הדיאטן ניר פינק מתארח: יום ג' 12:00-13:00

מור שלז

New member
תם האירוח! תודה רבה ניר

האירוח הסתיים עכשיו

תודה רבה מקרב לב לניר פינק על התשובות המושקעות והמקצועיות
למדתי כמה וכמה דברים חדשים שלא הכרתי קודם.

ואני מזכירה לכן שלשאלות נוספות ניתן לפנות לניר בעמוד הפייסבוק שלו כאן:
https://www.facebook.com/finknir

תודה רבה ניר על תשובות בהירות ותמציתיות, ועל שתרמת לנו מזמן ומנסיונך

123diet

New member
תודה רבה

ממש במקרא נכנסתי לקבוצה שלכם, אחלה קבוצה
קראתי בעניין רב את השרשור, את השאלות והתשובות
ניר כל הכבוד על התשובות הענייניות ומלמדות
ולכל מי ששאל על השאלות שהולידו כאלה תשובות :)

היי ניר!

1) כמה זמן לפני האימון צריך לאכול?
2) ומה צריך לאכול לפני האימון?
3) הייתי רוצה להתחיל לרוץ בבקרים, אתה ממליץ לאכול ארוחת בוקר לפני או אחרי האימון?
4) תוך כמה זמן *אחרי* האימון מומלץ להתחיל לאכול?
5) שאלה קצת לא קשורה אבל ננסה :) - אני סובלת מתת משקל לא חמור (BMI 17) ושמתי לב שבזמן אימונים נהיה לי קר ויש לי בחילות וסחרחורות. לדעתך אכילה נכונה לפני האימון תפתור את הבעיה? שמעתי שזה יכול לקרות בגלל אכילת פרי לפני האימון - יש אמת בדבר?

תודה!

מספר תשובות

לגבי תזמון אכילה – זה נושא מורכב הקשור בהרבה דברים, החל מסדר היום וכלה בסוג האימון. ישנם אפילו מצבים שלא ממש דרוש לתזמן את האכילה, אלא לדאוג לאורך היום לאכול בצורה מסודרת מספיק פחמימות, חלבון ושומן. הרבה פעמים עולים השעות 3-4 שעות לפני אפשר עדין לאכול ארוחה גדולה ושעה לפני למי שלא אכל ארוחה גדולה מומלץ ארוחה קטנה שתכלול מנת חלבון ופחמימה. 5-10 דקות לפני פחמימה פשוטה (מופיע באחת התשובות שרשמתי קודם דוגמאות לכך) – זה ברמת השטנץ וזה לא מתאים לכל אחד. התאמת התזונה אמורה להיות אישית.
לגבי מה צריך לאכול – קודם כל – לא צריך לאכול, אפשר לאכול. ישנם מצבים שבהם לא דרוש בכלל לאכול לפני האימון וזה תלוי באורכו ובעצימותו. הליכה של 30 דקות לדוגמא לא מצריכה אכילה לפי תזונת ספורט. צריך לזכור שההמלצות בתחום תזונת הספורט נוגעות למתאמנים "הכבדים" או לאתלטים ונחקרו עליהם ולא בהכרח מתאימים למי לשאר האוכלוסייה.
לגבי ריצה בבוקר – כעקרון מומלץ לאכול משהו קל (פחמימה פשוטה לדוגמא) לפני היציאה לריצה על מנת להפסיק את צום הלילה. אחרי הריצה ניתן להשלים את היתר. אם יש לך זמן לאכול ארוחה קטנה (כשעה לפני הריצה), אז מדובר על ארוחה קטנה של פחמימה מורכבת וקצת חלבון.
אם תאכלי בטווח של שעה וחצי לפני אימון עד שעה וחצי אחרי אימון זה בסדר. גם אם תאכלי אחרי הזמנים שרשמתי הגוף ידע להחזיר לעצמו את מה שהוא איבד באימון. כיום פחות ופחות שמים דגש על זמני אכילה לאחר אימון, אלא אם את אתלטית ויש לך אימון נוסף פחות מ-8 שעות אחרי אימון זה.
דבר אחרון, ה-BMI שלך מאוד נמוך – תת משקל מוגדר כבר מBMI של מתחת ל-.18.5 אני מאוד ממליץ לך לפנות לדיאטנ/ית על מנת לבדוק את הנושא הזה (אם במסגרת קופ"ח או מסגרת אחרת). התיאור שאת מתארת מתאים לתמונה של היפוגליקמיה (על מנת לבדוק זאת כדי לעשות בדיקת סוכר בזמן שאירוע כזה קורה). אכילת פרי לפני אימון לא הוכחה כגורמת לכך. פירות מסויימים המכילים הרבה סיבים עלולים לגרום לרפלוקס ועליית תוכן הקיבה לפה, אך זה לא מה שאת מתארת. אגב, היפוגליקמיה יכולה להיות גם כתוצאה מתת המשקל שלך וזה מחזיר אותי לבקשתי שתגיעי לאיש מקצוע בתחום התזונה.

לחובב ספורט

היי ניר ותודה על העזרה...

אני לא מתאמן רציני אלא נמצא כ-3 פעמים בשבוע בחדר כושר בעיקר להורדה במשקל
אני עושה מעט משקולות (5-20 ק"ג תלוי במכשיר) ואירובי כ-40 דקות.

מה אתה ממליץ לאכול לפני ומה לאכול אחרי כל אימון בשביל לבנות את הגוף?

חובב פעילות גופנית

קשה לי לתת לך תשובה כלשהי, מכיוון שאיני מכיר את סגנון האכילה שלך לאורך היום. יכול להיות שאין צורך לשנות שום דבר. יכול להיות שיש צורך לעשות המון שינויים. בכל מקרה לפי התיאור של האימונים שלך לא הייתי נותן דגש על תזונת ספורט ואכילה לפני ואחרי אימון, מכיוון שדגשים אלו מתאימים למתאמנים כבדים ולאתלטים.

Gali112

New member
שברי מאמץ

שואלת עבור חייל קרבי עם חשד להתפתחות שברי מאמץ
אפשר לעשות משהו מבחינת תזונה?

שברי מאמץ

הדברים הרלוונטים מבחינת שברי מאמץ הם שינה מספקת (יותר מ-6 שעות), הורדת עומסי האימונים והפחתת סטרס נפשי. לגבי תזונה – ההתייחסות היא כמו לפצעים – אכילה מספקת של חלבון ומוצרים המכילים הרבה סידן (אם בתזונה טבעונית עסקינן – חמאת שומשום לדוגמא עשירה בסידן). כמו כן צריכה של הרבה ירקות ומעט פירות על מנת לקבל יותר נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים (למניעת עיכוב בהחלמה). בכל מקרה איני רופא ואני ממליץ לפנות לרופא על מנת לאבחן את המצב חד משמעית כדי להוריד את עומסי האימונים ולישון מספיק.

backtoblack

New member
בדיוק מה שהייתי צריכה!

ולשאלה- חבר שלי מנסה לפתח גוף, הלך לדיאטן שדחף לו בתפריט מלא עוף וביצים (הוא לא אוכל חלב).
הוא אוכל 4 ארוחות ביום ומנסה להגיע ל-35 גרם חלבון בכל ארוחה.

חישבנו את הערכים התזונתיים של 2 ארוחות שלו והמרתי אותם ל-2 ארוחות טבעוניות.
אבל הוא עדיין מתעקש לומר שזה לא יכול להיות והוא חייב שהערכים יהיו הכי מדוייקים שיש ולא לסתות גרם מהפחימה.חלבון.שומן בכל ארוחה. (לא שהדיאטן שלו לא סותה כן??)
אילו מאכלים מן הצומח מועשרים בחלבונים אבל נמוכים בשומן ופחמימה?
האם אפשר לפתח גוף ללא מוצרים מהחי?

פיתוח גוף

אפשר לפתח את הגוף גם ללא מוצרים מהחי – הדוגמא הטובה היא אם תבדקי בגוגל את השם "אבי לייני" שהוא גם טבעוני.
לגבי מוצרים המועשרים בחלבון ונמוכים בכמות השומן והפחמימה: פתיתי שפע, טופו, סייטן, משקה סויה הם דוגמאות טובות לכך. אגב בפתיתי שפע (בשמם האחר – בונזו סויה) יש בין 20 – 40 גר' חלבון למנת הגשה של 100 גר' (תלוי ביצרן).

אופה גמבה סטייל

לגבי הכתבה של רץ האולטרה אריאל רוזנפלד – מדובר בכתבה טובה, שפורסמה גם באתר שוונג. חשוב לי לרשום, כי הוא אינו מציין בכתבה את כמויות המזון שהוא אוכל והוא אוכל דיי הרבה על מנת שיוכל לעשות את מרחקי הריצה שהוא עושה בתוצאות שהוא עושה (בדקתי את הנושא מולו). אגב, השנה הוא מתכנן לעשות מרוץ של 100 ק"מ לקראת סוף השנה.

gal-or

New member
שאלה לי

האם זה בסדר לאכול פרי לאחר אימון בחדר הכושר?

פרי

בהחלט – אפשר לאכול פרי לאחר אימון. פירות מכילים פחמימות פשוטות בד"כ. צריך לקחת בחשבון לא להיסחף ולאכול הרבה פירות אחרי אימון. כמות הפירות אמורה להיות תלויה עצימות הפעילות ואורך האימון. כמו כן, אם מדובר באתלט עדיפות תהיה לפירות הנספגים מהר יותר כמו תמרים ובננה מאשר פירות המכילים הרבה סיבים תזונתיים כמו פירות הדר.

פעילות גופנית וכאבי שרירים חריגים

שלום ניר וברוך הבא, שמחה על האירוח.

אני צמחונית כ-10 שנים וטבעונית בערך שנה. בשנה האחרונה גם עוסקת בפעילות גופנית, בעיקר שחייה והליכה. עד לאחרונה היה מצוין והכושר הגופני שלי השתפר.

רק שלפני כשבועיים התחילה אצלי תופעה של כאבי שרירים חריגים גם אחרי פעילות גופנית מתונה ולא מאומצת במיוחד. לא כאבים שאמורים להיות אחרי תקופה ארוכה שאני מתאמנת בקביעות לפחות 3 פעמים בשבוע.
עשיתי השבוע בדיקות דם לחלבוני שרירים והבדיקה יצאה תקינה.

מה שכן, רמת הברזל שלי מעט נמוכה אבל אני לא אנמית. משתדלת לצרוך תזונה עתירת ברזל עד כמה שניתן, בעיקר עלים ירוקים, קטניות (משתדלת להנביט), אגוזים, שקדים וכו'.
האם יכול להיות שכאבי השרירים וירידה בכושר הגופני יכולים להיות קשורים לזה?
בשלב זה הרופא אמר לי שאין צורך לקחת תוסף ברזל אלא כאמור להשתדל להקפיד על תזונה עתירת ברזל אבל אני תוהה האם בכל זאת כדאי לקחת תוסף, אפילו רק 2-3 פעמים בשבוע?

או שיכולה להיות סיבה אחרת?

כאבי שרירים

אצל אנשים מתאמנים ישנה נטייה יותר להמצאות של רמות נמוכות יותר של ברזל בגוף וזאת עקב איבודים בפעילות. לדעתי, כדאי להמשיך לבדוק מהיכן הדברים באים – דרך אחת לעשות זאת היא ניהול של יומן אכילה באינטרנט (לדוגמא דרך אתר netogreen.co.il). אתרים אלו אם את מכניסה את כל מה שאכלת באותו יום כולל כמויות יכולים לתת לך תמונה של מאזני ויטמינים ומינרלים ואז את יכולה לדעת אם הגעת לכמות הרצויה לך ליום. כך את יכולה לבד לעלות על מחסור.
כמו כן, במידה ואת מרגישה צורך בתיסוף של ברזל אחת לכמה זמן – זאת זכותך וזה אפשרי. קחי בחשבון כי עודפי ברזל בגוף (זה לא המצב שלך) אינם דבר רצוי. לנשים הרבה יותר קשה להגיע למצב של עודף ברזל בגוף.
כאבים בשרירים יכולים להיות גם עקב מחסור במגנזיום (לרוב זה יהיה מלווה בהתכווצויות שרירים) – בבדיקת דם לא ניתן לבדוק זאת בצורה טובה. ניתן לעשות בדיקה אם את אוכלת מספיק מגנזיום דרך יומן אכילה.
מחסור בסידן גם יכול להוביל תחושת ירידה ביכולת הגופנית.

ממה מיה

New member
תזונה ופציעות ספורט

עוסקת מזה ארבע שנים בעיקר בריצות, בשנתיים האחרונות נכנסתי למעגל פציעות ודלקות שלא נגמר בגפיים התחתונות (היום זה "רק" הרמסטרינג, אכילסים, פלנטר פשיאטיס).
המליצו לי להוסיף כורכום כמונע דלקות וכן גלוקוזומין.

אשמח לשמוע על טיפים והסבר בכל הקשור לתזונה ופציעות

פציעות

לגבי פציעות – כפי שרשמתי קודם לגבי שברי מאמץ על מנת להחלים טוב יותר מפציעות או מדלקות רצוי צריכה מספקת של חלבון ומוצרים אנטי דלקתיים – נוגדי חמצון, אומגה 3, כורכום אם את מזכירה זאת. כל הדברים הללו את יכולה לקבל במזון ולא חייבת לקחת אותם בתוספים. לגבי נוגדי חמצון – פירות וירקות. לגבי אומגה 3 – ממרווה מרושתת, אגוזי מלך, זרעי פשתן וזרעי צ'יה (אם את לא טבעונית אז גם מדגים). לגבי כורכום מהתבלין.
לגבי גלוקוזמין – הנושא שנוי במחלוקת ולא הוכח חד משמעית שעוזר למניעת פציעות במפרקים.

שאלות

קודם כל תודה רבה שאתה מתארח ועונה לשאלותינו

1. מה הביא אותך לטבעונות?
2. איך אתה מתמודד עם כל הסטיגמות שיש על טבעונים שהם חלשים וחיוורים ולא ספורטאים?
3. מה התזונאי\ת שלך אמר\ה על המעבר לטבעונות?
4. מאז שאני טבעונית (תכף שנתיים) אני מרגישה הרבה יותר טוב גופנית- יותר ערנית, יותר חזקה, יותר מצליחה בספורט, האם אתה חווה דברים דומים ואיך לדעתך ניתן להסביר את זה? אני רוצה לדעת מה לייעץ לטבעונים חדשים.

למעלה