אתר עם כישופים
שאלה לי אליך : נניח ואין לך כלל נסיון באפיה. אתה מקבל מתכון לעוגה. עושה אותו כלשונו (אם כי חלק מהמושגים לא הבנת, מושגים הקשורים באפיה). אחרי שהבצק בילה שעתיים בתנור, העוגה "נפלה", הקרם יצא לא מספיק סמיך - ובכלל, לא יצא טעים. את מי "תאשים"? את המתכון, או את חוסר הנסיון וההדרכה? אז לפני שמכינים עוגה, צריך בכלל לדעת איזה מצרכים צריך לקנות (היה כתוב רק "שמנת", אז קניתי שמנת חמוצה...), לדעת את התוכניות השונות של התנור (אוף, מה הסימן הזה אומר?), לדעת את הכמויות (קורט? אולי קורט ראסל?), לדעת מתי להוסיף מה (הממ, למה מתכוונים כשכותבים "ערבב עד לקבלת תערובת אחידה"? הגושים כאן מפוזרים באופן די אחיד...) - ואפילו הכלים הנכונים לשימוש (זה נראה ממש מעט בתוך התבנית...). עכשיו בוא ניתן דוגמא אחרת: "יש להוסיף כמות של 0.25 מילימולר אקטיבטור לאנזים. לאחר מכן, יש להוסיף סובסטרט כך שייוצר גרדיאנט צפיפויות. כעת יש לסרכז במהירות 18,000 סל"ד ולאחר מכן להדגיר בטמפ´ של 37 מעלות צלזיוס. לאחר 10 דקות להעביר ל-10 מבחנות, בהפרש של דקה בין מבחנה למבחנה להוסיף אינהיביטור ולבדוק בספקטרופוטמטר"... נשמע מסובך, לא? מה זה מילימולר? מי זה לעזאזל אקטיבטור? גרדיאנט???? הצילו!!!! למעשה, זו פרוצדורה די פשוטה הקורית כל יום בכמה וכמה מעבדות בפקולטה לביולוגיה (כולל זאת בה אני עובד...). ההבדל הוא, שלאנשים שמבצעים את הניסוי יש רקע - הן תיאורטי והן ניסויי בכדי להבין מה רוצים מהם. הם למדו כיצד לפתור נוסחאות מסויימות (אנדרסון-הזלבך, אם זה אומר לכן משהו) בכדי לדעת את כמויות החומרים המדוייקות. הדריכו אותם כיצד להפעיל את הצנטריפוגה - וכך הלאה. שתי הדוגמאות האלה באו לחדד ולהבהיר - קריאת מתכון כלשהו וביצועו כלשונו, לא יביאו לתוצאות. למלמל מילים מעל נר - במקרה הטוב זה לא יעבוד, במקרה הרע יאשפזו אותך במחלקה סגורה. צריך לדעת איך, לדעת את המה ולדעת את הלמה, בהרבה תחומים - ובמאגיה הדבר חשוב פי כמה וכמה. לא יעזור לך לקרוא כשפים של אחרים וליישם (מה גם שבאינטרנט, איך אני אגיד לך, יש הרבה, אבל הרבה, בולשיט) אותם כלשונם, בלי לדעת להעביר אנרגיות, לבצע ויזואליזציה טובה, להשאר בריכוז לזמן רב וכו´. ככה ש"לנסות" כישופים סתם כך - עדיין לא יצא לך דבר. שלך הנווד