלה תרגום

הרבה יותר טוב מתרגום ישיר של "מולס-טאון".

CallMeCavanaugh

New member
למה?

למה צריך לתרגם שמות של מקומות? הרי אנחנו נוסעים למקומות כמו ניו יורק ולוס אנג'לס, לא יורק החדשה או המלאכים.
ואם כבר מתרגמים שמות של מקומות, למה לתרגם חלק ולא לתרגם אחרים?
ובסופו של דבר, אם כבר הוחלט לתרגם, אז לא לתרגם בצורה מגוחכת. עדיף תרגום שיתפוס אם רוח המקום במקום לנסות להיות תרגום מדוייק. הייתי מעדיף שם שנגזר מהמילה מערה (הרי העיר נקראת כמו שהיא נקראת מכיוון שרובה תת קרקעית) ואין בו אזכור לחפרפרות מאשר הדבר המביך הזה. הייתי מעדיף להיות הומלס בקור של הצפון ולא לגור במקום שאתבייש להגיד את שמו בקול רם.

Rodrik Harlaw

Well-known member
במקרה הזה התרגום במקום

כדי לשמר את הקונוטציה לתת-קרקעיות.
לטעמי במקרה הספציפי של mole's town לשמור את הקשר לתת-קרקעיות בצורת החפרפרת עדיף מלהביא את הקישור בצורת מערה. זה לא שהמתרגם/מתרגמת תרגם ישירות - הוא שמר את הקשר למילה הדומיננטית וגם נתן שם יותר מעניין מסתם "עיירת חפרפרת" המסורבל.
&nbsp
גם אם העיירה נקראת מולס-טאון אתה כנראה לא תספר שמשם אתה מגיע.

בהחלט צריך לתרגם שמות של מקומות

בין היתר כי המשמעות של השמות שקופה לתושבי ווסטרוז, אז למה שהיא לא תהיה שקופה לקוראים? הדבר נכון בעיקר עבור מקומות שהמשמעות שלהם אמורה להיות שקופה לקוראים: שמות המבצרים העיקריים של משמר הלילה הם דוגמה מובהקת. מעלה מלך, כמה שהשם לא זורם בעברית, הוא דוגמה אחרת (במאמר מוסגר, כנראה שהדבר נכון גם לשמות המשפחה של ממזרים. אבל תרגום שמות אנשים נכנס לדיון אחר מדיון על שמות מקומות).

הדבר נכון במיוחד בתרגום שמות שמרטין עצמו מבצע: שמות של מקומות באסוס, שם אף אחד לא דובר את הלשון המשותפת. מסדר חסרי הפנים ובית הלבן והשחור שמהווה את המרכז שלהם. ארגון בני ההרפיה, ים העשב, השממה האדומה, כורכי הצל, ים הירקן, ועוד דוגמאות לשמות של מקומות וארגונים שהיו בקלות יכולים להישאר במקור הואליריאני/גיסקארי/קארת'י וכו', אבל מרטין רצה שמשמעות השמות תהיה שקופה גם לדוברי אנגלית.

מצד שני, ברור שיש חשיבות להשאיר כמה שיותר את המצלול האנגלי, כדי לתת לקורא תחושה של אנגליה ימי ביניימית: בהקשר הזה מיידנפול ורייבנטרי מוצלחים בהרבה מבריכת העלמה ועץ-עורב/עורבים. בהקשר הזה, מצלול יוצר אווירה. הפתרון שנבחר הוא כמובן לתרגם חלק מהשמות, ולהשאיר אחרים בתעתיק. זה היה עובד טוב יותר אם הכללים מתי לתעתק ומתי לתרגם היו נשארים מספר לספר, אבל אין מתרגם אחד לכל הספרים ולפעמים באותו הספר עצמו, לפעמים בהפרש של עמוד, ישנן שתי הצורות. באופוס עשו עבודה על זה במהדורות החדשות, אם נאמין ל-strahd/צפריר, אבל לצערי אני לא אקנה את המהדורות החדשות כשיש לי הישנות רק כדי לראות מה נעשה.

פתרון אחר היה להשאיר את המקור מתועתק, ובמופע הראשון שלו להעיר בהערת שוליים מה התרגום הנכון של השם. הבעיה היא הפגיעה ברצף הקריאה. לטעמי זה נכון באופן מוגבל. הערת שוליים אחת פעם בחמישה עמודים לא תפגום ברצף הקריאה (אבל בתחילת הספר הראשון יהיו עמודים עמוסי הערות שוליים, שזה בהחלט לא נכון).

פתרון מוצלח יותר לדעתי יהיה הוספה של נספח המתרגם בסוף הספר, עם הבהרה לגבי משמעות השמות. הרברט שם מילון מונחים בסוף "חולית", מרטין שם נספח על הבתים השונים בסוף כל אחד מספרי הסדרה, אז נספח המתרגם יהיה נהדר. ועדיין, למרות הנספח, שמות מסויימים עדיף שיהיו מתורגמים לכל אורך הספר ולא מתועתקים: טירת שחור נחקק יותר בזכרון הקורא העברי ומעורר יותר הזדהות, וגם לא שובר את רצף הקריאה כמו שקאסל בלאק היה עושה. מצד שני, מיידנפול שומר על הרצף ונחקק בזכרון יותר מאשר בריכת העלמה. כאן היה נכון בהחלט להשאיר מיידנפול ולהבהיר בנספח בסוף הספר שמדובר בבריכת העלמה ושהעיירה קרויה על שם הבריכה ופסל העלמה שבמרכזה.

ענין של טעם

אבל כאמור מה שמכריע לדידי היא האווירה. עץ-עורב נשמע כמעט תנ"כי. רייבנטרי נשמע אנגלי. והאווירה האנגלית חשובה מאוד בספרים.
אני עדיין אוהב לגלגל את השם "סר אמורי לורץ'". אין אפשרות לדעתי להגות את השם הזה, אלא במבטא בריטי.

CallMeCavanaugh

New member
עם איזה גרוש זה בא?

לאח של פני קוראים Oppo. לא נתקלתי בשום מובן שבו זה גרוש.

תיקון - עכשיו בדקתי שוב וראיתי ששם הבמה של אחיה הוא Groat.

זה עדיין בעייתי כי הם המציאו לו את השם הזה בגלל ששמה היה פני, ולא המציאו את שני השמות ביחד, אבל זה אכן בלתי ניתן לתרגום, אלא אם פשוט מוותרים על הפרט השולי הזה (אני כבר לא זוכר עד כמה הוא שולי אז אני לא יכול להגיד אם זו אכן החלטה נכונה מבחינה תרגומית או לא, אבל אם הוא אכן שולי אז פני ואופו עדיף משמעותית על פני גרוש ופרוטה).

הופרד להודעה ראשית

כי זה תת שרשור מעניין שהתפתח מתוך קידום של תפוז. קידומים כאלה נמחקים אוטומטית, וחבל שתת השרשור הזה יימחק גם כן.

ההודעה המקורית של מירטל שורשרה לכאן.

אז אני אגיד שהתגובת הייתה על

חלוקת כרטיסים לאיזשהו מופע, כי זה נראה נורא לא קשור לכלום ( דיונים על תרגום זה תמיד כיף).

למעלה