הדלקת נרות שבת

הדלקת נרות שבת

בס"ד לרב הפורום שלום (האם יש כאן רב,,או שצריך לפנות לטלפון שמופיע באתר ?) בכל אופן,אני רוצה לברר האם פעלתי נכון או שעלי היה לעשות שאלת רב לפני כן (למרות שלא היה זמן). הסיפור הוא כזה,לפני שבועיים בעת הדלקת נרות שבת,הנחתי את הנר שאיתו הידלקתי את נרות השבת במאפרה,משום מה הנר לא נכבה בעת שהנחתי אותו (אני לא נושפת לכבות אותו כי סיפרו לי שלא מכבים גפרורים או נרות שאיתם מדליקים נרות לשבת). הנר המשיך לדלוק ומאחר והיה במאפרה גפרורים נוספים התחילה להבה בתוך המאפרה מזכוכית שלא הראתה סימנים שהיא עומדת להכבות אלא עוצמתה גברה עד כדי כך שחששתי שהמאפרה לא תחזיק מעמד והאש תתלקח ותעבור לשולחן ..לא ידעתי מה לעשות האם במצב כזה מותר לכבות את האש מחשש סכנה של שריפה ?, מה שעשיתי ואולי לא הייתי צריכה לעשות זה שיצאתי החוצה לחפש גוי של שבת, רק יצאתי מהדלת ופגשתי שכנה שגרה קומה מעלי והיא רוסיה,פניתי אליה ושאלתי אותה אם היא יכולה לעזור וסיפרתי לה את הסיפור עם הנרות ושאני מחפשת מישהו שהוא לא יהודי ואם היא מכירה במקרה?,היא אמרה לי שבעלה או החבר שלה לא יהודי וביקשה ממנו שיעזור לי,הוא ירד איתי וכשנכנסנו בחזרה לדירתי האש כמעט כבתה מעצמה,ממש נס.בכל אופן לשכן הגוי כבר לא היה מה לעשות.ברוך ה'. השאלה שלי היא מה ההלכה אומרת במקרה כזה,כי יכול להיות שלא הייתי מוצאת גוי של שבת, ובהשגחה פרטית מצאתי שבדיוק הוא נכנס לביתו כשאני יוצאת לחפש גוי וככה נפגשנו בחדר המדרגות,אבל אם לא הייתי מוצאת הייתי מסכנת את עצמי ואת כל הבניין. מה ההלכה אומרת שעושים במקרה כזה ? תודה מראש וחג אורים שמח

ההלכה אומרת....

שלא מסתכנים. ומכבים את הנר או את הגפרור לאחר הדלקת הנרות. אמנם יש שמקפידים שלא לכבות בנשיפת אוויר רק ע"י נענוע או להשליך לכלי עם מים. אמירה לנכרי אינה פשוטה, אבל אם השכן הנכרי נכנס וראה מאליו מה קורה ופעל כפי שפעל - מותר.

לנאמן למקורות

ב"ה תודה על התשובה,ולא ידעתי שזאת ההלכה. האם בכל פעם שאני מדליקה נרות אני מכבה ממש את הגפרור ולא מניחה אותו בלבד? האם זה לא נקרה חילול שבת? במקרה שלי הלכתי לחפש את הגוי ומצאתי אותו ממש ליד דירתי,האם גרמתי לחילול שבת יותר גדול? אשמח לקבל את תשובתך.

אופירA

New member
מנהל
לחפש את הגוי זה לא חילול שבת

ובסופו של דבר הרי הוא לא כיבה את האש, אז בוודאי שאין חילול שבת. (ואם היה מכבה בלי שתגידי לו כלום, כי היה רואה את הבעיה - גם לא היה שום חילול שבת). לגבי סכנת האש - ייתכן שבמקרה שלך לא היתה סכנה, כי לא בהכרח שיש חשש שהאש היתה מתפשטת מעבר למאפרת הזכוכית. במקרה כזה גם מותר לשפוך מים סביב המאפרה, כדי שאם האש תתפשט היא תכבה מהמים (ואת לא כיבית בידייך, רק שפכת מים מסביב האש). אבל אם רואים חשש אמיתי להתלקחות, ומדובר בבניין מגורים שיש בו עוד דירות, ובשכונת מגורים שיש בה עוד בניינים - צריך לכבות את האש בידיים ממש. כגון שהשולחן מעץ נדלק ובוער באש גדולה, וברור שהאש תתפשט, ואז ברור שתהיה סכנת פיקוח נפש (ההסבר ניתן ע"י הרב צבי כהן שליט"א, מורה הוראה בב"ב). לגבי כיבוי הגפרור שבו מדליקים את הנרות - מדוע נאמר לך שאסור לכבות את הגפרור - משום שהאשה מקבלת שבת בהדלקת הנרות, ומרגע שהדליקה הנרות שוב אינה יכולה לעשות פעולות של חילול שבת. אך כדי לא להגיע לסכנה, יש לנהוג כפי שהוסבר לך. (ובכל מקרה, לא להניח את הגפרור/נר במקום דליק). צריך לדעת, שאשה ספרדיה, עפ"י פסקי הרב עובדיה יוסף שליט"א, אינה מקבלת שבת בהדלקת הנרות באופן אוטומטי, ולכן מברכת לפני הדלקת הנרות (שכן בברכתה לא קיבלה שבת, ויכולה להדליק הנרות, וכן יכולה לכבות הגפרור). וכתב הרב עובדיה יוסף, שטוב שהאשה הספרדיה תעשה תנאי אחת לשנה, שאינה מקבלת שבת בהדלקת הנרות (ומי שמקלה באופן זה, יכולה גם להרשות לעצמה אם נזכרה ששכחה לעשות מלאכה נחוצה לפני שבת, לעשות זאת זמן מסוים לפני השקיעה, אפילו שכבר הדליקה נרות. ובלבד שזמן מסוים לפני השקיעה תקבל את השבת ותשבות ממלאכה).

../images/Emo51.gifלאופירה|

ב"ה לאופירה
.
תודה על התשובה היסודית והממצה וכן על הפתרונות שהעלת . רק דבר אחד אני רוצה לציין שראשית אני אישה אשכנזיה ושנית נראה היה לי שהיתה סכנה ממשית שהאש שהתלקחה במאפרה יכולה לגרום לשרפה משום שבמוצאי שבת ראיתי שהניילון והמפה שמתחת למאפרה נחרכו וגם השולחן קיבל סימני חריכה. ב"ה שזה נגמר בצורה כזו. חג אורים שמח לפורום ולכל עם ישראל

למעלה