הוכחות פגומות.

pallidfool

New member
הוכחות פגומות.

אחד הדברים שהכי מכעיסים אותי הן הוכחות קלוקלות שנתפסות כאמת. דוגמה אחת היא פרדוקס של זנון: אם גוף עובר מנקודה A לנקודה B, הוא צריך לעבור בנקודה C הנמצאת בין שתיהן. לכן הוא צריך לעבור בנקודה D הנמצאת בין A ל-C וכו´, (1) ומכאן שהגוף לא יכול להתחיל לנוע. שטויות. זו הוכחה קטסטרופלית, והדבר שגורם לכשל הנורא הזה הוא חוסר ההקפדה בפורמליות ההוכחה. החלק הבעייתי הוא כמובן זה שבא אחרי (1). המעבר שנעשה הוא בהחלט אינו נכון. זו פשוט אינה הוכחה. זה משהו שנשמע הגיוני וטוב אז מסכימים לו. עוד דוגמה, והיא מכעיסה אותי יותר, בגלל שאנשים רבים שדיברתי איתם לא תופסים את הבעייתיות בה. "אני מטיל ספק", אמר דקארט. והוכחתו: (1) נניח בשלילה שאיני מטיל ספק. (2) כלומר אני מטיל ספק (בכך שאני מטיל ספק) (3) סתירה (הרי הנחתי שאיני מטיל ספק, והגעתי לכך שאני כן מטיל ספק). ההגדרה של הטלת ספק היא מאוד מרכזית ומשמעותית כאן. בכל מקרה, התכונה של האמרה "אני מטיל ספק" שמתייחסים אליה בהוכחה היא כדלהלן: אם אני מניח שטענה אינה נכונה, אז אני מטיל בה ספק. אנחנו כמובן מעוניינים בהוכחה מושלמת, וההנחה הנ"ל אינה נראית לי טריביאלית במידה שניתן להניח אותה כאקסיומה לוגית בסיסית. הרי הטלת הספק, כפי שאני מבין אותה, היא פעולה המרמזת על תהליך חשיבתי. כיצד אני יודע שאני אכן בתהליך חשיבתי, אך ורק מעצם כך שאני מניח משהו (את שלילת הטענה ש-"אני מטיל ספק")? גם אם המעבר מהנחה של שלילת דבר להטלת ספק הוא נכון, לדעתי הדבר בכלל לא טריביאלי.

לא ממש הבנתי אבל נגיד

בקשר לראשון לא אמרת אם הגוף שעובר עובר בקו ישר אז בלי זה כל מה שאמרתה לא נכון בהכרח בקשר לשני אם אדם מטיל ספק בהטלט ספק זה לא חוובה שהוא מפעיל חשיבה ויכול מעוד להיות שהוא פשוט דוחה את המילים על הסף כך שהוא לא מטיל ספק כלל אלה ממשיך לצייץ=ת (זה בכוונה) לפקודות

erezsh

New member
זה באמת מעצבן

אבל מי אמר שאתה צודק? הפרדוקס של זנון אינו נכון מכיוון שלא לוקחים בחשבון את הזמן, שמצטמצם יחד עם המרחק. הטלת הספק הבסיסית של דקארט נראית לי נכונה מאוד: מקרה א´ - איני מטיל ספק - כלומר אני מטיל ספק בהטלת הספק שלי - לכן יש סתירה ואפשרות זו מתבטלת. אבל יש גם את מקרה ב´ - אני מטיל ספק - ובו אין סתירה. לכן הוא הפתרון שנותר (הוכחה מתימטית לחלוטין)

pallidfool

New member
לא.

אתה מבצע את המעבר: "אם אני מניח שאיני מטיל ספק אז אני מטיל ספק בהטלת הספק שלי" או בצורה כללית יותר (כדי להסביר): "אם אני מניח שמשהו אינו נכון, אז אני מטיל בו ספק" ודבר זה הוא זה שלא נראה לי טריביאלי. פעולת ההנחה יכולה לבוא ללא הטלת ספק לדעתי, וגם אם לא, המעבר הנ"ל דורש הסבר כיוון שהוא אינו טריביאלי.

למעלה