הדפסת דולרים לעניים

שמי דנה

New member
הדפסת דולרים לעניים

טוב אני מבינה שאם מדינה ישראל תתחיל להדפיס שקלים לעניים ולנזקקים אז ערכו של השקל ירד ותהיה אינפלציה לכן לא כדאי. אבל השאלה שלי היא מה יקרה אם מדינת ישראל תחליט לעבור לדולר (או יורו ) כשאת השקלים היא מבטלת, ופשוט תדפיס דולרים לעניים ונזקקים ? מה יקרה ? האם בגלל שלא משכפלים שקלים אלא דולרים אז האם אין חשש לאינפלציה מסיבה ששיכפול המטבע הוא לא שקלי אלא דולרי ? השאלה שלי היא עקרונית ואני מבקשת לא להתיחס לסוגיות כמו איסור העתקה בשל זכויות וכו' אלא השאלה מתיחסת מה יקרה מבחינה כלכלית אם הממשלה תדפיס שטרות של דולרים לנזקקים לעניים כאשר לפני כן תהפוך את הדולר למטבע הרשמי .

דור לוי

New member
הי דנה, לא בטוח שהבנתי למה התכוונת:

האם את מתכוונת שכמו שיש דולר אמריקאי ודולר קנדי יהיה גם דולר ישראלי, ושממשלת ישראל "תדפיס" דולרים ישראלים?? אם זו כוונתך, אז בסרט הזה כבר היינו, ולשם אין משמעות רבה: מאז קום המדינה היתה לנו הלירה הישראלית, ואחריה השקל והשקל החדש. המשמעות של הדפסת כסף לא תלויה בשם. אם את מתכוונת להדפסה של דולר אמריקאי, כבר התייחסת לכך שמדובר בזיוף, אבל חמור מזה: אחד מהסממנים של ריבונות היא הזכות להנפיק מטבע עצמאי. (יש מונח משפטי למטבע הנחשב "הילך חוקי". לגבי המשמעות המדוייקת של המונח הזה גם אני ניסיתי לברר בעבר בפורום חוק ומשפט, תשובה לא קיבלתי (אבל זה לא אומר שאי אפשר לנסות שוב)... למיטב ידיעתי, בעיקרון המשמעות היא בכך שמדובר בהגנה על המטבע, ובזכויות ובחובות שיש בהנפקתו, בשימוש בו ובאיסור לפגוע בו). בכל אופן, אם ישראל, אירן או כל אחד אחר ינסה להדפיס ולהפיץ שטרות של דולר אמריקאי, ארה"ב ברגע שתדע על העניין, אמורה לראות בכך נסיון לפגיעה בריבונות שלה. אם התכוונת לאמץ את המטבע האמריקאי, ללא הדפסת כסף עצמאית: בתקופת ארידור כשר האוצר בסוף שנות השבעים, יחד עם הפרופ המכובדים, עזרא סדן ויקיר פלסנר היתה תוכנית כזו (שנקראה תוכנית ה"דולריזציה"). התוכנית לא הגיעה לכלל יישום. הכוונה שם, הייתה לחסום את הדפסת הכסף העצמאית שנראתה כדבר פופוליסטי ויוצר אינפלציה ע"י כך שבהתנדבות, ישראל תוותר על סממן הריבונות הזה, ובהתנדבות תשלול מעצמה את היכולת להדפיס כסף.
ולסיום אנסה לתת דוגמא מתחום הכימיה: אי אפשר לקחת חול ולעשות ממנו זהב. ניסו לעשות זאת בימי הביניים ול"מדע" שעסק בכך קראו "אלכימיה" - כימיה זה לא היה... אפשר ואפשר, לקחת ובאמצעות חשיבה מקורית ופיתוח תהליכים לממש תוצרים של תהליכים שכשלעצמם לא היו מצליחים להתרחש, או היו מתממשים באופן מאוד איטי או לא מעשי לשימוש... הטבע עושה זאת בכל זמן, למשל באמצעות "זרזים"/קטליזטורים או אנזימים. מה שאני רוצה לאמר מהמשל הזה, שאי אפשר ליצור יש מאין, אבל בחשיבה יצירתית, אפשר בהחלט ליישם דברים שנראה לכאורה שלא היו מתממשים אחרת. אז nice try אבל באופן אישי לא נראה לי שהכיוון שאת הולכת אליו נכון. אבל מי יודע...

למעלה