הודיה - הודאה

mucool2

New member
הודיה - הודאה

ככל הידוע לי, הודיה והודאה שתיהן מאותו השורש, יד"י (וד"י). גם הפועל "הודה" זהה בשני המקרים, אבל המשמעויות שונות. האם מישהו יודע איך התפתחה הכפילות הזאת? "הודיה" נשמעת לי כמו צורה מאוחרת של "תודה". "הודאה" נשמעת לי מלה חדשה, אבל לא ברור לי מתי "הודה" קיבל את המשמעות של confess. השורש "ודא" (כמו ב"וידוא הריגה" שאיננו "וידוי" כלל וכלל) הוא לדעתי שורש תנייני שנגזר מהמלה "ודאי" (שהשורש שלה הוא אותו יד"י-וד"י מוכר וטוב).

Yos15

New member
למיטב ידיעתי

שתי המילים שורשיות: "יהודה אתה יודוך אחיך" (סוף דברים), או "טוב להודות לה`" (תהילים צ"ב), והודאה מוזכרת בלשון חכמים: שתיקה כהודאה, הודאת בעל דין וכיו"ב. במובן הרעיוני נהוג לומר שכל אמירת תודה, הודיה, שורשה בהודאת בעל דין, וכמו שבעל דין מודה על האמת בחיובו לשני כך האומר תודה מודה על חיובו לשני, שכל מה שיש לו בנתינה זו אינו אלא ממנו. נמצא שאמירת תודה כמוה כהודאת בעל דין.

mucool2

New member
פרשנות מעניינת

עם זאת, נראה לי ש"הודאה" במובן confess מקורה בתקופת המשנה (השימוש ב-א' במקום י'), ולא ידוע לי על קיומה של משמעות נוספת זו בתנ"ך (בשני הפסוקים שהבאת מדובר באמירת תודה במובן thank).

דקדקן

New member
"והתודה"

אם היא כמשמעות הודאה הרי שהיא כתובה במקרא.(אין לי תנ"ך לפני אבל נראה לי בספר במדבר בפרשת נשא)

mucool2

New member
מודה ומתוודה, טעיתי

ואכן "התוודה" קיים כבר בתנ"ך, לדוגמה: "...וְהִתְוַדָּה עָלָיו אֶת-כָּל-עֲו‍ֹנֹת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וְאֶת-כָּל-פִּשְׁעֵיהֶם לְכָל-חַטֹּאתָם" (ויקרא ט"ז). המלה "תודה" בתנ"ך מוזכרת במובן "זבח התודה" שהקריבו לה'. לדוגמה: "אִם עַל-תּוֹדָה, יַקְרִיבֶנּוּ--וְהִקְרִיב עַל-זֶבַח הַתּוֹדָה חַלּוֹת מַצּוֹת בְּלוּלֹת בַּשֶּׁמֶן, וּרְקִיקֵי מַצּוֹת מְשֻׁחִים בַּשָּׁמֶן" (ויקרא ז'). והקשר - בספר תהלים, פרק ל"ב "אוֹדֶה עֲלֵי פְשָׁעַי לַה'" (לעומת " אוֹדֶה ה' בְּכָל-לִבִּי" - תהלים פרק ט'), כאן לדעתי אפשר לפרש את "אודה" בשני המובנים גם כהודאה וגם כהבעת תודה. והודיה? זו מופיעה בתנ"ך, ככל הידוע לי, רק כשם (עם ד' בחיריק): "וּבְנֵי, אֵשֶׁת הוֹדִיָּה--אֲחוֹת נַחַם..." (דברי הימים א' פרק ד'). כך ש"הודיה" במובן "תודה" נראית לי כתוספת מאוחרת (מופיעה במשנה). ותודה לאסופית02 על הקישורים!

אסופית02

New member
../images/Emo13.gifבשמחה. ממליצה להוסיף לקישורים!

אני לא ראיתי אותם שם (בהצצה חטופה). סליחה אלדד אם הם כבר נמצאים:)

למעלה