הדת והחיים

סנטימנט

New member
הלשון והשכל

קראתי פעם באיזה מקום, שדלות לשונית מרמזת על דלות שכלית ומחשבתית. לאור ההודעה המאלפת של האורח איתמר, האם אתם סבורים שיש אמת בדבר?

איתמר770

New member
תגובה

שלום, חבל שחלקכם מזלזלים בגר"א, בלי להבין איזה דמות רוחנית גדולה הוא היה. ואני לא מתכוון מבחינה דתית. אלא מבחינת הבקיאות שלו בנושא אותו למד ולימד (שבמקרה היתה התורה). אדם חילוני שישלוט בצורה כזו במאות ואלפי דפי מידע - בודאי שהיו קוראין לו גאון. אבל, אדם דתי שעוד קורא לעצמו בתואר "רב" - בוודאי שהוא סתם קוקו שכותב שטויות - חבל שזו ההתייחסות. שנית, דלות לשונית איננה מדד לחכמה או חסרונה. ולו משום שהכותב דברים אלו לא יודע לאיזה אוזניים דבריו מגיעים. ועל מנת שלא להשמע כמתנשא שומה עליו לדבר בלשון העם. שלישית, כן- אני בערך מרכזניק, למדתי בעבר בישיבה הגבוהה שהיתה בדימונה (ועברה למצפה רמון) ולאחר מכן שירתתי 6 שנים בצה"ל. דבר אחרון: זה לא נכון לבוא ולהגיד שאנשים כמוכם פקחו את העיניים או ראו את האור או כל ביטוי אחר ולכן הגעתם למצב שזרקתם את הכיפה/ הורדתן את החצאית ונהייתם חילונים. אני אגיד לכם מה שהרב קוק אומר על המצב בדור: עם התקדמות הדורות רמת העילויים התורניים יורדת, אולם הרמה הכללית של העם עולה. ולכן, מגיע מצב בו אין לילד תשובה מספקת לבעיותיו, בגלל שנשמתו גדולה יותר מנשמות הדור שלפניו. במקרה כזה יש שתי אפשרויות או שיחפש את התשובה לבד וישאר דתי. או שיחליט שהכל שטויות - ויהיה חילוני. דיברתי פעם עם בחור שזכרתי אותו כדתי, ולאחר מספר שנים הוא נהיה חילוני- והוא אמר לי למה הוא נהיה חילוני, וזה היה בגלל 2 שאלות פשוטות שהיו לו. ולא היה מי שיענה לו. וכמובן, כשפגשתי אותו זה כבר היה מאוחר, ולא יכלתי להפנות אותו לרב או למקורות שיענו לו את התשובה הנכונה. בטוח אני שיש שתי אפשרויות מדוע כל אחד מכם לא דתי: 1. אין לכם כח לדת - ולזה אין לי פיתרון. 2. יש לכם דברים שנראים לא הגיוניים לדעתכם בדת - ולזה עליכם לפנות לרבנים ולשאול אותם (אפשר גם באתר www.moreshet.com). מקווה שעזרתי למעט מכם, ואם מישהו חושב שאני סתם כותב שטויות - אל תטרחו לענות לי.

נודניק!

אבל לפחות משפט אחד שלך יקבל הפעם התייחסות ממני, אתה כותב: "אני אגיד לכם מה שהרב קוק אומר על המצב בדור" אז הרב קוק אמר, אז מה? אתה עדיין לא חושב בעצמך, ואתה שמח (ומציע לנו) לרץ לרבנים לשמוע מה יש להם להגיד, אנחנו בחרנו (אני לפחות) לא לקבל את דבריהם כאמת מוחלטת, אלא לבדוק אותם... והנה התוצאה!

איתמר770

New member
נודניק,,,,

שמחתי שקיבלת משפט אחד שאמרתי. אבל, אם תפתח את העיניים קצת יותר. תבין שאתה מקבל הרבה דברים כאמת מוחלטת מהרופא, מרואה החשבון, מהעורך דין. ועוד ועוד. אבל, אם בא אדם שחשב ולמד הרבה שנים - בגלל שהוא נפטר לפני 100 שנה הוא כבר לא נחשב. אני אומר את דברי, לא על בסיס 27 שנות חיי - אלא על בסיס אלפי שנים של תורה שאנשים למדו, והוסיפו עליהם והוסיפו עליהם. ולכן דבר של רב מבוסס על דעות בעלות מאות שנים. וכן- גם הוא למד מעצמו, האם קרה לך שבאת לרופא ואמרת לרופא - לא נראה לי שאני צריך 2 כדורים ביום, מספיק לי כדור אחד ?? הרי עליו אתה סומך !! ואם בא רב, אז דוחים אותו מייד ???

מה ההבדל בין רופא

אם נשתמש בדוגמא שלך, תראה בדיוק מה הטעות שלך. רופא, כל רופא, שיטת הטיפול שלו צריכה להיות מקובלת ומוכחת, על כל רעיון או שיטה, יש ביקורת, אף אחד לא סומך על רופא רק בגלל שהוא אומר "כך נראה לי". על כל ניתוח או טיפול שיציע לך הרופא, הוא עשוי להידרש להסביר את החלטתו. במהלך הדורות, שיטות ריפוי השתכללו והתקדמו על סמך הנסיון והמחקר המדעי. מה שאי אפשר להגיד על הרב שלך.

איתמר770

New member
טעות

אתה חושב שההלכה והרבנות לא התקדמו במהלך השנים ? לידיעתך, הרב קוק שהקים את הרבנות הראשית היווה שינוי רציני בדעת ההלכה בנושאים רבים. בינהם היחס לארץ ישראל, ליהודי החילוני ועוד. גם הגר"א, בזמנו, עשה שינוי רציני אצל תלמידיו כאשר המליץ להם לעלות לארץ (וצאצאי תלמידיו גרים היום בירושלים). והבעל שם-טוב שהמציא את תורת החסידות. שלימדה שלכל אדם יש יכולת מופלאה להגיע לדרגות עליונות בעבודת ה'. וזה, על קצה המזלג. בלי להזכיר את ההתפתחות של ההלכה בנושא השבת לאור המצאת החשמל,והיתר העגונות של הרב גורן זצ"ל כשהיה הרב הצבאי הראשי ועוד ועוד. אז, כמו שיש התפתחות ברפואה יש גם התפתחות בהלכה. וכמו שיש דעות שונות ברפואה יש גם דעות שונות בהלכה (האורתודוקסית).

rigoletto111

New member
וההבדל הוא

שאם לפני 200 שנה האמינו בשיטות ריפוי מסויימות. והן מנוסות ונכשלות אז יזרקו הרופאים אותן אל פח הזבל ויגידו - הקדמונים טעו ואנחנו יודעים יותר טוב. אבל אף רב לא יגיד "ההלכה שגבר קודם לאישה להציל" עבר זמנה וצריך לעדכן אותה. ואם הוא יכריז כך, הוא יוקע כרפורמי ויזרקו אותו לכל הרוחות.

איתמר770

New member
נושא כאוב

יש בזה משהו. נכון, אנחנו עכשיו בהליכי חזרה מהגלות. ויש הלכות שצריך לשנות - אולם הסמכות לשנות הלכות אלו באופן מוחלט נתונה בידי גוף שלא קיים היום, והיה קיים אז. הסנהדרין. הסנהדרין היו מאד רגישים למצב הציבור, ולראיה אפשר לראות שהסנהדרין החליטו לגלות על מנת שלא יהיה עונש מוות לחוטאים, משום שאין עונש מוות אם סנהדרין לא נמצאת בירושלים. אבל, לעניין, לא פוסקים הלכה לפי "הלכה" ולא לפי "מעשה" עד שיאמרו "הלכה למעשה". ולכן, להביא מובאות שאומרות "הגבר קודם לאישה" זה לא רציני משום שזה לא למעשה. וחוץ מזה שכתוב גם "בינה יתרה בנשים"... לכן, לסיכום- ההלכה זה דבר יותר מורכב מדעת רופא, ולכן גם שינוי בהלכה צריך להיות לאחר מחשבה מעמיקה ועמוקה. ולהתלות במספר הלכות שלא נאמרו למעשה ואין להם שום נפקא מינה - זה סתם להתלות בקרני הצבי. וגם אני כואב את המצב שאין סנהדרין שישנו הרבה דברים הטעונים שינוי כגון: נוסח התפילה, הלכות שבת, וכו' שצריך להיות שווה לכולם גם לאשכנזים, גם לספרדים וגם לתימנים.

rigoletto111

New member
"אם תשים תחבושת לא יעזור לך שנתיים"

לא הצלחתי לרדת לסוף דעתך העמוקה: אז אם אישה נפצעה ומישהו לא יטפל בה כי יש לידה גבר פצוע ולכן היא תמות, איך בדיוק יעזור לה זה שחז"ל אמרו שבינה יתרה ניתנה באישה? אולי הבינה היתרה זה שהיא תבין לא להקשיב לגברים הטמבלים (חלקם) שכתבו את המשנה
?

איתמר770

New member
פיספסת את כוונתי

אמרתי, שעל כל אימרה שובינסיטית כמו שצריך לטפל בגבר לפני אישה. יש גם אמרה הפוכה שבינה יתרה נתנה בנשים. ולכן, זה לא מדוייק לקחת איזשהיא הלכה שהיא לא למעשה. ןלמשל במקרה שאמרת - פיקוח נפש דוחה הכל. ולכן גם ההלכה שהבאת לא תופסת כי פיקוח נפש של אישה בטוח שקודם לטיפול בגבר. וחוץ מזה, אשמח אם תוכל לתת לי את המקור להלכה שאמרת שצריך לטפל בגבר לפני אישה.

rigoletto111

New member
זה במסכת הוריות, עם הארץ!

לא אימרה שוביניסטית אלא הלכה. ש"משום מה" דאגו לא לספר לך אותה. והייתי גם מצפה שתחזור בך ממה שכתבת שהאנשים פה לא מכירים את היהדות.

איתמר770

New member
תודה

תודה על זה שהבאת את המקור למשנה זו, ואני כבר הולך לראות בעצמי. כמו שאמרתי, ואם לא אגיד עכשיו, אני לא גאון ולא רב. סתם בחור שלמד בעבר בישיבה גבוהה. כלומר שאני ממש לא מכיר את כל המשניות וההלכות. דבר שני, מאז חורבן בית המקדש השני השתנה העולם. לא רק שנעלמה הנבואה, אלא גם ניטל טעם הפירות ועוד (כתוב במשנה, מצטער, אני לא זוכר איזה). וכשאמרתי שאנחנו לא מכירים את היהדות, התכוונתי לכך שמעולם לא ראינו נביא לדוגמא, לא ראינו את הכהנים בעבודתם ולוויים בשירתם בבית-המקדש. ולכן, הידיעה שלנו ביהדות היא די מועטה מבחינת חוויות רוחניות וכד'.

rigoletto111

New member
סליחה על הסגנון. כשיבוא נביא

אחזור בתשובה וגם אוכל מנגו לדוגמא עם טעם.

איתמר770

New member
בטוח שכן,

חוץ מזה, אני חושב שאדם שיודע שכך יהיה צריך להבין שהוא יכול לקדם את הנושא בעשיית מצוות. וזו התורה כולה. (תרתי משמע).

isackris

New member
מתוק שלי אתה צריך דחוף שיעור ביהדות

א. התורה לא השתנתה ולא תשתנה לעולמי עד ואם אתה חושב שצריך רפורמות אתה יכול לפנות לקהיליות האלה... ב. לא צריך נביא כדי להאמין כי אחרת אתה הורס את הבחירה החופשית. המצב של פעם היה בעייתי מהסיבה הזאת אבל אומרים שפעם היה יצר יותר חזק, אומרים... ג. אפיקורס יש משנה בסנהדרין שקובעת את הכללים וזה שייך גם בימינו כגון "האומר אין תחיית המתים מין התורה" לא זוכר כבר עוד איזה משפטים המעידים על בורות ביהדות שמעתי ממך ואין לי כח לבדוק אבל ידידי נראה לי שטעית בכתובת...

איתמר770

New member
לא נראה לי

א. התורה לא השתנתה ולא תשתנה - נכון בוודאי, אבל תקנות שהיו פעם. יתכן והם לא רלוונטיות כיום. והסמכות לשנות אותם נתונה בידי סנהדרין או בידי המשיח שיגיע. ואני מדבר על תקנות ולא על עיקרי תורה. כגון: הלכות הנוגעות למעמד האישה בנושא עדות וכד'. יכול להיות שסנהדרין שיתכנסו ישנו את הגדרים ויכול להיות שלא. אני לא בקיא מה נובע מתקנה של חז"ל ומה הוא דאורייתא. ב. מציאות שיש נביא, הינה מציאות יותר מרוממת לכלל העם. במהלך הדורות היו הרבה אנשים שהיו יכולים להגיע לדרגת נבואה- ולא הגיעו בגלל רמת הדור. ברגע שתתאפשר הנבואה - כולנו נוכל להגיע לדרגות יותר גבוהות של רוחניות. ובימי בית שני התפללו חז"ל שלא יהיה כח לעבודה זרה בעולם, ואז יצא ארי של אש מבית קודשי הקדשים. כלומר שבעתיד הנושא יחזור. ג. לא שייך אפיקורס למי שלא מבין במה הוא כופר. אדם שלא מבין מהי משמעות התורה, ומה משמעות נצחיותה ולמה היא נצחית. לא יכול לכפור בה. דומה לאדם שמתנגד לדיקטטוריזם בלי לדעת מה פירוש המילה. אני יודע שאני לא בקיא בכל רזי התורה, אולם גם אני לא בור ועם הארץ.

isackris

New member
תודה על הקונפירמציה...

א. עדות אישה והדין להציל את הגבר קודם זה לא תקנות דרבנן וגם תקנות דרבנן אברומלה קוק לא יכול לשנות עם כל הכבוד ב. מציאות הנביא הינה בעיתית כמו שהזכרתי אבל ביהדות היא גם לא הכי מעניינת את הציבור ... חז"ל ביטלו את יצר הרע של עבודה זרה ופצעו את היצר של עריות אבל זה לא אומר שהוא יחזור ההיפך כתוב שלעתיד לבוא (שוב תחילת סנהדרין דף ג' ניראה לי) "ברוך הקדוש" ישחט את היצר הרע וכבר שאל הבריסקר רוב את אביו ריב חיים אם לא יהיה יצר אז על מה נקבל שכר ... ג. הבעיה שלך כמו של רבים אחרים היא שאתם חושבים שאמונה ניתן להבין אבל כמו שכבר כתבתי פה כמה פעמים אמונה מאמינים לא יודעים לדוגמא 1+1=2 אתה מאמין? לא! אתה יודע .. ובדיוק ההיפך לגבי האמונה וזה מובא בגמ' במנחות הגמ' שם מביאה שכתוב בפסוק "ביום ההוא יהיה ה' אחד ושמו אחד" שואלת הגמ' וכי היום ה' לא אחד? מתרצת הגמ' היום כשאדם יש לו צרה הוא מברך "ברוך דיין האמת" כשיש לו שמחה הוא מברך "ברוך הטוב והמטיב" למה כי היום הוא מאמין שכל מה שה' עושה זה לטובה אבל הוא לא מבין לכן הוא צריך להצטער ולבכות כי בהבנה שלו קרה אסון אבל בעתיד לבוא כולם "ידעו" ד"כל מה דעביד רחמנא לטב עביד" ולכן הם תמיד יברכו "ברוך הטוב והמטיב" על הכל בכל אופן אמונה נשארת אמונה והיא לא דבר שניתן להבין אי לכך ובהתאם לזאת לא משנה באיזה דור אתה חי (בכלל אני חושב שהדור שלנו הרבה יותר מפותח מדורות קודמים גם בתורה) תמיד אתה חיב להאמין ואם אתה לא מאמין אתה אפיקורס!!!

איתמר770

New member
שוב, אני

בראשית דבריי אני מוחה על הכינוי שהדבקת לרב אברהם יצחק הכהן קוק מייסד הרבנות הראשית בארץ ישראל, שהיה אחד בדורו. ועכשיו: א. לא הרב קוק משנה תקנות - אלא הסנהדרין או המשיח יוכלו לשנות תקנות אלו בעתיד. ב. מציאות הנבואה הינה פרמטר למצב הרוחניות הכללי בעם. בהעדרו- ממילא הרוחניות הכללית בעם ירודה. ג. אמונה אי אפשר להבין, אבל ניתן להגיע אליה בדרך הגיונית כמעט עד הסוף. אם היה אפשר להבין זה לא היה אמונה ולא היה חופש בחירה. בין טוב ורע.

isackris

New member
אתה מתחיל להבין... יפה...

השיעור הבא ימסר בפורום המתאים ותתבקש לסכם גם אותו במידת הצורך...

למעלה