הולכים לכותל

הומינר

New member
הולכים לכותל

הולכים לכותל המלחמה נגמרה, ואנו ילידי ירושלים הנמצאים בגלות בבאר שבע וסביבתה, עכבנו אחרי כל מהלך המלחמה, עברנו את חפירת תעלות המגן בהכנות למלחמה, באזעקה רצנו עם התינוק לחפירה, ועכבנו אחרי השידורים בחדשות, עד אשר שמענו – הר הבית בידנו - הימים ימי ערב שבועות, ובדרך כלל לחג השבועות לא היינו נוסעים מהבית, זה לא ראש השנה או פסח או סוכות, כאשר חג זה חג, בסך הכל שבועות לפני שמספיקים להכנס לחג והנה הוא עבר, נכון שאכלנו בלינצעס, ועוגת גבינה, אבל אפילו התפילה בבית הכנסת היא לא כל כך מרשימה, אחרי פסח עם כל ההגדה, וליל השימורים, שבועות קצת יותר מינורי, ( בדרך כלל אינני אוהב את המילים הלועזיות, אבל כמעט שכתבתי מילה לא יפה אז העדפתי את המילה הלועזית מאשר להעליב חג משלש רגלים ) אבל ירושלים בידנו, וכיצד לא נעלה לרגל לירושלים, בעוד הורי אשתי גרים בירושלים, והם מתושבי ירושלים עד הכניעה, אבא של אשתי , שלום, כן זה שמו, אחיה של אשתי משה, היו בשבי הירדני, והנה אפשר ללכת ולראות היכן הבית בו גרו, אשתי ילדה צעירה כאשר הלכו בשבי, הלוחמים והלא לוחמים, לא היו מספיק לוחמים לקחת בשבי, אז לקחו כל הגברים, לא משנה הגיל, עזבנו כל אשר לנו בחסדי ה', שמנו את כולם בסוסיתא, ונוסעים לירושלים, הכביש דרך חברון טרם נפתח לתנועת רכב אזרחי, ולכן נסענו כהרגלנו דרך קרית גת , נכון טרם סיפרתי לכם מהיכן אנו נוסעים, אנו תושבי המושב עומר שליד באר שבע, עדיין טרם היותו שכונת יוקרה, המקום עדיין בחיתוליו, אבל הוא כבר מבטיח רבות, ואנו נוסעים לירושלים. הורי אשתי יהודים תימנים שומרי דת ומסורת, אבל מוכנים לקבל כל אחד באמונתו והליכותיו, וכך גם קיבלו אותי האשכנזי למשפחה, אבל אהבתי מאוד לבוא אליהם בפרט בחגים כאשר כל המשפחה מתכנסת, בדירה הקטנה שבשכונת קטמון, את הדירה קיבלו מהממשלה לאחר יציאתם מהעיר העתיקה , האימא אשר נותרה עם הילדים, מעולם לא עסקה בניהול עניני הבית, פרט למטבח ונקיון, נותרה לבד עם הילדים, ושלחו אותה לחפש דירה בקטמון הנטושה, בזמן שבאו לקטמון ההרעשה של תותחי הלגיון עדיין היתה פעילה, ולאחר הנסיון שהיה להם בעיר העתיקה חיפשו מקום מסתור מפני הפגזים, וכאשר מצאה דירת מרתף בבנין אבן, בחרה בדירה זו למושב לה, כאשר גדלו הילדים והביטו סביבם וראו את הבתים אשר שכיניהם לקחו, וילות ובתי מגורים של עשירי ירושלים הערביים אשר ברחו מפני כוחות צה"ל, הבינו עד מה רבה היתה תמימותה של האימא, אבל זה מה יש. בדירה קטנטונת זו בת שלושה וחצי חדרים, היינו מתקבצים כל האחים והגיסים והילדים הנכדים ועשינו חג כהלכתו, האוכל היה אוכל , התפילה היתה תפילה, והשירים אל תוך הלילה, והנה הגענו לליל שבועות כאשר המנהג הוא להיות נעורים כל הלילה, ואכן היינו נעורים כל הלילה, הסיפורים, הזכרונות, הדמיונות, והחלומות זרמו מהאחד לשני, לכל אחד יש את החלום שלו ואת הזכרון שלו, וכמו בכל דבר, שנים ראו את אותו הדבר, וכל אחד ראה משהו אחר, ואני אשר לא הייתי בירושלים בזמן המצור, יושב ומקשיב, וקולט את כל הסיפורים, ותאמינו לי כי באותו הזמן לא חשבתי כי אני אוסף וקולט, אבל כיום אני יודע כי אספתי וקלטתי, ומרוב פעמים ששמעתי אותם במשך השנים, נראה לי כאילו הייתי שותף להם,

הומינר

New member
המשך

הבקר בא, וכמובן שאף אחד מהגדולים לא ישן, ואני תפסתי מקום במטבח הקטן, והתחלתי להכין בלינצ'עס, בבית הזה שהאבא תימני, האימא מרוקאית, והילדים אשר גרו בחצר החורבה בעיר העתיקה, ובשכנותם משפחות אשכנזיות, העדיפו אמנם להצהיר כי הם מזרחיים, אבל לעומק כמו שאצלי חדרו דברים מזרחיים בהם חדרו דברים אשכנזיים, והבלינצ'עס שלי בשבועות, כמו הקוגאלאך ממצה שהכנתי בפסח, על זה לא רצו לוותר, ובמשפחה כזו גדולה הייתי צריך להכין ערימות של בלינצעס, קודם כל לארוחת החג לאחר שהאבא יחזור מבית הכנסת ויעשה קידוש, אבל עד אז, מדי פעם בפעם נכנס מישהו למטבח, ורק רוצה לטעום, אוי אני כל כך רעבה מתה מרעב, והיא אוכלת לה בלינצעס אחד או שנים, ויוצאת מתלוננת כי בגללי היא תשמין, בקיצור , משמינים, ואל תחשבו שהאימא לא הכינה לחג שום דבר וחיכו רק לבלינצ'עס שלי, היא הכינה בורקס, טפסין, ודג ברוטב אדום, ומרק וכו' וכו'. ורב סרן שמועתי החל נותן את קולו, עברה שמועה בעיר שניתן יהיה להגיע לכותל המערבי, והגדולים באחים ואני ביניהם, לקחנו לנו מעט צידה לדרך, השארנו את הקטנים לשמירה אצל האימא, ואנו יוצאים לכותל, ממנזר סן סימון לכותל המערבי זו הליכה של כשעה, אבל זה בזמן רגיל, אבל כבר כשיצאנו מן הבית, התחלנו להרגיש כי לא רק אותנו הקריאה הזו, - הולכים לכותל – תפסה, מכל סמטה ומכל רחוב נקהלו ויצאו היהודים וכולם מגמת פניהם לכותל, והדרך מזרחה לכיוון העיר העתיקה הולכת ומתמלאת באנשים , עדיין לא דחוק, אבל אנחנו עם רב, עד לתחנת הרכבת הדרך היתה מלאה אבל חפשית , והנה בירידה ממשכנות שאננים לכיוון הר ציון , כאשר אנו עומדים ומסתכלים כלפי מטה לואדי שבין משכנות שאננים לעבר הר ציון שממול, אנו רואים מחזה מרהיב של המון עם, אשר נוהר בהמוניו בירידה ובעליה בהר ציון וכל זאת בשירה ובריקודים, ומגדילים לעשות בחורי הישיבה חובשי הכיפות הסרוגות, אשר באו ישירות מבתי הכנסת שלהם במאורגן, שורות שורות של עשרות בחורים משלבים ידיים ומתקדמים ונסוגים תוך כדי ריקוד, ויכולנו לראות את דוד המלך מפזז ומכרכר, לפני שלושת אלפים שנה, אולי במקום הזה, וכל ההמון הזה הרוקד, קובע את ההתקדמות הכללית של ההמון הרב אשר רוצה להגיע לכותל, ההתפעמות היתה כל כך גדולה שלא חשנו כיצד הזמן עובר, נאמר בתלמוד – לא אמר אדם צר לי המקום שאלון בירושלים – כיצד יתכן שלא היה צר, והתשובה היא, היה באמת צר, אבל איש לא אמר, כך גם כאן היה דוחק נוראי, אבל לא ראית אדם מתלונן, כולם הבינו שכמו שאתה משתוקק להגיע למקום הנכסף כך כל אחד ואחד מהציבור שהתאסף כאן, מרגיש את כמיהתו הולכת ומתגשמת, ואם צריך לסבול צפיפות, הרי המחיר הוא כדאי, הגענו כבר לסמטא המוליכה לשער ציון, ולמעבר בתוך השער, אותו השער שממנו יצאו בני המשפחה מהעיר העתיקה תשע עשרה שנים קודם לכן, מי לשבי, ומי לעיר החדשה, לא ביחד יצאו, ולכן לא יציאתם של אלו כיציאתם של אלו, ולכן רבים הסיפורים והגרסאות, והנה אנו עוברים בשער, ומגיעים לחכורה, וכל אחד צועק את זכרונותיו, כאן עמדנו, כאן ישבנו, כאן שיחקנו, כאן שברתי את השינים תספר פנינה הצעירה, כאשר נתליתי באוטובוס ונפלתי אפים ארצה, כאן היתה העמדה שלי וכאן היתה ישיבת פורת יוסף, שהירדנים הרסו עד היסוד, וכאן בתי מחסה אשר רוב היהודים גרו בהם לפני הכניעה ועתה רבה בה העזובה, והמקום משמש למגורי עניים על בהמותיהם, ובין בתי מחסה לחומת ירושלים מבפנים מורד של מדרגות רחבות המוליכות לשער האשפות, ומשמאלנו הכותל המערבי, לילידי ירושלים אשר היו מורגלים לכותל, אשר היה חבוי בין בתי הבוץ של הערבים המארוקנים אשר גרו שם, ועל מנת להגיע לכותל היה צריך לעבור בין בתים אלו ורק לאחר מספר סיבובים בין הבתים מהחימר, מגיעים לכותל אשר על מנת לראותו כל כולו, צריך לעמוד קרוב ולהרים את הראש גבוה, והוא עומד גבוה ומרשים באבניו הגדולות, והנה ראש העיר טדי קולק אשר חזה את העומד להתרחש, ברגע שיתנו לקהל להגיע לכותל, היה יכול לקרות אסון, בדוחק הגדול שהיה נוצר במקום, ולכן בערב החג הוא גייס טרקטורים, והוריד את כל החושות מהחימר אשר היו סביב הכתל, ופינה רחבה גדולה ועצומה, אולם לילידי העיר העתיקה נוצרה אכזבה גדולה, מה זה הכל????????????? פתאום גומד הכתל. התחלנו לתת לעצמנו הסברים לתופעה זו, היינו צעירים וכל דבר נראה לנו גדול בזמנו, היום אנו רואים זאת בעיניים של גדולים, טוב , ראינו התרשמנו, צריך לחזור הביתה, הדרך חזרה גם היא לא היתה קלה, משום שאנו רצינו לחזור אבל עדיין ישנם כאלה שרוצים עדיין לבוא ולראות, אם קודם היתה צפיפות של הליכה לקראת, בשמחה וגאון, הנה זה הפך למטרד, העייפות הגדולה של כל היום בחום של שבועות, ולא הצטיידנו לקראת יום כזה דחוס, אני לא זוכר אם היה לנו אפילו מים לשתיה, הגענו הביתה כבר בחושך, והנה החג עבר, אמרתי לכם שבועות, הוף איננו. עייפים קרסנו וישנו שנת עייפים, ומה שחלמנו אספר בסיפור אחר כתב שמוליק הומינר 26.5.06

תודה הומינר../images/Emo140.gif

על הסיפור הנפלא ושפתך המיוחדת, המרגשת והצבעונית. וגם נזכרתי שהייתה פעם סוסיתא ואפילו לי עוד הייתה אחת.

perhay

New member
גם אני מטרפת לתודות של הגבירה

אני כבר מצפה בכליון עיניים לספר הזכרונות שלך. כמו שאומרים "המציאות עולה על כל דמיון", ומה שאתה מספר לנו לגבי חוויותך בילדות, זה יותר מרגש מכל רומן. זו לפחות דעתי. מקווים שיהיו עוד פרקים פרי עטך!

למעלה