הדת בפולין.

Burzum111

New member
הדת בפולין.

לאחרונה התחלתי להתעניין במדינה הזו, אולי בגלל הקרבה של הרוסית לפולנית, אולי בגלל שזה מזרח אירופה, לא בטוח. רציתי להראות משהו מעניין, רשומה על אל מיתולוגי סלאבי, ואם תשימו לב לתמונה השנייה, תראו פסל מודרני שנמצא ממש בחצר בניין. שאלתי היא עד כמה זה נפוץ, ולמה? הרי זו מדינה נוצרית ברובה? עוד שאלה: מין הסתם יש במדינה כפרים לא מתועשים, האם אמונות הפולקלור שלהם נשמרו עד לימינו? הנה הרשומה בויקיפדיה http://en.wikipedia.org/wiki/Svantevit

deebeebee

New member
פולין היא מדינה מאד מאד קתולית

גם בערים הגדולות וגם בערים הקטנות, ולמעלה מתשעים אחוז הם קתולים. בדרכים בין עירוניות רואים המון צלבים ופסלים של קדושים קתולים, הרבה של אמא של ישו ובעיירות הקטנות בהם ביקרתי בהרבה מאד חצרות, ממש בחזית הבית, נמצא צלב/פסל כזה. לא ראיתי כנסיות פרוטסטנטיות, למרות שאני מאמינה שבטח יש איזה שתיים או שלוש, ממש בודדות. מה שכן ראיתי, אבל רק בדרום מזרח פולין, קרוב מאד לגבול האוקראיני, שתיים שלוש כנסיות פרובוסלאביות. שוב- מעטות ביותר.

תותח9

New member
נשמרו לפחות עד לפני 60-70 שנה

סיפורי אגדות על מכשפות ואגדות עם נופך פגאני אינני יודע מה המצב היום, אבל אם נשמרו כאלה אמונות (כמובן, לצד נצרות קתולית) - לדעתי זה יהיה בקרפטים המזרחיים וסביבתם

מוצא הפולנים בעיקר מהסלאבים

שמה המקורי של פולין בפולנית הוא "ז'צ'פוספוליטה פולסקה" (Rzeczpospolita Polska). השמות של המדינה "פולסקה" (Polska), ושל הלאומיות "פולאצי" (Polacy), הם ממקורות סלאביים. הדעה הרווחת טוענת שהשם פולסקה הגיע משמו של השבט הסלאבי "פולאניה" (Polanie) שהקים את המדינה הפולנית במאה ה-10 (פולין הגדולה). שם השבט הגיע כנראה מן המילה הסלאבית "פּוׁלֶה" (pole) שפירושה "שדה", או שאולי השם הגיע מהשם השבטי "גופלאניה" (Goplanie) - אנשים שהיו חיים מסביב לאגם גופלו. הקרבה לליטא וגרמניה עירבבה קצת את הפולנים עם שכניהם. הפולנים גם מעורבבים חזק ביהודים כמו גם היהודים מפולניה בפולנים. אך הכיבושים למיניהם כמו של השבדים, עותומניים, רוסים/קוזאקים ומונגוליים הותירו את חותמם. רובי סרבי

Burzum111

New member
תודה שוב :)

ידוע לכם אולי על מיתוס שמספר על זה שהעם הסלאבי נוצר על ידי שלושה אחים, אחד מהם הלך למזרח, שני למערב ושלישי נשאר במקומו והיה אחראי על פולין, או משהו?

חייםלוי

Member
מנהל
האגדה על תחילת העם הפולני מספרת שהיו שלשה

אחים" לֶך, צֶ'ך, רוּס. כל אחד מהם פנה לכיוון אחר כדי ליצור לעצמו את הדרך שלו. לך פנה מערבה. כשהגיע לקרחת יער הוא הבחין בקן של נשר לבן. לך החליט להתיישב שם עם אנשיו.. הוא קרא למקום גנייזנו Gniezno (קן) בעוש שעמו נודע בשם Polanie שפירושו שוכנים בשדה. הנשר נעשה לסמלה הרשמי של פולין. שנת 966 נחשבת כשנת ייסודה של פולין העצמאית כשבראשה עמד הנסיך מייז'קו Mieszko I באותה שנה המיר הנסיך את דתו לנצרות הקתולית. זאת בניגוד לרוסים (שהיו בעצם שבטים ויקינגים) קיבלו את הנצרות היוונית אורתודוכסית מה שנקרא מאוחר יותר נצרות פרבוסלבית.

Apellai

New member
תיקון קל

אכן הגיעו לקרחת יער ושמם נגזר בדיוק מהמילה שפירושה קרחת יער שהיא Polana בפולנית. את הנסיך הראשון הייתי מתעתקת מיישקו. הוא המיר את דתו בעקבות נישואיו לידוויגה

ט א

New member
לעניות דעתי, רוב הרוסים היום

הם צאצאי הסלאבים המזרחיים, אשר הגיעו לאזור עוד לפני פלישת הויקינגים.

חייםלוי

Member
מנהל
יכול להיות. הרוּס במקור הוא שבט ויקינגי שפלש

לאיזור הוולגה. הם הקימו את קייב שהיתה בירת הרוס. מתוך ספרו הלא כך טוב (אך הנכון בציטטה זו) של ארתור קסטלר "השבט השלשה עשר": נסיכי ואצילי הרוּס המוקדמים עוד נשאו שמות סקנדינביים שהפכו להיות סלביים: רוריק מ- Hrörekt, אוֹלֶג מהֶלְגִי, אינְגְוַר מ- Ingvar, אולגה מהֶלְגָה וכד'. החוזה המסחרי עליו חתם הנסיך איגור-אינגוַר עם הביזאנטים ב- 945 מכיל רשימה של שותפיו, אשר רק לשלשה מהם יש שמות סלביים מתוך חמישים שמות סקנדינביים . אך בנם של אינְגְוַר והלגה קיבל את השם הסלבי סוויאטוסלב, ומכאן ואילך החל תהליך ההתבוללות להתקדם.

ט א

New member
קטונתי מלהכנס לדיון מעמיק -

וודאי ש"רוס של קייב" שהוקמה על ידי הויקינגים נחשבת ליסוד המדינה הרוסית. ברור גם שהרוסים של היום מגוונים מבחינה אתנית. לפי המקורות שאני מכירה, רוב הרוסים של היום הם צאצאי הסלאבים המזרחיים. חיפשתי מקור אינטרנט אמין לנושא, ומצאתי בספריית הקונגרס.

Burzum111

New member
תודה!

אם אני לא טועה רוסיה קיבלה על עצמה את הנצרות אחרי שכל מיני נציגים של דתות הגיעו לשליט, ובסוף הנצרות נבחרה. בקשר למי הם צאצאי הרוסים, זו שאלה מעניינת. לאחרונה חשבתי להתעניין במי הם בעצם אבותיי, מצד אימי אני נחשב ליהודי, אבל העץ שורשים הולך אחורה בערך 2 דורות, שזה לא ממש הרבה. הם גם היו יהודים, האם הם צאצאי כוזרים? מהצד של אבי אני "רוסי" אבל על משפחתו איני יודע כלום, ואני בעל שיער ועיניים כהות. בעיקרון כבר וויתרתי על לנסות לגלות מי אני כי זה לא אמור לשנות הרבה במי שאני, וגם ההיסטוריה מדברת על הגירה וגלות כללית, מי יודע האם אבות אבותי אולי ברחו או סתם החליטו להשתובב עם אלה שלא מבני גזעם.

תותח9

New member
כוזרים

נושא הכוזרים הוא רחב יריעה, ויש ויכוח עד כמה יהודי אשכנז הם צאצאיהם ובאיזו מידה (לדעתי - מעט, אולי בכלל לא). מאז שפסקה ממלכת הכוזרים עברו כאלף שנה, והרבה קרה מאז ליהודים וללא-יהודים במרחב שבו הם חיו ופעלו.

Burzum111

New member
כן אה...

יהיה מעניין לדעת איך מדע הגנטיקה יוכל (ואם יוכל) לסרטט לנו עץ משפחה מדוייק כולל תמונות. מעניין לדעת מאיפה הגענו ולמה.

ט א

New member
הגנטיקה בשירות ההיסטוריה

ענף אחד במשפחתי מפולין ערך בדיקות גנטיות, ואלה מצביעות על מוצא המשפחה במזרח התיכון - אם כי עד כה הבדיקות והפרשנות שלהן שטחיים וחלקיים. כתבתי על כך בהרחבה כאן.

Burzum111

New member
טרם קראתי בריכוז, אבל ראיתי שהזכרת את

תור היירדאל, ובסוף ימיו הוא נסע לאזוב לשליחות מעניינת למצוא את האלים הנורדים, נאמר ככה. אין לי מושג איך אני מארגן את כל הבדיקות האלה, כנראה שנצטרך לוותר על זה בנתיים.

למעלה