הדרך לשלום

Dan Chazan

New member
הדרך לשלום

היום נראה שהולך ומתגבש קונצנסוס רחב לגבי תוכנית הפעולה הצבאית. בסופו של דבר בהעדר התקדמות לשלום צה"ל יסוג אל מאחורי גדר הבטחון לכשתושלם ויערך לעמידה ארוכה במצב זה. נראה שזה אכן ימנע מצב שבו ישראל תתפס כמדינת אפרטהייד ויקשה מאוד על הטרור הפלשתיני לפגוע בישראל. פעולות טרור לכשתהינה יענו ע"י "פעולות תגמול" שחלקן הגדול יבוצע מן האוויר והמצב הזה יבטא את כשלון הטרור להביא להכרעה ולו גם מינימלית. האם זו התוצאה הטובה ביותר שנתן לצפות אליה? לי ברור שאין זה כך. הרי פעולות האיבה ימשכו, הקשרים הכלכליים עם ערביי הגדה ימשיכו להיות מוגבלים מאוד והמשבר הכלכלי של ערביי השטחים ילך ויחריף. ברור לי כי גם לרובם המכריע של ערביי השטחים אין כל ציפיות אמת לנצח במאבק. ברור להם שהדרך היחידה לחיים טובים יותר היא שלום עם ישראל. ברור להם שגם אם במקרה הטוב לגבם ינצחו במאבק בעוד 50 או מאה שנה יקבלו לידם ארץ חרוכה ואולי אף מוקרנת ורק אז יוכלו להתחיל בתהליך ההשתקמות שלהם, תהליך שאותו יכלו להתחיל היום. אם כך למה אין הם עוצרים את המאבק המזוין? לי ברור שהסיבה להמשך המאבק הוא העדר כל אלטרנטיבה מקובלת עליהם. כדי להפסיק את המלחמה עליהם לנקוט בצעדים דרסטיים שכרוכים במלחמת אחים קשה והורסנית. הרוב הפלשתינאי אינו מוכן למלחמה כזאת, כאשר מנקודת ראיתם, התוצאה במקרה הטוב תהיה השלמה עם המצב שיהיה קיים לאחר הנסיגה אל מאחרי הגדר, וללא התרת בעית הפליטים וירושלים. כלאמר שלום בתנאים שנראים להם משפילים. לפיכך היום אנו רואים את מחמוד עבס מתפתל בכל דרך למצא כל מני הודנות למיניהם כדי לקים את רצון בוחריו שיראה במלחמה בטרור במצב הקיים ככניעה משפילה. כמובן שזה גם גורם לקפאון בכל השטחים כולל לחימה בשחיתות, והקמת מדינה מתפקדת, שקשה לקימה כאשר אין חוק ואין משפט כתוצאה מקיום המיליציות החמושות כאשר כל אחת פועלת לעצמה. אם כך האם יש דרך החוצה? האם יש דרך להגיע למצב של דו קיום השלום אמת עם מדינה פלשתינית מתפקדת? מדינה שבה רק כוח משטרה אחד וממשלה אשר על פיה ישק דבר? נראה לי שיש דרך כזאת. הדרך היא שעל ישראל להחליט על הבעת נכונות לקיום שיחות שלום בכל מצב ובלי כל קשר לטרור. אי קיום שיחות שלום כל עוד יש טרור הוא פרס לטרור. את שיחות השלום יש לקיים על מנת להגיע להסכמה על מהות השלום ומצב הקבע כולל פיצויים לפליטים ודרכים לשיקומם, כולל פשרות כואבות בירושלים וכמובן החלפת אדמות בנוסח כהצעות טאבה וזנבה. אין לי ספק שברגע שיהיה שלום מוגדר מונח על השולחן, הוא יהווה אלטרנטיבה ברורה לדרך הטרור ותצדיק בעיני רוב הפלשתינים מלחמת חורמה עד לפירוק ארגוני הטרור. כדי שההבטחה של השלום תבהיר שאכן זו מחויבות קשה משני הצדדים יהיה גם צורך להגיע להסכמה על התהליך שיוביל לשלום זה. שום צעד בשטח לא ידרש מעצם הגדרת מצב הקבע. הצעדים בשטח יוכתבו ע"י הסכם מימוש מפורט שיהיה מונחה אך ורק ע"י הביצוע של הצעדים ע"י הצדדים. הסכם זה יגשר על פער אי האימון בין הצדדים. כל צד יממש צעד נוסף בהסכם רק לאחר שהסכים שהצעד הקודם בוצע ע"י הצד שכנגד. יהיה ברור שההסכם היחיד המחייב הוא הסכם המימוש בשלבים. רק בדרך זו אפשר יהיה ליצר אקלים להקמת ממשל פלשתיני מתפקד המסוגל להלחם בארגוני הטרור וגם בשחיתות. תהלים השלבים לא יאפשר כל דרך אחרת. ממשל שאינו כזה לא יהיה מסוגל לעמוד בתנאי הסכם השלבים ולו אף בשלב הראשון. כלאמר אם יהיה שלום, תקום מדינה מתפקדת בצד השני וללא הקמה של מדינה כזאת לא יקרה מאומה, לפיכך זה תהליך ללא סיכון לשני הצדדים ורק רווח בצידו.

Dan Chazan

New member
נכון. אבל אפשר גם לדבר לפני כן.

הסיכוי שיפורקו ארגוני הרצח לפני שברור שיש דרך סלולה לשלום היא אפס. זה כמו לדרוש ב1945 שההגנה תפורק על סמך הבטחה של המופתי או אפילו של הבריטים שיהיה טוב. אין להם כל אימון שישראל תתן להם דבר ללא הפעלה של כוח. הם לא יוותרו על הכוח תמורת הבטחות שיהיה טוב.

ישראל הולכת לתת להם כעת מיוזמתה

את כל רצועת עזה. זו לא הבטחה - זה מעשה. ובתמורה מה קורה? קסאמים על שדרות ונתיב העשרה ומתקפת טילים ומרגמות...

Dan Chazan

New member
נכון וזה גם ימשיך.

זה בדיוק מה שאני אומר. היום כל עוד אינם רואים מסלול ברור המוביל לשלום בתנאים המינימליים שלהם הם לא ילחמו בטרור ויקוו שישראל. מרצונה הטוב, תתן להם את מבוקשם. באופן עקרוני אני נגד מחוות. אלה נתפסות כתחליפים לפיתרון של ממש. פרורים מהשולחן להרגיע אותם. ךהדרך שהצעתי תאלץ אותם ואת ישראל להחליט מה מבוקשם. יתכן שאין הסכם שיהיה מקובל על שנו הצדדים. אני מאמין שיש הסכם כזה. כאשר הוא יוצג לצדדים לאשרור יאלצו כולם להחליט מה באמת הם רוצים. הסיבה לסגת מעזה היא שכדאי לישראל לעשות זאת לא כי זה יביא שלום. זה רק ישפר את כוח העמידה של ישראל או כך סוברים שרון ואנשיו.

Dan Chazan

New member
ברק החל בדרך הזאת

ואילו היה נותן את הצעות טבה שנה קודם אולי היה גם מגיע להסכם ואפשר היה להתחיל במשא ומתן על הסכם המימוש. לא היתה שהות בידו להמשיך עד להסכם. אבל זו היתה התחלה טובה שהביאה להתקדמות בטבה. בכלל הגישה אז התמקדה רק על הסכם מצב הקבע שאמור היה להיות הסכם מחיב. בהצעה שאני מתאר מצב הקבע רק יתואר בהסכם מצב הקבע אבל זה לא יהיה הסכם מחיב. במקום זה יהיה הסכם נוסף שיהווה תוכנית מפורטת של צעדים משולבים למימוש הסכם הקבע שתואר ע"י ההסכם הראשון. רק אם כל צד ממש את חלקו בתוכנית השלבים יתחייב הצד השני ללכת לצתעד הבא. אם כל צד ימלא את חלקו בכל צעד יוביל הצעד האחרון להסכם הקבע. חשוב מאוד שבתוכנית השלבים ילמדו הלקחים של אוסלו והשלבים יהיו מוגדרים בצורה ברורה יותר כך שיהיה הרבה יותר קל לזהות האם שלב זה או אחר מומש.

פיקסו3

New member
עם מי בדיוק ברק היה עושה שלום?

עם יאסר "מליון שאהידים צועדים לי"ם" ערפאת?

Dan Chazan

New member
ערפת וודאי שלא שרת את השלום.

אבל אפילו הוא הצטער שלא קבל את הצעות טבה. יש לברך על מזלה של ישראל שלא קיבל כי תוכנית טבה לא כללה תהליך שלבים שיאפשר להבטיח שרק אם תקום מדינה פלשתינית מתפקדת ימשיך התהליך. אחרת יעצר בשלב די מוקדם.

Dan Chazan

New member
הדבר החשוב הוא שהסכם השלבים

יאפשר רק תוצאה אחת. שתקום מדינה פלשתינאים מתפקדת עם כוח משטרה אחד ויחיד שיהיה מסוגל להטיל את מרותו. ממשל כמו היום לא יהיה מסוגל לממש תוכנית כזאת. תוכנית השלבים תביא בחשבון את היכולת ההולכת וגוברת של הממשל הנבנה אצל הפלשתינאים ותדרוש פחות בצעדים הראשונים וככל שיתקדם התהליך תגדלנה ההתחיביוית הפלשתיניות והישראליות כאחד.

ההתנתקות מרצועת עזה אמורה

לייצג שלב בתכנית השלבים שלך. כרגע לא נראה שמה שהולך לקרות שם זה בניית ממשל עם כוח משטרה אחד ויחיד שיהיה מסוגל להטיל את מרותו. מה שקורה עכשיו ברצועת עזה מעיד בדיוק ההיפך. הפלסטינאים יודעים על ההתנתקות כבר יותר משנה. האם מה שרואים היום זו תוצאת ההיערכות שלהם? אם זה המצב - אז אוי ואבוי למה שצפוי בשטחי יהודה ושומרון המסובכים ופרוצים הרבה יותר. אם השלטון הפלסטינאי לא מצליח להשתלט על מי שמצפצף עליו, לישראל אין מנוס אלא להשתלט עליהם בעצמה. אחרת לא יהיה שום הסדר, אלא אם ניעלם מכאן לחלוטין. אם החמאס והג'יהאד רואים כי דרכם צולחת ואין תגובה הם לא יפסיקו גם אם יהיה הסכם שלום ברב טקס בבית הלבן ותקום מדינה פלסטינאית שבירתה ירושלים. הם לא יוותרו עד אשר יזכו בפלסטין כולה. לכן הקריאה שלך למו"מ רציף ללא קשר לטרור חייבת לבוא יחד עם דרישה הן מישראל והן מהרשות הפלסטינאית להילחם עד חורמה ובאופן רציף בארגוני הטרור וב"מורדים" בשלטון הרשות ללא קשר למו"מ. לעשות א' ללא קשר ל ב' אבל גם לעשות ב' ללא קשר לא'.

Dan Chazan

New member
בהחלט לא.

כל עוד זה לא במסגרת תוכנית שהיא אוטומטית לגמרי כך שאם כל צד מבצע את המוטל עליו בסוף יהיה שלום, זה נתפס כמו תחליף לשלום. זו דרך למנוע כל התקדמות ליצירת מדינה פלשתינית כי זה סוף הדרך. כל פעולה של עבס במסגרת הזאת היא שיטוף פעולה עם האויב במטרה לקבע את ה"כניעה" הפלשתינית, והקוויזלינג הוא עבס. זה בניגול למצב שהיה משא ומת ולכן ידוע כיצד תראה המדינה הפלשתינית וזה עבר דיון ציבורי, והפלשתינים החליטו שאכן זו דמות המדינה שהם רוצים ומוכנים לעבוד עבורה. לפי התוכנית שתארתי אין דרך שתקום מדינה פלשתינית שבה לחמס ולז'יהד יש קיום צבאי. הרבה לפני זה הפלשתינים לא יעמדו בדרישות תוכנית השלבים והתהליך יעצר. רק אם הפלשתינים ישכילו להקים מדינה מתפקדת יוכלו לעמוד בדרישות תהליך השלבים.

ניתחת את המצב בדעת הקהל הפלסטינאית

אבל התעלמת מדעת הקהל בישראל. אם יש מו"מ לשלום קשה להסביר לאנשים מדוע חברים מתפוצצים ברחובות, באוטובוסים, בקניונים או נפגעים מטילים ופצצות מרגמה. כשזה המצב אין מנוס מלהילחם עד חורמה במחוללי אותו טרור, וכשיש מלחמה, קצת קשה בו-זמנית גם לנהל מו"מ לשלום. מקסימום אפשר לנהל שיחות על הפסקת-אש. שלום וטרור לא הולכים ביחד. במיוחד שחלק ממחוללי אותו טרור הם לא אחרים מאנשיהם של אותם פרטנרים למו"מ לשלום. יש לאבו-מאזן בעיה עם החמאס והג'יהאד? נראה אותו מטפל קודם בחבריו לפת"ח. אפילו עליהם הוא אינו מצליח להטיל את מרותו, אז איזה ערך יש לשלום שיושג עימו? האם הוא באמת מייצג את העם הפלסטיני? האם יש לו בכלל כוח וסמכות להגיע להסכם שלום עם ישראל? האם בכוחו לוותר לחלוטין על ה"שיבה"? האם יש לו סמכות לעשות ויתורים בירושלים? הנה עכשיו ישראל מתאפקת ונותנת לו צ'אנס - בא נראה מה באמת ביכולתו לעשות.

Dan Chazan

New member
ראשית אלה דברי טעם.

בהחלט יש בעיה אבל אני טוען שאינה אמיתית. אין כל סיבה להכנס בהם כמו היום ולדבר באותה עת. אין. מחמוד אבס היום אינו מטיל את מרותו כי אין לו קונצנסוס להטלת מרותו. כל עוד אין דרך שתוביל לשלום כפי שהפלשתינים רוצים אותו לכל אחד דיעה אחרת לאן ללכת. לכולם ברור שאם היום ילחמו בטרור זה יחליש את יכולת המשא ומתן של הפלשתינים. לפחות כך זה נתפס עעל ידם. טענתי היא שכאשר עבס יביא איתו הסכם ויגיע זהזמן לאשררו יאלצו הפלשתינים להתמודד עם דרך אחת ברורה שבוודאות תוביל לשלום שהם מוכנים לקבלו לעומת דרכים אחרות. אני מאמין שדרך השלום תנצח כי זה מה שהם רוצים והיום אינם רואים דרך להגיע לשלום שאינו כניעה לישראל. אף אחד אינו יודע אם יש דרך שתתפש גם על ידם וגם ע"י ישראל כדרך טובה. אני מאמין שהם מבינים שהנסיון להשמיד את ישראל לא יצלח והטרור לא יוביל אותם לשם.

למעלה